Home / HEADER-NEWS / Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Νεολαίας ξεκινάει στη Θεσσαλονίκη

Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Νεολαίας ξεκινάει στη Θεσσαλονίκη

Δημοσιεύτηκε: 5:32 μμ Μάρτιος 10th, 2014  


ypep8-marousi-5

Δελτίο Τύπου

 

neagenia 3Ημερομηνία: Δευτέρα 10 Μάρτιου 201

Θέμα: Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Νεολαίας ξεκινάει στη Θεσσαλονίκη

Η Κοινωνική ένταξη των νέων αποτελεί προτεραιότητα

Θεσσαλονίκη, 10 Μάρτιου 2014 // Ξεκίνησαν σήμερα, 10 Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Νεολαίας, στην οποία συμμετέχουν φορείς από όλη την Ευρώπη. Στόχος της Διάσκεψης, η διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει τις δράσεις της, για την αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η νέα γενιά.

Η Ελληνική Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μαζί με το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας, φιλοξενεί την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Νεολαίας στη Θεσσαλονίκη από τις 10 έως τις 12 Μαρτίου 2014. Η Διάσκεψη αυτή, πραγματικό ορόσημο της διαδικασίας του διαρθρωμένου διαλόγου, θα υπογραμμίσει τον κύριο στόχο της Ελληνικής Προεδρίας σε θέματα νεολαίας: την κοινωνική ένταξη των νέων, με σαφή έμφαση στην επιχειρηματικότητα των νέων.

Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Νεολαίας θα συγκεντρώσει περίπου 250 συμμετέχοντες από όλα τα Κράτη Μέλη της ΕΕ και τις υποψήφιες χώρες, δύο αντιπροσώπους νέων και υπουργείων που είναι αρμόδια για θέματα Νεολαίας, καθώς και από διεθνείς ΜΚΟ , της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας. Θα συζητήσουν από κοινού τις διάφορες πτυχές της κοινωνικής ένταξης , όπως η ποιότητα της εκπαίδευσης , οι ποιοτικές θέσεις εργασίας, η ενεργός ένταξη, η αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών και η επιχειρηματικότητα των νέων, με βάση τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων και συζητήσεων μεταξύ των νέων και των φορέων χάραξης πολιτικής που διεξάγονται σε 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τις εκθέσεις που υποβάλλονται από διάφορους διεθνείς ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κοινωνικής ένταξης των νέων.

Η Διάσκεψη, η οποία έπεται της Ιρλανδικής και της Λιθουανικής Προεδρίας, είναι η τελευταία στο Τρίο Προεδρίας, η οποία έχει επικεντρωθεί στην κοινωνική ένταξη των νέων.

Ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος , αναφέρει για την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Νεολαίας:

«Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει εισέλθει στην έκτη της χρονιά και δεν υπάρχει σαφής ένδειξη ότι πλησιάζει το τέλος. Τα αποτελέσματα της κρίσης έχουν επηρεάσει τους πάντες στην ήπειρό μας , αλλά πολύ περισσότερο τους νέους. Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης έχουν σαφή υποχρέωση ώστε να βοηθήσουν τους νέους. Το να είσαι νέος όμως, δεν σημαίνει αυτομάτως ότι είσαι αβοήθητος. Οι νέοι είναι εξ’ ορισμού πιο δραστήριοι , πιο δημιουργικοί και πιο εργατικοί από όλους.

Η Ελληνική Προεδρία κατανοεί τις δυνατότητες και το δυναμικό των νέων. Ως εκ τούτου, για την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Νεολαίας στη Θεσσαλονίκη, έχουμε επιλέξει το θέμα της νεανικής επιχειρηματικότητας ως ένα καλό παράδειγμα για το πώς οι νέοι άνθρωποι μπορούν να εργαστούν ενεργά για την κοινωνική τους ένταξη. Είμαι βέβαιος ότι οι συμμετέχοντες της διάσκεψης αυτής θα παράγουν ένα αισιόδοξο μήνυμα για τους νέους της Ευρώπης.»

Από την πλευρά του Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας, ο Πρόεδρός του, κ. PeterMatjaš, τονίζει:

«Η ανεργία των νέων σε όλη την Ευρώπη εξακολουθεί να είναι απαράδεκτα υψηλή και ενώ πολλές ομάδες αναδύονται από την κρίση, οι νέοι κινδυνεύουν να καταστούν μια χαμένη γενιά. Οι νέοι αξίζουν την ευκαιρία να συμπεριληφθούν κατάλληλα και να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην κοινωνία τους. Η διαδικασία του διαρθρωμένου διάλογου δίνει την ευκαιρία στη νεολαία να τονίσει τα βασικά ζητήματα της κοινωνικής ένταξης, όπως διακρίσεις λόγω ηλικίας, ποιοτικές θέσεις εργασίας και εκπαίδευση, ως απαραίτητα χαρακτηριστικά για τους νέους ανθρώπους να λάβουν τη θέση τους στην κοινωνία.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Νεολαίας πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας για το 2014. Αυτό προσθέτει συμβολική αξία σε αυτή τη Διάσκεψη και ελπίζουμε για ένα ισχυρό αποτέλεσμα».

Με το επίπεδο της ανεργίας των νέων να είναι υψηλό , το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας καλωσορίζει αυτό το συνέδριο και ελπίζει ότι το αποτέλεσμα θα ωφελήσει τους νέους στην Ελλάδα , καθώς και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας , κ. Αρμόδιος Δρίκος, σχολιάζει:

«Τα απαράδεκτα υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση θέτουν την κοινωνική συνοχή σε κίνδυνο και αποτελούν ένα τεράστιο εμπόδιο για την έξοδο από την κρίση. Οι νέοι Ευρωπαίοι είναι η κύρια κινητήρια δύναμη για την πολυαναμενόμενη αλλαγή και ανάκαμψη. Αυτή η Διάσκεψη Νεολαίας είναι πρόθυμη να στείλει το μήνυμα ότι είναι καιρός να μεταβούμε από τις θεωρητικές προτάσεις και να προχωρήσουμε σε πραγματικές δράσεις. Η νεολαία και η κοινωνική επιχειρηματικότητα είναι ζωτικής σημασίας ώστε να βγούμε από το αδιέξοδο που έχουμε περιέλθει και να φέρουμε τους νέους Ευρωπαίους πίσω στην διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η κοινωνική ένταξη των νέων Ευρωπαίων, η ενεργός συμμετοχή και οι ίσες ευκαιρίες αποτελούν ναυαρχίδες των προσπαθειών και των στόχων μας.»

Το αποτέλεσμα των συζητήσεων μεταξύ των νέων και των φορέων χάραξης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Νεολαίας θα χρησιμοποιηθεί στο ψήφισμα του Συμβουλίου σχετικά με τον διαρθρωμένο διάλογο και την κοινωνική ένταξη, το οποίο θα συζητηθεί στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναμένεται να υιοθετηθεί από την Υπουργούς Νεολαίας τον Μάιο του 2014. Επιπλέον, μέρος των αποτελεσμάτων από την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη θα τροφοδοτήσουν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την επιχειρηματικότητα των νέων , που προωθείται από την Ελληνική Προεδρία.

Οι κοινές προτάσεις θα παρουσιαστούν κατά την επίσημη καταληκτική συνεδρίαση την Τετάρτη το μεσημέρι , όπου θα γίνει επίσης εισαγωγή του επόμενου Τρίο Προεδριών (Ιταλία – Λετονία – Λουξεμβούργο) στον τομέα της νεολαίας.

(ΤΕΛΟΣ)

Σημειώσεις προς τους συντάκτες :

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Νεολαίας:Η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φιλοξενεί από τις 10 έως και τις 12 Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη, Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τη Νεολαία, με θέμα την κοινωνική ένταξη των νέων.

Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Νεολαίας θεωρείται κομβική όσον αφορά τη διαδικασία του διαρθρωμένου διαλόγου, ενώ αποτελεί ένα φόρουμ διαρκούς ανταλλαγής απόψεων αναφορικά με τις προτεραιότητες, την εφαρμογή, αλλά και τον αντίκτυπο της ευρωπαϊκής συνεργασίας σε θέματα νεολαίας. Οι εργασίες της Διάσκεψης έρχονται ως επιστέγασμα των αποτελεσμάτων εθνικής διαβούλευσης, έτσι όπως πραγματοποιείται μεταξύ των 28 κρατών-μελών, αλλά και των εκθέσεων που έχουν υποβληθεί από διεθνείς ΜΚΟ Νέων.

Στην Διάσκεψη, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των Νέων για το 2014, συμμετέχουν πάνω 250 άτομα, εκπρόσωποι Εθνικών Συμβουλίων Νέων, Γενικοί Διευθυντές της ΕΕ για θέματα νεολαίας, εκπρόσωποι από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών καθώς επίσης και εκπρόσωποι από διεθνείς ΜΚΟ Νέων, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

LiveStreaming

https://live.medicaexmachina.gr/gsy201403 την Δευτέρα 10 Μαρτίου 11:30π.μ έως τις 13:30μ.μ., και την Τετάρτη 12 Μαρτίου από τις 10:00π.μ. έως 12:00μ.μ.

Σχετικά με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας είναι η πλατφόρμα των οργανώσεων νεολαίας στην Ευρώπη. Αντιπροσωπεύει 99 Εθνικά Συμβούλια Νεολαίας και διεθνείς οργανώσεις νεολαίας από όλη την ήπειρο. Το Φόρουμ εργάζεται για να δώσει την δυνατότητα στους νέους να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία για να βελτιώσουν τη ζωή τους, αντιπροσωπεύοντας και υποστηρίζοντας τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους, και των οργανώσεών τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης και των Ηνωμένων Εθνών.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το www.youthforum.org

Press contacts:

Sarah Farndale, European Youth Forum

(+32) 2 2869436

press@youthforum.orgsarah.farndale@youthforum.org

Βασίλης Σιμόπουλος, Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς

(+30) 210 344 2416 – (+30) 6942 097 013

vdsimopoulos@gmail.comv.simopoulos@neagenia.gr

Σαράντης Μιχαλόπουλος, Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας

(+30) 6946 731 712

ppogreece@gmail.com

 

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε

.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...