Home / HEADER-NEWS / Οικογένεια και Δυσλεξία (της Μαρίας Σπύρου)

Οικογένεια και Δυσλεξία (της Μαρίας Σπύρου)

Δημοσιεύτηκε: 4:45 μμ Φεβρουάριος 22nd, 2014  


8355BC5509CB28246185BFCFEE515A06

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΔΥΣΛΕΞΙΑ

Η έγκυρη αναγνώριση και συνειδητοποίηση από τους γονείς αποτελεί το πιο σημαντικό εφόδιο στην προσπάθεια σχεδιασμού μιας παρέμβασης με σκοπό να ενισχυθεί στον μαθητή η αίσθηση ικανότητας, αυτάρκειας και προσωπικού ελέγχου.

Η προσπάθεια των γονέων αλλά και των εκπαιδευτικών από κοινού θα πρέπει να έχουν σκοπό τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος που θα βοηθήσει το παιδί να πετύχει ,αλλά και να ζήσει την επιτυχία ως το αποτέλεσμα των δικών του κόπων και δυνατοτήτων. Είναι σημαντική η ενίσχυση της αίσθησης πως το παιδί είναι αυτό που έχει τον έλεγχο και την ευθύνη της ζωής του .Οι γονείς χρειάζεται να βοηθούν στην οργάνωση αυτής της προσπάθειας ,να δείχνουν την αποδοχή τους ,να βοηθούν στην εσωτερική ηρεμία και να ενθαρρύνουν διαρκώς τις προσπάθειες και τις επιτυχίες.

Παράλληλα οι γονείς μπορούν να ενισχύουν στο παιδί την πεποίθηση πως και τα λάθη είναι αναμενόμενα και ταυτόχρονα δίνουν ευκαιρία για μάθηση. Οι γονείς των δυσλεκτικών χρειάζεται να είναι πάντα ενήμεροι για τα θέματα που προκύπτουν εξαιτίας της δυσλεξίας [αναπτυξιακά ,μαθησιακά και ψυχοσυναισθηματικά]. Σε συνεργασία με τους ειδικούς παιδαγωγούς να θέτουν κανόνες οι οποίοι εφαρμόζονται με συνέπεια. Σημαντικό επίσης είναι ο γονιός να σταθεί κοντά στο παιδί αφιερώνοντάς του χρόνο .Η παρότρυνση χρειάζεται να είναι συνεχής ,το ίδιο και οι αμοιβές [επιδοκιμασίες και υλικές αμοιβές ] μέσα σε πλαίσια.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Την Άνοιξη οι προκαταρκτικές εξετάσεις των υποψηφίων για τις Σχολές Στρατού, Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και Λιμενικού Σώματος

Οι λογικές συνέπειες και οι αμοιβές χρειάζεται να επιβάλλονται άμεσα και να μην απέχουν χρονικά της συγκεκριμένης συμπεριφοράς. Μέσα από μια στενή σχέση γονιών και παιδιών οι γονείς γνωρίζουν καλά τα όρια ,τις δυνατότητες και τις αδυναμίες των παιδιών τους και έτσι γίνεται πιο εύκολο να προφυλαχτεί το παιδί από κατάστασεις που μπορεί να τους ενισχύσουν αισθήματα μειονεξίας.

Οι οικογένειες με δυσλεκτικά παιδιά συχνά βιώνουν άγχος και προβλήματα που συνήθως πηγάζουν από τις δυσκολίες και τη συμπεριφορά του παιδιού. Σημαντικό, λοιπόν, από πλευράς γονέων να αρχίσουν να δουλεύουν με αυτά τα θέματα ακόμα και προληπτικά ,ώστε να αποφευχθεί η εξάντληση της υπομονής τους ,ο θυμός και η αρνητικότητα ,διαφορετικά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να επηρεαστούν όλα τα μέλη της οικογένειας.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Κυρώσεις εκπαιδευτικού προσωπικού για τη μη συμμετοχή σε διαδικασίες αξιολόγησης

Γενικά , η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων προυποθέτει κυρίως τη συνεχή συνεργασία των εμπλεκομένων επαγγελματιών με τους γονείς ,των οποίων ο ρόλος πρός την ενίσχυση του παιδιού στην αυτονομία είναι εξαιρετικά σημαντικός. Αλλά και οι γονείς χρειάζεται να βλέπουν θετικά το παιδί τους και το κυριότερο όλων ,να προσφέρουν σε όλη την οικογένεια το πολυτιμότερο δώρο που δεν είναι άλλο από την αποδοχή χωρίς όρους .

ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΟΥ

Εκπαιδευτικός, ψυχολόγος εκπαίδευσης με πολυετή εμπειρία στη διδασκαλία παιδιών και στη συμβουλευτική. Έχει εξειδικευτεί στη μεθοδολογία της διδασκαλίας αλλά και στη διοργάνωση ομάδων γονέων , τα μαθησιακά ,τα ψυχικά τραύματα και τον αυτισμό. Πολλά άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε σελίδες και περιοδικά κυρίως στο διαδύκτιο . Συνεργάζεται με σχολεία , παιδικά εργαστήρια κτλ και είναι επιστημονικός συνεργάτης στην ΑΝΑΔΕΙΞΗ [που ασχολείται με την χαρισματικότητα] και την εκπομπή ΑΡΩΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

* Το xenesglosses.eu ευχαριστεί την κα Μαρία Σπύρου για το άρθρο που κοινοποίησε


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Την Άνοιξη οι προκαταρκτικές εξετάσεις των υποψηφίων για τις Σχολές Στρατού, Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και Λιμενικού Σώματος

Το υπουργείο Παιδείας με τα συναρμόδια υπουργεία συζητούν -και μάλλον βρίσκονται λίγο ...