Home / HEADER-NEWS / Ζάκυνθος – Προβλήματα στην Ειδική Αγωγή «Άφαντη η επιτροπή για την Ειδική Αγωγή στα ΚΕΔΔΥ»

Ζάκυνθος – Προβλήματα στην Ειδική Αγωγή «Άφαντη η επιτροπή για την Ειδική Αγωγή στα ΚΕΔΔΥ»

Δημοσιεύτηκε: 9:02 πμ Απρίλιος 15th, 2014  


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

ΝΟΜΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΠΛΑΖ ΕΟΤ ΕΝΑΝΤΙ 1ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΤΗΛ.6944026767

makisliv@gmail.com

ΖΑΚΥΝΘΟΣ 07-04-2014

Στις 31.02.2014 η εφημερίδα «ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ» σε άρθρο της με τίτλο <Άφαντη η επιτροπή> αναφερόταν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ειδική Αγωγή στη Ζάκυνθο με αφορμή την ανακοίνωση που έκδοσε ο Συλλογός μας στις 27.03.2014 αλλά και με αναφορές σε πιο παλιά ανακοινωσή μας(24-02-2014),όπου το θέμα της ήταν η παράνομη σύσταση από την περιφέρεια των ΕΔΕΑΥ(Επιτροπές Διαγνωστικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης πού είναι η μεταλλαγμένη ΕΔΕΑ των Ειδικών Δημοτικων Σχολείων και όχι τα ΚΕΔΔΥ Κέντρα Διάγνωσης διαφοροδιάγνωσης και Υποστήριξης) και διαμαρτυρόμαστε για την εγκληματική προχειρότητα με την οποία το ΥΠΑΙΘ επιχειρεί να αλλάξει τις δομές της Ειδικής Αγωγής με απώτερο σκοπό την κατάργηση των ΚΕΔΔΥ.

Ειδικά για το ΚΕΔΔΥ στην ανακοίνωσή μας τονίζουμε την αναγκαιότητα ύπαρξης  τους «έχει, δηλαδή, ένα διαγνωστικό και υποστηρικτό φορέα που στα τόσα χρόνια λειτουργίας του,παρά τα προβληματά του που οφείλονται στη διαχρονική έλλειψη του κατάλληλου επιστημονικούπροσωπικού,έχει προσφέρει πολλά και μπορεί να προσφέρει περισσότερα, αλλά πειραματίζονται με αλλαγές που γυρίζουν την ειδική αγωγή πολλά χρόνια πίσω«, και ζητούσαμε την στελέχωσή του με μόνιμο επιστημονικό προσωπικό,γιατί τα ΚΕΔΔΥ Ζακύνθου λειτουργούν με προσωπικό που προέρχεται από αποσπάσεις εκπαιδευτικών από σχολικές μονάδες που υπηρετούν και  Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό  από τα κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ που λήγουν τον Μάιο ,με αποτέλεσμα την αναστολή της λειτουργείας τους.(Με την τοποθέτηση προισταμένου στις 24.02.2014 τα ΚΕΔΔΥ θα λειτουργήσουν για τη φετεινή σχολική χρονιά  λιγότερο από τέσσερις μήνες ,όταν τον Φεβρουάριο του 2014 οι αιτήσεις είχαν φτάσει τις 165.)

Στις 02.04.2014 στην ίδια εφημερίδα δημοσιεύτηκε άρθρο με τίτλο <Η επιτροπή είναι εδώ>,στο οποίο η προισταμένη των ΚΕΔΔΥ κ. Σαρακίνη ισχυρίζεται ,χωρίς να μας δίνει συγκεκριμένα στοιχεία,ότι μέσα σε ένα μήνα από τότε που τοποθετήθηκε, όλα τα προβλήματα, που ταλαιπωρούν το  ΚΕΔΔΥ Ζακύνθου αλλά και τα ΚΕΔΔΥ πανελλαδικά χρόνια τώρα -τα οποία έχει πάρα πολλές φορές αναδείξει το ίδιο το προσωπικό των ΚΕΔΔΥ με δημόσιες ανακοινώσεις-, δεν υπάρχουν, και άδικα οι γονείς διαμαρτύρονται.

Αν και δεν επιθυμούσαμε η επικοινωνία του Συλλόγου μας με την προισταμένη των ΚΕΔΔΥ να είναι μόνο μέσα από άρθρα εφημερίδων,είμαστε αναγκασμένοι,

μετά από την άρνηση της να συζητήσει τις προτάσεις μας που της καταθέσαμε προφορικά στην συνάντηση που είχαμε μαζί της πριν ένα μήνα περίπου και στο ότι δεν μας έχει απαντήσει ακόμη στην γραπτή αίτηση που καταθέσαμε αμέσως μετά στo ΚΕΔΔΥ με αρ.πρ.146/21.03.2014  ζητώντας συγκεκριμένα στοιχεία για την λειτουργεία τους, με σκοπό αναδείξουμε τα προβλήματα και να παλέψουμε για την επιλυσή τους,

να απαντήσουμε με ανακοίνωση που συνοδεύεται από έκκληση να δεχτεί να ανοίξει ουσιαστικό διάλογο μαζί μας και να μην παρασύρεται από δημοσιεύματα που χρησιμοποιούν αποπασματικά τις ανακοινώσεις μας.

Θα της προτείναμε να διαβάζει πιο προσεκτικά τις ανακοινώσεις μας πριν μας απαντήσει στις εφημερίδες και δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες,γιατί σκοπός μας δεν είναι να αποδείξουμε στην κ. Σαρακίνη το αβάσιμο των ισχυρισμών της.

Έχουμε μιλήσει αρκετές φορές με στοιχεία στην Ζακυνθινή κοινωνία και όχι μόνο για την τραγική κατάσταση που επικρατεί  στην ειδική αγωγή στην Ζάκυνθο,-κατάσταση που την βιώνουν οι γονείς ζώντας καθημερινά με την αγωνία για την τύχη των παιδιών τους-,αλλά και τα ίδια τα παιδιά πολύ περισσότερο μεγαλώνοντας σε ένα σχολείο που τους στερεί, με ιδιαίτερη σκληρότητα αρκετές φορές, το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Ειδικά στον ευαίσθητο τομέα των διαγνώσεων δεν χωρούν προσωπικές φιλοδοξίες,μικροπολιτικές επιδιώξεις, και πελατιακές τακτικές,που απαξιώνουν ακόμη περισσότερο το ήδη υποβαθμισμένο ΚΕΔΔΥ απο τις πολιτικές επιλογές του ΥΠΑΙΘ.

Σκοπός του Συλλόγου μας είναι να ενημερώνουμε , να στηρίζουμε τους γονείς αναδεικνύοντας τα πραγματικά προβλήματα και όχι να δημιουργούμε εικονική πραγματικότητα που απροσανατολίζει και έχει σαν αποτέλεσμα να οδηγεί τους γονείς σε σπατάλη πολύτιμου χρόνου και χρημάτων, αφού οι διαγνώσεις του ΚΕΔΔΥ καθορίζουν (νόμοι 3699/2008 και 4186/2013) το εκπαιδευτικό μέλλον των παιδιών τους στη δημόσια εκπαίδευση.

Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία της προισταμένης του ΚΕΔΔΥ, του μόνου δωρεάν δημόσιου διαγνωστικού και υποστηρικτικού φορέα στη Ζάκυνθο, όπως και όλων που αντιλαμβάνονται την Ειδική Αγωγή σαν  το δικαίωμα στη διαφορετικότητα και όχι σαν ένα χώρο άσκησης φιλεσπλαχνίας και πολιτικών φιλοδοξιών.

Πιο πολύ τους ειδικούς εκπαιδευτικούς που η πολιτεία τους έχει εκπαιδεύσει και τους έχει αναθέσει την ευθύνη να βοηθούν τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες,να στηρίζουν τους γονείς τους και να ευαισθητοποιούν την κοινωνία σε θέματα Ειδικής Αγωγής από όποια θέση και αν βρίσκονται.

Την καλούμε λοιπόν, μαζί με εμάς, να στρέψει τον δημόσιο λόγο της προς αυτούς που με τις πολιτικές τους επιλογές συνεχίζουν να απαξιώνουν , να υποβαθμίζουν το ΚΕΔΔΥ Ζακύνθου αλλά και όλες τις δομές της Ειδικής Αγωγής, στερώντας από τα παιδιά την κατάλληλη στήριξη που χρειάζονται στο σχολείο ,και που  σίγουρα μέσα σ’αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι γονείς που απλά εισπράτουν τα αποτελέσματα αυτών των επιλογών με οδυνηρές συνέπειες σε πολλές περιπτώσεις.

Εμείς επιμένουμε , θα συνεχίσουμε να επιμένουμε , να διεκδικούμε και να λέμε την αλήθεια λέγοντας ότι:

Δεν αντέχουμε άλλο αυτόν τον εμπαιγμό και την κοροιδία από το ΥΠΑΙΘ και τους εκπροσωπούς τους στην περιφέρεια ,ζητάμε στελέχωση με μόνιμους και κατάλληλους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής για όλες τις δομές της ειδικής αγωγής στη Ζάκυνθο,στελέχωση των ΚΕΔΔΥ με μόνιμο επιστημονικό προσωπικό, κατάργηση του νόμου 4115/2013 άρθρο 39 , πλήρης εφαρμογή του νόμου 3699/2008 και διάλογο για την αναβάθμιση της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Τετράδη Αναστασία               Χριστόφορος-Λιβάνης Γερ.

……………………………………………………………………………

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Σε αναμονή και απομόνωση οδηγούνται εκατοντάδες μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες. Το πρόβλημα ξεκινά από την υποστελέχωση του ΚΕΔΔΥ ως δομή Ειδικής Αγωγής. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι μαθητές μένουν αβοήθητα, χωρίς διαγνώσεις, εξιδικευμένη εκπαιδευτική παρέμβαση, που πολλές φορές τα οδηγεί στο να εγκαταλείψουν το σχολείο. Οι γονείς διαμαρτύρονται και δεν αντέχουν άλλο τον εμπαιγμό του Υπουργείου Παιδείας. Ζητούν στελέχωση με μόνιμους και κατάλληλους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, και διάλογο για την αναβάθμιση της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Τα προβλήματα
Σε όλο το νομό λειτουργούν μόλις τέσσερα Τμήματα Ένταξης όπου σε καθένα μπορούν να φοιτήσουν μέχρι 12 μαθητές. Τα ΚΕΔΔΥ Ζακύνθου είχαν μείνει από το καλοκαίρι χωρίς επιστημονικό προσωπικό και προϊστάμενο, με αποτέλεσμα να μην κάνουν διαγνώσεις. Το Δεκέμβριο προσλήφθηκαν τρία άτομα με εξάμηνη σύμβαση εργασίας και μόλις πριν λίγες ημέρες προκηρύχθηκε η θέση του προϊσταμένου, με τις αιτήσεις για διαγνώσεις να έχουν φτάσει τις 165.
Οι επαναξιολογήσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες από έλλειψη προσωπικού. Η σύμβουλος ειδικής αγωγής, αδυνατεί να έλθει στην Ζάκυνθο για οικονομικούς λόγους και η λειτουργία της είναι μόνο μέσω τηλεφώνου. Ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κέρκυρα δεν δίνει λύση. Οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής έχουν αφεθεί στην τύχη τους, χωρίς επιμορφώσεις, χωρίς ειδικό εκπαιδευτικό υλικό, χωρίς στήριξη μέσα στα σχολεία αναγκαζόμενοι αρκετές φορές να κάνουν εκπτώσεις στην εκπαιδευτική παρέμβασή τους.

“Εισπράττουμε άρνηση”
Στις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γονείς αναφέρθηκε με δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μάκης Χριστόφορος – Λιβάνης. “Το ειδικό σχολείο έχει χαραχτήρα μάλλον ιδρύματος, αφού δεν εξυπηρετεί το στόχο ίδρυσης του που είναι η επανένταξη των παιδιών αυτών στο κανονικό σχολικό περιβάλλον” αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει“θέλουμε να καταγγείλουμε την απαράδεκτη συμπεριφορά του περιφερειακού διευθυντή κ. Καραβασίλη, που όχι μόνο άφησε τα ΚΕΔΔΥ χωρίς προϊστάμενο, αλλά δεν καταδέχεται ούτε καν να μας μιλήσει, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας. Οι γονείς, πέρα από την δυσκολία τους να αποδεχτούν την διαφορετικότητα των παιδιών τους, αντιμετωπίζουν πολλές φορές την άρνηση των εκπαιδευτικών και προσπαθούν μόνοι τους να προσφέρουν, όσο μπορούν, το αυτονόητο στα παιδιά τους”.

https://imerazante.gr/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...