Home / HEADER-NEWS / Νέες παραιτήσεις Προισταμένων και μία Σχολικού Συμβούλου. Πρόθεση για 9 παραιτήσεις στον Νομό Καβάλας

Νέες παραιτήσεις Προισταμένων και μία Σχολικού Συμβούλου. Πρόθεση για 9 παραιτήσεις στον Νομό Καβάλας

Δημοσιεύτηκε: 12:22 μμ Απρίλιος 10th, 2014  


letter

Αίτηση παραίτησης της προϊσταμένης του 1ου Νηπ/γείου Ραχών Ικαρίας Στέλλας Σωτηριάδου

Ικαρία      8/4/14

Παρακαλώ να κάνετε δεκτή την αίτηση παραίτησής μου από τη θέση προϊσταμένης του 1ου Νηπιαγωγείου Ραχών Ικαρίας.

Αρνούμαι να προχωρήσω σε ορισμό ομάδων εργασίας και να εφαρμόσω την αξιολόγηση της σχολικής μας μονάδας εφόσον κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε αντίθεση με την απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων αλλά και του σωματείου μου – του οποίου είμαι και μέλος του Δ.Σ. – κυρίως όμως με τη συνείδησή μου, η οποία δε μου επιτρέπει να συμβάλλω με οποιονδήποτε τρόπο στη δημιουργία κλίματος φόβου, τρόμου και ανθρωποφαγίας μέσα στο σχολείο.

………………………………………………………………………..

Μηλιαράκης Μανόλης

ΣΧΟΛΙΚOΣ  ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ  Π/θμιας

1ης ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ  Ν ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Παραιτούμαι από ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΗΣ Σχολικός Σύμβουλος και προτιμώ να επιστρέψω στα διδακτικά μου καθήκοντα παρά να υπηρετήσω τις πραγματικές σκοπιμότητες και τις προθέσεις του  Υπουργείου με το  Π.Δ. 152 και το Ν.4024,  καθώς δεν επιθυμώ να συμβάλλω στη εφαρμογή τους. Εκτιμώ ότι οι  παραπάνω νόμοι  καταστρέφουν το δημοκρατικό, συνεργατικό κλίμα που υπάρχει στα σχολεία το οποίο είναι απαραίτητο για μια ποιοτική και αποτελεσματική εκπαίδευση.

Πιστεύω ότι ο ρόλος του Σχολικού Συμβούλου συνεπάγεται ουσιαστική αρωγή μέσα σε ένα κλίμα αμοιβαίας εκτίμησης , σεβασμού και εμπιστοσύνης το οποίο τώρα υπονομεύεται .

«Αν δεν σου αρέσει εκεί που είσαι κουνήσου δεν είσαι δέντρο»

Να αγαπάς την ευθύνη

να λες εγώ μονάχος μου

έχω χρέος να σώσω τον τόπο μου

Αν δεν σωθεί εγώ φταίω.

Ν. Καζαντζάκης

Θέλω κι εγώ να είμαι μέσα στα πράγματα του σχολείου με τη θέση του δασκάλου όπως ενδεικτικά εκφράζεται από τους μαθητές της Στ΄τάξης  του 30ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου και  από τη δασκάλα τους.

Τις επόμενες μέρες με «κρητική» ματιά θα πάρω δημόσια θέση με Κριτική Σκέψη για όσα  συμβαίνουν στην εκπαιδευτική επικαιρότητα.

Μηλιαράκης Μανόλης

Εκπαιδευτικός Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν.Χανίων

Παραθέτω τα κείμενα από την εφημερίδα τους.

Σημείωμα της δασκάλας

Η ζωή στην τάξη είναι συναρπαστική για το δάσκαλο αλλά καθόλου εύκολη! Κάθε μέρα είναι μία περιπέτεια, ένα ταξίδι με πολλούς προορισμούς, μια παράσταση χωρίς σενάριο, γεμάτη απρόοπτα, όπου έχουμε χρέος να γοητεύουμε και να κερδίζουμε την προσοχή και το ενδιαφέρον ενός πολύ δύσκολου κοινού.

Τα παιδιά μας είναι επαναστατημένα! Η πειθαρχία και η επιβολή της εξουσίας του δασκάλου, ο φόβος και η τιμωρία δεν θεωρούνται πια παιδαγωγικές αρετές. Ο σεβασμός δεν χαρίζεται σε κανέναν, πρέπει να τον κερδίζουμε “με το σπαθί μας” και να χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και κατανόησης με τα παιδιά. Διαφορετικά δεν πετυχαίνουμε τους στόχους μας, που είναι κι αυτοί πολύπλοκοι στην εποχή μας.

Δεν αρκεί πια να πει ο μαθητής το μάθημα απέξω, πρέπει να μάθει να σκέφτεται και να καταλαβαίνει τον κόσμο, να αυτενεργεί κι όχι απλά να αναπαράγει, να κρίνει και να παίρνει υπεύθυνες αποφάσεις, να προτείνει δικές του ιδέες και να τις υλοποιεί!

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν είναι αρνητικό! Το όραμα ενός τέτοιου σχολείου μας δίνει δύναμη να προσπαθούμε κάθε μέρα με νέα όρεξη να βάλουμε έστω κι ένα μικρό λιθαράκι στο χτίσιμο του μέλλοντος, γιατί τα παιδιά μας είναι το μέλλον!

Εμείς οι μεγάλοι είμαστε γεμάτοι με “πρέπει”! Τα παιδιά είναι γεμάτα με “θέλω”!

Ας σεβαστούμε τα “θέλω” των παιδιών για να σεβαστούν κι αυτά τα δικά μας “πρέπει” κι έτσι η ζωή θα πάει μπροστά!(Δασκάλα : Κατερίνα Κοπιδάκη)

ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ “ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ”!!!

Θέλουμε το σχολείο μας να είναι “μέσα στη ζωή” και η ζωή να είναι μέσα στο σχολείο μας!

Θέλουμε να χάνουμε μάθημα, γιατί μάθημα για μας σημαίνει βαρεμάρα στην τάξη και πολλή δουλειά στο σπίτι!

Θέλουμε να είμαστε παιδιά, κι όχι οι σκληρότερα εργαζόμενοι στη χώρα μας!

Θέλουμε να βρίσκουμε καινούρια και διαφορετικά πράγματα να κάνουμε!

Θέλουμε να μην είναι το σχολείο σκέτη ρουτίνα! Η ρουτίνα σκοτώνει τη ζωντάνια και το ενδιαφέρον μας!

Θέλουμε να σκεφτόμαστε, να φανταζόμαστε και να εκφράζουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας μέσα στην τάξη, να ακουγόμαστε κι όχι μόνο να ακούμε!

Θέλουμε να παίζουμε περισσότερο στο σχολείο και όχι μόνο στο διάλειμμα!

Θέλουμε στην τάξη να ρωτάμε, να ψάχνουμε, να συνεργαζόμαστε και να δημιουργούμε. Αυτό για μας είναι παιχνίδι!

Θέλουμε να κάνουμε δραστηριότητες έξω από το σχολείο, εκεί που βρίσκεται η “πραγματική” ζωή!

Θέλουμε να χρησιμοποιούμε περισσότερο το σώμα και τα χέρια μας, να αθλούμαστε, να φτιάχνουμε κατασκευές, να ζωγραφίζουμε, να βάφουμε, να χτίζουμε…, να  παράγουμε “χειροπιαστά” δημιουργήματα!

Θέλουμε να ξεφεύγουμε από τα βιβλία και τη αποστήθιση έτοιμων γνώσεων και να μαθαίνουμε με σύγχρονους τρόπους!

Θέλουμε να χρησιμοποιούμε μέσα στην τάξη νέες τεχνολογίες, να έχουμε πρόσβαση στο διαδίκτυο με διαδραστικό τρόπο!

Θέλουμε το σχολείο, εκτός από βαθμούς, να μας δίνει όραμα  και αισιοδοξία για το μέλλον, πίστη στον εαυτό μας, κατανόηση στη διαφορετικότητα μας, φιλίες για μια ζωή, όμορφες αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια…

…………………………………………………………………………

9 Διευθυντές και προϊστάμενοι έχουν έτοιμες τις παραιτήσεις τους

9 διευθυντές δημοτικών σχολείων και προϊστάμενοι νηπιαγωγείων του Νομού Καβάλας δηλώνουν έτοιμοι να παραιτηθούν από την θέση τους προκειμένου να σταματήσουν την συγκεκριμένη διαδικασία αυτοαξιολόγησης, αυτή που προωθεί το Υπουργείο εδώ και μήνες.

Οι 9 εκπαιδευτικοί εξομολογήθηκαν την πρόθεση τους να παραιτηθούν στην διοίκηση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Καβάλας στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Ίδιες παραιτήσεις- αντίσταση στην αυτοαξιολόγηση προκύπτουν ήδη σε όλη την Ελλάδα. Κατά πως φαίνεται θα έχουν συνέχεια στο Νομό Καβάλας αλλά σε άγνωστο χρόνο. Οι 9 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί δήλωσαν ότι έχουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του τοπικού συλλόγου κι όταν κριθεί σκόπιμο θα τις γνωστοποιήσουν και στην υπηρεσία. Βάση του νόμου οι διευθυντές και οι προϊστάμενοι υποχρεώνονται να αρχίσουν την αυτοαξιολόγηση στα σχολεία τους με τη συγκρότηση ομάδων εργασίας.

Σήμερα λήγει η πανελλαδική προθεσμία που «έδωσε» το υπουργείο ώστε κάθε διευθυντής ή προϊστάμενος δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου να ορίσει τις ομάδες εργασίες, οι οποίες θα προχωρήσουν στην αυτοαξιολόγηση. Αύριο ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Καβάλας κ.Γιώργος Κουράκος θα πληροφορηθεί επίσημα που έγινε και που δεν έγινε αυτό. Αμέσως μετά έχει το δικαίωμα να πιέσει ώστε οι ομάδες εργασίας να δημιουργηθούν με τη δική του εντολή κι απόφαση. Αυτό είναι κάτι που ο σύλλογος αναμένει ότι θα γίνει στα περισσότερα σχολεία του Νομού Καβάλας. Περιμένει δε την κίνηση του προϊστάμενου ώστε κατάλληλα να απαντήσει.

Την Παρασκευή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της Δ.Ο.Ε. στην Καβάλα η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική, στο 25% περίπου. Στην υπόλοιπη Ελλάδα το ποσοστό ήταν μεγαλύτερο. Τώρα οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί ετοιμάζονται για την πανελλαδική πανεργατική απεργία της Τετάρτης (μεθαύριο). Την Τρίτη 1η Απριλίου ο τοπικός σύλλογος έκανε έκτακτη γενική συνέλευση στο 22ο Δημοτικό Σχολείο με θέμα την αυτοαξιολόγηση, παρόντες ήταν 150 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί. Επεδίωξε μία ακόμη φορά να συνεννοηθεί και να συνεργαστεί κατά της αυτοαξιολόγησης με την ΕΛΜΕ Καβάλας αλλά έλαβε (εμμέσως πλην σαφώς) αρνητική απάντηση. Η ΕΛΜΕ Καβάλας για λόγους που κανείς δεν καταλαβαίνει δεν αντιδρά στην αυτοαξιολόγηση που έτσι εξελίσσεται ομαλά στα Γυμνάσια και Λύκεια του Νομού. Το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών Καβάλας εκδίδει συνεχώς ανακοινώσεις, κρατώντας το θέμα της αυτοαξιολόγησης «ψηλά» στην επικαιρότητα. Ίδια μαχητική στάση ακολουθεί η διοίκηση του τοπικού συλλόγου που βλέπει τις αντίθετες απόψεις να πολλαπλασιάζονται.

 

proininews.gr,

μέσω

……………………………………………………………………….

Αρ. Πρωτ.¨26

8/4/2014

Προς:

1.ΠΥΣΠΕ Β΄ΑΘΗΝΑΣ

2.Σύλλογο    Εκπαιδευτικών Γ. Σεφέρης

ΘΕΜΑ: Υποβολή παραίτησης από τη θέση της προϊστάμενης.

Παρακαλώ να κάνετε αποδεκτή την παραίτησή μου από τη θέση της Προϊστάμενης του 4ου Νηπιαγωγείου Νέας Ιωνίας.

Δεν επιθυμώ να μετέχω από τη θέση αυτή στη διαδικασία αξιολόγησης της σχολικής μονάδας παρά την αρνητική απόφαση του Συλλόγου διδασκόντων του σχολείου μας .

Θεωρώ ότι αυτό θα οδηγήσει στην κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών, μαθητών και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα προσωπικά πιστεύω και υπηρετώ.

Για τους λόγους αυτούς δηλώνω ότι δε θέλω να παραμείνω στη θέση της προϊστάμενης, αλλά να συνεχίσω να υπηρετώ την εκπαίδευση ως απλή νηπιαγωγός και σας παρακαλώ να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αντικατασταθώ.

Νέα Ιωνία  8/4/2014

ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

Νηπιαγωγός του 4ου Νηπιαγωγείου Νέας Ιωνίας

…………………………………………………………………..


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...