Home / HEADER-NEWS / Νέα τμήματα και κατευθύνσεις στο φετινό μηχανογραφικό

Νέα τμήματα και κατευθύνσεις στο φετινό μηχανογραφικό

Δημοσιεύτηκε: 3:14 μμ Μάρτιος 23rd, 2014  


paneladikes

Iδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν φέτος οι υποψήφιοι στο μηχανογραφικό δελτίο και μάλιστα από τώρα και όχι όταν θα κληθούν να το συμπληρώσουν μετά τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Επί της ουσίας η εικόνα του μηχανογραφικού «αποτυπώνεται» με την ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων σε κάθε τμήμα πανεπιστημίου και ΤΕΙ, κάτι που θα γίνει εντός των ημερών με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Νέα τμήματα και κατευθύνσεις στο φετινό μηχανογραφικό

Σήμερα θα παρουσιάσουμε τις αλλαγές που έχουν γίνει στο μηχανογραφικό δελτίο κατά κύριο λόγο από την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» στην ανώτατη εκπαίδευση, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν μία εικόνα για τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν ανά επιστημονικό πεδίο, καθώς οι συγχωνεύσεις, οι μετονομασίες και οι νέες κατευθύνσεις επιφέρουν σημαντικές αλλαγές σε ορισμένους επιστημονικούς τομείς και όσον αφορά στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, κάτι που οι υποψήφιοι πάντοτε θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη.

Νέα δεδομένα Από πέρυσι έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα σε πάρα πολλά τμήματα και κυρίως των ΤΕΙ όπου δημιουργήθηκαν καινούργια τμήματα με πληθώρα κατευθύνσεων, όπως για παράδειγμα τα τμήματα Τεχνολόγων Γεωπόνων με κατευθύνσεις στη Φυτική Παραγωγή, στη Ζωική παραγωγή, στην Αγροτική Οικονομία, στην Ανθοκομία, στις Θερμοκηπιακές Καλλιέργειες, στους Μηχανικούς Βιοσυστημάτων, στον Ποιοτικό Ελεγχο Αγροτικών Προϊόντων.

Επίσης εξαιρετικά ενδιαφέρουσες κατευθύνσεις έχουν και τμήματα όπως αυτό της Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης, όπως πολιτικών μηχανικών, Μηχανικών Υποδομών και Δομοστατικών Μηχανικών. Επίσης στα τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών των ΤΕΙ υπάρχουν κατευθύνσεις όπως Ενεργειακών Μηχανολόγων, Μηχανικών Τεχνολογίας Αεροσκαφών κ.ά.

Ιδιαίτερα όσον αφορά στα τμήματα των Μηχανικών και Πολιτικών Μηχανικών οι κατευθύνσεις είναι πάρα πολλές και διαφοροποιούνται ανάλογα με την πόλη. Γι’ αυτό οι ενδιαφερόμενοι επειδή πραγματικά είναι χαοτικό το νέο περιεχόμενο σπουδών θα πρέπει να μελετήσουν αναλυτικά το κάθε τμήμα. Για παράδειγμα στην Καβάλα στο Τμήμα Μηχανικών υπάρχει κατεύθυνση Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, το οποίο, αν κάποιον μαθητή τον ενδιαφέρει, θα πρέπει να ξέρει να δηλώσει αυτό το τμήμα, διότι η κατεύθυνση αυτή δεν παρέχεται αλλού. Συνεπώς φέτος οι υποψήφιοι τέτοιων τμημάτων καλό θα ήταν από τώρα να ασχοληθούν με τις κατευθύνσεις αυτές και να αξιολογήσουν πόσο τους ενδιαφέρουν, αλλά και να δουν τις βάσεις της περσινής χρονιάς και τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Φέτος το μηχανογραφικό θα περιλαμβάνει 405 τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, σε αντίθεση με το μηχανογραφικό του 2012 όπου υπήρχαν συνολικά 481 τμήματα:

  • Στο 1ο επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών), 106 Τμήματα Πανεπιστημίων, 2 τμήματα Στρατιωτικών Σχολών, 6 Τμήματα Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και 12 ΤΕΙ.
  • Στο 2ο επιστημονικό πεδίο (Θετικών Επιστημών), 90 τμήματα Πανεπιστημίων, 9 Στρατιωτικές Σχολές, 2 Σχολές Εμπορικού Ναυτικού και 16 Τμήματα ΤΕΙ.
  • Στο 3ο επιστημονικό πεδίο (Επιστήμων Υγείας), 25 Πανεπιστημιακά Τμήματα, 5 Στρατιωτικές Σχολές και 31 Τμήματα ΤΕΙ.
  • Στο 4ο επιστημονικό πεδίο (Τεχνολογικών Επιστημών), 79 τμήματα Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων, 10 Στρατιωτικές Σχολές, 2 Σχολές Εμπορικού Ναυτικού, 2 Τμήματα Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, 87 Τμήματα ΤΕΙ και 4 Τμήματα της ΑΣΠΑΙΤΕ.
  • Στο 5 επιστημονικό πεδίο (Επιστημών Οικονομίας & Διοίκησης), 37 Πανεπιστημιακά Τμήματα, 2 Στρατιωτικές Σχολές, 2 Αστυνομικές Σχολές (μόνο για πολίτες), 1 Αστυνομική Σχολή (μόνο για αστυνομικούς), 1 Σχολή Πυροσβεστικής (μόνο για πυροσβέστες), 31 Τμήματα ΤΕΙ και 2 Τμήματα Τουριστικών Επαγγελμάτων.

ΑΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι

1ο επιστημονικό πεδίο

  • Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 88/05-06-2013, το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τη Φλώρινα (δεν θα υπάρχει στο μηχανογραφικό). Συγχωνεύτηκε με το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
  • Το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκριτείου Θράκης ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2013 με Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο τα προϋπάρχοντα Τμήματα, αφενός Κοινωνικής Διοίκησης και αφετέρου Πολιτικής Επιστήμης, συγχωνεύθηκαν σε ένα Τμήμα στο πλαίσιο του Σχεδίου «Αθηνά» που αφορά την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Το τμήμα έτσι αποτελεί το μεγαλύτερο Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών σε αριθμό εισαγομένων φοιτητών σε πανελλαδική κλίμακα. Εντάσσεται στην επίσης νεοϊδρυθείσα με το ίδιο Π.Δ. Σχολή Κοινωνικών Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών. Η μεταρρύθμιση αυτή, εκτός των άλλων, θέτει νέα ζητήματα και βάσεις στη δομή και τη λειτουργία των μέχρι πρότινος λειτουργούντων επιμέρους τμημάτων και για τον λόγο αυτό θα υπάρξει μία περίοδος προσαρμογών στη νέα ακαδημαϊκή διάρθρωση, η οποία βρίσκεται στο τέλος της. Το τμήμα έχει δύο Εισαγωγικές Κατευθύνσεις, οι οποίες δηλώνονται από τους ενδιαφερόμενους στα μηχανογραφικά δελτία για την εισαγωγή στα ΑΕΙ: Η μία είναι η Κατεύθυνση Κοινωνικής Διοίκησης και η άλλη η Κατεύθυνσης Πολιτικής Επιστήμης. Σύμφωνα με το Π.Δ. 86/2013, στην Κατεύθυνση Κοινωνικής Διοίκησης λειτουργούν και δύο Κατευθύνσεις Προχωρημένου Εξαμήνου, δηλαδή η Κατεύθυνση Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής και η Κατεύθυνση Κοινωνικής Εργασίας. Σύμφωνα με τα επαγγελματικά δικαιώματα των τμημάτων που συγχωνεύθηκαν, δύνανται οι απόφοιτοι του τμήματος να έχουν διπλά επαγγελματικά δικαιώματα. Πολιτικού Επιστήμονα και Κοινωνικού Λειτουργού.
  • Βαλκανικών Σπουδών Δυτικής Μακεδονίας: Το τμήμα δεν συμπεριλαμβάνεται στο νέο μηχανογραφικό.
  • Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης & Διερμηνείας: Η κατεύθυνση Ισπανικής δεν προσφέρεται πλέον ως ξεχωριστή επιλογή στο μηχανογραφικό και καταργείται ουσιαστικά το τμήμα.
  • Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης και Νηπιαγωγών Δυτικής Μακεδονίας μετατρέπονται σε τμήματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
  • Τα τμήματα Βρεφονηπιοκομίας των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων μετονομάστηκαν σε προσχολικής αγωγής, ενώ το αντίστοιχο τμήμα του ΤΕΙ Αθήνας παρέμεινε με την ίδιο ονομασία (Προσχολικής Αγωγής).
  • Κοινωνικής Εργασίας Πάτρας: Καταργείται εντελώς από το νέο μηχανογραφικό.
  • Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΤΕΙ): Για πρώτη φορά στο 1o πεδίο προσφέρεται και ένα νέο επιστημονικό πεδίο, αυτό της Διοίκησης Επιχειρήσεων.
  • Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο το Τμήμα Επιστήμης της Πληροφορίας: Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας» εντάχθηκε μαζί με το Τμήμα Πληροφορικής στη «Σχολή Επιστήμης της Πληροφορίας και Πληροφορικής».

2ο επιστημονικό πεδίο

  • Το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Κρήτης προσφέρεται πλέον ως κατεύθυνση στο Μαθηματικό Κρήτης και όχι ως αυτούσιο τμήμα.
  • Μαθηματικών Σάμου: Το τμήμα έχοντας απορροφήσει το τμήμα Στατιστικής, Αναλογιστικών και Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών αναμένεται να δίνει επαγγελματικά δικαιώματα μαθηματικού ή οικονομολόγου.
  • Στατιστικής και Ασφαλιστικής Πειραιά: Το τμήμα εντάσσεται πλέον και στο 2o πεδίο και δίνει τη δυνατότητα σε όσους επιλέξουν το 2o πεδίο να δηλώσουν και μια σχολή που θα τους δώσει τη δυνατότητα να εργαστούν και ως οικονομολόγοι.
  • Μηχανικών Πληροφορικής Ιωαννίνων: Το τμήμα Πληροφορικής Ιωαννίνων μετονομάστηκε έτσι με ενδεχόμενες αλλαγές στα επαγγελματικά δικαιώματά του.
  • Επαναφέρονται τα τμήματα Τεχνολογίας Αλιείας – Υδατοκαλλιεργειών.
  • Προσφέρεται ένας νέος κλάδος στο 2o πεδίο στα ΤΕΙ, αυτός της Τεχνολογίας Τροφίμων.

3ο επιστημονικό πεδίο

  • Καταργούνται από το νέο μηχανογραφικό τα τμήματα Λογοθεραπείας Καλαμάτας και Οπτικής-Οπτομετρίας Πάτρας.

4ο επιστημονικό πεδίο

  • Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ Βόλου: Το τμήμα Μηχανικών Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων μετονομάστηκε σε ΗΜΜΥ και ακολούθως επεκτείνει και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του.
  • Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΤΕΙ): Προσφέρεται σε πλήθος τμημάτων πλέον και στους υποψηφίους του 4ου πεδίου ο κλάδος Επιστημών της Διοίκησης Επιχειρήσεων σε αρκετά ΤΕΙ, τα οποία μάλιστα -κάποια από αυτά- εμπεριέχουν και κατεύθυνση Πληροφοριακών Συστημάτων, όπου σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να έχουμε διπλά επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ανάλογα με την κατεύθυνση, είτε διοικητικού – λογιστικού είτε πληροφορικού.
  • Αυτοματισμού (ΤΕΙ): Καταργούνται πρακτικά τα τμήματα της Χαλκίδας και του Μεσολογγίου.
  • Στο μηχανογραφικό, εκτός από το τμήμα Οινολογίας & Τεχνολογίας Τροφίμων, υπάρχει και ένα ακόμη τμήμα που ασχολείται με το ίδιο θεματικό πεδίο της Τεχνολογίας Τροφίμων στο Αργοστόλι.

5ο επιστημονικό πεδίο

  • Από 52 τμήματα ΤΕΙ που υπήρχαν το 2012 προσφέρονται μόλις 31 για τους υποψηφίους του σχετικού πεδίου.
  • Διοίκησης Τεχνολογίας Νάουσας και Μάρκετινγκ & Διοίκησης Λειτουργιών Εδεσσας: Τα τμήματα αυτά πλέον έχουν απορροφηθεί από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και δεν προσφέρονται ως αυτοτελή στο μηχανογραφικό.
  • Σημαντικό στοιχείο επίσης αποτελεί το γεγονός πως τμήματα τα οποία ως αυτούσια απαιτούσαν και εξέταση σε ειδικό μάθημα (π.χ. Τουριστικών Επιχειρήσεων), πλέον ως κατευθύνσεις σε τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων δεν απαιτούν την εξέταση σε ειδικό μάθημα.

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ

ΕΘΝΟΣ

………………………………..

Περικοπές 35% στους εισακτέους ζητούν ΑΕΙ – ΤΕΙ

Σημαντική μείωση στον αριθμό των εισακτέων σε σχέση με πέρυσι ζητούν τα μεγαλύτερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας που φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το 35%.

Τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να εκπαιδεύσουν ικανοποιητικά τον αριθμό των φοιτητών που στέλνει κάθε χρόνο το υπουργείο Παιδείας, λόγω ελλείψεων σε υποδομές και προσωπικό.

Γι΄ αυτό τον λόγο, οι φετινές τους προτάσεις απέχουν από τον αριθμό που ανακοινώθηκε την περσινή χρονιά.

Τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να εκπαιδεύσουν ικανοποιητικά τον αριθμό των φοιτητών που στέλνει κάθε χρόνο το υπουργείο Παιδείας, λόγω ελλείψεων σε υποδομές και προσωπι

Τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να εκπαιδεύσουν ικανοποιητικά τον αριθμό των φοιτητών που στέλνει κάθε χρόνο το υπουργείο Παιδείας, λόγω ελλείψεων σε υποδομές και προσωπικό.

Πρυτάνεις και Πρόεδροι ΑΕΙ-ΤΕΙ επισημαίνουν ότι τα ιδρύματα δεν απορροφούν μόνο τον αρχικό αριθμό εισακτέων που ανακοινώνεται από το υπουργείο Παιδείας, καθώς στη συνέχεια, δέχονται έναν πρόσθετο αριθμό φοιτητών από μετεγγραφές, υποψηφίους με σοβαρές ασθένειες κ.λπ.) που μπορεί να αφορά ακόμη και το 20 με 30% επί τον αρχικό αριθμό.

Το θέμα της απορρόφησης φοιτητών από άλλα ιδρύματα μέσω μετεγγραφών απασχολεί πλέον εντονότερα πρυτάνεις ΑΕΙ και προέδρους ΤΕΙ, καθώς το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των μετεγγραφών, αφού θα γίνονται εφεξής χωρίς ποσοτικό περιορισμό για τρίτεκνους, πολύτεκνους και υποψήφιους με κοινωνικά κριτήρια.

Αυτό στην πράξη σημαίνει πως υποψήφιοι οι οποίοι θα εισαχθούν σε περιφερειακά ιδρύματα με χαμηλότερη βάση εισαγωγής, θα γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα μπορούν να σπουδάσουν σε ίδρυμα κοντά στον τόπο κατοικίας τους, με την προϋπόθεση να υπάρχει ομοταγές τμήμα.

Στοιχεία Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το φετινό ακαδημαϊκό έτος εισήχθησαν 1.405 φοιτητές. Η διοίκηση του ιδρύματος στην πρότασή του για το νέο ακαδημαϊκό έτος, ζητά να απορροφηθούν 910 πρωτοετείς φοιτητές , με τη μείωση συγκριτικά με πέρυσι να φτάνει το 35%.

Ωστόσο, αν εστιάσουμε στις προτάσεις των τμημάτων, φαίνεται πως υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες ζητείται να «ψαλιδιστούν» οι θέσεις ακόμη και κατά 58%.

Συγκεκριμένα, στο τμήμα Πληροφορικής, πέρυσι εισήχθησαν 190 φοιτητές, με την πρόταση του τμήματος για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος να διαμορφώνεται στους 80 (-58%). Στο τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας η μείωση που ζητείται φτάνει στο 43% (η πρόταση είναι να εισαχθούν 80 από 140 φοιτητές την περσινή χρονιά). Ακόμη μεγαλύτερη είναι η μείωση που ζητείται για το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου, φτάνοντας το 56,5% συγκριτικά με την περσινή χρονιά (100 από 230 πέρυσι).

Στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, η εισήγηση που εστάλη στο υπουργείο Παιδείας είναι για 80 εισακτέους, όταν πέρυσι είχαν απορροφηθεί 145 (μείωση 45%).

Αριστοτέλειο Στο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας από πλευράς φοιτητών, στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, ζητήθηκε να εισαχθούν την επόμενη χρονιά 4.450 φοιτητές. Πέρυσι, ο αρχικός αριθμός εισακτέων έφτασε τους 5.805, ωστόσο μετά το πέρας των μετεγγραφών και τον πρόσθετο αριθμό φοιτητών από διάφορες κατηγορίες που πέρασε τις «πύλες» του ιδρύματος, ο τελικός αριθμός διαμορφώθηκε κοντά στις 8.000. Η μείωση που ζητείται σε σχέση με πέρυσι φτάνει το 23,3%.

Στο δεύτερο μεγαλύτερο ίδρυμα της χώρας, το πανεπιστήμιο της Αθήνας, προτάθηκε για φέτος να εισαχθούν 4.350 από 5.300 πέρυσι (μείωση 18%). Οπως ανέφερε στο «Εθνος» ο αντιπρύτανης του ιδρύματος κ. Σφηκόπουλος «κάθε τμήμα αξιολογεί τις δυνατότητές του, τον αριθμό του προσωπικού που διαθέτει καθώς και τις υπάρχουσες υποδομές και αποφασίζει τον αριθμό εισακτέων που μπορεί να εκπαιδύσει με μία ικανοποιητική ποιότητα».

Ο κ. Σφηκόπουλος προσθέτει πως μετά την αρχική εισαγωγή των φοιτητών, το πανεπιστήμιο δέχεται έναν πρόσθετο όγκο φοιτητών, από μετεγγραφές κ.λπ., που μπορεί να φτάσει έως και το 30% επί του αρχικού αριθμού. Για ένα θεωρητικό τμήμα, επισημαίνει, υπάρχουν κάποιες δυσκολίες με τις αίθουσες διδασκαλίας, αλλά στα τμήματα με εργαστήρια, το έργο που έχουν να φέρουν εις πέρας οι διδάσκοντες είναι πολύ δυσκολότερο.

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με την εισήγηση από τις εννέα σχολές η οποία εγκρίθηκε από τον πρύτανη του ιδρύματος Σ. Σιμόπουλο ζητείται ο συνολικός αριθμός των εισακτέων να διαμορφωθεί στους 860 από 1.220 που δόθηκαν πέρυσι (μείωση 29,5%). Σε ορισμένα τμήματα πάντως, η μείωση που ζητείται είναι πολύ μεγαλύτερη.

Το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (52%) αφού από τους 125 φοιτητές που εισήχθησαν πέρυσι, η πρόταση είναι για μόλις 60. Στο τμήμα Χημικών Μηχανικών την περσινή χρονιά πέρασαν την πύλη του ιδρύματος 145 φοιτητές με την εισήγηση για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος να μην ξεπερνά τους 80 (μείωση 44,8%).

Πού καταλήγει το υπ. Παιδείας

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τον αριθμό των εισακτέων ανά τμήμα και σχολή ΑΕΙ-ΤΕΙ για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πρόθεση του υπουργείου είναι ο συνολικός αριθμός των εισακτέων να παραμείνει στα περσινά επίπεδα ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει ανακατανομή των θέσεων σε αρκετά τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Πιο συγκεκριμένα, περισσότεροι εισακτέοι θα δεχθούν τμήματα θετικών επιστημών, πολυτεχνικές σχολές αλλά και οικονομικά τμήματα ενώ οι «χαμένοι» των φετινών πανελλαδικών, θα είναι όσοι στοχεύουν σε τμήματα Φιλολογίας, Νομικά, ξενόγλωσσα, Παιδαγωγικά κ.λπ. Επίσης, τμήματα τεχνολογικών ιδρυμάτων τα οποία παραμένουν στα… αζήτητα από τους φοιτητές και τα γνωστικά τους αντικείμενα δεν έχουν απήχηση στα νέα δεδομένα της αγοράς εργασίας, θα έχουν μείωση στους εισακτέους.

Στα περσινά επίπεδα αναμένεται να κυμανθεί ο αριθμός των εισακτέων στις υψηλόβαθμες σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου (Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές, Νοσηλευτικές κ.ά.).

Υπενθυμίζεται ότι στο φετινό μηχανογραφικό θα συμπεριληφθούν τελικά και οι Αστυνομικές σχολές, οι οποίες τα τελευταία χρόνια καταγράφουν πολύ υψηλή ζήτηση από τους υποψηφίους, καθώς είναι από τις ελάχιστες σχολές που έχουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και μάλιστα στον δημόσιο τομέα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Μετεγγραφές μόνο με μεταφορά κονδυλίων

O πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά Λάζαρος Βρυζίδης ζητά στην πρότασή του προς το υπουργείο Παιδείας να δοθεί ο ίδιος αριθμός εισακτέων με τον περσινό, αλλά να μην επιβαρυνθεί με πρόσθετο αριθμό φοιτητών από μετεγγραφές κ.λπ. εάν δεν λάβει το ίδρυμα τα αντίστοιχα κονδύλια. «Φέτος, το ΤΕΙ Πειραιά δέχθηκε αρχικά 1.000 πρωτοετείς φοιτητές, αλλά ο συνολικός αριθμός έφτασε σχεδόν τους 1.700.

Συγκεκριμένα, 250 επιπλέον σπουδαστές ήρθαν από το τμήμα Αυτοματισμού του ΤΕΙ Μεσολογγίου λόγω συγχώνευσης με το δικό μας, 160 μετεγγράφηκαν πριν λίγες ημέρες από διάφορα τεχνολογικά ιδρύματα και μαζί με κάποιες άλλες κατηγορίες υποψηφίων, ο συνολικός πρόσθετος αριθμός ανήλθε στους 700».

Το σοβαρότερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Βρυζίδη, έγκειται στο ότι οι φοιτητές που έρχονται στο ΤΕΙ Πειραιά από άλλα ιδρύματα δεν μεταφέρουν και το αντίστοιχο κονδύλι που αναλογεί γι΄ αυτούς από την Πολιτεία. «Κατά μέσον όρο στον κάθε σπουδαστή στα ΤΕΙ όλης της χώρας αντιστοιχεί ετησίως ένα ποσό της τάξεως από 1.300 έως 1.500 ευρώ. Εφόσον η Πολιτεία θέλει να γίνουν μετεγγραφές λόγω των κοινωνικών προβλημάτων -κάτι για το οποίο δεν έχουμε αντίρρηση- θα πρέπει να μεριμνά για την μεταφορά της πίστωσης για κάθε σπουδαστή».

Επισημαίνει, μάλιστα, πως στο ΤΕΙ Πειραιά δεν έχουν αφήσει κανέναν φοιτητή εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας χωρίς να έχουν τα ανάλογα κονδύλια και το αντίστοιχο εκπαιδευτικό προσωπικό.

ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ «Οχι» στις διαγραφές «αιώνιων» φοιτητών

Τα περισσότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, και κυρίως τα κεντρικά, ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να μειώσει τους εισακτέους, προκειμένου να αντέξουν τον πρόσθετο αριθμό φοιτητών που θα απορροφηθούν μέσω μετεγγραφών, την ίδια στιγμή όμως ζητούν να αντιμετωπιστεί με ευαισθησία το ζήτημα της διαγραφής «αιώνιων» φοιτητών, οι οποίοι υπολογίζονται περίπου σε 180.000.

Από την πρώτη στιγμή που ήρθε και πάλι στο προσκήνιο το θέμα της επικείμενης διαγραφής «αιώνιων» φοιτητών, ορισμένοι πρυτάνεις, μεταξύ των οποίων ο Θ. Πελεγρίνης (Αθήνας) και Γ. Μυλόπουλος (Αριστοτελείου), αντέδρασαν λέγοντας πως το ζήτημα θα πρέπει να διευθετηθεί από τα ίδια τα ιδρύματα.

Χθες, το διευρυμένο Συντονιστικό Οργανο της Συνόδου των Πρυτάνεων, συνεδρίασε και πήρε θέση για το θέμα. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Για το ζήτημα των λιμναζόντων φοιτητών, το Διευρυμένο Συντονιστικό της Συνόδου συμφωνεί με την αναγκαιότητα διευθέτησής του για τους φοιτητές που επί πολλά έτη έχουν αποδεδειγμένα εγκαταλείψει τις σπουδές τους. Επισημαίνει όμως ότι απαιτείται να υπάρξει ειδική μέριμνα και ιδιαίτερη αντιμετώπιση για όσους φοιτητές προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ιδιαίτερα δε στις σημερινές συνθήκες παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Σε κάθε περίπτωση, τα Πανεπιστήμια προτίθενται να προβούν στις σχετικές προβλέψεις στους υπό κατάρτιση οργανισμούς τους, οι οποίοι βαίνουν προς ολοκλήρωση».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

ΕΘΝΟΣ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...