Home / HEADER-NEWS / Π.Ε.ΚΑ.ΓΕ.Π.Ε. – Επιστολή Τ.Ε. Αχαΐας με θέμα «Παραβίαση του δικαιώματος της διδασκαλίας των Γερμανικών για τους μαθητές στην Αχαΐα»

Π.Ε.ΚΑ.ΓΕ.Π.Ε. – Επιστολή Τ.Ε. Αχαΐας με θέμα «Παραβίαση του δικαιώματος της διδασκαλίας των Γερμανικών για τους μαθητές στην Αχαΐα»

Δημοσιεύτηκε: 5:19 μμ Φεβρουάριος 2nd, 2014  


Πάτρα, 02-02-2014
Αρ. Πρωτ.: 17

ΠΡΟΣ:

Τον κ.Κ. Αρβανιτόπουλο,

Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΚΟΙΝ.:

Συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των Δημοτικών σχολείων νομού Αχαΐας

κ. Γεώργιο Παναγιωτόπουλο, Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος

Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας

Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας

τη Διεύθυνση Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας

Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας

ΔΟΕ

ΜΜΕ

Μέλη Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας

ΘΕΜΑ: Παραβίαση του δικαιώματος της διδασκαλίας των Γερμανικών για τους μαθητές στην Αχαΐα.

 

Ο λόγος που για ακόμα μια φορά μας οδηγεί στο να εκφράσουμε την αγανάκτηση μας σχετικά με την απαράδεκτη κατάσταση που κυριαρχεί στα δημοτικά σχολεία του νομού μας δεν είναι άλλος, παρά η συνεχής αδιαφορία από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας να λάβει μέτρα ώστε να καλυφθούν οι κενές ώρες διδασκαλίας της γερμανικής γλώσσας. Βρισκόμαστε ήδη στην τέταρτη εβδομάδα μετά το πέρας των διακοπών των Χριστουγέννων και μολαταύτα, ουδεμία ενέργεια έχει κάνει το υπουργείο για να διευθετήσει το πρόβλημα. Γίνονται προσλήψεις για άλλους κλάδους, και για τον κλάδο των Γερμανικών, ειδικά στο νομό Αχαΐας, που έχει μεγάλες ελλείψεις σε καθηγητές Γερμανικών, δεν έχει γίνει ακόμα καμία πρόβλεψη για να καλυφθούν αυτά τα κενά.

Με προηγούμενη επιστολή μας (Αρ. Πρ. 16) γνωστοποιήσαμε τα προβλήματα που οδήγησαν στο γεγονός, αρχή της σχολικής χρονιάς να απουσιάζουν από όλα τα δημοτικά σχολεία της Αχαΐας εκπαιδευτικοί γερμανικής γλώσσας. Το πρόβλημα έως σήμερα όχι μόνο δεν έχει επιλυθεί, αλλά έχει επιδεινωθεί. Οι κενές ώρες γερμανικών που αναλογούν στο νομό μας ήταν 176. Ως εκ τούτου αντιλαμβάνεται κανείς πως μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των ωρών έχει καλυφθεί, αφήνοντας τους υπόλοιπους μαθητές μακριά από το δημόσιο αγαθό της δωρεάν εκμάθησης δεύτερης ξένης γλώσσας εντός του σχολείου.

Όλο αυτό το διάστημα, αρκετοί μαθητές, περιμένοντας να έρθει εκπαιδευτικός γερμανικών, αναγκάζονται να παρακολουθήσουν γαλλικά, παρά τη θέληση τους. Συγκεκριμένα, σε πολλά σχολεία της Αχαΐας, τα παιδιά έχουν ενταχθεί πλήρως και χωρίς καμία διάκριση στα τμήματα γαλλικών, αδιαφορώντας για τις επιλογές τους. Έτσι, μειώθηκαν οι ώρες των Γερμανικών στις 104, παρόλο που οι μαθητές είχαν επιλέξει τον Ιούνιο με γραπτή τους δήλωση ότι επιθυμούν να κάνουν Γερμανικά.  Με την δικαιολογία της ύπαρξης καθηγητών γαλλικών στα σχολεία και ως εκ τούτου εκπαιδευτικός για να τα απασχολεί τις ώρες που θα έπρεπε να κάνουν γερμανικά, οι αρμόδιοι φορείς πιστεύουν πως έχει λυθεί το ζήτημα. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να παραβιάζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της δωρεάν παιδείας αφήνοντας διέξοδο σε ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης, που είναι προνόμιο λίγων, πόσο μάλλον σε περιόδους οικονομικής ύφεσης.

Καλούμε το Υπουργείο να καλύψει άμεσα τα κενά των Γερμανικών στο νομό Αχαΐας με προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών κλάδου ΠΕ07.

Με εκτίμηση

Τοπική Επιτροπή Αχαΐας

Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Π.Ε.

www.xenesglosses.eu


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...