Home / HEADER-NEWS / 20% επηρεάζει η Τράπεζα Θεμάτων την εισαγωγή στα ΑΕΙ (Λες και είναι λίγο)

20% επηρεάζει η Τράπεζα Θεμάτων την εισαγωγή στα ΑΕΙ (Λες και είναι λίγο)

Δημοσιεύτηκε: 2:00 μμ Ιούνιος 30th, 2014  


TRAPEZA_THEMATWN

Για την τράπεζα θεμάτων:

«Δεν πρόκειται να καταργηθεί η τράπεζα θεμάτων, δεν είναι στη σκέψη κανενός μας. Δυστυχώς δεν έγινε πιλοτικό πρόγραμμα. Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ο κ. Γκλαβάς με ενημέρωσε ότι είχαν εισηγηθεί να μην εφαρμοστεί το μέτρο φέτος, διότι δεν είχαν προλάβει να διαμορφώσουν τα θέματα και να τα δώσουν εγκαίρως, επειδή όμως η Βουλή ήταν κλειστή, δεν υπήρχε περιθώριο αλλαγής του νόμου και έτσι υποχώρησαν στην εισαγωγή.

Αν έχει λάθη η εφαρμογή της τράπεζας φέτος, θα το δούμε τις επόμενες μέρες. Γιατί μέχρι στιγμής υπάρχει μια μικρή εικόνα για αποτελέσματα δεν μπορούμε να σταθούμε στα δημοσιεύματα.. Με ενημέρωσε ο κ. Γκλαβάς ότι υπήρξαν δυο κατηγορίες προβλημάτων.

Η μία κατηγορία προβλημάτων ήταν η ταχύτητα με την οποία έπρεπε τα παιδιά να προετοιμαστούν γιατί 27 Μαΐου βγήκαν τα ερωτήματα, τα πήραν και έπρεπε στις 29 Μαΐου να ξεκινήσουν τις εξετάσεις τους. Αυτό και η έκφραση δεν είναι δική μου είναι του ΙΕΠ, οδήγησε σε μία έντονη και γρήγορη «φροντιστηριοποίηση» και το δεύτερο είναι ότι απεδείχθη ενώ σε ορισμένες κατηγορίες μαθημάτων ήταν εντάξει τα θέματα, ήταν καλά, ήταν εύστοχες οι ερωτήσεις, σε ορισμένες άλλες κατηγορίες, κυρίως σε μαθήματα θετικών επιστημών, εκεί υπήρξε ένα πρόβλημα.

Πόσο μεγάλο είναι θα το δούμε τις επόμενες μέρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει η πολιτεία να πάρει πίσω το θεσμό της τράπεζας θεμάτων, γιατί είναι ένας θεσμός κοινωνικά πολύ ευαίσθητος. Γιατί εξισώνει προς τα πάνω τις γνώσεις των μαθητών και δεν σχετίζει τη γνώση ενός μικρού παιδιού με το αν πήγε ο δάσκαλος εγκαίρως, αν έκανε καλά τη δουλειά του και ούτω καθ’ εξής. Το πιο εύκολο θα ήταν να πούμε ότι ακυρώνουμε αυτή τη διαδικασία για να γίνουμε καλοί στα μάτια των παιδιών που δεν πήγαν καλά και στα μάτια των γονιών τους. Δεν είναι σωστό.

Έχει μπει μπροστά μια τριετής διαδικασία που καταλήγει οι επιδόσεις των παιδιών στην Α’, στη Β’ και στη Γ’ Λυκείου να έχουν επιρροή κατά 20% στην τελική τους απόδοση για την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια. Αν το καταργήσουμε θα είναι μια υποχώρηση σε κάτι που επέβαλλαν οι πρακτικές δυσκολίες. Αλλά πρέπει να δούμε τι διορθωτικά μέτρα θα πάρουμε με πρόταση που θα μας κάνει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για τα παιδιά αυτά, τα οποία υπέστησαν μια πολύ βιαστική πρώτη εφαρμογή του μέτρου.

Εάν η συγκέντρωση των αποτελεσμάτων μας δείξει ότι δεν πρόκειται για μια αποτυχία εδώ ή εκεί, αλλά είναι μια οριζόντια αποτυχία που οφείλεται στους λόγους που σας προανέφερα, τότε είναι επιβεβλημένο να παρέμβουμε υπέρ της ορθής εφαρμογής του μέτρου που θα αγκαλιάσει και τα παιδιά που έδωσαν εξετάσεις τον Ιούνιο.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Συνέντευξη Υπ. Παιδείας στο Πρώτο Θέμα 29/6


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...