Home / HEADER-NEWS / Ο ρόλος των καθηγητών για τη δημιουργία «Τράπεζας Θεμάτων»

Ο ρόλος των καθηγητών για τη δημιουργία «Τράπεζας Θεμάτων»

Δημοσιεύτηκε: 3:28 μμ Φεβρουάριος 9th, 2014  


trapezathematon

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ

Σε τρεις φάσεις θα υλοποιηθεί η εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΤΘΕΔΔ) που αφορά το νέο σύστημα προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων στο λύκειο.

Φέτος, στο πρώτο στάδιο εφαρμογής της Τράπεζας Θεμάτων θα δημιουργηθεί κεντρική επιστημονική επιτροπή στην οποία θα μετέχουν μέλη ΔΕΠ, σύμβουλοι του υπουργείου Παιδείας που υπηρετούν στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, σχολικοί σύμβουλοι κ.ά. Επίσης, θα συσταθεί μία τριμελής επιστημονική επιτροπή για κάθε εξεταζόμενο μάθημα της Α’ Λυκείου, με κύριο ρόλο την αξιολόγηση των θεμάτων που θα συμπεριληφθούν σε αυτήν. Η δημιουργία της Τράπεζας Θεμάτων έχει ξεκινήσει τυπικά από 1ης Φεβρουαρίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 31 Μαΐου.

Ο ρόλος των καθηγητών για τη δημιουργία «Τράπεζας Θεμάτων»

Ανοιχτή πρόσκληση Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στην ανοιχτή πρόσκληση του υπουργού Παιδείας για υποβολή προτάσεων προς το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, οι καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα αξιοποιηθούν στη διαμόρφωση της Τράπεζας Θεμάτων με δύο τρόπους:

  • με την υποβολή θεμάτων προς κρίση για ένταξη στην Τράπεζα μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Υποβολής Θεμάτων που θα λειτουργήσει στο ΙΕΠ,
  • με την ένταξη στις επιστημονικές επιτροπές αξιολόγησης θεμάτων που προτείνονται για ένταξη στην Τράπεζα μέσω των σχετικών μητρώων που θα δημιουργηθούν στο ΙΕΠ.

Επισημαίνεται ότι υπό την εποπτεία μίας κεντρικής επιστημονικής επιτροπής θα συγκροτηθούν επιστημονικές επιτροπές για όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα, οι οποίες θα αναλάβουν τη διαμόρφωση των κριτηρίων ένταξης των θεμάτων στην ΤΘΕΔΔ, τη συγκέντρωση και την αξιολόγηση των θεμάτων που πρόκειται να ενταχθούν αλλά και τα κριτήρια για την ταξινόμησή τους.

Οπως προκύπτει, πάντως, από τον σχεδιασμό για φέτος, οι επιστημονικές επιτροπές μπορούν να λειτουργούν και ως ομάδες σύνταξης των ερωτήσεων/θεμάτων τα οποία θα συμπεριληφθούν στην Τράπεζα Θεμάτων. Θα πρέπει, μάλιστα, στις προτάσεις τους να συμπεριλαμβάνουν και ενδεικτικές/προτεινόμενες απαντήσεις των θεμάτων.

Τα μέλη των επιστημονικών επιτροπών επιλέγονται από μητρώα που δημιουργούνται στο ΙΕΠ ύστερα από πρόσκληση ενδιαφέροντος και ορίζονται με υπουργική απόφαση έπειτα από πρόταση του ΙΕΠ.

Οπως αναφέρθηκε, οι επιστημονικές επιτροπές συγκροτούνται στη βάση των εξεταζόμενων μαθημάτων. Σε συναφή μαθήματα μπορεί να λειτουργεί μία επιστημονική επιτροπή με αυξημένο αριθμό μελών.

Στα κοινά μαθήματα γενικών λυκείων και ΕΠΑΛ, οι επιστημονικές επιτροπές των ΓΕΛ συμπληρώνονται με μέλη που έχουν εμπειρία από τα ΕΠΑΛ.

Κατά την α’ φάση υλοποίησης της πράξης συγκροτούνται οι επιστημονικές επιτροπές που αφορούν τα μαθήματα της Α’ Λυκείου στα γενικά λύκεια και τα ΕΠΑΛ (ημερήσια και εσπερινά) και στις λυκειακές τάξεις των Καλλιτεχνικών και Μουσικών Σχολείων.

Αξιολόγηση θεμάτων Αναμένεται η συγκρότηση και η λειτουργία 15 επιστημονικών επιτροπών, στις οποίες συμμετέχουν εκπαιδευτικοί και στελέχη της εκπαίδευσης από τη γενική και την επαγγελματική εκπαίδευση για την αξιολόγηση θεμάτων σε 27 μαθησιακά αντικείμενα (15 για την Α’ Τάξη ΓΕΛ και 12 για την Α» Τάξη ΕΠΑΛ).

Στη δεύτερη φάση υλοποίησης του προγράμματος, η οποία θα γίνει του χρόνου, οι επιστημονικές επιτροπές θα λειτουργούν ως μηχανισμός ανανέωσης και συμπλήρωσης των ερωτήσεων/θεμάτων της ΤΘΕΔΔ και ως μηχανισμός αξιολόγησης των θεμάτων που υποβάλλονται από την εκπαιδευτική κοινότητα προς ένταξη. Επίσης, στη δεύτερη φάση του προγράμματος θα συγκροτηθούν οι επιστημονικές επιτροπές που αφορούν τα αντίστοιχα μαθήματα της Β’ Λυκείου και κατά τη γ’ φάση οι επιτροπές που αφορούν τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου.

Η Κεντρική Επιστημονική Επιτροπή

Στην Κεντρική Επιστημονική Επιτροπή συμμετέχουν μέλη ΔΕΠ, σύμβουλοι του υπουργείου Παιδείας που υπηρετούν στο ΙΕΠ, σχολικοί σύμβουλοι, συντονιστές των επιστημονικών επιτροπών, ειδικοί επιστήμονες και ο επιστημονικός υπεύθυνος της πράξης. Εργο της κεντρικής επιστημονικής επιτροπής είναι:

(α) Η σύνταξη του πλαισίου ανάπτυξης (γενικά κριτήρια/προδιαγραφές) των θεμάτων που θα επιλεγούν για την ΤΘΕΔΔ.

(β) Η οριστική επικύρωση των θεμάτων/ερωτήσεων που έχουν αξιολογηθεί από τις επιστημονικές επιτροπές των εξεταζόμενων μαθημάτων για ένταξη στην ΤΘΕΔΔ.

(γ) Κάθε άλλη στρατηγικής ή μείζονος σημασίας απόφαση σχετικά με την ανάπτυξη και τη λειτουργία της ΤΘΕΔΔ.

Η κεντρική επιστημονική επιτροπή για την καλύτερη εκτέλεση του έργου της μπορεί (α) να επιδιώκει συνεργασία με επιστήμονες και με ελληνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς, οι οποίοι διαθέτουν εμπειρογνωμοσύνη σε ζητήματα αποθετηρίων θεμάτων και διεξαγωγής εξετάσεων στην εκπαίδευση, (β) να παραγγέλλει μελέτες και έρευνες που θα συμβάλλουν στην καλύτερη οργάνωση και λειτουργία, στην εκπαιδευτική και την τεχνολογική επάρκεια, στην αξιοπιστία και την εγκυρότητα της ΤΘΕΔΔ.

Για κάθε εξεταζόμενο μάθημα δημιουργείται μία τριμελής επιστημονική επιτροπή με κύριο ρόλο την αξιολόγηση των θεμάτων που θα συμπεριλαμβάνονται στην ΤΘΔΔ. Ενα μέλος της τριμελούς επιτροπής αναλαμβάνει ρόλο συντονιστή. Οι επιστημονικές επιτροπές μπορούν να συνεργάζονται με εκπαιδευτικούς και στελέχη της εκπαίδευσης για ζητήματα που αφορούν τα θέματα που κατατίθενται προς αξιολόγηση.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

ΕΘΝΟΣ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...