Τελευταία Νέα

Παρασκευή, 30/07/2021, 10:07


Home / HEADER-NEWS / DAAD – Ενίσχυση 22 γερμανο-ελληνικών προγραμμάτων εκπαίδευσης

DAAD – Ενίσχυση 22 γερμανο-ελληνικών προγραμμάτων εκπαίδευσης

Δημοσιεύτηκε: 8:09 πμ Μάρτιος 22nd, 2014  


DAAD

Από την γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών

Ενισχύονται 22 γερμανο-ελληνικά προγράμματα εκπαίδευσης

Στόχος η δραστική αντιμετώπιση των προβλημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Νότια Ευρώπη

Στην ενίσχυση 22 προγραμμάτων μεταξύ ελληνικών και γερμανικών Πανεπιστημίων για την δραστική αντιμετώπιση των προβλημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Νότια Ευρώπη, προχωρά η DAAD (γερμανική υπηρεσία ακαδημαϊκών ανταλλαγών) από κοινού με το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας με τα ειδικά προγράμματα «Συνεργασία με ελληνικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», «Πανεπιστημιακός διάλογος με Νότια Ευρώπη» και RISE. Το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για τα τρία προγράμματα ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες της DAAD. Τα πρώτα εγκεκριμένα προγράμματα έχουν ήδη ξεκινήσει με επιτυχία:

1) «Συνεργασία με ελληνικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης»

Συνολικά γι ‘αυτό το πρόγραμμα υπεβλήθησαν 56 αιτήσεις από γερμανικά πανεπιστήμια που ήθελαν να συνεργαστούν με ένα ελληνικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επιλέχθηκαν στο τέλος του περασμένου έτους 11 προγράμματα από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν για τα επόμενα τρία χρόνια. Ανά πρόγραμμα μπορούσαν να αιτηθούν ετησίως μέχρι και 100.000 ευρώ. Έτσι πρόεκυψαν ακαδημαϊκές συνεργασίες – διαφορετικής φύσεως μεταξύ τους – με ιδρύματα όπως το Πολυτεχνείο του Μονάχου, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καρλσρούης, την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου, το Πανεπιστήμιο της Βαϊμάρης, το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγεν, το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Ρέγκενσμπουργκ, την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και τα ΤΕΙ Κρήτης και Θεσσαλίας. Αφορούν τόσο προσανατολισμένα στην εφαρμογή προγράμματα (π.χ. γέφυρες για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών), όσο κοινά ερευνητικά προγράμματα (π.χ. επιστήμη Πολυμερών), όπως επίσης τη δημιουργία κοινών διδακτορικών προγραμμάτων/ Graduate Schools (Πανεπιστήμιο της Λειψίας – Πανεπιστήμιο Αθηνών, Regional Studies) και το σχηματισμό κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών (Πανεπιστήμιο τουhhdhg Βύρτσμπουργκ – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Νομική, Πανεπιστήμιο του Ζίγκεν – Πανεπιστήμιο Πειραιώς Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών) με τη δυνατότητα απόκτησης τίτλου σπουδών από τις δυο χώρες/double degree programmes (Πανεπιστήμιο του Μπάμπεργκ – Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στις Πολιτικές Επιστήμες). Η συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών του Ρέγκενσμπουργκ και του ΤΕΙ Κρήτης ενσωματώνει πολλές ειδικότητες και διερευνά θέματα όπως: «Ενέργεια, Ευρώπη και Ασφάλεια».

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Την Παρασκευή 30/7 ανοίγουν τα ραντεβού εμβολιασμού για τους μαθητές 12-15 ετών

2) «Πανεπιστημιακός διάλογος με την Νότια Ευρώπη»

Το πρόγραμμα διαθέτει πόρους για την προώθηση και ενδυνάμωση κοινών θερινών σχολείων, εκδηλώσεων και συνεδρίων. Μέσω αυτού του προγράμματος προτίθεται να ενισχυθεί τόσο ο επιστημονικός και ο ακαδημαϊκός διάλογος όσο και ο κοινωνικο-πολιτικός διάλογος μέσα στην Ευρώπη. Ανά εκδήλωση μπορούσαν να αιτηθούν μέχρι και 25.000 ευρώ. Από την Ελλάδα υπεβλήθησαν 19 αιτήσεις, από τις οποίες 11 εγκρίθηκαν. Για τα εγκεκριμένα προγράμματα δεν προαπαιτήθηκε κάποιο εξειδικευμένο αντικείμενο, η προκήρυξη ήταν ανοιχτή και η ανταπόκριση από πολλούς και διαφορετικούς κλάδους: από την Ιατρική ως τη Νομική και τη Φιλοσοφία. Στη προκήρυξη είχε ζητηθεί ρητώς η αναφορά σε επίκαιρα και κοινωνικά θέματα.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Πρόσκληση για μόνιμο διορισμό σε κενές οργανικές θέσεις σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Πανεπιστήμια και τίτλοι προγραμμάτων:

-Πανεπιστήμιο Φρανκφούρτης/ Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: «Πολεοδομική λιτότητα στις ελληνικές και γερμανικές πόλεις» -Πανεπιστήμιο Αθλητισμού Κολωνίας/ Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: «Άσκηση και σωματική υγεία» -Πανεπιστήμιο Αμβούργου/ Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: «Αειφόρος πολεοδομικός σχεδιασμός στην Ελλάδα» -Ακαδημία Καλών Τεχνών Μονάχου/Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας: «Ανταλλαγή, καλλιτεχνική έρευνα, Διδασκαλία και Παραγωγή» -Πανεπιστήμιο Αμβούργου / Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: «Πόλεις σε κρίση» -Πανεπιστήμιο Αμβούργου / Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: «Μεταβάσεις μεταξύ εκπαίδευσης και επαγγέλματος στους καιρούς της οικονομικής κρίσης» -Πολυτεχνείο Βερολίνου/ Πανεπιστήμιο Κρήτης: Ημερίδα με θέμα «Στοχαστικές μέθοδοι στα Χρηματοοικονομικά και στη Φυσική» -Πανεπιστήμιο Μίνστερ/ Πανεπιστήμιο Πάτρας: «Ερευνητική Ιατρική» -Πανεπιστήμιο Φρανκφούρτης/ Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας: «Συμπόσιο για το δίκαιο των συμβάσεων» -Πανεπιστήμιο Βόννης / Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: «Τρέχοντα προβλήματα του γενικού τομέα» -Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών για ΜΜΕ και Επικοινωνία Μονάχου (MHMK München / Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης Λ. Σταυράκου: «Διεθνικά σεμινάρια και εργαστήρια κινηματογραφικού γυρίσματος»

3) RISE Το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης RISE (Research Internships in Science and Engineering) άνοιξε πρώτη φορά για υποψηφίους από τη Νότια Ευρώπη. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους φοιτητές των Φυσικών και Μηχανικών Επιστημών και δίνει τη δυνατότητα περάτωσης μιας ερευνητικής πρακτικής άσκησης σε ένα γερμανικό πανεπιστήμιο ή ερευνητικό ίδρυμα υπό την εποπτεία ενός Γερμανού υποψήφιου διδάκτορα. Σε αυτή τη προκήρυξη υπέβαλαν αίτηση 300 φοιτητές από την Νότια Ευρώπη, 80 επελέγησαν να κάνουν πρακτική άσκηση (μεταξύ αυτών 12 Ελληνίδες και Έλληνες).


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Με 158 “ΝΑΙ” ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

Με 158 «ΝΑΙ» και 133 «ΟΧΙ», ψηφίστηκε σήμερα το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου ...