Home / HEADER-NEWS / Συνεδριακός αποχαιρετισμός από το συνέδριο «Νέος Παιδαγωγός»

Συνεδριακός αποχαιρετισμός από το συνέδριο «Νέος Παιδαγωγός»

Δημοσιεύτηκε: 4:16 μμ Μάιος 10th, 2014  


Συνεδριακός αποχαιρετισμός

DSC00030 (640x480)

Aγαπητοί- ές εισηγητές και σύνεδροι του 1ου Συνεδρίου «Νέος Παιδαγωγός»

https://neospaidagogos.gr

με τη λήξη των εργασιών του ιδρυτικού συνεδρίου του «Νέου Παιδαγωγού» που πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Μαΐου στο Ίδρυμα Ευγενίδου, νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλον τον εκπαιδευτικό κόσμο που ανταποκρίθηκε με πραγματική θέρμη στο κάλεσμά μας. H πέραν κάθε προσδοκίας προσέλευση (430 εισηγητές – 1300 σύνεδροι) και η ανελλιπής παρακολούθηση αποδεικνύουν το ενδιαφέρον και την ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών πάνω σε καινοτόμες διδακτικές προσεγγίσεις και σε θέματα μεθοδολογίας, την ανάγκη τους για ανταλλαγή εμπειρίας και γνώσης και την επιθυμία τους για ανταλλαγή ενός γόνιμου και δημιουργικού προβληματισμού πάνω στα εκπαιδευτικά πράγματα.

Η πολυδιάστατη θεματική ανάπτυξη του συνεδρίου σε ποικίλα επιστημονικά πεδία προσέλκυσε το ενδιαφέρον μιας σημαντικής και αντιπροσωπευτικής μερίδας επιστημόνων που με τη συμβολή και τη συμμετοχή τους μετέτρεψαν το παρόν συνέδριο σε μοναδική για τα εκπαιδευτικά χρονικά πανεκπαιδευτική συνάντηση.

Ο νέος παιδαγωγός με την παρουσία του στο συνέδριο επιβεβαίωσε ότι ενστερνίζεται την αρχή της δια βίου εκπαίδευσης, ενημερώνεται πάνω στις νέες μεθοδολογίες και στα σύγχρονα πορίσματα της παιδαγωγικής έρευνας και της γνωστικής ψυχολογίας, προωθεί τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και αξιοποιεί τις Τ.Π.Ε. στην διδακτική του πράξη, αλλά και ότι εξίσου μελετά την ιστορία της εκπαίδευσης, προβληματίζεται πάνω στα πορίσματα της κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης, κατέχει τις αρχές οργάνωσης και διοίκησής της και γενικότερα εμβαθύνει πάνω στη φιλοσοφία της παιδείας. Σε όλους αυτούς τους τομείς, στο σύνολό τους ή σε επιμέρους πεδία ενδιαφέροντος που προσεγγίστηκαν στο συνέδριο, η ανταπόκριση της εκπαιδευτικής κοινότητας, μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε και  να οραματιζόμαστε ένα καλύτερο αύριο για την παιδεία στον τόπο μας.

Μέσα από τη διήμερη συνεδριακή όσμωση αναδείχθηκε ότι ο νέος παιδαγωγός διαχειρίζεται τη γνώση ως μέσο προσωπικής ενδυνάμωσης των μαθητών του.

Ο νέος παιδαγωγός ανθίσταται στην τάση του σχολείου να ισοπεδώνει τις διαφορές, να ελέγχει δια της πειθαρχίας και της από καθέδρας εξουσίας και να αναπαράγει τη  μετριότητα του μέσου όρου. Αυτοαναιρούμενος και συνεχώς σε διαδικασία κριτικής βασάνου της ίδιας του της άποψης, καλλιεργεί την πολυφωνία και την αμφισβήτηση και προωθεί την πραγματική φύση της γνώσης, που δεν μπορεί να είναι παρά εξεταστική, αναθεωρητική, εποικοδομητική και προσωπική. Καταργεί στην πράξη την παραδοσιακή παθητική πρόσληψη που συνιστούσε μέχρι πρότινος πάγια παιδαγωγική πρακτική και στην αποστείρωση του παρελθόντος αντιπροτείνει την φρεσκάδα των νέων ιδεών και τη δημιουργική αταξία μιας τάξης ελεύθερα σκεπτόμενων ατόμων.

Αγαπητοί-ές σύνεδροι, αισθανόμαστε ότι ο βασικός στόχος του συνεδρίου που ήταν η δημιουργία ενός πεδίου έρευνας και ανάπτυξης ενός πανεκπαιδευτικού διαλόγου που θα λειτουργεί ενισχυτικά στο ρόλο του παιδαγωγού, εκπληρώθηκε. Τόσο οι θεωρητικές τοποθετήσεις όσο και οι καλές πρακτικές των ανακοινώσεων, διαμοιραζόμενες ενθαρρύνουν και υποστηρίζουν μια διαφορετική, συνεργατική εκπαιδευτική κουλτούρα, ενώ ταυτόχρονα εμπλουτίζουν και ανανεώνουν το οπλοστάσιο των διδακτικών μας επιλογών.

Η επαφή και η σύγκλιση του εκπαιδευτικού κόσμου υπό την αιγίδα ενός πολυθεματικού συνεδρίου δημιουργεί συνθήκες άρσης των στεγανών και των αγκυλώσεων που περιχαρακώνουν και απομονώνουν τον εκπαιδευτικό, προβάλλοντας την αξία της επιστημονικής προσέγγισης των εκπαιδευτικών ζητημάτων, της συναδελφικής αλληλεγγύης και της  συνεργασίας ως προϋποθέσεις προόδου.

Ορίζουμε σαν επανάληψη της συνάντησής μας, το 2ο Συνέδριο του Νέου Παιδαγωγού, στις 16 & 17 Μαΐου 2015, πάλι στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

(Και στο μεσοδιάστημα, στις 22 & 23 Νοεμβρίου 2014, στο https://synedrio.edu.gr «Η Εκπαίδευση στην εποχή των ΤΠΕ»)

Αθήνα, 10 Μαΐου 2014.

Οι Οργανωτές και οι συνάδελφοι που εργάστηκαν για την πραγματοποίηση του συνεδρίου ΝΕΟΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ

https://neospaidagogos.gr

ΥΓ. Στη διεύθυνση: https://users.sch.gr/paidpink/neospaidagogos/03_05_14.rar έχει αναρτηθεί φωτογραφικό υλικό από το συνέδριο.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...