Home / HEADER-NEWS / Τα άτομα με αναπηρίες διεκδικούν δυναμικά τη συμμετοχή τους στις διεργασίες του νομοσχεδίου για την ειδική αγωγή

Τα άτομα με αναπηρίες διεκδικούν δυναμικά τη συμμετοχή τους στις διεργασίες του νομοσχεδίου για την ειδική αγωγή

Δημοσιεύτηκε: 10:07 πμ Μάρτιος 23rd, 2014  


anapiria

Διαμαρτύρονται τα άτομα με αναπηρίες για το νομοσχέδιο Ειδικής Αγωγής

Ζητούν τη διατήρηση του 20% στις προσλήψεις των αναπληρωτών και τη  συμμετοχή τους στις διεργασίες του νομοσχεδίου

Παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, στις 26 Μαρτίου και ώρα 11.00 στο Υπουργείο Παιδείας λόγω του αποκλεισμού των εκπροσώπων του αναπηρικού κινήματος από την Επιτροπή για την αναμόρφωση του Ν.3699/2008. Παρούσα θα είναι και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία η οποία απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους φορείς μέλη της, την εκπαιδευτική κοινότητα, τους μαθητές με αναπηρία και τις οικογένειές τους για να διεκδικήσουν το αυτονόητο: «Κανένα Σχέδιο Νόμου για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση δεν θα γίνει αποδεκτό, εάν δεν δοθεί σε διαβούλευση στην Ε.Σ.ΑμεΑ και στους φορείς μέλη της! Τίποτα για τα άτομα με αναπηρία χωρίς τα άτομα με αναπηρία!».

Η Επιτροπή που συνεδριάζει εδώ και 3 μήνες για την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου της Ειδικής Αγωγής δεν έχει καλέσει τους εκπροσώπους των ατόμων με αναπηρία αποδεικνύοντας κατά την ΕΣΑμεΑ «ότι η κατάρτιση του νέου θεσμικού πλαισίου για την διαχρονικά υποβαθμισμένη ειδική εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία, ακολουθεί τον ίδιο βηματισμό με τα προηγούμενα. Ο αναπηρικός χώρος και η εκπαιδευτική κοινότητα έχουν χορτάσει από την κατάρτιση νομοσχεδίων που καταλήγουν σε ανεφάρμοστους νόμους. Βασικοί νόμοι για την ειδική εκπαίδευση, όπως ο ν. 2817/2000 και ο ν. 3699/2008, παρόλο που δεν πρόλαβαν να δοκιμαστούν στην πράξη, αντικαθίσταντο ο ένας μετά τον άλλον, χωρίς να υπάρξει έστω και στοιχειώδης διαδικασία αξιολόγησής τους αλλά και χωρίς να κληθούν να εκφράσουν τη γνώμη τους οι φορείς του αναπηρικού κινήματος».
Η ΕΣΑμεΑ καταλογίζει ευθύνες στις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας για την απογοητευτική εικόνα που παρουσιάζει το εκπαιδευτικό σύστημα των ατόμων με αναπηρία. Επίσης έντονη είναι η διαμαρτυρίας για την επικείμενη κατάργηση του πίνακα Α, όπως έχει γράψει το news.gr, στον οποίο περιλαμβάνονται  εκπαιδευτικοί με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και εκπαιδευτικοί γονείς ατόμων με βαριά αναπηρία στις ΣΜΕΑΕ. Από τον εν λόγω πίνακα πραγματοποιείται με το ισχύον καθεστώς το 20% των προσλήψεων των αναπληρωτών. Η αλλαγή που αναμένεται να φέρει το νομοσχέδιο της Ειδικής Αγωγής θα καταδικάσει κατά την ΕΣΑμεΑ τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία στην ανεργία.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία επισημαίνει μια σειρά προβλημάτων που παρατηρούνται στην Ειδική Αγωγή όπως είναι η έλλειψη αναλυτικών προγραμμάτων  εξειδικευμένων σε κάθε κατηγορία αναπηρίας αλλά και το απροσπέλαστο των σχολείων για τους μαθητές με αναπηρίας. Επίσης τονίζεται ότι η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης διαιωνίζεται με το θεσμό των αναπληρωτών εκπαιδευτικών αφού, όπως έχει γράψει το  news.gr, εδώ και χρόνια δεν έχουν πραγματοποιηθεί μόνιμοι διορισμοί και υπάρχουν εκπαιδευτικοί που εργάζονται ανελλιπώς ως αναπληρωτές από το 2002!

Το Υπουργείο Παιδείας, αγνοεί κατά την ΕΣΑμεΑ το δικαίωμα  της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στις διεργασίας που πραγματοποιούνται για την αλλαγή του υφιστάμενου πλαισίου της Ειδικής Αγωγής που τους αφορά άμεσα.

news.gr

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...