Home / HEADER-NEWS / Αγγλικά και ειδικές μαθησιακές ανάγκες: Γίνεται να συνδυαστούν;

Αγγλικά και ειδικές μαθησιακές ανάγκες: Γίνεται να συνδυαστούν;

Δημοσιεύτηκε: 1:51 πμ Απρίλιος 13th, 2014  


boy-in-fun-homework-nook

Συχνά οι γονείς των παιδιών με ειδικές μαθησιακές ανάγκες αναρωτιούνται, εάν είναι εφικτή η προσέγγιση των αγγλικών.Ένα παιδί με ειδικές μαθησιακές ανάγκες είναι δυνατό να αντιμετωπίζει τις ίδιες δυσκολίες στην αγγλική γλώσσα, όπως και στη μητρική του, τονίζει η κ. Ειρήνη Θ. Ευαγγέλου, Ψυχολόγος – Επιστημονική υπεύθυνη του www.specialenglish.gr. Συγκεκριμένα, οι μικρές ή οι μεγάλες δυσκολίες των παιδιών στη γραμματική και στο συντακτικό της μητρικής γλώσσας ενδέχεται να εμφανιστούν και στα αγγλικά.  Ειδικότερα

Στην ανάγνωση:

 • Διαβάζουν αργά, μονότονα, συλλαβίζουν.
 • Διακρίνουν δύσκολα ή και καθόλου γράμματα που μοιάζουν οπτικά ( b – d, p – q, p – d, m – n ).
 • Παραποιούν λέξεις που έχουν παρόμοια γράμματα( pack – back, met – men ).
 • Δεν ακολουθούν τα σημεία στίξης.
 • Χάνουν τη σειρά την οποία διαβάζουν.
 • Δυσκολεύονται να κατανοήσουν το βασικό νόημα του κειμένου.

Children doing homeworkΣτην γραπτή έκφραση:

 • Προσθέτουν, παραλείπουν, αντιστρέφουν γράμματα ή και συλλαβές ( could – cloud )
 • Αντικαθιστούν φθόγγους που μοιάζουν ακουστικά ( b – p, t – d).
 • Συγχέουν λέξεις ακουστικά παρόμοιες ( three – free )
 • Δυσκολεύονται να γράψουν την απόστροφο στη σωστή θέση ( Petersʼshop, αντί Peterʼs shop ).
 • Κάνουν λάθη στην ορθογραφία των λέξεων που έχουν διδαχθεί και έχουν επαναλάβει.
 • Δεν τηρούν τα σημεία στίξης.
 • Δεν αφήνουν διαστήματα ανάμεσα στις λέξεις.
 • Δεν ακολουθούν τους συντακτικούς κανόνες στη γραφή των προτάσεων και των παραγράφων.
 • Δυσκολεύονται να μεταφέρουν σωστά και κατανοητά τις σκέψεις τους στο χαρτί.

Στην προφορική έκφραση:

Δυσκολεύονται να συνομιλήσουν χρησιμοποιώντας απλές φράσεις της καθημερινής ζωής. Δυσκολεύονται να δώσουν βασικές πληροφορίες για τον εαυτό τους και να διατυπώσουν αντίστοιχες ερωτήσεις στον συνομιλητή τους. Έχουν ελλείψεις στη σωστή σύνταξη των προτάσεων. Δυσκολεύονται στην ορθή χρήση των χρόνων. Δυσκολεύονται να διατυπώσουν σωστά τις σχέσεις χρόνου, αιτίας, συμπεράσματος ανάμεσα στα γεγονότα που περιγράφουν. Δυσκολεύονται στην εκμάθηση του λεξιλογίου.

Μάλιστα, τα αγγλικά – αντίθετα από τα ελληνικά – είναι μια μη φωνολογική γλώσσα ( άλλα ακούμε, άλλα διαβάζουμε και άλλα γράφουμε ) με 26 γράμματα και 44 ήχους. Κατανοούμε λοιπόν, πόσο πολύπλοκη είναι η εκμάθησή της για παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.

9tv844sx-1352084667Δύσκολη αλλά όχι ακατόρθωτη….

Η εξατομικευμένη παρέμβαση, ο εντοπισμός των ενδιαφερόντων, της αντιληπτικότητας και η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης με τις κατάλληλες ψυχοπαιδαγωγικές ασκήσεις και τεχνικές από ειδικούς, διασφαλίζουν την αποτελεσματική υποστήριξη στην αντιμετώπιση των ειδικών μαθησιακών αναγκών στην αγγλική γλώσσα. Αναμφίβολα, οι ειδικές μαθησιακές ανάγκες και η αγγλική γλώσσα μπορούν να συνδυαστούν επισημαίνει η κ. Ευαγγέλου. Η εκπαίδευση των αγγλικών μπορεί να γίνει για τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες  μία πολύτιμη εμπειρία, που θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή τους.

………………………………..

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

www.specialenglish.gr : elearning ειδική εκπαίδευση στα αγγλικά

  Ένα πρόγραμμα ειδικής υποστήριξης στα αγγλικά, οφείλει να έχει εξατομικευμένη προσέγγιση, γιατί πιστεύουμε ότι κάθε άτομο είναι μοναδικό & διαφορετικό από τα άλλα. Πρέπει να εστιάζει ατομικά στον εντοπισμό των ενδιαφερόντων, της αντιληπτικότητας και στην ενίσχυση αυτοπεποίθησης, που καθιστούν ευκολότερη κ΄ πιο λειτουργική την εκμάθηση των αγγλικών.

Το Special English είναι ένα εκπαιδευτικό σύστημα, που ασχολείται εξειδικευμένα με την ενίσχυση στην αγγλική γλώσσα παιδιών / εφήβων & ενηλίκων με:

ü δυσκολίες στη συνομιλία και την προφορική έκφραση

( speaking ),

ü γενικές δυσκολίες μάθησης στα αγγλικά / μειωμένες επιδόσεις,

ü ειδικές μαθησιακές ανάγκες, δυσλεξία, διάσπαση προσοχής,  υπερκινητικότητα, φάσμα αυτισμού.

Το www.specialenglish.gr παρέχει  elearning μαθήματα ειδικής υποστήριξης στην αγγλική γλώσσα, με δυνατότητα έναρξης μαθημάτων ολόκληρο το έτος, διότι δεν ακολουθεί την τυπική ύλη του εκπαιδευτικού προγράμματος, αλλά περιλαμβάνει  πρωτότυπες εξειδικευμένες  ψυχοπαιδαγωγικές  ασκήσεις & τεχνικές, οι οποίες διδάσκονται από ειδικούς παιδαγωγούς.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του, το specialenglish.gr πραγματοποιεί πανελλαδικά δωρεάν εξατομικευμένα προγράμματα ενίσχυσης στην αγγλική γλώσσα παιδιών / εφήβων που ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες        ( άνεργοι – πολύτεκνοι – οικονομικοί μετανάστες – χαμηλό εισόδημα ) με : ειδικές μαθησιακές ανάγκες, δυσλεξία, διάσπαση προσοχής,  υπερκινητικότητα, αυτισμό, ΑΜΕΑ.

Παρακαλούμε για εκδήλωση ενδιαφέροντος, αποστείλετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τα στοιχεία σας στο  e-mail : info@specialenglish.gr, για αξιολόγηση.

Μετά από 15 χρόνια ευαισθητοποίησης και εμπειρίας στον τρόπο που σκέφτεται και μαθαίνει ένα άτομο με ειδικές & γενικές μαθησιακές δυσκολίες,  όραμά μας είναι όλοι να έχουν το δικαίωμα  να επικοινωνούν στα αγγλικά, την πιο διαδεδομένη  γλώσσα παγκοσμίως.

Ειρήνη Θ. Ευαγγέλου

Ψυχολόγος – Επιστημονική Υπεύθυνη του www.specialenglish.gr

…………………………………………………………………………………………………..

To άρθρο μας το παραχώρησε ευγενικά το www.specialenglish.gr στα πλαίσια της συνεργασίας με το www.xenesglosses.eu


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...