Home / HEADER-NEWS / Σε δύο στρατόπεδα οι μαθητές για τις ειδικές κατηγορίες

Σε δύο στρατόπεδα οι μαθητές για τις ειδικές κατηγορίες

Δημοσιεύτηκε: 11:14 πμ Μάρτιος 14th, 2014  


panel

Σε δυο μερίδες έχουν χωριστεί οι μαθητές μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να χαρακτηρίσει αντισυνταγματική την καθ’ υπέρβαση εισαγωγή των πολυτέκνων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Κατά το Συμβούλιο της Επικρατείας επιβάλλεται η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με κριτήρια αμιγώς ακαδημαϊκά, δηλαδή βάσει ικανοτήτων και δεξιοτήτων των υποψηφίων. Η ιδιότητα όμως του μέλους πολύτεκνης οικογένειας δεν συνδέεται με ικανότητες ή δεξιότητες του υποψηφίου, προσθέτουν οι δικαστές.

Η απόφαση από τη μια χαροποίησε πολλούς μαθητές, οι οποίοι δεν εντάσσονταν στην κατηγορία των πολυτέκνων, γιατί πιστεύουν ότι σε περίπτωση κατάργησης των ειδικών κατηγοριών οι 11.500-12.000 θέσεις θα δοθούν στους υποψηφίους της γενικής σειράς κάνοντας πιο εύκολη την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα λόγια μαθητών:

«Επιτέλους δικαιοσύνη. Επειδή δεν έκαναν οι γονείς μου 4 παιδιά πρέπει να γράψω 1000 και 2000 μόρια περισσότερα από τους πολύτεκνους συμμαθητές μου; Έχουμε και εμείς προβλήματα που είμαστε δυο αδέρφια. Οι γονείς μας με δυσκολία τα βγάζουν πέρα».

Από την άλλη πλευρά παιδιά πολύτεκνων οικογενειών ανησυχούν ότι θα χάσουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια της 17χρονης Ιωάννας: «Ας έρθουν να δουν οι συμμαθητές μου πως είναι να διαβάζεις με άλλα τέσσερα αδέρφια».

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αιφνιδίασε το Υπουργείο Παιδείας καθώς βρισκόμαστε 2 μήνες πριν τις Πανελλαδικές. Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το περιεχόμενό της ξεκίνησαν συσκέψεις με τη νομική υπηρεσία προκειμένου να ετοιμαστεί μια ρύθμιση η οποία δεν θα έρχεται σε σύγκρουση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η νέα ρύθμιση που θα ετοιμάσει το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται με αγωνία από τους μαθητές που εντάσσονται στις ειδικές κατηγορίες καθώς είναι πιθανόν να φέρει αλλαγές στο καθεστώς των ειδικών κατηγοριών.

Στο όλο θέμα που προκλήθηκε με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τοποθετήθηκε η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων που με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ζητά να ρυθμιστεί νομοθετικά το θέμα. Η Συνομοσπονδία ζητά από τον Υπουργό Παιδείας, στα πλαίσια του άρθρου 21 παρ. 2 για την μέριμνα ειδικής φροντίδας για τις πολύτεκνες οικογένειες, να επανέλθει το καθεστώς των μετεγγραφών των πολυτέκνων και των τέκνων τους, όπως ίσχυε μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011.

Συγκεκριμένα, η διάταξη που πρέπει να ψηφισθεί, κατά τους πολύτεκνους είναι η ακόλουθη:

«Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων εγγραφέντες ή εγγραφόμενοι σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ κατόπιν εξετάσεων μετεγγράφονται κατόπιν αιτήσεώς τους στα δύο πρώτα έτη των σπουδών τους στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα, που είναι πλησιέστερα στον τόπο κατοικίας των γονέων τους ή εκεί που φοιτά  ο/η αδελφός/αδελφή τους.

Παράλληλα, η ΑΣΠΕ ζητά και την επαναφορά της βάση τους 10 καθώς στην επιστολή τους προτείνει θεσπιστεί διάταξη η οποία να ορίζει ότι ουδείς εισάγεται σε Σχολές ή Τμήματα των ΑΕΙ ή ΤΕΙ εφ’ όσον η βαθμολογία του είναι κάτω της βάσεως του δέκα (10).

Καλόγηρος Βασίλειος

news.gr

……………………………..

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

https://www.efsyn.gr/?p=181748

Οι αθέατες πλευρές της απόφασης του ΣτΕ

xristoskatsikas

Του Χρήστου Κάτσικα

Αντισυνταγματικές, ως γνωστόν, κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι διατάξεις των νόμων που ορίζουν ότι στον αριθμό εισαγομένων στις ανώτατες σχολές προστίθεται και αριθμός θέσεων που προορίζονται αποκλειστικά για υποψηφίους που ανήκουν σε πολύτεκνες οικογένειες.

Σύμφωνα με την απόφαση της ολομέλειας, «οι επίμαχες διατάξεις παραβιάζουν τις αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας διότι έχουν αποτέλεσμα να εισάγονται υποψήφιοι μέλη πολύτεκνων οικογενειών με βαθμολογία κατώτερη άλλων συνυποψηφίων τους που είχαν δηλώσει προτίμηση για την ίδια σχολή».

Σε χρόνο-ρεκόρ υπήρξε απάντηση από τον ίδιο τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο, ο οποίος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο σε νομοθετικό επίπεδο, προκειμένου να στηρίξουμε την πολύτεκνη και τρίτεκνη οικογένεια. Ιδιαίτερα μέσα στην κρίση, πρέπει να σταθούμε δίπλα σε όσα παιδιά κινδυνεύουν να στερηθούν το δικαίωμα στη δημόσια παιδεία».

Λίγες ώρες αργότερα ο υφυπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, μιλώντας στον «Real FM», δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να βοηθήσει, με νομοθετική πρωτοβουλία που θα αναλάβει άμεσα το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, τα παιδιά των πολύτεκνων, των τρίτεκνων και των μονογονεϊκών οικογενειών που προσπαθούν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων».

Λόγια που φλυαρούν πάνω στα συντρίμμια, καθώς, αν τινάξουμε από το γεγονός το «σύννεφο σκόνης» που έχει δημιουργηθεί για να υπονομεύσει την κοινωνική όραση, θα κατανοήσουμε ότι η αιτία του προβλήματος, στο παραπέντε των πανελλαδικών εξετάσεων, δεν είναι η απόφαση του ΣτΕ. Το πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε από το ΣτΕ. Δημιουργήθηκε από τη χρόνια αντιεκπαιδευτική πολιτική του υπουργείου Παιδείας που άλλαζε και ξανάλλαζε τους όρους εισαγωγής των υποψηφίων των ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, αδέλφια, οικονομικά αδύναμοι κ.λπ.).

Επειδή το υπουργείο Παιδείας και οι κατά καιρούς διαχειριστές του δεν φρόντισαν να υπάρξει μέριμνα, έτσι ώστε σε όλους τους φοιτητές που είχαν ανάγκη να προσφέρεται πλήρης σίτιση–στέγαση, κατέφυγε σε πρωτοφανείς ταχυδακτυλουργίες με τους ειδικούς αριθμούς εισακτέων που αντικατέστησαν παλιότερες ρυθμίσεις υπέρ των μελών πολύτεκνων οικογενειών, οι οποίες προέβλεπαν τη δυνατότητα μετεγγραφής τους από τη σχολή στην οποία είχαν εισαχθεί με βάση το γενικό σύστημα εισαγωγής σε άλλο ΑΕΙ.

Πώς λύνεται πραγματικά το πρόβλημα; Τι θα έπρεπε να γίνει; Στους φοιτητές που εισάγονται εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας θα έπρεπε το υπουργείο Παιδείας να προσφέρει πλήρη σίτιση–στέγαση, έτσι ώστε να μπορούν να σπουδάζουν οι αδύναμοι οικονομικά. Σε διαφορετική περίπτωση, οι μετεγγραφές στις ειδικές κατηγορίες θα έπρεπε να είναι ελεύθερες.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...