Home / HEADER-NEWS / Προχωρά η διαδικασία συγκρότησης της Τράπεζας Θεμάτων

Προχωρά η διαδικασία συγκρότησης της Τράπεζας Θεμάτων

Δημοσιεύτηκε: 8:53 πμ Μάρτιος 21st, 2014  


trapeza

Παρά τις έντονες και εμπεριστατωμένες αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί και συνεχίζονται, το υπουργείο Παιδείας προχωράει τη διαδικασία συγκρότησης της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας (ΤΘΕΔΔ) για τις εξετάσεις των μαθητών της Α’ Λυκείου με το νέο σύστημα που προβλέπει ο νόμος για το νέο Λύκειο. Στις αρχές της βδομάδας, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) δημοσίευσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους εκπαιδευτικούς προκειμένου να στελεχώσουν τις Επιστημονικές Επιτροπές εξεταζομένων μαθημάτων της Τράπεζας.

Σ’ αυτήν την πρόσκληση αναφέρεται ότι η πρώτη φάση υλοποίησης της ΤΘΕΔΔ, που αφορά τα θέματα εξετάσεων για τη φετινή Α’ Λυκείου, αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Μάη 2014, ενώ επίσημα δεν έχουν ανακοινωθεί οι ημερομηνίες των ενδοσχολικών εξετάσεων για τα Λύκεια. Είναι πάντως φανερό ότι η ολοκλήρωση της ΤΘΕΔΔ στο τέλος Μάη δεν αφήνει περιθώρια στους μαθητές για προετοιμασία πάνω στα θέματα της Τράπεζας, εντείνει την ανησυχία μαθητών κι εκπαιδευτικών και κάνει τις εξετάσεις να μοιάζουν ακόμα πιο πολύ με τις πανελλαδικές.
Θυμίζουμε ότι έχουν προηγηθεί η ανάθεση του έργου δημιουργίας της ΤΘΕΔΔ στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και η συγκρότηση της Κεντρικής Επιστημονικής Επιτροπής που θα έχει την ευθύνη της Τράπεζας και την εποπτεία συγκρότησης των Επιστημονικών Επιτροπών.
Οι Επιστημονικές Επιτροπές που πάνε να συγκροτηθούν τώρα, θα αναλάβουν τη «συγκέντρωση αλλά και τη δημιουργία θεμάτων, εφόσον χρειαστεί και την αξιολόγηση των θεμάτων που πρόκειται να ενταχθούν στην ΤΘΕΔΔ, σύμφωνα με τις παραμέτρους και τα κριτήρια που τίθενται από την Κεντρική Επιστημονική Επιτροπή και σύμφωνα με τις παραμέτρους που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για την κατηγοριοποίηση και ταξινόμηση των θεμάτων». Πρόκειται να συγκροτηθούν 15 Επιστημονικές Επιτροπές, που η καθεμία θα αποτελείται από τρία έως πέντε μέλη (ένα από τα οποία θα οριστεί συντονιστής), για τα μαθήματα της Α’ Τάξης των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ (εκτός των μαθημάτων επιλογής).
Σύμφωνα με την πρόσκληση του ΙΕΠ, στις Επιστημονικές Επιτροπές μπορούν να συμμετάσχουν «Εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα, Σχολικοί Σύμβουλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ καθώς και στελέχη του ΙΕΠ (Σύμβουλοι, Αποσπασμένοι Εκπαιδευτικοί)», μετά από αίτησή τους μέχρι τις 28 Μάρτη, για ένταξη στο μητρώο εκπαιδευτικών των επιτροπών που θα δημιουργηθεί.
Ενα ακόμα χαρακτηριστικό στοιχείο για το χαρακτήρα που θέλει να δώσει το υπουργείο Παιδείας στις εξετάσεις ώστε να μοιάζουν όλο και πιο πολύ στις πανελλαδικές (πέρα από τις αυστηρές οδηγίες που έχει δώσει για το πώς θα είναι τα θέματα), είναι ότι από το μητρώο εκπαιδευτικών για τις Επιστημονικές Επιτροπές θα επιλεγούν κατά προτεραιότητα οι εκπαιδευτικοί εκείνοι που έχουν συμμετάσχει σε Κεντρική Επιτροπή Γενικών Εξετάσεων.
Στην πρόσκληση αναφέρεται επίσης: «Οποιος αναλαμβάνει έργο μέλους ή / και συντονιστή Επιστημονικής Επιτροπής Εξεταζόμενου Μαθήματος θα κληθεί να υποβάλει Υπεύθυνη Δήλωση ότι και κατά το χρονικό διάστημα της ισχύος της Σύμβασής του δεν θα εκδώσει οποιοδήποτε βοήθημα με αντικείμενο που σχετίζεται με την Τράπεζα Θεμάτων». Αυτό, όμως, από μόνο του σε καμιά περίπτωση δε διασφαλίζει ότι δε θα διαρρεύσουν θέματα της Τράπεζας σε φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία κ.τ.λ.
Αποχή χτες στα Τρίκαλα
Στο πλαίσιο των συνεχόμενων αντιδράσεων απέναντι σε όλα αυτά, χτες οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Τρικάλων προχώρησαν, με απόφαση 5μελών μαθητικών συμβουλίων, σε συμβολική αποχή ενάντια στο νόμο για το νέο Λύκειο. Οι μαθητές έφτιαξαν πανό με σύνθημα ενάντια στο νέο Λύκειο, στην Τράπεζα Θεμάτων, στις απολύσεις καθηγητών. Εντονη ήταν η αντίδραση της διεύθυνσης του σχολείου, που έκανε λόγο για «αντιδημοκρατικές ενέργειες» του προέδρου του 15μελούς, που παρασύρει τους μαθητές σε κινητοποιήσεις! Απαντώντας οι μαθητές, κάλεσαν όλους τους εκπαιδευτικούς να στηρίξουν τον αγώνα για ένα δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλους, που δεν θα σπρώχνει τους μαθητές των λαϊκών οικογενειών στην αμορφωσιά, ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει, που θα έχει καθηγητές και υποδομές και δε θα στέκεται απέναντι σε τέτοιες πρωτοβουλίες μέσα στο σχολείο.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...