Home / HEADER-NEWS / Γιατί δεν γράφω ό,τι ακούω στα αγγλικά μου;

Γιατί δεν γράφω ό,τι ακούω στα αγγλικά μου;

Δημοσιεύτηκε: 6:21 μμ Μάιος 31st, 2014  


Speak -English1-283x300

To άρθρο μας το παραχώρησε ευγενικά το www.specialenglish.gr

* Πρώτη δημοσίευση στο www.xenesglosses.eu

Γιατί δεν γράφω ό,τι ακούω στα αγγλικά μου;

Η πιο σημαντική δυσκολία στην εκμάθηση της αγγλικής ως ξένης γλώσσας για τα παιδιά με δυσλεξία είναι το ότι άλλα ακούμε, άλλα διαβάζουμε και άλλα γράφουμε.

Τα αγγλικά – αντίθετα από τα ελληνικά – είναι μια μη φωνολογική γλώσσα με 26 γράμματα και 44 ήχους.
Ενώ στα ελληνικά υπάρχει πλήρης αντιστοιχία ανάμεσα στους ήχους ( φωνήματα ) και τα γράμματα των λέξεων, στα αγγλικά δεν ισχύει το ίδιο.

Αντίθετα, συγκεκριμένα φωνήματα ενώνονται και δημιουργούν νέες, αυτόνομες φωνολογικές οντότητες. Τα παιδιά λοιπόν χρειάζεται να εξασκηθούν συστηματικά:

1)   στη διάκριση αυτών των ξεχωριστών φωνολογικών ενοτήτων

2)   στην αναγνώρισή τους στον γραπτό λόγο

3)   στην ορθή μετατροπή τους από γραφήματα ( γράμματα ) σε ήχους ( φωνήματα ) και το αντίστροφο.

 

Ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά μπορούν να αναπτύξουν τις προαναγνωστικές δεξιότητές τους, μέσω δραστηριοτήτων που έχουν τη μορφή παιχνιδιών ( π.χ. με την εξάσκηση στην αναγνώριση της ομοιοκαταληξίας – δηλαδή της καταληκτικής συλλαβής σε λέξεις, ή τον εντοπισμό των δύο λέξεων που << κρύβονται >> σε μια σύνθετη λέξη  ( π.χ. cup – board ), καθώς και την αλλαγή του αρχικού φωνήματος για τη δημιουργία μίας νέας λέξης ( hat – cat ).

Αλλά και τα μεγαλύτερα παιδιά είναι σημαντικό να αναπτύξουν τη φωνολογική τους επίγνωση μέσα από δραστηριότητες προσαρμοσμένες στην ηλικία και τα ενδιαφέροντά τους (π.χ. ένα επιτραπέζιο παιχνίδι μπορεί να γίνει η βάση για μία ευχάριστη αλλά και αποτελεσματική καλλιέργεια της φωνολογικής ενημερότητας ).

Ειδικά για τα παιδιά με δυσλεξία και άλλες ειδικές μαθησιακές ανάγκες, η  ορθή αντιστοιχία φωνήματος- γραφήματος χρειάζεται συστηματική εξάσκηση και επανάληψη με ποικιλία δραστηριοτήτων.

Η φωνολογική επίγνωση << αναπτύσσεται >> μαζί με τα παιδιά και αποτελεί για όλους εμάς, που τα συνοδεύουμε σε αυτή την πορεία ,ένα ισχυρό κίνητρο να γίνουμε πιο δημιουργικοί.

Ειρήνη  Θ.  Ευαγγέλου

Ψυχολόγος / Επιστημονική υπεύθυνη :  www.specialenglish.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαθαίνω καλύτερα τα αγγλικά μου όταν κινούμαι!!

Η αλφαβήτα της δυσλεξίας στο μάθημα των αγγλικών

Μπορεί ένα δυσλεκτικό άτομο να μάθει αγγλικά;

Η αισιόδοξη “ανάγνωση” ενός παιδιού με υπερκινητικότητα!

Υπερκινητικά…παιχνίδια για παιδιά με υπερκινητικότητα… στο διάβασμα των αγγλικών

Αγγλικά και ειδικές μαθησιακές ανάγκες: Γίνεται να συνδυαστούν;

……………………………………………………………………………………………………………………………

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

www.specialenglish.gr : elearning ειδική εκπαίδευση στα αγγλικά

  Ένα πρόγραμμα ειδικής υποστήριξης στα αγγλικά, οφείλει να έχει εξατομικευμένη προσέγγιση, γιατί πιστεύουμε ότι κάθε άτομο είναι μοναδικό & διαφορετικό από τα άλλα. Πρέπει να εστιάζει ατομικά στον εντοπισμό των ενδιαφερόντων, της αντιληπτικότητας και στην ενίσχυση αυτοπεποίθησης, που καθιστούν ευκολότερη κ΄ πιο λειτουργική την εκμάθηση των αγγλικών.

Το Special English είναι ένα εκπαιδευτικό σύστημα, που ασχολείται εξειδικευμένα με την ενίσχυση στην αγγλική γλώσσα παιδιών / εφήβων & ενηλίκων με:

ü δυσκολίες στη συνομιλία και την προφορική έκφραση

( speaking ),

ü γενικές δυσκολίες μάθησης στα αγγλικά / μειωμένες επιδόσεις,

ü ειδικές μαθησιακές ανάγκες, δυσλεξία, διάσπαση προσοχής,  υπερκινητικότητα, φάσμα αυτισμού.

Το www.specialenglish.gr παρέχει  elearning μαθήματα ειδικής υποστήριξης στην αγγλική γλώσσα, με δυνατότητα έναρξης μαθημάτων ολόκληρο το έτος, διότι δεν ακολουθεί την τυπική ύλη του εκπαιδευτικού προγράμματος, αλλά περιλαμβάνει  πρωτότυπες εξειδικευμένες  ψυχοπαιδαγωγικές  ασκήσεις & τεχνικές, οι οποίες διδάσκονται από ειδικούς παιδαγωγούς.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του, το specialenglish.gr πραγματοποιεί πανελλαδικά δωρεάν εξατομικευμένα προγράμματα ενίσχυσης στην αγγλική γλώσσα παιδιών / εφήβων που ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες        ( άνεργοι – πολύτεκνοι – οικονομικοί μετανάστες – χαμηλό εισόδημα ) με : ειδικές μαθησιακές ανάγκες, δυσλεξία, διάσπαση προσοχής,  υπερκινητικότητα, αυτισμό, ΑΜΕΑ.

Παρακαλούμε για εκδήλωση ενδιαφέροντος, αποστείλετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τα στοιχεία σας στο  e-mail : info@specialenglish.gr, για αξιολόγηση.

Μετά από 15 χρόνια ευαισθητοποίησης και εμπειρίας στον τρόπο που σκέφτεται και μαθαίνει ένα άτομο με ειδικές & γενικές μαθησιακές δυσκολίες,  όραμά μας είναι όλοι να έχουν το δικαίωμα  να επικοινωνούν στα αγγλικά, την πιο διαδεδομένη  γλώσσα παγκοσμίως.

Ειρήνη Θ. Ευαγγέλου

Ψυχολόγος – Επιστημονική Υπεύθυνη του www.specialenglish.gr

…………………………………………………………………………………………………..

To άρθρο μας το παραχώρησε ευγενικά το www.specialenglish.gr στα πλαίσια της συνεργασίας με το www.xenesglosses.eu


 

Ένα σχόλιο

  1. Οταν ένασ ανθρωποσ αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες , οι επιδόσεις του στα μαθήματα είναι δυσανάλογα χαμηλές σχετικά με την προσπάθεια που καταβάλλει, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει περαιτέρω πρόοδος. Ωστόσο, η κατάκτηση μιας ξένης γλώσσας είναι εφικτή αν προσεγγίσουμε την μάθηση με ένα διαφορετικό τρόπο.

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...