Home / HEADER-NEWS / Με χειρότερους όρους η πρόσβαση στο σχολείο

Με χειρότερους όρους η πρόσβαση στο σχολείο

Δημοσιεύτηκε: 10:53 πμ Μάιος 14th, 2014  


autobus

Με χειρότερους όρους η πρόσβαση στο σχολείο

 

Την απόσυρση της ΚΥΑ για τη μεταφορά μαθητών ζητούν εκπρόσωποι των γονιών

Χειρότερους όρους για την πρόσβαση χιλιάδων μαθητών στα σχολεία τους δημιουργεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που διέπει τη μεταφορά τους από και προς τα σχολεία. Η ΚΥΑ, η εφαρμογή της οποίας γενικεύεται το επόμενο διάστημα, αντί να εξασφαλίζει τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών με λεωφορεία και ταξί μισθωμένα από το δημόσιο, κλείνει το δρόμο στο σχολείο για χιλιάδες παιδιά.

Αυτό καταγγέλλουν η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδος και η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων. Ζητούν δημιουργία κρατικού φορέα, εποπτευόμενου από το υπουργείο Παιδείας, αποκλειστικά υπεύθυνου για τη μεταφορά των μαθητών, παλεύουν για την κατάργηση της υφιστάμενης ΚΥΑ, με αίτημα και την προκήρυξη διαγωνισμών με δημόσιες συμβάσεις για τη μεταφορά των μαθητών, χωρίς τους χιλιομετρικούς περιορισμούς που αυτή θέτει προκειμένου να δικαιούνται δωρεάν μεταφορά. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, για να μεταφέρονται δωρεάν οι μαθητές πρέπει να διανύουν αποστάσεις πάνω από 3 χιλιόμετρα για τα γυμνάσιά τους και πάνω από 5 χιλιόμετρα για τα λύκεια, ενώ για την πλειοψηφία των μαθητών η ΚΥΑ προβλέπει μεταφορά με μέσα μαζικής μεταφοράς με το εκπτωτικό μαθητικό δελτίο.

Το ζήτημα αφορά ιδιαίτερα τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία που είναι διαδημοτικά, οι μαθητές τους πηγαινοέρχονται από διάφορους δήμους και θα αναγκάζονται να αλλάζουν δύο και τρία μέσα μαζικής μεταφοράς (ακόμα και τα παιδιά γυμνασίου), μεταφέροντας πανάκριβα μουσικά όργανα. Εκπρόσωποι των γονιών δήλωναν χτες ότι η ύπαρξη δωρεάν μεταφοράς με μισθωμένα μέσα συνδέεται με την ύπαρξη αυτών των σχολείων και τη φυσιογνωμία τους, αφού η κατάργηση ουσιαστικά της δωρεάν μεταφοράς θα σηματοδοτήσει την αποψίλωσή τους από μαθητές και τη μετατροπή τους σε σχολεία για λίγους. Σύμφωνα με τους ίδιους, αυτό επιβεβαιώνει και η εμπειρία από το διάστημα που έμειναν χωρίς καθόλου μεταφορές, με μαθητές να εγκαταλείπουν τα μουσικά σχολεία αλλά να ξαναεγγράφονται όταν δόθηκε προσωρινή έστω λύση στο πρόβλημα.

ΠΗΓΗ: rizospastis.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...