Τελευταία Νέα

Τετάρτη, 12/05/2021, 11:23


Home / HEADER-NEWS / Το χρονοδιάγραμμα για την έξοδο των εκπαιδευτικών

Το χρονοδιάγραμμα για την έξοδο των εκπαιδευτικών

Δημοσιεύτηκε: 11:11 πμ Φεβρουάριος 22nd, 2014  


retired

Οσοι ασφαλισμένοι επιθυμούν να βγουν στη σύνταξη πρέπει να έχουν πάρει τις οριστικές αποφάσεις μέχρι τις 20 Απριλίου

Nέες προθεσμίες ισχύουν φέτος για την υποβολή των παραιτήσεων από τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να βγουν στη σύνταξη. Συγκεκριμένα με τον νόμο 4186/2012 το «παράθυρο» των παραιτήσεων που άνοιγε κάθε Ιούλιο μεταφέρθηκε στο τελευταίο 10ήμερο του Απριλίου.

Το χρονοδιάγραμμα για την έξοδο των εκπαιδευτικών

Επομένως όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου πρέπει να έχουν πάρει τις οριστικές αποφάσεις μέχρι τις 20 Απριλίου. Η αίτηση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά πρέπει να υποβληθούν από τις 20 έως τις 30 Απριλίου, ενώ στη συνέχεια και μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους ο εκπαιδευτικός θα παραμένει κανονικά στην υπηρεσία.

Με το πέρας της ημερομηνίας λήξης του διδακτικού έτους η παραίτηση θα γίνεται αυτοδίκαια αποδεκτή και με τον τρόπο αυτό θα λύεται η υπαλληλική σχέση και θα ενεργοποιείται η διαδικασία της συνταξιοδότησης με την προώθηση του φακέλου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Από τον επόμενο μήνα δεν θα καταβάλλονται στον εκπαιδευτικό οι αποδοχές του αλλά το 50% του βασικού μισθού του Οκτωβρίου 2011 (το 60% για τους τρίτεκνους) ως προσωρινή σύνταξη σύμφωνα με τις διατάξεις τους νόμου 4153/2012.

Το χρονοδιάγραμμα για την έξοδο των εκπαιδευτικών

Προσοχή, καθώς σε περίπτωση που δεν ακολουθηθεί η διαδικασία της παραίτησης εντός του τελευταίου 10ημέρου του Απριλίου ο εκπαιδευτικός έχει τη δυνατότητα παραίτησης εντός του σχολικού έτους μόνο εφόσον προηγουμένως του χορηγήσει τη σχετική άδεια το ΚΥΣΠΕ / ΚΥΣΔΕ για εξαιρετικούς λόγους (όπως για παράδειγμα λόγοι υγείας, σοβαροί οικογενειακοί λόγοι, λόγοι μετοίκησης στο εξωτερικό κ.λπ.).

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Τι ισχύει για τη χορήγηση αναρρωτικής άδειας ειδικού σκοπού

Να σημειώσουμε εδώ ότι σε αυτή την περίπτωση δεν υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος αίτηση συνταξιοδότησης αλλά αίτηση ώστε να του επιτραπεί να εξέλθει της υπηρεσίας εντός του σχολικού έτους και εκτός του «παραθύρου» παραιτήσεων. Στις περισσότερες από τις αιτήσεις αυτού του είδους ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να αναφέρει εάν έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τα όσα ορίζονται στον Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων και τον ν. 3865/2010.

Η συνταξιοδοτική απόφαση από το Γενικό Λογιστήριο εκδίδεται σε περίπου 9 μήνες.

Oσον αφορά στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης δεν υπάρχει αλλαγή για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς. Το νέο σύστημα υπολογισμού -με τη βασική και την αναλογική σύνταξη- έχει εφαρμογή για όσους κλειδώνουν το δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2015.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ αποτελεί κλοπή των εισφορών των εργαζομένων

Νέες προθεσμίες για τη συνταξιοδότηση των εκπαιδευτικών. Δείτε αναλυτικά

………………………………………………………………………………………………………………..

NEWS.GR

Αλλαγή προθεσμίας για αιτήσεις συνταξιοδότησης εκπαιδευτικών

Οι αιτήσεις κατατίθενται από φέτος το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου

Αλλάζει από φέτος η προθεσμία αιτήσεων συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών, καθώς το διάστημα των αιτήσεων μεταφέρεται από τον Ιούλιο στο τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου. Οι εκπαιδευτικοί λοιπόν που επιθυμούν να βγουν στη σύνταξη θα πρέπει μέχρι τις 20 Απριλίου να έχουν καταθέσει τη σχετική τους αίτηση.

Σύμφωνα μάλιστα με την κείμενη νομοθεσία, άλλα και τα όσα αναφέρει ο ειδικός συνεργάτης της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας κ. Μπαλάγκας, αίτηση παραίτησης μόνιμου εκπαιδευτικού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υποβάλλεται το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή και λύεται αυτοδίκαια η υπαλληλική σχέση, με το τέλος του διδακτικού έτους.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Β. Κικίλιας: «H επόμενη χρονιά θα μας βρει με εμβολιασμό μαθητών»

Ουσιαστικά, το 1ο δεκαήμερο του Ιουλίου που υποβάλλονταν μέχρι τώρα οι παραιτήσεις των εκπαιδευτικών μεταφέρθηκε για το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου, όπου θα υποβάλλεται μία αίτηση παραίτησης και η αποχώρηση θα γίνεται αυτοδίκαια με τη λήξη του διδακτικού έτους.

Σε περίπτωση που κάποιος εκπαιδευτικός δεν καταθέσει αίτηση παραίτηση το διάστημα 20-30 Απριλίου, τότε για να αποκτήσει το δικαίωμα παραίτησης θα πρέπει να καταθέσει σχετική αίτηση, η οποία θα εξεταστεί από τα Κεντρικά Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα οποία και θα εξετάσουν τους λόγους που επικαλείται ο εκπαιδευτικός.  Υπενθυμίζουμε στους αναγνώστες ότι οι αιτήσεις της παραίτησης γίνονται αποδεκτές με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη των Κεντρικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων (Κ.Υ.Σ.Π.Ε., Κ.Υ.Σ.Δ.Ε.) για εξαιρετικούς λόγους, όπως βαριές και δυσίατες ασθένειες, οι οποίες αποδεικνύονται από πιστοποιητικά Υγειονομικής Επιτροπής ή Δημόσιου Νοσοκομείου, ή για ιδιαίτερα σοβαρούς οικογενειακούς λόγους.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι σε σχετικό κείμενό του, ο ειδικός συνεργάτης της ΔΟΕ κ. Μπαλάγκας επισημαίνει ότι οι λόγοι που επικαλείται ο εκπαιδευτικός εξετάζονται αυστηρά και δεν ικανοποιείται το σύνολο των αιτήσεων. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι στη συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ στις 15-10-2011 που συζητήθηκαν οι παραιτήσεις των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, από τις 128 αιτήσεις παραίτησης μόνο 71 έγιναν αποδεκτές, εξετάζοντας αυστηρά τους επικαλούμενους λόγους υγείας και οικογενειακούς λόγους.

Καλόγηρος Βασίλειος

NEWS.GR

 

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Πρόγραμμα Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Πρόγραμμα Πανελλαδικών Εξετάσεων βασισμένο στον περσινό “σκελετό” όσον αφορά τις ημερομηνίες και ...