Home / HEADER-NEWS / «Κλείδωσαν» για 27 Μαϊου οι πανελλήνιες (Δήλωση Υπ. Παιδείας)

«Κλείδωσαν» για 27 Μαϊου οι πανελλήνιες (Δήλωση Υπ. Παιδείας)

Δημοσιεύτηκε: 7:28 μμ Μάρτιος 6th, 2014  


PANELLADIKES

Μια εβδομάδα αργότερα από τις προηγούμενες χρονιές λόγω των εκλογών – Λιγότεροι εισακτέοι σε Φιλολογίες – Περισσότεροι εισακτέοι στις θετικές σχολές – Δήλωση υπουργού Παιδείας στο theTOC.gr

«Κλείδωσε» για την 27η Μαϊου η ημερομηνία έναρξης των πανελληνίων εξετάσεων, που φέτος θα αρχίσουν περίπου μια εβδομάδα αργότερα από ό,τι συνήθως, δηλαδή δύο ημέρες μετά τον δεύτερο γύρω των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών. Ο λόγος είναι ότι οι σχολικές αίθουσες θα χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά κέντρα. Ο υπουργός Παιδείας, επιβεβαίωσε την απόφαση μιλώντας στο theTOC.gr.

Πού αυξάνονται και που μειώνονται οι εισακτέοι

Σε μείωση των εισακτέων σε τμήματα των θεωρητικών επιστημών, όπως Φιλολογίας, Θεολογίας, αλλά και στα «μποτιλιαρισμένα» από άνεργους πτυχιούχους Παιδαγωγικά, προχωρά -όπως όλα δείχνουν- το υπουργείο Παιδείας, που αναμένεται να ανακοινώσει στις 15 Μαρτίου τον τελικό αριθμό των εισακτέων των φετινών εξετάσεων. Αντιθέτως, δίνει περισσότερες θέσεις σε σχολές των θετικών επιστημών, δηλαδή Μαθηματικών, Χημείας, Φυσικής κυρίως στα πανεπιστήμια της περιφέρειας. Πάντως, ο συνολικός αριθμός εισακτέων αναμένεται να κυμανθεί στα περσινά επίπεδα. Είναι μια απόφαση που προφανώς προσαρμόζει τις πανεπιστημιακές θέσεις στις κατευθύνσεις της αγοράς εργασίας, κλείνοντας τις στρόφιγγες των θέσων στα τμήματα εκείνα που παραδοσιακά τροφοδοτούσαν με πτυχιούχους το δημόσιο.

Το υπουργείο κλείνει τις στρόφιγγες των θέσεων στα τμήματα εκείνα που παραδοσιακά τροφοδοτούσαν με πτυχιούχους το δημόσιο

«Μπόνους» 10% για αποφοίτους ΕΠΑΛ

Χωρίς εξετάσεις και στο ποσοστό του 10% των θέσεων εισακτέων, μπορούν να συμμετάσχουν στις φετινές εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις πανελλαδικές του έτους 2013. Συμμετέχουν με τη βαθμολογία που πέτυχαν στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (2 γενικής παιδείας-2 ειδικότητας) και τα ειδικά μαθήματα, χωρίς να εξεταστούν ξανά σε κάποιο από τα προηγούμενα και μπορούν να δηλώσουν στο Μηχανογραφικό Δελτίο έτους 2014, μόνο τα τμήματα του τομέα με τον οποίο ήταν υποψήφιοι στις εξετάσεις του 2013.

Εντός μηχανογραφικού οι αστυνομικές σχολές

Επιστρέφουν στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση οι αστυνομικές σχολές, όμως οι εισακτέοι δεν θα φοιτήσουν φέτος αλλά θα περιμένουν έναν χρόνο για να εισαχθούν μαζί με τους περυσινούς εισακτέους που επίσης αναμένουν. Ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, σε συνεννόηση με τον υπουργό Δημοσίας Τάξης, Νίκο Δένδια, αποφάσισε τελικά να μην τις αφήσει εκτός μηχανογραφικού, όπως είχε προταθεί αρχικά -και μάλιστα είχε ανακοινωθεί επισήμως- αλλά να τις επαναφέρουν με την ίδια λογική που είχε ακολουθήσει και το προηγούμενο έτος. Πέρυσι οι εξετάσεις εισαγωγής ιδιωτών στη Σχολή Αστυφυλάκων και στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας είχαν γίνει κανονικά αλλά οι 580 επιτυχόντες τους θα εγγραφούν στις σχολές το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016. Από τις περυσινές θέσεις οι 500 αφορούσαν στη Σχολή Αστυφυλάκων και οι 80 στη Σχολή Αξιωματικών. Ο αριθμός των φετινών εισακτέων δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

https://www.thetoc.gr/

Μια εβδομάδα αργότερα από τις προηγούμενες χρονιές, λόγω των εκλογών, φαίνεται ότι θα διεξαχθούν φέτος οι Πεναλλήνιες εξετάσεις.

Προς 27 Μαϊου οι Πανελλήνιες, λόγω εκλογών

Σύμφωνα με δημοσίευμα του thetoc.gr, η 27η Μαϊου θα είναι η ημερομηνία έναρξης των πανελληνίων εξετάσεων, που φέτος θα αρχίσουν περίπου μια εβδομάδα αργότερα από ό,τι συνήθως, δηλαδή δύο ημέρες μετά τον δεύτερο γύρω των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών.

Και ο λόγος είναι ότι οι σχολικές αίθουσες θα χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά κέντρα.

Στο μεταξύ, στις 15 Μαρτίου το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να ανακοινώσει τον τελικό αριθμό των εισακτέων των φετινών εξετάσεων.

Όπως όλα δείχνουν θα υπάρχει μείωση των εισακτέων σε τμήματα των θεωρητικών επιστημών, όπως Φιλολογίας, Θεολογίας και Παιδαγωγικά, ενώ αναμένεται να δοθούν περισσότερες θέσεις σε σχολές των θετικών επιστημών, όπως Μαθηματικών, Χημείας, Φυσικής κυρίως στα πανεπιστήμια της περιφέρειας, αν και ο συνολικός αριθμός εισακτέων αναμένεται να κυμανθεί στα περσινά επίπεδα.

Πάντως, χωρίς εξετάσεις και στο ποσοστό του 10% των θέσεων εισακτέων, μπορούν να συμμετάσχουν στις φετινές εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις πανελλαδικές του έτους 2013.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...