Home / HEADER-NEWS / Έλεγχος του ΣΔΟΕ στις εταιρείες που πουλάνε πτυχιακές εργασίες

Έλεγχος του ΣΔΟΕ στις εταιρείες που πουλάνε πτυχιακές εργασίες

Δημοσιεύτηκε: 12:51 μμ Μάρτιος 10th, 2014  


ptyxio

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ έχουν μπει οι εταιρίες που πουλάνε πτυχιακές εργασίες και όχι μόνο στους φοιτητές που έχουν τα χρήματα να τις πληρώσουν.

Η έρευνα έχει ξεκινήσει εδώ και δέκα μέρες περίπου και όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες οι εταιρίες πώλησης… πτυχίων έχουν εξαπλωθεί και στο εξωτερικό. Ειδικότερα οι πληροφορίες από το ΣΔΟΕ αναφέρουν ότι οι εταιρίες προσφέρουν σε Έλληνες φοιτητές του εξωτερικού πτυχιακές εργασίες έναντι 5.000 ευρώ τις οποίες βέβαια οι φοιτητές θα τις παρουσιάσουν ως δικές τους στα πανεπιστήμια που φοιτούν. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα της διαφήμισης μια τέτοιας εταιρίας: «Το άρτιο δίκτυο συνεργατών μας μπορεί να σας βοηθήσει σε εργασίες προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου, σε εργασίες πτυχιακές, σε διπλωματικές, σε στατιστικές μελέτες, στα Ελληνικά, στα Αγγλικά, στα Γαλλικά, στα Γερμανικά και στα Ιταλικά, παρέχοντάς πολύτιμες συμβουλές και δίνοντάς όλες τις απαραίτητες κατευθύνσεις».

Η έρευνα του ΣΔΟΕ έχει εστιαστεί σε τρεις τέτοιες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην χώρα καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για διακίνηση αρκετού μαύρου χρήματος στην όλη υπόθεση. Οι εταιρίες αυτές, όπως διαφημίζονται, μπορούν αν πληρωθούν, να φτιάξουν κατά παραγγελία πτυχιακές εργασίες, διπλωματικές εργασίες, προπτυχιακές εργασίες και μεταπτυχιακές διατριβές. Οι τιμές όπως αναφέρουν οι πληροφορίες κυμαίνονται από 1.200 ευρώ μέχρι και δύο χιλιάδες ευρώ ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη και με τον αριθμό των σελίδων της κάθε εργασίας. Επίσης οι εταιρίες αυτές προσφέρονται να δώσουν τα… φώτα τους και στους σπουδαστές ιδιωτικών κολλεγίων αλλά και σε φοιτητές των ανοικτών πανεπιστημίων όπου εκεί βέβαια τα πράγματα είναι ακόμη πιο εύκολα γι αυτούς.

Όπως αναφέρουν οι πηγές από το ΣΔΟΕ τις εταιρίες έχουν δημιουργήσει καθηγητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ τους οποίους βοηθούν κάποιοι φοιτητές ή τελειόφοιτοι που έχουν επιλέξει οι ίδιοι για να κάνουν την γραφική δουλειά. Το αστείο βέβαια στην όλη υπόθεση είναι ότι οι ίδιοι καθηγητές που εξετάζουν τους φοιτητές είναι τα ίδια άτομα που τους γράφουν και τις εργασίες τους. «Ήθελα να ήξερα τι βαθμό θα βάλει ο καθηγητής στην εργασία του φοιτητή του όταν διαπιστώσει ότι αυτή έχει γραφτεί από τον ίδιο και ο φοιτητής του είναι πελάτης του;» αναρωτιέται στέλεχος του ΣΔΟΕ.

Το πιο ανησυχητικό βέβαια φαινόμενο που παρατηρείται τώρα τελευταία είναι ότι οι εταιρίες αυτές προσφέρουν υπηρεσίες και σε φοιτητές πολύ απαιτητικών σχολών όπως η ιατρική! Ειδικότερα μέσα σε έναν τέτοιο ιστότοπο εταιρείας αναφέρονται τα εξής: «Η εταιρία μας καλύπτει τα επιστημονικά πεδία των Πολυτεχνικών, των Οικονομικών, των Τεχνικών, των Φιλοσοφικών, των Ψυχολογικών και των Ιατρικών / Παραϊατρικών σχολών με απόλυτη επιτυχία. Για κάθε ένα από τα παραπάνω επιστημονικά πεδία, διαθέτουμε πλήρως καταρτισμένους συνεργάτες, κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου και με μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενό τους».

Οι εργασίες που προσφέρουν οι εταιρίες αυτές μπορούν να γίνουν και μέσω διαδικτύου και οι πληρωμές μέσω τραπέζης στο ενδεχόμενο που υπάρχει απόσταση μεταξύ εταιρείας και φοιτητή. Ωστόσο οι περισσότερες επαφές φοιτητών και εταιριών γίνονται στην Αττική και υπάρχει η διαπροσωπική επαφή. Μέσα από την προσωπική επικοινωνία όπου ο φοιτητής αναφέρει το θέμα της εργασίας του στην εταιρία γίνεται και το παζάρι της τιμής. Και εδώ πρέπει να τονιστεί ότι δεν αρκεί ένα ραντεβού του φοιτητή με την εταιρία καθώς μετά την παραγγελία οι πελάτες – φοιτητές καλούνται εκ νέου για να δουν τον σκελετό της εργασίας που θα φέρει το όνομα τους πριν αυτή ξεκινήσει να γράφεται. Η παράδοση βέβαια της εργασίας γίνεται την ημερομηνία που έχει ζητήσει ο πελάτης και πολλές φορές η τιμή διαμορφώνεται και από το χρονικό περιθώριο που δίνει ο φοιτητής στην εταιρία προκειμένου αυτή να του συντάξει την εργασία που επιθυμεί.

Ελεγχοι πόθεν έσχες

Το ΣΔΟΕ έχει δρομολογήσει ελέγχους πόθεν έσχες στους πανεπιστημιακούς καθηγητές που λειτουργούν αυτές τις εταιρίες προκειμένου να εντοπιστούν τυχών μαύρα χρήματα ή αδικαιολόγητο πλουτισμό όπως αγορές περιουσιακών στοιχείων που καλύπτονται από τα δηλωμένα εισοδήματα. Επίσης θα ελεγχθούν και οι συνεργάτες-εργαζόμενοι στις εταιρίες αυτές οι οποίες δηλώνονται ως ΕΠΕ ή μονοπρόσωπες για να γλιτώνουν φόρους. Οι πρώτες ενδείξεις από τους ελέγχους που γίνονται δείχνουν ότι στην όλη υπόθεση έχει πολύ μαύρη εργασία από την πλευρά των φοιτητών καθώς και πολλές αποδείξεις δαπάνης που δεν δικαιολογούνται για το μέγεθος της εταιρίας. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι στο ενδεχόμενο που εντοπιστούν στην όλη αυτή οικονομική δραστηριότητα καθηγητές που έχουν δοσοληψίες με φοιτητές τους τότε αυτοί θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στα πανεπιστήμια τους καθώς τέτοιους είδους δραστηριότητες απαγορεύονται. Σε ότι αφορά δε τους φοιτητές με τα αποδεδειγμένα πληρωμένα πτυχία θα αντιμετωπίσουν και αυτοί προβλήματα που μπορεί να φτάσουν μέχρι και στην ανάκληση του πανεπιστημιακού τους τίτλου.

Το όλο θέμα με τις εταιρίες που στην ουσία προσφέρουν πτυχία επί πληρωμής έχει απασχολήσει και την Βουλή. Από το 2009 που ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται ενεργά οι εταιρίες αυτές το θέμα έχει έρθει δύο φορές στην Βουλή και βέβαια είναι σε γνώση του υπουργείου Παιδείας. Ωστόσο ποτέ δεν έχει γίνει κάτι παρά το γεγονός ότι οι καθηγητές παραδέχονται ότι πρόκειται περί «εξαπάτησης» του πανεπιστημίου, ενώ σε ότι αφορά τους φοιτητές είναι σίγουρο ότι έχοντας αγοράσει τα πτυχία τους η επιστημονική τους επάρκεια είναι πάρα πολύ περιορισμένη.

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...