Home / HEADER-NEWS / Σε διαμαρτυρία κατεβαίνουν οι καθηγητές του Ιταλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης

Σε διαμαρτυρία κατεβαίνουν οι καθηγητές του Ιταλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης

Δημοσιεύτηκε: 8:39 μμ Φεβρουάριος 12th, 2014  


italikoistit

ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΚΟΝΔΡΑΝΗ

Έπειτα από 51 χρόνια συνεχούς λειτουργίας έρχεται το Ιταλικό κράτος και κλείνει για πάντα τις πόρτες του Ιταλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. Με επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών κλείνει το Ιταλικό Ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης στα πλαίσια επαναπροσανατολισμού του Υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου, έχουν προηγηθεί κι άλλα κλεισίματα Ιταλικών ινστιτούτων, προξενείων και πρεσβειών σε όλο τον κόσμο, λόγω του νέου προσανατολισμού της χώρας και το άνοιγμα της προς την Ασία, με νέα πρεσβεία στο Τουρκμενιστάν, αλλά και πρεσβείες στο Βιετνάμ και στην Κίνα.

Η Ιταλική οικονομική κρίση δυστυχώς χτύπησε και την παιδεία της γειτονικής χώρας. Μαζί με το ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης θα κλείσει στο άμεσο μέλλον και άλλα ινστιτούτα, προξενεία και πρεσβείες σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με δηλώσεις της εκπροσώπου του εν λόγω υπουργείου, Elisabetta Belloni, το Ιταλικό κράτος θέλει όσο μπορεί πιο «αναίμακτα» να γίνει η αλλαγή αυτή και να μεταχειριστούν τους εργαζομένους όσο καλύτερα γίνεται.

Οι πρώτες αντιδράσεις έχουν ήδη έρθει από το Ινστιτούτο της Κοπεγχάγης και επίσης και εδώ στην πόλη μας, καθηγητές ιταλικής φιλολογίας, θα διαμαρτυρηθούν για το κλείσιμο του Ινστιτούτου εδώ, το μεσημέρι της Πέμπτης, από τις 2 μέχρι τις 4, έξω από το δικό μας, που βρίσκεται στην οδό Αλ. Φλέμιγκ 1.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης είναι ένα κύτταρο πολιτισμού για τη Θεσσαλονίκη και αποτελεί πολιτιστικό τμήμα της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα. Η περιοχή της αρμοδιότητάς του περιλαμβάνει τη Βόρεια Ελλάδα και σκοπός του είναι η ανάπτυξη των πολιτιστικών και μορφωτικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Ιδρύθηκε το 1963 σαν Ιταλικό Μορφωτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και το 1977 πήρε την ονομασία με την οποία είναι γνωστό και σήμερα.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα μορφωτικά πρωτόκολλα, το Ινστιτούτο: Ενισχύει και διευκολύνει τις επαφές των ελληνικών ιδρυμάτων, οργανισμών και φορέων με τα αντίστοιχα ιταλικά. Επιμελείται και οργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις (εκθέσεις, συναυλίες, παραστάσεις, συνέδρια κλπ) σε συνεργασία με ελληνικούς και ιταλικούς, δημόσιους και ιδιωτικούς, φορείς.

Χορηγεί πληροφορίες για υποτροφίες και σπουδές στην Ιταλία Ασχολείται με διδακτικές δραστηριότητες οργανώνοντας: επιμορφωτικά σεμινάρια εξετάσεις για την πιστοποίηση γνώσης της ιταλικής γλώσσας τμήματα ιταλικής γλώσσας και κουλτούρας για ενήλικες και παιδιά καθώς και τμήματα εξειδικευμένων τομέων Χορηγεί μετά από εξετάσεις τα ανάλογα διπλώματα.

https://www.typosthes.gr/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...