Home / HEADER-NEWS / «Το έλλειμμα του ανθρωπισμού» το θέμα της έκθεσης στην πρεμιέρα των Πανελλαδικών 2014. Δείτε τα σημερινά θέματα

«Το έλλειμμα του ανθρωπισμού» το θέμα της έκθεσης στην πρεμιέρα των Πανελλαδικών 2014. Δείτε τα σημερινά θέματα

Δημοσιεύτηκε: 10:26 πμ Μάιος 28th, 2014  


panelladikes2014

Σήμερα ξεκινάνε οι Πανελλαδικές με πρώτο μάθημα «Νεοελληνική Γλώσσα»

Το θέμα της έκθεσης αφορά το «Έλλειμμα του ανθρωπισμού» 

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

 και εδώ

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

 ΚΑΙ

ΚΡΙΤΙΚΗ

Εύκολο κρίνουν καθηγητές το θέμα των πανελλαδικό εξετάσεων για το έλλειμμα ανθρωπιάς.

Σημειώνεται ότι πάνω στο δοκίμιο του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου «Ο σύγχρονος άνθρωπος» κλήθηκαν να αναπτύξουν οι υποψήφιοι τη σκέψη τους για τον Ανθρωπισμό στην Νεοελληνική Γλώσσα, την πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Όπως αναφέρουν οι καθηγητές από το φροντιστήριο «Το Σύγρονο»: «Οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινώντας με το μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας δεν αφήνουν δυσαρεστημένους τους εξεταζόμενους. Τα θέματα είναι προσιτά στο σύνολό τους. Τόσο το κείμενου που δόθηκε για περίληψη, όσο και οι ασκήσεις δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες δυσκολίες. Το θέμα της έκθεσης που αφορά στο έλλειμμα ανθρωπιάς στην εποχή μας και τους τρόπους δράσης για τον περιορισμό του, ανήκει σε μια ενότητα θεμάτων».

news.gr

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ 2000-2013 ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Πρεμιέρα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις με Νεοελληνική Γλώσσα

Ξεκινούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας με 105.000 υποψήφιους να διεκδικούν μία από τις 70.305 θέσεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ όλης της χώρας.

Οι εξετάσεις αρχίζουν με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας (Γενικής Παιδείας) για τους υποψήφιους των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β’).

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α’) θα αρχίσουν την Πέμπτη 29 Μαΐου, με το ίδιο μάθημα.

Η ώρα έναρξης της εξέτασης ορίστηκε στις 08:30 της Τετάρτης κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών λυκείων.

………………………………………………………………………………..

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Παπαματθαίου Μάρνυ

Διπλή πρεμιέρα εξετάσεων τις επόμενες δύο ημέρες με περίπου 100.000 νέους και νέες να μπαίνουν την Τετάρτη στις σχολικές αίθουσες για να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αυριανή πρώτη ημέρα των εξετάσεων στην Α’ τάξη του λυκείου με την περίφημη νέα τράπεζα θεμάτων.

Ηδη οξύτατες αντιδράσεις προκαλεί σε καθηγητές αλλά και σε επιστημονικές ενώσεις μεγάλος αριθμός ερωτημάτων από την τράπεζα θεμάτων που χαρακτηρίζονται πρόχειρα και αναντίστοιχα προς τις διδακτικές πρακτικές στο λύκειο, ενώ πολλοί σχολιάζουν ότι η επιλογή τους έγινε χωρίς κανέναν έλεγχο.

«Μοιάζει να ήθελαν απλά να γεμίσουν την τράπεζα και έβαλαν θέματα που θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα σε όσους εξετάζονται εφέτος» δηλώνει φιλόλογος μεγάλου σχολείου που μίλησε στο «Βήμα».

Από την άλλη πλευρά, οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας ξεκινούν την Τετάρτη, ενώ περίπου 100.000 άτομα θα διεκδικήσουν τις 70.305 θέσεις που προσφέρει το υπουργείο Παιδείας στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας και θα ολοκληρωθούν στις 12 Ιουνίου με το μάθημα επιλογής για όλες τις κατευθύνσεις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Οι εξετάσεις θα αρχίζουν στις 8.30 π.μ. και οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης ως τις 8 π.μ.

Το… χρονολόγιο της ζωής του Ξενοφώντα

Για παιδαγωγική της περασμένης δεκαετίας κατηγορούν φιλόλογοι τους εμπνευστές πολλών θεμάτων της τράπεζας θεμάτων. Η κυρία Βασιλική Καρτάλη, καθηγήτρια Αρχαίων Ελληνικών, αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν να έχει επιλεγεί ερώτημα που ζητεί να τοποθετήσουν οι μαθητές κατά χρονολογική σειρά τα γεγονότα της ζωής του Ξενοφώντα!

Στο ίδιο μάθημα άλλο ερώτημα ζητεί να γράψει ο μαθητής τα δημοφιλή αναγνώσματα του Ξενοφώντα κατά την Αναγέννηση… «Από την τράπεζα θεμάτων θα επιλεγεί μία ερώτηση εισαγωγής και μία λεξικολογική» εξηγεί η κυρία Καρτάλη. «Αλλα θέματα είναι λογικά και στρωτά, άλλα όμως όχι. Για παράδειγμα, είναι λογικό να ζητεί ένα ερώτημα να αναλύσει ο μαθητής τι πιστεύει ο Θουκυδίδης για τον ρόλο της τύχης ή το ποιος είναι ενεργός πολίτης ή πώς ορίζεις τον υπεύθυνο αρχηγό και πολίτη. Αλλά γιατί πρέπει να θυμάται το χρονολόγιο της ζωής του Ξενοφώντα όταν μπορεί να πατήσει ανά πάσα στιγμή ένα κουμπί και να βρει αυτές τις πληροφορίες;» αναρωτιέται η κυρία Καρτάλη.

«Γενικά πολλά θέματα είναι πρόχειρα και επουσιώδη. Τα λεξικολογικά θέματα δεν είναι ισοδύναμα καθώς άλλα είναι πολύ εύκολα, θα μπορούσες να τα πεις παιδαριώδη, και άλλα απαιτούν ετυμολογικές γνώσεις υψηλότατου επιπέδου. Πολλά δε θέματα αμφιβάλλω αν έχουν δουλευτεί στα σχολεία στη διάρκεια της χρονιάς με τον τρόπο που ζητούνται» καταλήγει.

Και στη Φυσική όμως καθηγητές αναφέρουν ότι «στην κατηγορία του τέταρτου θέματος έχουν επιλεγεί θέματα αυξημένης δυσκολίας και σε πολλές περιπτώσεις μη διαχειρίσιμα».

Στα Μαθηματικά ο καθηγητής κ. Ιωάννης Ζαμπέλης λέει στο «Βήμα» ότι «υπάρχουν θέματα που ξεφεύγουν κατά πολύ από την καθιερωμένη λογική που επικρατεί στα σχολεία και στην περίπτωση που κληρωθούν θα οδηγήσουν τους μαθητές σε αποτυχία και τους καθηγητές σε αδιέξοδο».


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...