Home / HEADER-NEWS / Στο κυνήγι για τον βαθμό του πτυχίου. Τα στατιστικά των ξενόγλωσσων τμημάτων

Στο κυνήγι για τον βαθμό του πτυχίου. Τα στατιστικά των ξενόγλωσσων τμημάτων

Δημοσιεύτηκε: 3:57 μμ Μάιος 4th, 2014  


s26_aristoyxoi-thumb-large

Μετά το κυνήγι των μονάδων για την εισαγωγή σε μία καλή σχολή, οι φοιτητές (πλέον) των ελληνικών ΑΕΙ επιδίδονται στο κυνήγι του βαθμού για το πτυχίο τους, από τη στιγμή που οι μεταπτυχιακές σπουδές θεωρούνται απαραίτητες και η εισαγωγή στα μεταπτυχιακά γίνεται –κυρίως– με βάση τον βαθμό πτυχίου. Ετσι, οι φοιτητές εντείνουν την προσπάθειά τους για την καλύτερη δυνατή θέση στην εκκίνηση της κούρσας του ανταγωνισμού και είναι χαρακτηριστικό ότι σε σύγκριση με μία δεκαετία πριν, τα πτυχία με άριστα –βαθμό πάνω από 8,5– έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί.

Ομως, οι όροι του ανταγωνισμού δεν είναι ίδιοι για όλα τα πανεπιστήμια και σχολές. «Πώς μπορεί να αντεπεξέλθει στον υψηλό βαθμό δυσκολίας των μαθημάτων ένας τελειόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών ή του ΕΜΠ φέτος, σε μία χρονιά που τα δύο ιδρύματα παρέμειναν κλειστά για σχεδόν τρεις μήνες και τώρα τρέχουμε με την ψυχή στο στόμα να ολοκληρώσουμε την ύλη και κατόπιν τις εξεταστικές περιόδους;», ανέφερε στην «Κ» ο Φαίδωνας Παναγιωτόπουλος, τελειόφοιτος στη Σχολή Ναυπηγών του ΕΜΠ. Στο ΕΚΠΑ, το πλέον εμβληματικό ίδρυμα της χώρας, σταθερά το ποσοστό των αρίστων κινείται στο 7% ετησίως. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ιδρύματος που παρουσιάζει η «Κ», το 7,46% των πτυχιούχων του ΕΚΠΑ το 2013 αρίστευσε.

Βέβαια, ο ποσοστό αριστούχων δεν οφείλεται μόνο στην ποιότητα και στην προσπάθεια των φοιτητών. Οι παροικούντες την πανεπιστημιακή Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι άλλοι καθηγητές «μοιράζουν» ευκολότερα υψηλούς βαθμούς και άλλοι είναι πολύ φειδωλοί στα «άριστα». Από την άλλη, βέβαια, σημαντικοί παράγοντες για την αριστεία είναι και ο βαθμός δυσκολίας του αντικειμένου της σχολής και ο αριθμός μαθημάτων.
Ειδικότερα, τα ποσοστά των αρίστων πτυχιούχων στις 33 σχολές του ΕΚΠΑ αποκαλύπτουν μυστικά και παράδοξα για την αριστεία, όπως αποτυπώνεται στατιστικά στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση:

– Το νέο Τμήμα Σλαβικών Σπουδών πέτυχε το… απόλυτο με τον πρώτο του απόφοιτο το 2013! Πέρυσι από το Τμήμα αποφοίτησε ο πρώτος φοιτητής και με άριστα. Αρα, για το Τμήμα 100% των αποφοίτων του είναι άριστοι! Κατά τις πληροφορίες της «Κ», πρόκειται για έναν πολύ καλό φοιτητή ο οποίος έκανε τη διπλωματική του στα ρωσικά. Βέβαια, σύμφωνα με τις ίδιες πανεπιστημιακές πηγές, το 2013 υπήρχαν και άλλοι 14 φοιτητές κοντά στην αποφοίτηση, «όμως για διαφόρους λόγους δεν πήραν πτυχίο».

– Μεταξύ των 10 Τμημάτων με τα υψηλότερα ποσοστά αριστείας, ισχυρή παρουσία έχουν οι ξενόγλωσσες φιλολογίες (Ιταλικών, Ισπανικών, Γερμανικών και Τουρκικών). Αυτό αποδίδεται σε στατιστικούς λόγους βάσει του μικρού συνολικού αριθμού φοιτητών – αποφοίτων. Ενδεικτικά, στο Τμήμα Ιταλικών Σπουδών αρίστευσαν 8 επί 34 πτυχιούχων. Αντίθετα, στα πολυπληθή τμήματα μειώνονται στατιστικά οι πιθανότητες αριστείας.

– Για τον λόγο αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό ότι η Ιατρική Σχολή βρίσκεται στην όγδοη θέση, με ποσοστό αρίστων 12,24%. Το 2013 αποφοίτησαν 286 φοιτητές της, εκ των οποίων οι 35 με άριστα. Πρόκειται, βέβαια, για τη σχολή στην οποία για να εισαχθείς απαιτούνται πάνω από 19.000 μονάδες και κάθε χρόνο «διεκδικεί» τον «πρώτο των πρώτων» επιτυχόντα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
– Στον αντίποδα, αρνητική εικόνα καταγράφει το Γεωλογικό Τμήμα, με κανέναν αριστούχο από τους 97 πτυχιούχους του το 2013. Στην πρώτη δεκάδα με τα χαμηλότερα ποσοστά αρίστων βρίσκονται, επίσης, το Μαθηματικό (1,94%) και το Χημικό (2,35%), ενώ στη «μέση» του πίνακα, αλλά κάτω του μέσου όρου, βρίσκονται το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (4,4%) και το Φυσικό (3,52%) – όλα τμήματα της Σχολής Θετικών Επιστημών. Κάτι που κατατείνει στο ότι «στη σχολή οι καθηγητές είναι αυστηροί στις βαθμολογίες. Η σχολή έχει αυτήν την κουλτούρα, είναι θέμα μικροκλίματος», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κ» ο πρώην αντιπρύτανης και καθηγητής της σχολής κ. Θωμάς Σφηκόπουλος.

Η διαφορά στη βαθμολόγηση

Στις διαβαθμίσεις της αυστηρότητας της βαθμολόγησης των γραπτών, στον βαθμό δυσκολίας του αντικειμένου κάθε σχολής και στις διαφορές του προγράμματος σπουδών αποδίδουν οι πανεπιστημιακοί τα διαφορετικά ποσοστά αρίστων σε σχολές και τμήματα. «Ο αριθμός των αριστούχων φοιτητών θα ήταν ένα εργαλείο σύγκρισης ανάμεσα στα διάφορα πανεπιστημιακά τμήματα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, γιατί διαφέρει ο τρόπος που βαθμολογούν οι πανεπιστημιακοί όχι μόνο στις διαφορετικές επιστήμες, αλλά και στο εσωτερικό της κάθε επιστήμης με βάση το σύνολο των βασικών γνώσεων που διδάσκουν και εξετάζουν», λέει στην «Κ» η κ. Ευγενία Μπουρνόβα, μέλος του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών. «Για παράδειγμα, φοιτητές μας συχνά διαμαρτύρονται για την αυστηρότητα της βαθμολόγησης σε σχέση με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία φαίνεται ότι σχετίζεται με τον μεγαλύτερο όγκο της ύλης στο ΕΚΠΑ έναντι του ΟΠΑ», συμπληρώνει. «Υπάρχουν διαφορές και στα προγράμματα σπουδών ομοειδών τμημάτων. Κάποια έχουν περισσότερα μαθήματα έναντι άλλων, κάτι που δυσκολεύει την προσπάθεια για το άριστα», προσθέτει η κοσμητεύουσα της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ, Ελένη Καραμαλέγκου.

https://www.kathimerini.gr/765443/article/epikairothta/ellada/kynhgi-gia-ton-va8mo-toy-ptyxioy


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...