Home / HEADER-NEWS / Τα αγόρια του «ΑΡΗ» και τα κορίτσια της «ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ» μας βάζουν σε … τροχιά «Μαθητικής Δημιουργίας»

Τα αγόρια του «ΑΡΗ» και τα κορίτσια της «ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ» μας βάζουν σε … τροχιά «Μαθητικής Δημιουργίας»

Δημοσιεύτηκε: 9:12 πμ Μάιος 11th, 2014  


screen-shot-2012-02-23-at-110526-am-thumb-large

Με την υποστήριξη της ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ για πολιτιστικά θέματα στα πλαίσια του προγράμματος «Εκπαίδευση & Οπτικοακουστική έκφραση: φωτογραφία-κινηματογράφος» σε συντονισμό, για το φεστιβάλ, του κ. Νίκου Γκόβα η καλλιτεχνική ομάδα του 2ου Γυμνασίου του Δήμου Μαρκοπούλου στο Πόρτο Ράφτη δημιούργησε την ταινία «Αγόρια από τον Άρη, κορίτσια από την Αφροδίτη».

Οι τέσσερεις υπεύθυνοι καθηγητές του εγχειρήματος

κοι/κοι Γιαννουλα Ειρ.- Μπαδικιάν Στ. – Ξερογιαννάκη Χρύσα – Σαλαμούρας Νίκος δημιούργησαν το καλλιτεχνικό team από 30 ηθοποιούς-μαθητές με την τεχνική βοήθεια των μαθητών Χατζή Ανδρέα – Κατσίκη Μαρία (κάμερα) και Γιαννάκη Έλενα – Χατζή Ανδρέα (μοντάζ). Το δημιουργικό της φωτογραφίας από την κα Αυλωνίτη Μαρία (εθελοντική συμμετοχή) ήταν καθοριστική για το, ομολογουμένως, εξαιρετικό αποτέλεσμα. Απολαύστε την ταινία μικρού μήκους (05′:33»)

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Βιντεομουσεία»:

Το τοπικό δίκτυο/σύμπραξη σχολείων «Βιντεομουσεία» υλοποιείται στη ΔΔΕ Ανατ. Αττικής ως δράση του προγράμματος «Εκπαίδευση & Οπτικοακουστική έκφραση: φωτογραφία-κινηματογράφος».

Στοχεύει στο να δημιουργήσει και αναπτύξει διαδικασίες που οδηγούν στην παραγωγή και ανταλλαγή οπτικοακουστικών μηνυμάτων και τη δημιουργία «βιντεομουσείων».

Η υλοποίηση γίνεται με την ανάπτυξη ενός δικτύου συνεργασίας  σχολείων (σύμπραξη) όπου οι  εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν αποτελούν την Παιδαγωγική Ομάδα του δικτύου. Υιοθετούνται διαδικασίες επιμόρφωσης, αλληλο-υποστήριξης και αυτομόρφωσης  καθώς και η μεθοδολογία της «συνεργασίας εξωτερικών καλλιτεχνών με εκπαιδευτικούς» κατά το γνωστό σύστημα partenariate.  Κάθε σύμπραξη παρακολουθείται και συντονίζεται από Συντονιστική-Επιστημονική Ομάδα και καταλήγει σε Συνάντηση-Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας όπου οι μαθητές των σχολείων της σύμπραξης ανταλλάσσουν απόψεις και καταθέτουν προτάσεις.

Η ιδέα των Βιντεομουσείων

Προσκαλούμε τους μαθητές να επιλέξουν, αποτυπώσουν και παρουσιάσουν εκείνα τα θέματα που πιστεύουν ότι πρέπει να διασωθούν/διαφυλαχθούν τόσο από το φυσικό όσο και από το ανθρωπογενές ή κοινωνικό περιβάλλον τους.

Η αποτύπωση των επιλεγμένων θεμάτων θα γίνει με βίντεο μέγιστης διάρκειας 3 λεπτών. Τα βίντεο θα αποτελέσουν τα «εκθέματα» του «μουσείου της ομάδας» («βιντεοεκθέματα»)άρα και του σχολείου.

Έμφαση δίνεται στην ενεργό εμπλοκή των μαθητών στη λήψη μιας σειράς αποφάσεων που συνδέονται με το «τι κατά τη γνώμη τους πρέπει να διασωθεί/διαφυλαχθεί». Αυτό στοχεύει στην απόκτηση περιβαλλοντικής συνείδησης καθώς η συνειδητή επιλογή ορισμένου αριθμού θεμάτων από το περιβάλλον προϋποθέτει ότι οι μαθητές τα έχουν «υιοθετήσει» και ενδιαφέρονται για τη διάσωσή τους.

Η ιδέα των «Βιντεομουσείων» διευρύνει την έννοια της «διάσωσης/διαφύλαξης» καθώς μπορεί να περιλάβει οτιδήποτε από το ανθρωπογενές, φυσικό ή κοινωνικό περιβάλλον των μαθητών όπως μια ιστορία ενός παππού, το παγκάκι έξω από σχολείο, το γειτονικό δάσος που κάηκε,  την παιδική χαρά, τον περιπτερά, την παρέα που χορεύει στην πλατεία κ.ά

Πηγή πληροφοριακού υλικού: ΔΔΕ

* Πολλά συγχαρητήρια στους καθηγητές και στους μαθητές του 2ου γυμνασίου Δήμου Μαρκοπούλου στο Πόρτο Ράφτη


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...