Home / HEADER-NEWS / 2,63 δις στο νέο ΕΣΠΑ για τη δια βίου μάθηση (πολλοί καθηγητές όμως είναι απλήρωτοι)

2,63 δις στο νέο ΕΣΠΑ για τη δια βίου μάθηση (πολλοί καθηγητές όμως είναι απλήρωτοι)

Δημοσιεύτηκε: 9:33 πμ Ιούνιος 1st, 2014  


INDBM

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα  «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και  Δια Βίου Μάθηση» του νέου ΕΣΠΑ  χρηματοδοτείται με  2,63 δις. Ευρώ.

Στο  Σχέδιο του Ε.Π.  αναφέρονται και οι παρακάτω διαπιστώσεις για την υπάρχουσα κατάσταση του εκπαιδευτικού συστήματος:

  • Το Ελληνικό Εκπαιδευτικό σύστημα έχει πληγεί σοβαρά από την  δημοσιονομική και οικονομική κρίση, καθώς και τη μείωση των δημόσιων επενδύσεων στην εκπαίδευση.
  • Είναι βασική ανάγκη η βελτίωση της σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας μέσα από την εφαρμογή του συστήματος της μαθητείας και της αναβάθμισης της τεχνολογικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
  • Το ποσοστό συμμετοχής, των ατόμων ηλικίας 25-64,  σε προγράμματα δια βίου μάθησης στην Ελλάδα παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, για το έτος 2012 το ποσοστό συμμετοχής των ατόμων ηλικίας 25-64 στην Ελλάδα δεν ξεπέρασε το 3%, στοιχείο το οποίο κατατάσσει την Ελλάδα μαζί με τη Ρουμανία (1,4%), τη Βουλγαρία (1,5%), την Ουγγαρία (2,8%) και την Κροατία (2,4%), στις τελευταίες θέσεις των χωρών της ΕΕ 27. Το έτος 2012 ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 9,0%.

Σημαντική πρόκληση στον χώρο της διά βίου μάθησης αποτελεί η σύνδεση όλων των μορφών εκπαίδευσης και μάθησης (τυπική και μη τυπική εκπαίδευση, άτυπη μάθηση), η οποία θα εξυπηρετήσει τη βελτίωση της κινητικότητας του ανθρώπινου δυναμικού μεταξύ διαφορετικών επιπέδων και τύπων προσόντων, διαμορφώνοντας παράλληλα ισχυρές ζεύξεις μεταξύ των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης και της αγοράς εργασίας.

Το  Νέο ΕΣΠΑ 2014 -2020  με το Ε.Π.  «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και  Δια Βίου Μάθηση» :

Υλοποιεί  μια σειρά παρεμβάσεων, οι οποίες θα καλύψουν  τις βασικές αναπτυξιακές ανάγκες του τομέα της απασχόλησης  της εκπαίδευσης και  της  Δια Βίου Μάθησης, ως αυτές έχουν διαμορφωθεί από τις επικρατούσες  κοινωνικο- οικονομικές συνθήκες.

Επιχειρεί την αύξηση της ελκυστικότητας της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και βελτίωση της σύνδεσης των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με την αγορά εργασίας.

Στο Ε.Π.  μεταξύ των άλλων, περιγράφεται και η επιδίωξη των   παρακάτω στόχων:

  1. Μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου.
  2. Αναβάθμιση της ποιότητας της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μέριμνα για παιδιά προσχολικής ηλικίας, βρεφονηπιακοί σταθμοί.
  3. Αναβάθμιση της Ποιότητας της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
  4. Καινοτόμα προγράμματα για την ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος
  5. Επικαιροποίηση των προγραμμάτων σπουδών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΠΑΛ, ΣΕΚ, ΙΕΚ).
  6. Σύνδεση της Εκπαίδευσης και της Κατάρτισης με την αγορά εργασίας.
  7. Ανάπτυξη πλαισίου λειτουργίας για τη μαθητεία.
  8. Αύξηση των εκπαιδευόμενων που συμμετέχουν στο σύστημα της μαθητείας.
  9. Απασχόληση των νέων, κουπόνια Ανέργων.
  10. Εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ.

Ο  Άξονας 5 του Ε.Π. :  ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ

 ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΦΕΙΑΣ  ΜΕΤΑΞΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Ο Άξονας Προτεραιότητας 5   διαιρείται σε τρεις Άξονες Προτεραιότητας ανά Κατηγορία Περιφερειών.

Στο πλαίσιο του 5ου Άξονα Προτεραιότητας  περιλαμβάνονται δύο (2) Επενδυτικές προτεραιότητας του Θεματικού Στόχου 10  «Επένδυση στην Εκπαίδευση και Κατάρτιση για την απόκτηση δεξιοτήτων και στη διά βίου μάθηση» και συγκεκριμένα:

Ε.Π 10.3   «Βελτίωση της ίσης πρόσβασης στη διά βίου μάθηση για όλες τις ηλικιακές ομάδες σε τυπική, άτυπη και μη τυπική μορφή, την αναβάθμιση των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων του εργατικού δυναμικού και την προώθηση ευέλικτων δυνατοτήτων μάθησης, μεταξύ άλλων μέσω του επαγγελματικού προσανατολισμού και της αναγνώρισης των αποκτώμενων ικανοτήτων».

Ε.Π 10.4   «Βελτίωση της συνάφειας των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με την αγορά εργασίας, τη διευκόλυνση της μετάβασης από την εκπαίδευση στη εργασία και της βελτίωσης των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης και της ποιότητάς τους, μεταξύ άλλων μέσω μηχανισμών πρόβλεψης των αναγκών σε δεξιότητες, την προσαρμογή των προγραμμάτων σπουδών και την καθιέρωση και ανάπτυξη συστημάτων μάθησης με βάση την εργασία, συμπεριλαμβανομένων διττών συστημάτων μάθησης και μαθητείας».

Οι  βασικοί  ωφελούμενοι (ομάδες –στόχος)   στην   Επενδυτική  Προτεραιότητα  Ε.Π. 10.3  είναι οι ηλικίες 18-65 ετών,  ενώ στηνΕ.Π. 10.4 ωφελούμενοι είναι σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ, μαθητές  και απόφοιτοι ΕΠΑΛ, φοιτητές ΣΕΚ, απόφοιτοι Τεχνολογικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που είναι εκτός απασχόλησης.

του θεματικού στόχου  10,  με τους  Ειδικούς  Στόχους, τους  Τύπους Δράσεων  και τους  Βασικούς  Ωφελούμενους (ομάδες –στόχος)

Το   Νέο  ΕΣΠΑ  2014-2020  περιλαμβάνει δεκατρία Περιφερειακά Επιχειρησιακά  και τα παρακάτω έξι  Επιχειρησιακά  Προγράμματα:

1.          Επιχειρηματικότητα -Ανταγωνιστικότητα –Καινοτομία

2.          Μεταρρύθμιση  Δημοσίου

3.          Περιβάλλον-Μεταφορές.

               4.          Πρόγραμμα  για την Εκπαίδευση Κατάρτιση & Απασχόληση 

                                  «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ  &  ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ 2014-2020»

5.          Πρόγραμμα  Αγροτικής Ανάπτυξης

6.          Πρόγραμμα  Αλιείας και Θάλασσας.

 το χρηματοδοτικό πίνακα του  ΕΣΠΑ 2014-20 για όλα τα επιχειρησιακά  προγράμματα.

πηγή: ΕΕΤΕΚ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...