Home / HEADER-NEWS / Θεσσαλονίκη, Πολύγλωττη Πόλις 2014

Θεσσαλονίκη, Πολύγλωττη Πόλις 2014

Δημοσιεύτηκε: 7:07 πμ Μάρτιος 6th, 2014  


thessaloniki

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΠΟΛΥΓΛΩΤΤΗ ΠΟΛΙΣ 2014

αφισα γιορτή πολυγλωσσιας web

Κυρίες, Κύριοι,

Στα πλαίσια της Γιορτής της Πολυγλωσσίας που οργανώνει η Αντιδημαρχία Παιδείας και Δια βίου Μάθησης  του Δήμου Θεσσαλονίκης και η Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας και σε συνεργασία με την Ερευνητική Ομάδα Εκπαιδευτικής Πολυγλωσσίας «Διεπαφή», οργανώνονται μέσα από μουσικές και γλωσσικές διαδρομές μία σειρά από συναντήσεις πολιτισμών και γλωσσών κάθε Δευτέρα στις 15.00 στην εκπομπή ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ (FM 100.6, https://www.fm100.gr/media/index.php?) και κάθε Σάββατο στις 18:30, στην εκπομπή ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΠΟΛΥΓΛΩΤΤΗ ΠΟΛΙΣ (www.starclassic.gr).

Στα πλαίσια αυτά, οι παραγωγοί των εκπομπών προσκαλούν κάθε ενδιαφερόμενο Φορέα, Ινστιτούτο, σχολική τάξη, εκπαιδευτικό, μαθητές, εθελοντικές οργανώσεις, γλωσσικές κοινότητες και πολιτιστικά σωματεία ή συλλόγους, προξενεία ή πρεσβείες της πόλης, να πάρουν μέρος στις εκπομπές με παρουσιάσεις θεμάτων που αφορούν στην πολυγλωσσία και στην πολυπολιτισμικότητα της Θεσσαλονίκης και γενικότερα σε θέματα γλώσσας και πολιτισμού.

Επισκεφθείτε τις σελίδες μας και αναρτήστε σχετικές δράσεις και πληροφορίες:

https://starclassic.gr/listen/

https://www.facebook.com/groups/starwalkersclassic/?fref=ts

https://www.facebook.com/Fm1006Thessaloniki?fref=ts

https://www.fm100.gr/media/index.php?option=com_content&view=article&id=53&Itemid=59

Επικοινωνείτε μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Γιορτής:


giortipolyglossias@gmail.com

Για την εξέλιξη του έργου Γιορτές της Πολυγλωσσίας ενημερώνεστε άμεσα από τις σελίδες του έργου στις οποίες μπορείτε να γίνετε μέλη:

https://www.facebook.com/groups/239973746133573/ και

 www.langtrips.wordpress.com

https://www.facebook.com/reakalogianni?fref=ts

Μουμτζίδου Αργυρώ

Επιστημονική υπεύθυνη του έργου

Ειδική επιστήμονας σε θέματα Πολυγλωσσίας και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΚΩΝ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ 2ης ΓΙΟΡΤΗΣ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΑΣ

 

Θεσσαλονίκη-πολύγλωττη πόλις, 2014

 

 

 

Μία γιορτή είναι μία ευχαριστία και μία ευχή. Να είμαστε πάντα μαζί.

 

Λίγα λόγια πριν…

 

Ως μέλη μιας κοινωνίας την οποία συνδιαμορφώνουμε λιγότερο ή περισσότερο μαζί, μας αφορά το γεγονός ότι οι γλώσσες αποτελούν λειτουργικό και συγκινησιακό παράγοντα προκειμένου να σμιλευτούν πολιτισμοί στις ψυχές των ανθρώπων. Η επαφή του ανθρώπου-κοινότητα, του ανθρώπου-λαού, του ανθρώπου-κοινωνία με το περιβάλλον του, πραγματοποιείται κυρίως μέσω των γλωσσών και τούτο καθώς οι γλώσσες από τη φύση τους νοηματοδοτούν την εμπειρία μας βοηθώντας τον εγκέφαλο να συγχρονιστεί, να βιώσει το συγκινησιακό περιεχόμενο της επικοινωνίας και να επεξεργαστεί τις αλήθειες της ζωής του. Είναι σημαντικό λοιπόν, ένα κριτικό και ανθρωποκεντρικό κοίταγμα των γλωσσών προκειμένου να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας ανταλλάσοντας πολιτισμούς και κτίζοντας συνδυαστικά και πολυτροπικά γέφυρες κατανόησης και συναντίληψης. Μία συναντίληψη τόσο για τις κοινωνίες μέσα στις οποίες ζούμε όσο και για τη φυσική δημιουργία στην οποία προσαρμοζόμαστε δημιουργικά. Υπό αυτή την έννοια οι γλώσσες αποτελούν ακριβώς έναν διαμεσολαβητή ανάμεσα στην ανθρώπινη εμπειρία και στην πραγματικότητα αποτελώντας από τη φύση τους μία πολλαπλότητα. Με τις γλώσσες μας συνδέει η ίδια αυθόρμητη σχέση που έχουμε με το περιβάλλον όσο πολύπλοκο κι αν αυτό παρουσιάζεται. Οι γλώσσες είναι συλλογικότητες. Οι άνθρωποι ως μονάδες μπορεί να φαίνεται ότι περνούν και αφήνουν τα χνάρια τους στην ιστορία ωστόσο οι συλλογικότητες διαχέονται και διοχετεύονται στον χρόνο ως ανοιχτά συστήματα που επηρεάζουν και επηρεάζονται. Έχει λοιπόν σημασία η δημοτική πρωτοβουλία της Θεσσαλονίκης για μία αγωγή του πολίτη βαθιά συνεργατική, ειρηνευτική, που θα αντλεί την ποιότητα της από τις ρίζες των πολιτισμών της πόλης μας και θα στοχεύει στην διαρκή συνάντηση και δημιουργική ενσωμάτωση όλων των νέων πολιτισμών που έρχονται καθημερινά και κάθε στιγμή. (Από τη Μονογραφία μιας Γιορτής-Γλωσσικές Διαδρομές, Θεσσαλονίκη, πολύγλωττη Πόλις)

 

Ενόψει της οργάνωσης της 2ης Γιορτής Πολυγλωσσίας «Γλωσσικές Διαδρομές. Θεσσαλονίκη, πολύγλωττη πόλις, 2014» που οργανώνει για τις 30-31 Μαΐου και 1η Ιουνίου ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Δ.Ε.Π.ΘΕ προσκαλούμε όσους και όσες εργάστηκαν στην πρώτη γιορτή (7, 8, 9 Ιουνίου 2013) καθώς και καινούρια μέλη και νέους συμμετέχοντες να πλαισιώσουν τις εκδηλώσεις τόσο με την εμπειρία τους όσο και με προτάσεις και με πρωτοβουλίες δίνοντας συνεχώς νέες προοπτικές και διαρκώς νέα πνοή στο έργο. Λόγω εξωγενών παραγόντων, η προβλεπόμενη για τις 30-31 Μαΐου και 1η Ιουνίου Γιορτή της Πολυγλωσσίας 2014, μπορεί να χρειαστεί να μετατεθεί στις αρχές Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν έγκαιρα ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τις δράσεις τους.

 

Η φετινή γιορτή θα δομείται από 4 θεματικούς άξονες και θα αναπτύσσεται σε 11 τουλάχιστον διαφορετικούς τύπους δράσης.

 

 

 

 

 

Θεματικός Άξονας 1: Επαφή των γλωσσών και των πολιτισμών στα πλαίσια της κοινωνικής και της εκπαιδευτικής πραγματικότητας.

 

Θεματικός Άξονας 2: Διαχείριση των συγκρούσεων μέσω μίας εναλλακτικής διαχείρισης της σχολικής πολυγλωσσίας με δράσεις γενικότερης διαπολιτισμικής πολιτικής που ξεκινούν από τη σχέση σχολείο-εκπαίδευση-δήμος.

 

Θεματικός Άξονας 3: Διαγενεακές προσεγγίσεις των γλωσσικών και πολιτισμικών κοινοτήτων. Αφηγήσεις μεταξύ των γενεών σχετικά με τις γλώσσες και τους πολιτισμούς στη Θεσσαλονίκη. Μία γλωσσική και πολιτισμική ανθρωπογεωγραφία.

 

Θεματικός Άξονας 4ος : Άτυπες μορφές εκπαιδευτικής πολυγλωσσίας.

 

Τα πεδία δράσης θα αναπτυχθούν γύρω από: θεατρικά και μουσικά δρώμενα, εκπαιδευτικά projects, ερευνητικά προγράμματα, πολυγλωσσικά εργαστήρια, βιωματικές δραστηριότητες διαπολιτισμικού χαρακτήρα, παρουσιάσεις γλωσσών, ιστορικές καταγραφές των γλωσσικών διαδρομών της Θεσσαλονίκης, εργαστήρια καλλιγραφίας, εργαστήρια graffitis σε άλλες γλώσσες, εργαστήρια κριτικού πολυγραμματισμού και πολυγλωσσικού γραμματισμού, δημιουργία κόμικς, εκθέσεις φωτογραφίας και εδέσματα από τοπικές κουζίνες, οργάνωση συνεντεύξεων με εκπροσώπους των γλωσσικών και πολιτιστικών κοινοτήτων της Θεσσαλονίκης.

 

Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί και γονείς θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν σεμινάρια παραγωγής πολυγλωσσικού υλικού καθώς και να συμμετέχουν σε σχολικές διαθεματικές δράσεις εντοπισμού, καταγραφής, αποτύπωσης και διάσωσης συγκεκριμένων γλωσσών και διαλέκτων της ελληνικής επικράτειας.

 

Αναλυτικότερα, οι 4 θεματικοί άξονες εκδηλώσεων θα αναπτυχθούν γύρω από τους παρακάτω τύπους εκδηλώσεων:

 

1. Θέαμα:

 

Μουσική-Θέατρο-Παντομίμα-Χορός-Βίντεο-Εκθέσεις.  

 

2. Κάθε γλώσσα ένα περίπτερο (γνωριμία με τις γλώσσες/διαλέκτους).

 

3. Πολυγλωσσικά εργαστήρια, παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, εργαστήρια καλλιγραφίας.

 

4. Βιωματικά εργαστήρια διαπολιτισμικού χαρακτήρα.

 

5. Εισηγήσεις – συζητήσεις – στρογγυλές τράπεζες.

 

Οι συζητήσεις θα περιλαμβάνουν καλεσμένους από γλωσσικές κοινότητες της πόλης της Θεσσαλονίκης, αφηγήσεις, αναδρομές και παρουσιάσεις. Πολίτες που ασχολούνται με την καταγραφή του πολιτισμού, της συλλογικής και οικογενειακής μνήμης. Αναλυτικότερα, οι γιορτές Πολυγλωσσίας αποτελούν εναλλακτικές και ήπιες παρεμβάσεις θεραπευτικού χαρακτήρα για τραυματικές εμπειρίες μετανάστευσης και κοινωνικής ενσωμάτωσης. Μπορούν να λειτουργήσουν εμψυχωτικά σε περιόδους κρίσης, συγκρούσεων και αμφισβήτησης ταυτότητας.

 

Στα πλαίσια αυτά θα οργανωθεί παρουσίαση δράσεων ερευνητικών φορέων σε θέματα πολυγλωσσίας και αγωγής του πολίτη και παρουσίαση επιστημονικών Προγραμμάτων σε θέματα επαφών των γλωσσών και των πολιτισμών.

 

6. Το καφέ της Πολυγλωσσίας.

 

7. Παρουσιάσεις επιμέρους projects τα οποία θα πραγματοποιηθούν από τη συμμετοχή σχολικών τάξεων σε προτεινόμενη δράση της Ομάδας Έργου «Υιοθετώ μία γλώσσα, γνωρίζω έναν πολιτισμό» και στην οποία θα ενεργοποιηθούν οι συμμετέχοντες όλη την υπόλοιπη σχολική χρονιά.

 

8. Η κουζίνα του πολίτη.

 

9. Έκθεση φωτογραφίας και άλλων εικαστικών προτάσεων με θέμα : «Φωτογραφίζω τη διαφορετικότητα μου, εντοπίζω την ομοιότητα μου με τους συνανθρώπους μου. Τόσο διαφορετικά όμοιοι και τόσο όμοια διαφορετικοί».

 

Αναλυτικότερα, καλούνται οι συμμετέχοντες να χαρτογραφήσουν γλωσσικά τον τόπο τους.

 

10. Η αγορά και οι ομιλητές της. Συνεντεύξεις μαθητών στο δρόμο και στην αγορά με πολίτες από άλλες γλώσσες.

 

11. Το ραδιόφωνο της Πολυγλωσσίας με συνεντεύξεις, παρουσιάσεις, αφηγήσεις και αφιερώματα από μαθητές και εθελοντές. Η σχέση της Ελλάδας και των Ελλήνων με τις γλώσσες του κόσμου.

 

Οι συνεντεύξεις και οι στρογγυλές τράπεζες θα καλύπτονται διαδικτυακά. Θα υπάρξει αρχειοθέτηση υλικών και δημοσίευση τους από τις σελίδες του έργου.

 

Ολοκληρώνοντας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στόχοι της ομάδας Έργου είναι η οργάνωση δράσεων με τουλάχιστον τριετή προοπτική προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο δίκτυο συνεργασιών τόσο μεταξύ τοπικών φορέων, ομάδων, οικογενειών, εθελοντών όσο και μεταξύ Ινστιτούτων, Προξενείων και Πρεσβειών, Πανεπιστημίων, δημοτικών αρχών διαφορετικών πόλεων. Στα πλαίσια αυτά η πρωτοβουλία θα στηρίξει συναντήσεις κοινοτήτων και συναντήσεις γενεών. Αυτό σημαίνει επικοινωνία των γονιών και γνωριμία των παιδιών με τις γλωσσικές κοινότητες της πόλης, ενημερώσεις και επιμορφωτικά σεμινάρια γύρω από θέματα εκπαιδευτικής πολυγλωσσίας και εκπαιδευτικής διαπολιτισμικής πολιτικής. Στόχος μας είναι οι συνεργασίες και αδελφοποιήσεις της Γιορτής της Πολυγλωσσίας της Θεσσαλονίκης με φορείς και πρωτοβουλίες πολιτών και συλλόγων τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και του εξωτερικού.

 

Οι σελίδες που φιλοξενούν το έργο είναι οι εξής :

 

https://langtrips.wordpress.com/

 

https://www.facebook.com/events/374629355961591/

 

https://www.facebook.com/groups/239973746133573/

 

https://www.facebook.com/reakalogianni?fref=ts

 

Σημείωση:

 

Την Γιορτή Πολυγλωσσίας 2014 υποστηρίζει η Ομάδα Εκπαιδευτικής Πολυγλωσσίας και έρευνας «ΔΙ Επαφή» με τον ελληνογαλλικό φορέα της « Ιnteraction Internationale Adelphopoiisis ».

 

Χορηγοί επικοινωνίας είναι ο διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός StarClassic Radio (StarClassic.gr), ο οποίος θα καλύπτει με συνεντεύξεις, βιντεοσκοπήσεις και αναρτήσεις την προετοιμασία και την πραγματοποίηση της Γιορτής καθώς και τα Δημοτικά Μέσα ενημέρωσης TV100, FM 100, FM 100,6.

 

Την Γιορτή υποστηρίζει επίσης, ο φορέας «Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών». Καθ’όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας των Γιορτών της Πολυγλωσσίας, Θεσσαλονίκη, πολύγλωττη πόλις 2014, μπορείτε να μας στέλνετε υλικό, ενημερώσεις ή τις προτάσεις σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Γιορτής
giortipolyglossias@gmail.com

 

Με εκτίμηση η ομάδα του Έργου «Γλωσσικές διαδρομές. Η Θεσσαλονίκη, πολύγλωττη πόλις 2014» Αντώνης Καρούμπης (Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης). Σοφία Ασλανίδου (Πρόεδρος της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας). Αργυρώ Μουμτζίδου (ειδική σε θέματα Πολυγλωσσίας και Διδακτολογίας Γλωσσών-Πολιτισμών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...