Home / HEADER-NEWS / Συμπεράσματα του Πρώτου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ιδιωτικής Εκπαίδευσης

Συμπεράσματα του Πρώτου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ιδιωτικής Εκπαίδευσης

Δημοσιεύτηκε: 11:33 πμ Μάρτιος 5th, 2014  


hau3

Το Σάββατο 15/2/2014 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διήμερου Πρώτου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ιδιωτικής Εκπαίδευσης με θέμα: «Ιδιωτικό Σχολείο και Ανάπτυξη».

Οργανωτές του Συνεδρίου ήταν η Ελληνοαμερικανική Ένωση και ο Σύνδεσμος Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων.

Κατά την τελευταία συνεδρία, Σάββατο 15/2/2014, ο Πρόεδρος του Συνεδρίου Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος παρουσίασε τα συμπεράσματα όπως αυτά προέκυψαν από τις δώδεκα εισηγήσεις, δεκαπέντε παρεμβάσεις και γενικότερα τις συζητήσεις που διεξήχθησαν κατά την διάρκεια κάθε μιας από τις επτά εν συνόλω συνεδρίες.

Συμπεράσματα:
  • Η έξοδος από την κρίση τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα μπορεί να επέλθει μόνο με την ανάπτυξη της γνώσης που σήμερα καλύπτει κατά μέσο όρο το 45% της αξίας των κυκλοφορούντων προϊόντων και υπηρεσιών παγκοσμίως. Εάν η Ευρώπη στο σύνολό της δεν στηρίξει την οικονομία της γνώσης το 2035 καμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν θα ανήκει στους G20.
  • Η στοιχειώδης και μέση εκπαίδευση μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της Ελλάδας υπό τις προϋποθέσεις ότι τολμηρές μεταρρυθμίσεις στο χώρο της δημόσιας και της ιδιωτικής εκπαίδευσης θα αναδείξουν την αυτόνομη σχολική μονάδα ως τον ζωτικό χώρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η αυτόνομη εκπαιδευτική μονάδα είναι ο φυσικός χώρος ανάπτυξης του ελεύθερου και υπεύθυνου πολίτη. Του πολίτη που διαθέτει δημιουργικότητα, τόλμη στην ανάληψη κινδύνου, κριτική σκέψη και διάθεση να καινοτομεί.
  • Σημαίνοντα ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία κατέχει το ιδιωτικό σχολείο ενώ στον δημόσιο τομέα η επαναλειτουργία του πρότυπου πειραματικού σχολείου αποτελεί αποφασιστικό βήμα για την ανάπτυξη της δημόσιας εκπαίδευσης.
  • Η μελέτη του ΙΟΒΕ, με τίτλο «Δημόσια και Ιδιωτική Εκπαίδευση: Συγκριτική Ανάλυση», που διεξήχθη για λογαριασμό του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων δείχνει ανάγλυφα τα συστημικά προβλήματα που παρουσιάζονται στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση και υποδεικνύει την ανάγκη ορθολογικής και βέλτιστης διαχείρισης της συνολικής εθνικής δαπάνης για την εκπαίδευση.
  • Δημόσιο και ιδιωτικό σχολείο πρέπει να λειτουργούν ως ισότιμοι πόλοι που υποστηρίζουν το θεμελιώδες δικαίωμα του γονέα στην επιλογή του σχολείου γενικότερα του είδους της εκπαίδευσης που επιθυμεί για το παιδί του. Το Ελληνικό Σύνταγμα και η ΕΣΔΑ προστατεύουν πολλαπλά το δικαίωμα αυτό της οικογένειας. Ορισμένοι από τους ελληνικούς νόμους για την Παιδεία εκφεύγουν από τα πλαίσια του Συντάγματος, της ΕΣΔΑ και γενικότερα του Ευρωπαϊκού κεκτημένου.
  • Οι ειδικές εργασιακές ρυθμίσεις που έχουν θεσπιστεί εξαιρώντας το εργασιακό καθεστώς του ελληνικού ιδιωτικού σχολείου από τις ρυθμίσεις του γενικού εργατικού δικαίου παραβιάζουν τις αρχές του δικαίου αυτού, παρεμποδίζουν την αξιοκρατική επιλογή, την αξιολόγηση και την διατήρηση του ικανότερου εκπαιδευτικού δυναμικού ενώ με την έμφαση σε εξωσχολικά κέντρα αποφάσεων παρεμβάλλουν ισχυρά εμπόδια στην ουσιαστική σύνδεση των εκπαιδευτικών με τον χώρο εργασίας τους με τους μαθητές τους και με τα αναμενόμενα εκπαιδευτικά αποτελέσματα.
  • Ενώ τα ελληνικά ιδιωτικά σχολεία αποτελούν επιχειρήσεις με υψηλό επενδυμένο κεφάλαιο και εντάσεως εργασίας, αδικαιολόγητα αντικίνητρα παρεμποδίζουν την λειτουργία τους και την μεγαλύτερη συμβολή τους στην ανάπτυξη της χώρας γενικότερα και ειδικότερα της οικονομίας της γνώσης.
  • Υπάρχουν διεθνώς αποδεκτά και επιτυχημένα κριτήρια αξιολόγησης και κίνητρα καλύτερης απόδοσης του σχολείου και των εκπαιδευτικών συστημάτων που μπορούν να εφαρμοστούν με επιτυχία στην Ελλάδα.
  • Το ΔΣ του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων εξουσιοδοτείται να αναλύσει δημόσια τα πορίσματα του Συνεδρίου και να προβάλει τις απόψεις του Συνδέσμου και των διεθνών οργανισμών και ειδικών ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση γύρω από το εθνικό ζήτημα της Εκπαίδευσης και του αποφασιστικού ρόλου της στην Ανάπτυξη.

Το Συνέδριο άνοιξε με χαιρετισμό του ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, που συνεχάρη τους δύο φορείς για την πρωτοβουλία τους. Επίσης, το Συνέδριο χαιρέτισαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην συνεισφορά του στην ανάδειξη «της σημασίας της εκπαίδευσης στην εθνική προσπάθεια για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη», καθώς και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αθανάσιος Σκορδάς. Παρευρέθησαν ακόμη, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Συμεών Κεδίκογλου, η τ. Πρόεδρος της Βουλής, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, η Ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου ο τ. Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ιωάννης Πανάρετος και ο πρόεδρος του κόμματος «Δημιουργία Ξανά» Θάνος Τζήμερος.

Στο κατάμεστο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης οι συμμετέχοντες στο Συνέδριο είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από κορυφαίες προσωπικότητες της εκπαίδευσης, του χώρου της οικονομίας και της ανάπτυξης και πανεπιστημιακούς για την προσωπική αλλά και διεθνή εμπειρία τους. Το Συνέδριο περιλάμβανε μεταξύ άλλων εισηγήσεις του τέως Υφυπουργού Παιδείας των Η.Π.Α επί Προεδρίας Κάρτερ, Dr. Michael J. Bakalis, του ανώτερου στελέχους στην Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank), Harry Anthony Patrinos και του Γενικού Επιθεωρητή Διοίκησης, Αρεοπαγίτη ε.τ., Λέανδρου Ρακιντζή.

Φωτογραφίες από το Πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων:https://www.privateschools.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...