Home / HEADER-NEWS / Αίτημα για κατάργηση της διαδικασίας ενημέρωσης των μαθητών της Δ΄ τάξης των Δημοτικών Σχολείων για την επιλογή 2ης Ξένης Γλώσσας

Αίτημα για κατάργηση της διαδικασίας ενημέρωσης των μαθητών της Δ΄ τάξης των Δημοτικών Σχολείων για την επιλογή 2ης Ξένης Γλώσσας

Δημοσιεύτηκε: 1:27 μμ Μάρτιος 19th, 2014  


france_320_327

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΣΥ.Κ.Γ.Γ. Π.Ε.)

www.apf.gr

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ(ΣΥ.Κ.Γ.Γ.Φ.Π.Π)

www.aplf.gr

 

Αθήνα, 19 Μαρτίου 2014

 

 

ΠΡΟΣ : – Τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων,

                κ. Συμεών Κεδίκογλου

 

             – Τον Προϊστάμενο Δ/νσης  Σπουδών Πρωτοβάθμιας

                Εκπαίδευσης, κ. Κωνσταντίνο Παπαχρήστο

 

ΚΟΙΝ. :  1. Δ.Ο.Ε.

               2. Μ.Μ.Ε. (έντυπα & ηλεκτρονικά)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Θέμα : « Αίτημα για κατάργηση της διαδικασίας ενημέρωσης των μαθητών της Δ΄ τάξης των Δημοτικών Σχολείων για την επιλογή 2ης Ξένης Γλώσσας »

 

ΣΧΕΤ : Η με αριθμ. πρωτ. Φ.52/283/56200/Γ1/23-04-2013 Υπουργική Απόφαση με θέμα:

« Διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας στα δημοτικά σχολεία για το σχολικό έτος 2013-2014 »

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Αξιότιμε κύριε Προϊστάμενε της Διεύθυνσης Σπουδών  Π.Ε.,

με την παρούσα επιστολή μας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, ως Επιστημονικοί φορείς, οι οποίοι εκπροσωπούν τους καθηγητές Γαλλικής γλώσσας, δε συμφωνούμε με την κατάργηση της δυνατότητας ενημέρωσης των μαθητών της Δ΄ τάξης των Δημοτικών σχολείων σχετικά με την επιλογή της Β΄ Ξένης Γλώσσας (Γαλλικά  ή Γερμανικά) για τους ακόλουθους λόγους :

 

1. Η δυνατότητα αυτή δόθηκε μετά από την κατάθεση σχετικού αιτήματος και από τη συνεργασία όλων των Επιστημονικών φορέων των καθηγητών Γαλλικής και Γερμανικής με τη Διεύθυνση Σπουδών Π/θμιας Εκπ/σης ακριβώς για να μπορούν, βάσει της αρχής της ίσης πρόσβασης στη γνώση,  οι μαθητές και μαθήτριες να γνωρίσουν τη γλώσσα, την οποία καλούνται να επιλέξουν, ανεπηρέαστοι από «παιχνίδια» και «διαφημίσεις» εξω-εκπαιδευτικών παραγόντων ή και «προσφορές» διαφόρων μορφών σε μαθητές και μαθήτριες ή και σχολεία.

2. Σε καμία περίπτωση οι καθηγητές Γαλλικής, οι οποίοι συμμετείχαν – στο παρελθόν – στην εν λόγω ενημέρωση, δε χρησιμοποίησαν τακτικές «μάρκετινγκ» εμπορικών επιχειρήσεων και δεν παρέκκλιναν από τον καθαρά παιδαγωγικό σκοπό της ενημέρωσης.

3. Ιδιαίτερα οι Σχολικοί Σύμβουλοι Γαλλικής σεβόμενοι απόλυτα τη θέση τους, τους μαθητές και μαθήτριες καθώς και τις οικογένειές τους, κυρίως δε, τους συναδέλφους τους εκπαιδευτικούς ΠΕ05 δεν έκαναν ούτε ένα βήμα παραπέρα από τον παιδαγωγικό και συμβουλευτικό προς τους καθηγητές ΠΕ05  ρόλο τους και ποτέ δε χρησιμοποίησαν τη θέση τους για την προώθηση της Γαλλικής γλώσσας. Τα παραπάνω μπορούν να σας διαβεβαιώσουν οι Διευθυντές Δημοτικών σχολείων, στα οποία  έλαβε χώρα η σχετική ενημέρωση.

4.  Άστοχο είναι το επιχείρημα σχετικά με την ενεργοποίηση τακτικών «μάρκετινγκ» καθώς το προς παρουσίαση υλικό στοχεύει αποκλειστικά στη γνωριμία με τη γλώσσα και τον πολιτισμό, εντοπίζει τις γνωστικές ευκολίες για τους Έλληνες μαθητές και συνοψίζει τα παιδαγωγικά, πολιτισμικά και πολιτιστικά οφέλη που προκύπτουν από την εκμάθηση της παρουσιαζόμενης ξένης γλώσσας. Η ίση πρόσβαση στη γνώση, σημαίνει ακριβώς ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση για τη συμβολή της κάθε γλώσσας στα κοινωνικά και πολιτισμικά δρώμενα.

5. Το υλικό, το οποίο χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη διαδικασία και το οποίο σας επισυνάπτουμε, είναι  κατασκευασμένο από καθηγητές με πείρα στην διδασκαλία της γλώσσας στην Π/θμια Εκπ/ση και ο στόχος του είναι ακριβέστατα παιδαγωγικός.

6.  Η έλλειψη «κομψότητας» και ο αθέμιτος ανταγωνισμός ή η υποτίμηση του Άλλου δεν ανήκουν στην κουλτούρα και στις πρακτικές της γλώσσας, την οποία διδάσκουμε και προβάλλουμε, και είναι τακτική που ποτέ δε χρησιμοποιούμε.

7. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία έχετε στη διάθεσή σας, στην πλειοψηφία τους οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων, στα οποία διδάχθηκε μόνο μία Β΄ ξένη γλώσσα, εξ αιτίας της μη τοποθέτησης καθηγητού της άλλης ή λόγω πίεσης των Δ/ντων Π.Ε. και Δημοτικών σχολείων, αναγκάστηκαν να μη διδαχθούν τη Γαλλική την οποία και είχαν επιλέξει.

Το πρόβλημα αυτό, που είναι υπαρκτό και ενεργεί υπέρ της μίας ή της άλλης γλώσσας ανάλογα με τον αριθμό των καθηγητών της Β΄ Ξένης Γλώσσας ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης, δε θα λυθεί με την κατάργηση της δυνατότητας ενημέρωσης σχετικά με την επιλογή της γλώσσας, δημοκρατικό δικαίωμα εξ άλλου, αλλά με την τοποθέτηση καθηγητών και των δύο γλωσσών σε κάθε σχολείο από την αρχή της σχολικής χρονιάς  ζήτημα το οποίο αποτελεί πάγιο και διαχρονικό αίτημα μας, ως Συνδέσμων, που εκπροσωπούν τους Καθηγητές Γαλλικής Γλώσσας.

Εμείς, ως Επιστημονικοί φορείς των Καθηγητών Γαλλικής, αυτό αιτούμεθα από εσάς.

Σας ζητάμε, λοιπόν, να μην προχωρήσετε σε καμία αλλαγή της Υπουργικής Απόφασης για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά, κυρίως, διότι είναι προϊόν συνεργασίας των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υ.ΠΑΙ.Θ. και των επιστημονικών φορέων των καθηγητών Γαλλικής και Γερμανικής γλώσσας και, ως εκ τούτου,  οφείλει να έχει την αποδοχή και στήριξη όλων όσων, σε συνέχεια επαρκών και πλήρως τεκμηριωμένων θέσεων και επιχειρημάτων, την πρότειναν.

 

Με εκτίμηση

Για τους Επιστημονικούς Φορείς

Οι Πρόεδροι

        Η Πρόεδρος του ΣΥ.Κ.Γ.Γ.Π.Ε. Ελλάδας                                      Η Πρόεδρος του ΣΥ.Κ.Γ.Γ.Φ.Π.Π

 

Δέσποινα Μαυροματάκη                                                                        Μαρία Βρετανίδου

 

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΣΤΕΙΛΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ  Π.Ε.ΚΑ.ΓΕ.Π.Ε.

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...