Home / HEADER-NEWS / Μοντέλα εκπαίδευσης που παράγουν αυτό που θέλουν τα μονοπώλια

Μοντέλα εκπαίδευσης που παράγουν αυτό που θέλουν τα μονοπώλια

Δημοσιεύτηκε: 11:14 πμ Φεβρουάριος 22nd, 2014  


pisa-testovi-featured

Προχτές, η επίτροπος για θέματα Παιδείας της ΕΕ βρέθηκε στην Αθήνα για να επαναλάβει ότι χρειάζονται αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα για να οδηγήσουν σε «ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας». Στις επαφές της με διάφορους φορείς, βάση συζήτησης αποτέλεσαν αφενός οι «έρευνες» του ιμπεριαλιστικού ΟΟΣΑ και αφετέρου της εταιρείας συμβούλων «McKinsey» που έχουν ως μονάδα μέτρησης για την εκπαίδευση τις ανάγκες των μονοπωλίων.

Η PISA του ΟΟΣΑ μετρά τις δεξιότητες των 15χρονων μαθητών στα μαθηματικά, τις θετικές επιστήμες και την ανάγνωση με τον ίδιο τρόπο που μετρά την αποδοτικότητα των οικονομιών των χωρών – μελών του. Η έρευνά του στην Παιδεία δείχνει ότι στην Ελλάδα το ποσοστό των μαθητών με χαμηλές επιδόσεις είναι 22,6% στην ανάγνωση και 35,7% στα μαθηματικά, κάτι που τη φέρνει σε χαμηλές θέσεις κατάταξης απέναντι σε άλλες χώρες. Την PISA την αφορά η μέτρηση δεξιοτήτων. Μετρά την Παιδεία ποσοτικά, αδιαφορώντας για το αν διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Και ενώ αμφισβητείται έντονα σε ό,τι αφορά το αν αποτελεί οδηγό για το ζήτημα εκπαίδευσης, τα αποτελέσματά της χρησιμοποιούνται και από τις ντόπιες κυβερνήσεις ως μοχλός πίεσης για να υιοθετηθούν μοντέλα εκπαίδευσης τα οποία παράγουν αυτό που θέλουν τα μονοπώλια.
Η μελέτη της «McKinsey» (εταιρείας που δραστηριοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα των συμβούλων μάνατζμεντ και όπως δηλώνει αποτελεί έμπιστο σύμβουλο των μεγαλύτερων επιχειρήσεων και ιδρυμάτων) υπογραμμίζει ότι η έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την απασχολησιμότητα των νέων στην Ευρώπη. Ειδικότερα για την Ελλάδα, η ΕΕ σημειώνει ότι ένας στους δύο επιχειρηματίες πιστεύει πως η έλλειψη αυτή αποτελεί αιτία σημαντικών προβλημάτων για την επιχείρησή του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί την έκθεση σαν «αξίωμα», για να μιλήσει για στενότερη σχέση της Εκπαίδευσης – ειδικότερα της κατάρτισης – με τις επιχειρήσεις.
Μ. Κ.
 Ριζοσπάστης, 22/2/2014

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...