Home / HEADER-NEWS / Απάντηση του Γαλλικού Ινστιτούτου σε ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας καθηγητών, γονέων και υποψηφίων του Sorbonne Β2 5/2014

Απάντηση του Γαλλικού Ινστιτούτου σε ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας καθηγητών, γονέων και υποψηφίων του Sorbonne Β2 5/2014

Δημοσιεύτηκε: 3:27 μμ Μάιος 20th, 2014  


Sorbonne

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

 

Προς:

–          Διευθυντή και Πρόεδρο της SELFEE Πανεπιστήμιο Paris – Sorbonne ΙV  (Υπηρεσία Εξετάσεων Γαλλικής Γλώσσας για Ξένους Μαθητές), κο Olivier SOUTET (selfee@paris-sorbonne.fr)

–          Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, κο Olivier DESCOTES (odescotes@ifa.gr)

–          Διευθυντή Τμήματος Εξετάσεων, Δρ. Νικόλα ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ (nchristo@ifa.gr)

–          Διοικητική Αναπληρώτρια Διευθυντού Εξετάσεων, κα Κατερίνα ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ (cspiliopoulou@ifa.gr)

–          Πρόεδρο APF FU, Ελλάδας (Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Πανεπιστημιακής Μόρφωσης), κα Δέσποινα ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΚΗ (dmavromataki@hotmail.com)

–          Πρόεδρο ΠΑ.ΣΥ.ΚΑ.ΓΑ (Πανελλήνιος Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας), κα Ευαγγελία ΚΟΥΤΣΟΥΔΑΚΗ (entzikoutsoudaki@gmail.com)

–          ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ (contact@xenesglosses.eu)

 

Αξιότιμοι,

«Τα Γαλλικά είναι μια ευκαιρία» είναι το σλόγκαν από τις τελευταίες δράσεις του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών για την προώθηση και διάδοση της Γαλλικής γλώσσας. Τι κρίμα όμως που το Σάββατο 10 Μαΐου 2014, αυτή η ευκαιρία δε δόθηκε ποτέ στους υποψηφίους για το επίπεδο Β2 του Πανεπιστημίου της Σορβόννης.

Οι απίστευτες σκηνές που εκτυλίχτηκαν στα εξεταστικά κέντρα Αθηνών και επαρχίας, μόνο εξετάσεις γλωσσομάθειας δεν ήταν. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές, σύμφωνα με αναφορές τους, υποχρεώθηκαν να συμμετάσχουν σε μια εντελώς διαφορετική μορφή εξέτασης, όσον αφορά το κομμάτι της ακουστικής κατανόησης κειμένων, που ήταν και το πρώτο σε σειρά από τις υπόλοιπες δοκιμασίες, της κατανόησης γραπτού κειμένου, παραγωγής γραπτού κειμένου και γραμματικής.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους, τα παιδιά είχαν ένα κείμενο με ερωτήσεις διαφορετικών τύπων: ανοικτού τύπου, αλήθεια/ψέμα με δικαιολόγηση, συμπλήρωση προτάσεων με λέξεις, αριθμούς ή ημερομηνίες από το κείμενο, να τσεκάρουν τις κατάλληλες προτάσεις από μια σειρά επιλογών κλπ. (Βαθμολογία 21/25). Επίσης υπάρχει και ένα τελευταίο μέρος ακουστικής φωνολογικής διάκρισης 8 ερωτήσεων, όπου οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν τη σωστή πρόταση από 2 προτάσεις που διαφέρουν σε ένα λεπτό σημείο προφοράς (γραμματική) και προσωδίας. (Βαθμολογία 4/25).

Το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης έκρινε σωστό να εφαρμόσει χωρίς καμιά απολύτως προειδοποίηση των υποψηφίων το σύστημα εξετάσεων που ήδη υπάρχει σε άλλες χώρες (Γαλλία, Αίγυπτος) με την αλλαγή του πρώτου μέρους σε 16 ανοικτού τύπου ερωτήσεις και διαφοροποιήσεις στο τελευταίο κομμάτι της φωνολογικής διάκρισης με τη συμπλήρωση από τον υποψήφιο λέξεων από προτάσεις που άκουσε στο πρώτο μέρος, καθώς και επιλογή της σωστής λέξης από μια σειρά λέξεων που έχει μπροστά του.

Το σωστό όμως είναι και ηθικό;

Οι υποψήφιοι ανοίγοντας τα φυλλάδια για την ακουστική εξέταση βρέθηκαν μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη. Σε άλλα είχαν προετοιμαστεί και άλλα απαιτούσαν τώρα. Παρά τις διαμαρτυρίες, το πρώτο κομμάτι της εξέτασης έγινε κανονικά, μάλιστα το άκουσαν 3 φορές, κατ’ εξαίρεση καθώς αναφέρθηκε, εν μέσω φωνών, κλάματος και αδικαιολόγητα απίστευτου άγχους. Μετά το τέλος του μαθησιακού εξευτελισμού των υποψηφίων, εμφανίστηκε  η αναπληρώτρια διευθυντού εξετάσεων (Βλ. Δρ Νικόλας Χριστοδούλου), κα Κατερίνα Σπηλιοπούλου (;) η οποία προσπάθησε να «σώσει» την κατάσταση διαβεβαιώνοντας, τους ήδη αναστατωμένους μαθητές, για την αίσια έκβαση της ταλαιπωρίας τους, λέγοντας ότι ο επίσημος και μοναδικός εκπρόσωπος των εξετάσεων της Σορβόννης στην Ελλάδα δεν είχε ενημερωθεί για τις ξαφνικές αλλαγές (!). Συνέχισε δε προτρέποντας τους υποψηφίους να στείλουν επιστολές διαμαρτυρίας.

(Σημ.: Τα παραπάνω γεγονότα μάς μεταφέρθηκαν από τους ίδιους τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους και αφορούν το εξεταστικό κέντρο της οδού Σίνα. Δυστυχώς όμως οι ίδιες κωμικοτραγικές σκηνές αναφέρθηκαν από τους ίδιους τους μαθητές στους συνυπογράφοντες και από άλλα εξεταστικά κέντρα, στο Δελασάλ στον Άλιμο και στην επαρχία).

Είναι παιδαγωγικά απαράδεκτο και ανήθικο να συμπεριφέρονται έτσι σε παιδιά που ήταν ήδη φορτωμένα με το άγχος των εξετάσεων και αποτελεί πιθανό δόλο κατά των υποψηφίων, μέσα στα πλαίσια του ότι η ήδη ισοπεδωμένη ψυχολογία τους από την αρχή των δοκιμασιών είχε άμεσο και σοβαρό αντίκτυπο και στην απόδοσή τους για τις υπόλοιπες γραπτές εξετάσεις και για τα προφορικά του Ιουνίου.

Είναι πρωτοφανές και καταδεικνύει την περιφρονητική στάση του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και του Γαλλικού Ινστιτούτου στους υποψηφίους,  το γεγονός ότι υπήρξαν απροειδοποίητες αλλαγές στη μορφή της ακουστικής εξέτασης και μάλιστα την ώρα της διαδικασίας.

Είναι ντροπή το γεγονός να βρίσκονται από το Σάββατο 10 Μαΐου σε μια κατάσταση πανικού και απελπισίας μαθητές, γονείς και καθηγητές.

Πως είναι δυνατόν το Γαλλικό Ινστιτούτο να μην είχε ενημερωθεί για τις αλλαγές;

Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή δεν είχαν ενημερωθεί έγκαιρα, ώστε να ειδοποιηθούν οι υποψήφιοι εγγράφως, θα πρέπει να σταματήσει εδώ η συνεργασία και η εκπροσώπηση του Πανεπιστημίου της Σορβόννης στην Ελλάδα.

Αποτελεί αθέτηση αμοιβαίας συμφωνίας μεταξύ των υποψηφίων και του Πανεπιστημίου, από τη στιγμή που καταβάλλονται εξέταστρα για μια συγκεκριμένη μορφή εξέτασης, η οποία δεν τηρήθηκε.

Είναι πλήγμα για την ίδια τη Γαλλική Γλώσσα, για το σύνολο των καθηγητών της Γαλλικής και κάνει αστεία κάθε μελλοντική προσπάθεια διάδοσής της.

Η θέση του υπεύθυνου των εξετάσεων στην Ελλάδα, Δρ Νικόλα Χριστοδούλου για το γεγονός και του Γαλλικού Ινστιτούτου που διασφαλίζει το πρακτικό κομμάτι των εξετάσεων, η οποία δόθηκε τη Δευτέρα 12 και Τρίτη 13 Μαΐου στη δημοσιότητα είναι ασαφής και αφήνει πολλά ερωτηματικά ως προς το ποιες ακριβώς θα είναι οι μελλοντικές διορθωτικές κινήσεις για να εξασφαλιστεί η εγκυρότητα των εξετάσεων και να αποφευχθεί πιθανή αδικία κατά των υποψηφίων.

Συνεπώς με τη συγκεκριμένη επιστολή διαμαρτυρίας ζητούμε:

  1. Να ακυρωθεί το συγκεκριμένο κομμάτι της εξέτασης για όλους ανεξαιρέτως τους υποψηφίους του επιπέδου Β2 των εξετάσεων της Σορβόννης
  2. Να υπάρξει δίκαιη επανεξέταση, με την καινούργια μορφή εάν το επιθυμούν, σε εύλογο χρονικό διάστημα, είτε τον Ιούνιο μαζί με την προφορική εξέταση, είτε την επόμενη εξεταστική περίοδο, φυσικά χωρίς την καταβολή νέου ποσού για εξέταστρα.
  3. Σχετική έγγραφη ενημέρωση των υποψηφίων για τις μελλοντικές διορθωτικές κινήσεις του Πανεπιστημίου της Σορβόννης καθώς και του Γαλλικού Ινστιτούτου, με επαρκείς, σαφείς οδηγίες για το νέο τρόπο εξέτασης μαζί με δείγματα της δοκιμασίας.

Τέλος, οι υπεύθυνοι στο Γαλλικό Ινστιτούτο (εάν ζουν και έξω από τους ψηλούς τοίχους της οδού Σίνα) πρέπει να γνωρίζουν ότι οι μαθητές που συμμετέχουν στις εξετάσεις δεν είναι πρόβατα για σφαγή, ούτε πορτοφόλια. Σέβονται και τηρούν απόλυτα τη διαδικασία των εξετάσεων. Είναι απόλυτα συνειδητοποιημένοι υποψήφιοι που θέλουν να σπουδάσουν τα Γαλλικά ως δεύτερη ή τρίτη γλώσσα, αγαπούν τα Γαλλικά και παρ’ όλες τις οικονομικές δυσκολίες των οικογενειών τους υποστηρίζουν κάθε προσπάθεια μάθησης.

Ως ποτέ όμως;

Μετά τιμής

 

Την παρούσα επιστολή υπογράφουν οι:

  1. Ιωάννα Δούμα (καθηγήτρια, γονέας υποψηφίου),
  2. Μαρία Γεωργοπούλου (γονέας υποψηφίου),
  3. Ιωάννα Παπαδάκη (καθηγήτρια),
  4. Ειρήνη Μόφορη (καθηγήτρια),
  5. Θεοδώρα Δούμα (καθηγήτρια, γονέας υποψηφίου),
  6. Ιωάννα Τζαφέρη (καθηγήτρια),
  7. Δέσποινα Παπαγιώτη (καθηγήτρια και Ιδιοκτήτρια Κέντρου Γαλλικής Γλώσσας),
  8. Δανάη Κλειδά (υποψήφια),
  9. Πηνελόπη Δουραμάνη (καθηγήτρια),
  10. Κατερίνα Κακαβελάκη (καθηγήτρια),
  11. Ρέα Πάνου (καθηγήτρια),
  12. Καλλιόπη Βαλσαμάκη (καθηγήτρια),
  13. Αναστασία Παππά (καθηγήτρια),
  14. Ζωή Σολακίδου (καθηγήτρια, Τρίπολη),
  15. Γεωργία Δεκάζου (καθηγήτρια, Τρίπολη),
  16. Μαρία Ορλώφ (καθηγήτρια, Πάτρα),
  17. Νεκταρία Ραμμογιάννη (καθηγήτρια),
  18. Καλλιόπη Ουσαντζοπούλου (καθηγήτρια Γαλλικής γλώσσας και πολιτισμού),
  19. Κατερίνα Μαργέτη (καθηγήτρια),
  20. Ανδριανή Αβούρη (καθηγήτρια, Ιδιοκτήτρια Κέντρου Γαλλικής Γλώσσας),
  21. Ξένες Γλώσσες Βούλα Τζώρτζη (Κέντρο Ξένων Γλωσσών),
  22. Χριστίνα Χατζαρούλα (καθηγήτρια),
  23. Μαργαρίτα Πιττά (καθηγήτρια),
  24. Στεφανία Μαμάκου (καθηγήτρια και Ιδιοκτήτρια Κέντρου Ξένων Γλωσσών),
  25. Ελένη Ηλιάκη (καθηγήτρια),
  26. Μαρία Γαβριήλ (καθηγήτρια),
  27. Κυριακή Βουλγαρέλη (καθηγήτρια)
  28. Σταυρούλα Κουρρή (καθηγήτρια)
  29. Στεφανία Κάλλια (καθηγήτρια)
  30. ‘Aννα-Λουίζα Κοντοβουνήσιου (καθηγήτρια)
  31. Ελπίδα Σκαλιδάκη (καθηγήτρια)
  32. Αντωνία Κότσιφα (φοιτήτρια Γαλλικής Γλώσσας)
  33. Αναστασία Λιάππη (φοιτήτρια Γαλλικής Γλώσσας)
  34. Ελίνα Σταυρινού (καθηγήτρια)
  35. Λαμπρινή Κωστάκη (καθηγήτρια)
  36. Ιφιγένεια Σωτηράκη (καθηγήτρια)
  37. ‘Ηλια Γκλάβα (καθηγήτρια)
  38. Όλγα Φραγκιά (γονέας υποψηφίου)
  39. Έρικα Αλαρί (καθηγήτρια)
  40. Σοφία Πιτερού (καθηγήτρια)
  41. Λεουτσάκου Κέντρο Ξένων Γλωσσών
  42. Ευγενία Χαρπαντίδου (καθηγήτρια)

…………………………………………………………..

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ Π.Ε. ΕΛΛΑΔΑΣ

Κα Δούμα

Ο Σύνδεσμος Καθηγητών Γαλλικής ΠΕ Ελλάδας συμφωνεί σε πάρα πολλά σημεία της επιστολής σας.
Από την πλευρά μας κάνουμε ενέργειες για τη διόρθωση της αδικίας εις βάρος των εξεταζόμενων.

Θα είμαστε σε επαφή για κάθε νεώτερο

Δέσποινα Μαυροματάκη

………………………………………………………………………..

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ

Αντιλαμβανόμαστε την αντίδραση και γι’ αυτό δίδουμε κάποιες διευκρινήσεις: οι επιτροπές αποτελεσμάτων όλων των πανεπιστημίων καθώς και του Γαλλικού Υπουργείου Παιδείας λειτουργούν με τον εξής τρόπο:

Σε πρώτη φάση, τα γραπτά βαθμολογούνται ως έχουν. Ακολούθως γίνεται σύγκριση μέσων όρων των βαθμολογιών  με τα τελευταία έτη. Σε περίπτωση μεγάλης απόκλισης βαθμολογίας σε μια ή περισσότερες δεξιότητες,  η Επιτροπή προχωρεί στον περίφημο «  βαθμό-δώρο»  και όλοι οι υποψήφιοι, χωρίς καμία εξαίρεση, παίρνουν αυτό το συμπληρωματικό βαθμό. Βεβαίως, εάν τα ποσοστά επιτυχίας είναι υψηλότερα προηγουμένων εξεταστικών περιόδων,  δεν αφαιρούνται μονάδες!!

Μπορείτε να δείτε διαχρονικά τα αποτελέσματα και να εξάγετε τα συμπεράσματά σας…

Η ανακοίνωση είναι αρκετά κατανοητή. Βεβαίως δεν αναφέρθηκε κανείς στην ευκολία των υπολοίπων δεξιοτήτων και θεωρώ επίσης παραπλανητικό να μην αναφέρεται από καθηγητές στους υποψηφίους ότι υπάρχουν τέσσερεις δεξιότητες και όχι μία! Κανείς δεν θα « αδικηθεί» εξ αιτίας των ανοικτού τύπου ερωτήσεων.

Dr Nicolas Christodoulou

Chef du Service des Examens et des Certifications

T +30 210 33 98 629

F +30 210 33 98 711

Courriel :  nchristo@ifa.gr

31, rue Sina – 10680 Athènes

www.ifa.gr

………………………………………

Επιμέλεια ανοιχτής επιστολής και άρθρου Ιωάννα Δούμα (καθηγήτρια και γονέας υποψηφίου)

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...