Home / Featured / Νέο σύστημα μετάθεσης των εκπαιδευτικών- όλες οι αλλαγές στην Παιδεία

Νέο σύστημα μετάθεσης των εκπαιδευτικών- όλες οι αλλαγές στην Παιδεία

Δημοσιεύτηκε: 10:45 πμ Φεβρουάριος 21st, 2014  


metatheseis

Εξορθολογισμός της κάλυψης των εκπαιδευτικών κενών, μαθητεία για τους απόφοιτους των ΕΠΑ.Λ., ακόμα και για όσους έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους έξι χρόνια πριν, αλλά και καθολική εφαρμογή του αναμορφωμένου προγράμματος που μέχρι στιγμής ίσχυε πιλοτικά σε 961 δημοτικά σχολεία, είναι μερικές από τις ενέργειες που το υπουργείο Παιδείας ευελπιστεί να ολοκληρώσει εντός του έτους.

Με βάση απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, έχουν τεθεί 20 στρατηγικοί στόχοι που αφορούν στην εκπαίδευση.

Δείτε αναλυτικά το δημοσίευμα ΕΔΩ

Greekteachers.gr

……………………………………………………….

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Εξορθολογισμός της κάλυψης των εκπαιδευτικών κενών, μαθητεία για τους απόφοιτους των ΕΠΑ.Λ., ακόμα και για όσους έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους έξι χρόνια πριν, αλλά και καθολική εφαρμογή του αναμορφωμένου προγράμματος που μέχρι στιγμής ισχύει πιλοτικά σε 961 δημοτικά σχολεία, είναι μερικές από τις ενέργειες που το υπουργείο Παιδείας ευελπιστεί να ολοκληρώσει εντός του έτους.

Με βάση απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, έχουν τεθεί 20 στρατηγικοί στόχοι που αφορούν στην εκπαίδευση.

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται από το υπουργείο και το σχετικό χρονοδιάγραμμα για την κάθε ενέργεια. Ένας από τους καίριους στόχους είναι η αλλαγή νομοθεσίας για τους διορισμούς και τις μεταθέσεις του εκπαιδευτικού δυναμικού ώστε να μπει ένα τέλος στα κενά στις σχολικές μονάδες, το οποίο ταλαιπώρησε μέχρι και τον Ιανουάριο αρκετά σχολεία, κυρίως όμως τα ΕΠΑ.Λ..

Επιπλέον, η ηγεσία του υπουργείου στοχεύει στην ενίσχυση της ειδικής αγωγής, στην εντατικοποίηση της μάθησης ξένων γλωσσών και νέων τεχνολογιών, αλλά και στην καθολική εφαρμογή του Ενιαίου Αναμορφωμένου Προγράμματος Σπουδών.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Πανελλήνιες 2021: Ο αριθμός των εισακτέων για κάθε πανεπιστημιακό τμήμα

Δείτε αναλυτικά το δημοσίευμα:

Μέσα το χρόνο, το υπουργείο υπολογίζει να έχει ολοκληρωθεί και  η αξιολόγηση των σχολικών εγχειριδίων και της διδακτικής ύλης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Όπως είχε ενημερώσει και ο υφυπουργός Σίμος Κεδίκογλου, απατώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή πριν από λίγες μέρες, το ν Σεπτέμβρη του 2015 αναμένονται τα νέα βιβλία στις χολικές τάξεις με προτεραιότητα του μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή θα είναι και η χρονιά που θα ισχύσει για πρώτη φορά η εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων στις πανελλαδικές εξετάσεις . ΘΑ συγκροτηθούν επιτροπές από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, οι οποίες θα αποφασίσουν για το ποια βιβλία ανταποκρίνονται στα σύγχρονα  εκπαιδευτικά δεδομένα και ποια πρέπει να αντικατασταθούν.

Στο πλαίσιο της διατήρησης και της ενίσχυσης μιας δημόσιας, δωρεάν και υψηλής ποιότητας Παιδείας, όπως επισημαίνει το υπουργείο, εντάσσεται και οι προτάσεις για επέκταση ης προσχολικής εκπαίδευσης τα παιδιά άνω των 3 ετών και ενίσχυση του θεσμού διδασκαλίας, πρόσθετης διδακτικής στήριξης και Διαπολιτισμισκής  Εκπαίδευσης. Για τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία προβλέπεται η καθολική εφαρμογή του Ενιαίου Αναμορφωμένου Προγράμματος, το οποίο μέχρι στιγμής ακολουθείται από 961 σχολικές μονάδες. Στο σύνολό τους, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, υπάρχουν 3.819 ολοήμερα δημοτικά σχολεία που λειτουργούν με το κλασικό πρόγραμμα.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Από 13/05 μέχρι και 28/05 οι δηλώσεις υποψηφίων για τις Σχολές Λιμενικού Σώματος

Ειδικά αναφορά γίνεται και στην εφαρμογή του νόμου για το Νέο Λύκειο, ειδικότερα στο κομμάτι της Μαθητείας που εντάσσεται για πρώτη χρονιά φέτος για τους απόφοιτους των ΕΠΑ.Λ. Περίπου 30.000 νέοι θα ενταχθούν σε θέσεις πρακτικής στο αντικείμενο των σπουδών τους για ένα χρόνο, ενώ βραχυπρόθεσμη μαθητεία προβλέπεται και για τους απόφοιτους της τελευταίας εξαετίας.

Το τελευταίο μέτρο είχε ξεκινήσει από πέρσι, με παλαιότερους απόφοιτους να επιλέγουν εταιρίες όπου θα πραγματοποιήσουν την πρακτική τους για πέντε μήνες. Όπως αναφέρουν στον «Ε.Τ.» καθηγητές των ΕΠΑ.Λ, υπεύθυνα για τη διαδικασία της μαθητεία ήταν τα ίδια τα σχολεία. Οι απόφοιτοι πληρώνονταν γύρω στα 300 ευρώ για 6 ώρες εργασίας και είχαν τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση σε 5 εταιρίες, με τον εργοδότη να κάνει την τελική επιλογή.

Συνάντηση

Για σήμερα αναμένεται συνάντηση της ΟΟΛΜΕ με τους  υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο για το «καυτό» θέμα της διαθεσιμότητα. Σε ένα μήνα περίπου λήγει το προβλεπόμενο για το καθεστώς οκτάμηνο, με την ομοσπονδία να είχε ζητήσει την ψήφιση προτεινόμενης από την ίδια τροπολογίας που αφορά την προκήρυξη θέσεων ώστε να μην απολυθούν οι εκπαιδευτικοί που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Η ΟΛΜΕ έχει προειδοποιήσει για επερχόμενες κινητοποιήσεις, ενώ ανάμεσα στις προτάσεις είναι κα η κήρυξη πενθήμερης απεργίας από τις 17 έως τις 21 Μαρτίου.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Πανελλήνιες 2021: Η προκήρυξη για τις αστυνομικές σχολές

Εκδόθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας η προκήρυξη για εισαγωγή των ...