Home / HEADER-NEWS / Διαστάσεις επιδημίας έχει πάρει το κάπνισμα στα ελληνικά σχολεία

Διαστάσεις επιδημίας έχει πάρει το κάπνισμα στα ελληνικά σχολεία

Δημοσιεύτηκε: 7:03 μμ Μάιος 14th, 2014  


aniliki-kapnizei

Διαστάσεις επιδημίας έχει πάρει το κάπνισμα στα ελληνικά σχολεία

Τα αγόρια είναι πιο φανατικοί καπνιστές από τα κορίτσια
Δεν ήταν ούτε 13 χρονών οι περισσότεροι μαθητές σχολείων που καπνίζουν, όταν δοκίμασαν για πρώτη φορά το τσιγάρο! Συνολικά το 10,7% του μαθητικού πληθυσμού της Β’ και Γ’ Γυμνασίου της χώρας, δηλαδή περίπου 22.000 μαθητές, καπνίζουν. Όπως φαίνεται μάλιστα, τα αγόρια είναι πιο επιρρεπή στο κάπνισμα σε σχέση με τα κορίτσια, αφού στους μαθητές που καπνίζουν το 56,2% είναι αγόρια και το 43,8% είναι κορίτσια.

Αυτά προκύπτουν από μεγάλη πανελλαδική έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα από τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας τα οποία προανήγγγειλαν μεγάλη εκστρατεία κατά του καπνίσματος στα σχολεία και ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας.
Ετσι, όπως είπαν σήμερα ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και η υφυπουργός Υγείας κυρία Ζέτα Μακρή, υψηλές παραμένουν οι επιδόσεις των ελλήνων μαθητών στο κάπνισμα παρά τις εκστρατείες ενημέρωσης στα σχολεία.
Στην έρευνα που παρουσιάστηκε συμμετείχαν 28.088 μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα οι οποίοι και απάντησαν σε ερωτήματα σχετικά με τις στάσεις και τις αντιλήψεις τους για το κάπνισμα. Όπως προέκυψε από τις απαντήσεις, το 26% του μαθητικού πληθυσμού της Β’ και Γ’ Γυμνασίου έχει ήδη δοκιμάσει το κάπνισμα έστω με μερικές «ρουφηξιές» καπνού. Από αυτούς, το 40,6% είναι ήδη καπνιστές.
aniliki-kapnizei
Το 15,8% των μαθητών που έχουν δοκιμάσει κάποια στιγμή να καπνίσουν, το έκαναν σε ηλικία 8-10 ετών, και το 31% δοκίμασε στην προεφηβική ηλικία των 11-13 ετών. Όπως απάντησαν οι μαθητές στις σχετικές ερωτήσεις στα 6 από τα 10 σπίτια όλων των μαθητών (61,5%) – καπνιστών και μη – καπνίζουν είτε ο ένας, είτε και οι δύο γονείς. Για το 71% των εφήβων που έχουν δοκιμάσει το κάπνισμα, καπνίζουν και οι γονείς τους, είτε ο ένας είτε και οι δύο γονείς, ποσοστό που αυξάνεται στο 74,5% στην περίπτωση των μαθητών καπνιστών.
Στην άλλη όχθη, για τους έφηβους που δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ να καπνίσουν, οι γονείς τους δεν καπνίζουν σε ποσοστό 41,8%.
Παράλληλα όμως, όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, η συναισθηματική πίεση που μεταφράζεται ως άγχος κοινωνικοποίησης αποτελεί για το 26,1% των παιδιών που καπνίζουν μια αιτία τα ώθησε στο κάπνισμα ως συστηματική συνήθεια και – για το 16,6% – ως περιστασιακή συνήθεια. Το 32,2% των μαθητών απαντάει ότι επηρεάστηκε από την παρέα του να δοκιμάσει τσιγάρο. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 46,7% για τους μαθητές που καπνίζουν συστηματικά.
«Το κάπνισμα είναι ασθένεια» είπε χαρακτηριστικά σήμεραο κ. Αρβανιτόπουλος. «Στη χώρα μας, το κάπνισμα έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας διότι τροφοδοτείται από μια ολόκληρη «κουλτούρα» που αντιμετωπίζει την κατανάλωση του καπνού ως μια φυσιολογική και απενοχοποιημένη συμπεριφορά ή ακόμη χειρότερα ως το σύμβολο χειραφέτησης και μόδας» συνέχισε.
«Η σχέση των εφήβων με το κάπνισμα είναι μια σχέση επικίνδυνη και απειλητική για την υγεία και τη ζωή τους. Παραδίδουμε τα δεδομένα για τη διάσταση της μάστιγας του καπνίσματος στους έφηβους, στους πολίτες και στην Ελληνική Πολιτεία» δήλωσε σήμερα η κυρία Μακρή. «Υπέρτατο χρέος κάθε ευνομούμενης πολιτείας είναι να προστατεύει τη ζωή και την υγεία των πολιτών της, ειδικά των νέων. Με απόλυτη πίστη σε αυτήν την παραδοχή, τηρείται η εθνική πολιτική για την πρόληψη του καπνίσματος» σημείωσε.
Πάντως, απαντώντας σε ερώτηση για το δημοσίευμα των «Νέων» σύμφωνα με το οποίο λόγω των περικοπών θα υπάρχουν λιγότεροι επιτηρητές στις πανελλαδικές εξετάσεις και λιγότερα τετράδια στη διάθεση των μαθητών, ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην σχετική εγκύκλιο που αφορά στην διεξαγωγή των εξετάσεων.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος δήλωσε ακόμη ότι σε συμφωνία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποφασίστηκε να δοθεί παράταση πέραν της 23ης Μαΐου οπότε ολοκληρώνεται το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας. Κατ’ επέκταση «δεν υπάρχει κανένας λόγος» να απεργούν οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων είπε ο υπουργός Παιδείας.
Πρυτάνεις και «Αθηνά Νο2»
Σχετικά με τις διαμαρτυρίες που εξέφρασαν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ σε χθεσινή συνέντευξη τους για τα προβλήματα δυσλειτουργίας που έχει δημιουργήσει στα Ιδρύματα τους ο νέος Νομος Πλαίσιο για τα ΑΕΙ, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί απόλυτα και θα αξιολογηθεί έπειτα από ένα εύλογο διάστημα ώστε να γίνουν αν χρειαστεί βελτιώσεις.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος είπε ακόμη ότι δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου ένα νέο σχέδιο συγχώνευσης και κατάργησης τμημάτων. «Αν πάντως υπάρξει ανάγκη θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με την ακαδημαϊκή κοινότητα» πρόσθεσε πάντως, επιβεβαιώνοντας έμμεσα τις σχετικές πληροφορίες.
TO BHMA
…………….

Δελτίο Τύπου

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Τα μέτρα που ισχύουν από 27/9 μέχρι 4/10 σε σχολεία, ΑΕΙ, Κολλέγια, ΙΕΚ, ΣΔΕ, Φροντιστήρια και ΚΞΓ

 

140514 dt arvanitopoulos makriΕκπαιδευτική πρωτοβουλία για την πρόληψη του καπνίσματος στους μαθητές Β΄ και Γ΄ γυμνασίου όλης της χώρας του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και της Υφυπουργού Υγείας.

O Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κων/νος Αρβανιτόπουλος και η Υφυπουργός Υγείας, κα Ζέττα Μ. Μακρή, παρουσίασαν το πρόγραμμα με θέμα «Εκπαιδευτική πρωτοβουλία για την πρόληψη του καπνίσματος στους μαθητές Β΄ και Γ΄ γυμνασίου όλης της χώρας». Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Θ. Κυριαζής και η Πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κα. Τζ. Κρεμαστινού.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Η εγκύκλιος για την αξιολόγηση στο δημόσιο

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων σημείωσε: «Το κάπνισμα είναι ασθένεια και αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, η οποία, όμως, μπορεί να προληφθεί. Στη χώρα μας, το κάπνισμα έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας διότι τροφοδοτείται από μια ολόκληρη «κουλτούρα» που αντιμετωπίζει την κατανάλωση του καπνού ως μια φυσιολογική και απενοχοποιημένη συμπεριφορά ή ακόμη χειρότερα ως το σύμβολο χειραφέτησης και μόδας. Τόσο οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να αντιληφθούν, πως με το να καπνίζουν μπροστά στα παιδιά, δημιουργούν αρνητικά πρότυπα, και είναι υπεύθυνα για τον εθισμό των ανηλίκων σε μια συνήθεια που θα κοστίσει τη ζωή τους.

Για αυτό και ως Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αγκαλιάζουμε αυτήν την πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας και κάνουμε ότι είναι δυνατόν προκειμένου να ενημερώσουμε τους μαθητές για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Η Υφυπουργός Υγείας τόνισε: «Υπέρτατο χρέος κάθε ευνομούμενης πολιτείας είναι να προστατεύει τη ζωή και την υγεία των πολιτών της, ειδικά των νέων. Με απόλυτη πίστη σε αυτήν την παραδοχή, τηρείται η εθνική πολιτική για την πρόληψη του καπνίσματος : από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι σήμερα έχουμε εντείνει τους ελέγχους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στους χώρους εστίασης και διασκέδασης και οργανώνουμε πιο συντεταγμένα την παροχή ενημέρωσης και υποστήριξης προς τους πολίτες που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα.

Είναι αλήθεια ότι σε αυτήν την προσπάθεια δεν έχουμε αρκετούς συμμάχους. Όμως, στο πρόσωπο του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων – του κ. Αρβανιτόπουλου – και του Προέδρου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής – του κ. Γκλαβά – αναγνωρίζουμε δυο ένθερμους συμμάχους μας οι οποίοι, – από την πρώτη στιγμή – αγκάλιασαν την πρωτοβουλία να εφαρμόσουμε πρόγραμμα πρόληψης του καπνίσματος στους μαθητές της β’ και γ’ γυμνασίου όλης της χώρας και προσέφεραν την αμέριστη υποστήριξή τους : άνοιξαν τα σχολεία – όλο το πρόγραμμα εφαρμόστηκε μέσω του διαδικτύου στις αίθουσες πληροφορικής – ενεργοποίησαν και ευαισθητοποίησαν την εκπαιδευτική κοινότητα. Οι εκπαιδευτικοί, με τη σειρά τους, υποδέχθηκαν με ξεχωριστή θέρμη την πρωτοβουλία αυτήν και ενθάρρυναν τους μαθητές τους συμμετάσχουν μαζικά – 30.000 μαθητές συμμετείχαν στο πρόγραμμα- και εξέφρασαν, παράλληλα, την επιθυμία τους να οργανώσουμε και πάλι από κοινού ανάλογα εκπαιδευτικά προγράμματα αγωγής Υγείας.

Η σχέση των εφήβων με το κάπνισμα είναι μια σχέση επικίνδυνη και απειλητική για την υγεία και τη ζωή τους. Παραδίδουμε τα δεδομένα για τη διάσταση της μάστιγας του καπνίσματος στους έφηβους, στους πολίτες και στην Ελληνική Πολιτεία».

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε

.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Προσλήψεις 5.944 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Προσλήψεις 5.944 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, ...