Home / HEADER-NEWS / Πειραματικά σχολεία στη χώρα των πειραματόζωων

Πειραματικά σχολεία στη χώρα των πειραματόζωων

Δημοσιεύτηκε: 10:47 πμ Απρίλιος 6th, 2014  


04s16peiramatika-thumb-large

Διπλασιασμό (σχεδόν) των πρότυπων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μέχρι το 2020 και σχολεία αριστείας και διαλογής προανήγγειλε ο Κ. Αρβανιτόπουλος, αφού πρώτα τα… αδειάσει από δασκάλους και καθηγητές με την «(αυτο)αξιολόγηση».

Της Αννας Ανδριτσάκη

Τον σχεδιασμό για τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία μέχρι το 2020, σύμφωνα με τον οποίο στα 68 υπάρχοντα σχολεία θα προστεθούν 56 νέα, παρουσίασε χθες ο υπουργός Παιδείας. Αναφερόμενος στο νέο πλαίσιο λειτουργίας που προβλέπει εισαγωγικές εξετάσεις ανά βαθμίδα για τους μαθητές, ο κ. Αρβανιτόπουλος επέμεινε στα σχολεία αριστείας και διαλογής, στα οποία τα επόμενα έξι χρόνια υπολογίζει να συγκεντρώσει γύρω στους 15.000 μαθητές.

«Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που υλοποιήσαμε για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία είναι αιχμή των αλλαγών και της επιδιωκόμενης αριστείας», τόνισε κατά την παρουσίαση, αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών που θα διδάξουν σ” αυτά (αυξήθηκε -είπε- η ζήτηση από εκπαιδευτικούς κατά 30%), στη σύσταση 400 ομίλων αριστείας, στο νέο ωρολόγιο πρόγραμμα και στις νέες μεθόδους.

Εξαγγελίες

Εξήγγειλε, ακόμη, την ανασυγκρότηση της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, με στόχο την αναβάθμισή της, με τη συμμετοχή του εκάστοτε προέδρου του ΙΕΠ, του εκάστοτε γενικού διευθυντή Σπουδών του υπουργείου Παιδείας και ενός μέλους του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας και Τεχνολογίας.

Σήμερα λειτουργούν 68 Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία (4 Νηπιαγωγεία, 19 Δημοτικά, 18 Γυμνάσια, 15 ΓΕΛ και 4 Μικτά – Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο ΠΠ) σε 9 από τις 13 Εκπαιδευτικές Περιφέρειες της χώρας. Μέχρι το 2020 θα ιδρυθούν (ή θα οριστούν ύστερα από αξιολόγηση) 56 νέα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία με 24 πλήρεις κάθετες δομές (Νηπιαγωγείο – Δημοτικό – Γυμνάσιο – Λύκειο) στις 13 Περιφέρειες της χώρας και επιπλέον 2 Νηπιαγωγεία, 15 Δημοτικά, 10 Γυμνάσια και 6 Γενικά Λύκεια.

Ο υπουργός Παιδείας, ερωτηθείς σχετικώς, επανέλαβε τις εξαγγελίες στα ακανθώδη θέματα: αξιολόγηση, «αιώνιοι» φοιτητές, επιμήκυνση σχολικού έτους κ.ά. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, επέμεινε ότι αυτή θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, καθώς έχουν ήδη αρχίσει οι σχετικές διαδικασίες, ενώ αναφερόμενος στις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών κατήγγειλε τις ομοσπονδίες για άσκηση τρομοκρατίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτή τη στιγμή ασκείται τρομοκρατία από μερίδα συνδικαλιστικών οργάνων στην εκπαίδευση, ενώ η κομματοκρατία μόλυνε το εκπαιδευτικό σύστημα. Η αξιολόγηση δεν είναι μέθοδος ξεκαθαρίσματος κομματικών λογαριασμών και δεν σημαίνει απολύσεις».

Κινητοποιήσεις

Οι εκπαιδευτικοί, όμως, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους. Επιμένοντας, από την πλευρά τους, ότι με την «αυτοαξιολόγηση/αξιολόγηση-χειραγώγηση» επιχειρούνται η μισθολογική καθήλωσή τους (καθώς συνδέεται με το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο), η χειραγώγηση της μαθησιακής διαδικασίας (μέσα από προκατασκευασμένα και τυποποιημένα κριτήρια) και η κατηγοριοποίηση των σχολείων.

Σήμερα η Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ) πραγματοποιεί 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας, με στόχο την αποτροπή των σεμιναρίων σχολικών συμβούλων που θα γίνουν το τριήμερο Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή. Στις συγκεντρώσεις συμμετέχει και η ΟΛΜΕ, η οποία έχει προγραμματίσει εκτεταμένες δράσεις τις προσεχείς ημέρες ενόψει και των απολύσεων εκπαιδευτικών της διαθεσιμότητας.

Μεταξύ άλλων: αποκλεισμούς διευθύνσεων την επομένη της ανακοίνωσης των διαπιστωτικών πράξεων και συμμετοχή στην πανεργατική κινητοποίηση της ερχόμενης Τετάρτης (9/4).…………………………………………………………………………………………

Νέες αντιδράσεις για «αιώνιους» φοιτητές

Οξύνονται οι αντιδράσεις των Πανεπιστημίων για τις διαγραφές των «αιώνιων» φοιτητών που προβλέπει η από φέτος ενεργοποίηση του νόμου. Την αντίθεσή της στην επικείμενη επιβολή διαγραφών εκφράζει –με ομόφωνο ψήφισμά της– η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ προτείνει τη ριζική επανεξέταση του θέματος από το υπουργείο. «Πολλοί από τους φοιτητές μας αναγκάζονται να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους κάτω από δύσκολες εργασιακές και άλλες συνθήκες, χωρίς μάλιστα να επιβαρύνουν οικονομικά το Πανεπιστήμιο. Το ζήτημα αυτό ουσιαστικά αποπροσανατολίζει από τα μεγάλα και κρίσιμα προβλήματα (χρηματοδότησης, στελέχωσης κ.λπ.) που αντιμετωπίζουν σήμερα τα Πανεπιστήμια» τονίζεται στο ψήφισμα της Συγκλήτου του Ιδρύματος που ενισχύει τη στάση αντίδρασης των Ιδρυμάτων απέναντι στο ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι τα Ιδρύματα έχουν επισημάνει πολλές παραμέτρους αυτού του θέματος. Από τη μη ύπαρξη σχετικών Π.Δ. και προβλέψεων εκ των (υπό σύσταση) Οργανισμών-Εσωτερικών Κανονισμών έως την ανάγκη ειδικής μέριμνας για όσους έχουν καθυστερήσει το πτυχίο κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης ή δύσκολων εργασιακών συνθηκών. Ο υπουργός επιμένει στις διαγραφές, αλλά και στις σχετικές διευκρινίσεις. Οπως είπε και χθες: «Ο νόμος για τη διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών θα εφαρμοστεί. Εδώ δεν μιλάμε για φοιτητές που βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση των σπουδών, αλλά για φοιτητές που εισήχθησαν στα ΑΕΙ πριν από το 2006».

Α.ΑΝΔΡ.

Πηγή: cleverclass.gr/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...