Home / HEADER-NEWS / Μεγάλη ή ζήτηση για τα Πειραματικά Σχολεία. Όσα θα θέλατε να γνωρίζετε.

Μεγάλη ή ζήτηση για τα Πειραματικά Σχολεία. Όσα θα θέλατε να γνωρίζετε.

Δημοσιεύτηκε: 11:41 πμ Φεβρουάριος 12th, 2014  


piramatika

ΑΠΟ 1-31/3/2014 ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) για την εισαγωγή μαθητών στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια) το σχολικό έτος 2014-2015

Η Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) ανακοινώνει την με αριθμ. Γ1/14987/03-02-2014 ΦΕΚ:269/ΤΒ/7-2-2014/ΑΔΑ:ΒΙΡΜ-725 Απόφαση για την εισαγωγή μαθητών στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια) το σχολικό έτος 2014-2015.

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Δ.Ε.Π.Π.Σ, στην οποία θα δηλώνουν το Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο που επιθυμούν να εγγραφούν οι μαθητές, κατά το χρονικό διάστημα από 1 έως 31 Μαρτίου 2014.

Η Απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. είναι αναρτημένη 

.

……………………………………………………………………..

ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ

ΤΟ ΒΗΜΑ

Η αριστεία επέστρεψε εφέτος στα δημόσια σχολεία της χώρας, αλλά σε πρώτη φάση στα 48 από αυτά! Το μήνυμα από τα νέα πρότυπα πειραματικά σχολεία την πρώτη χρονιά της λειτουργίας τους είναι από κάθε άποψη ενθαρρυντικό και ως τέτοιο πρέπει να αποτελέσει το παράδειγμα και για τα υπόλοιπα δημόσια σχολεία της χώρας.

Ενα τρίμηνο λειτουργίας με αξιολογημένο προσωπικό και καθηγητές υψηλού επιπέδου, μαθητές που έχουν αριστεύσει σε εξετάσεις στις εισαγωγικές τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου, αλλά και δεκάδες όμιλοι πολιτιστικού αλλά και επιστημονικού περιεχομένου αποτελούν εφέτος τον «χάρτη» των νέων σχολείων που ο νομοθέτης βάφτισε ξανά «πρότυπα πειραματικά σχολεία».

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήματος» στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που θα σταλεί τις επόμενες ημέρες στα πειραματικά σχολεία ορίζεται ότι η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στις εξετάσεις για την εισαγωγή στα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα είναι από την 1η ως τις 31 Μαρτίου. Αντίστοιχα οι εξετάσεις εφέτος θα γίνουν 18 και 20 Ιουνίου και όπως αναμένουν όλοι, οι σχετικές αιτήσεις αναμένεται να διπλασιαστούν.

Πέρυσι κατατέθηκαν 8.500 αιτήσεις για 2.200 θέσεις σε όλη τη χώρα. Η διαδικασία όμως εφέτος θα έχει ένα ακόμη καινούργιο στοιχείο. Οι αιτήσεις σε πρώτη φάση θα γίνουν «ηλεκτρονικά». Οι γονείς των ενδιαφερόμενων μαθητών δεν θα πάνε στα σχολεία για να καταθέσουν τις αιτήσεις τους, αλλά θα το κάνουν μέσω της ειδικής πλατφόρμας που ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες και θα δεχτεί τις «ηλεκτρονικές» αιτήσεις. Στη συνέχεια, τον Μάιο, οι γονείς των μαθητών που θα λάβουν μέρος στις εξετάσεις θα καταθέσουν και τα έγγραφα που απαιτούνται στα σχολεία (φωτογραφίες, πιστοποιητικά κ.τ.λ.).

Πηγή: tovima.gr

………………………………..

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ news.gr

Όμιλοι αστρονομίας, δημιουργικής γραφής, επίλυσης μαθηματικών προβλημάτων, κατασκευής μαριονέτας καθώς και άλλοι πολιτιστικού και επιστημονικού περιεχομένου όπως και μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας είναι μερικές από τις παροχές των  πρότυπων πειραματικών σχολείων (33 εξ αυτών είναι τα γυμνάσια και τα λύκεια) που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον χιλιάδων μαθητών.

Πρόκειται για εκπαιδευτικές μονάδες που έχουν αξιολογηθεί ως προς τα τυπικά προσόντα των εκπαιδευτικών και την επιστημονική τους  παρουσία, τη συμμετοχή των σχολείων σε καινοτόμες δραστηριότητες καθώς και δραστηριότητες κοινωνικής προσφοράς, την υλικοτεχνική υποδομή και την εμπειρία στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου. 76 σχολεία είχαν καταθέσει σχετικό φάκελο προς αξιολόγηση και τελικά το χρίσμα των πρότυπων  πειραματικών σχολείων το έλαβαν 45 σχολεία.

Όπως αναφέρθηκε πολλοί είναι οι γονείς που ενδιαφέρονται για τη φοίτηση των παιδιών τους στα πρότυπα πειραματικά σχολεία και χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι περίπου το 30% των μαθητών που υπέβαλλαν αίτηση κατάφεραν να «κερδίσουν» μία από τις 2.716 θέσεις εισακτέων. Τη φετινή χρονιά αναμένεται οι αιτήσεις να ξεπεράσουν τις 10.000 με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός να είναι αυξημένος ειδικά για τις θέσεις των γυμνασίων και των λυκείων, όπου η εισαγωγή πραγματοποιείται μέσω εξετάσεων.

Φροντιστήρια για την εισαγωγή στα πρότυπα πειραματικά γυμνάσια και λύκεια

Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε ότι δεκάδες είναι τα φροντιστήρια που παρέχουν προετοιμασία για τις εισαγωγικές εξετάσεις τόσο των γυμνασίων όσο και των λυκείων. Οι μαθητές της Στ τάξης συνήθως  προετοιμάζονται σε:

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Κυρώσεις εκπαιδευτικού προσωπικού για τη μη συμμετοχή σε διαδικασίες αξιολόγησης

1. Κατανόηση κειμένων της Ελληνικής Γλώσσας

2. Μαθηματικά

3. Φυσικά

Οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου, υποψήφιοι για την εισαγωγή στην Α΄ Λυκείου των Πρότυπων Πειραματικών Λυκείων προετοιμάζονται στα εξής πεδία:

1. Κατανόηση κειμένων της Ελληνικής Γλώσσας

2. Μαθηματικά

Παράλληλα πολλά φροντιστήρια στα πλαίσια της καλύτερης προετοιμασίας πραγματοποιούν και εξετάσεις προσομοίωσης.

Οδηγίες για τους γονείς

Με βάση την εγκύκλιο για την εισαγωγή των μαθητών στα πειραματικά σχολεία το news.gr παρουσιάζει βασικές πληροφορίες για γονείς και μαθητές

Α. Πρότυπα Πειραματικά Νηπιαγωγεία:

1ο βήμα:

1 έως και 31 Μαρτίου του 2014 οι γονείς και κηδεμόνες υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Δ.Ε.Π.Π.Σ. Στην αίτηση θα δηλώνουν το Πρότυπο Πειραματικό Νηπιαγωγείο που επιθυμούν.

2ο βήμα:

Οι καταστάσεις των υποψηφίων  μαθητών/τριών θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο και στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου. Επίσης οι γονείς και κηδεμόνες των νηπίων που κατατάσσονται σε ειδικές κατηγορίες υποχρεούνται να υποβάλουν τα σχετικά δικαιολογητικά στο Πρότυπο Πειραματικό Νηπιαγωγείο της επιλογής τους, από 2 έως 12 Μαΐου 2014.

3ο βήμα:

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014 θα πραγματοποιηθεί κλήρωση, σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των θέσεων, μέσα στο οικείο διδακτήριο και ενώπιον των ενδιαφερομένων γονέων, από τριμελή επιτροπή γονέων, που ορίζεται από τους ίδιους

Αρχικά θα διεξαχθεί η γενική κλήρωση, σύμφωνα με την οποία θα επιλεγεί το 80% των προκηρυσσομένων θέσεων, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι υποψήφιοι μαθητές και μαθήτριες. Στη συνέχεια θα διεξαχθεί η ειδική κλήρωση ,με την οποία θα επιλεγεί το 20% των προκηρυσσομένων θέσεων για μαθητές και μαθήτριες οι οποίοι είναι: α) δίδυμοι ή τρίδυμοι ή υιοθετημένοι αδελφοί μαθητών που κληρώθηκαν και έχουν γεννηθεί το ίδιο έτος, β) αδελφοί μαθητών που ήδη φοιτούν στο συνδεδεμένο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο και γ) παιδιά εκπαιδευτικών που υπηρετούν με πενταετή θητεία στο Πρότυπο Πειραματικό Νηπιαγωγείο ή στο συνδεδεμένο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο.

Β. Πρότυπα Πειραματικά Δημοτικά

1ο βήμα:

1 έως και 31 Μαρτίου του 2014 οι γονείς και κηδεμόνες υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Δ.Ε.Π.Π.Σ. Στην αίτηση θα δηλώνουν το Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό που επιθυμούν.

2ο βήμα:

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014 θα πραγματοποιηθεί κλήρωση, σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των θέσεων, μέσα στο οικείο διδακτήριο και ενώπιον των ενδιαφερομένων γονέων, από τριμελή επιτροπή γονέων, που ορίζεται από τους ίδιους

Αρχικά θα διεξαχθεί η γενική κλήρωση, σύμφωνα με την οποία θα επιλεγούν το 80% των προκηρυσσομένων θέσεων και στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι υποψήφιοι μαθητές και μαθήτριες. Στη συνέχεια θα διεξαχθεί η ειδική κλήρωση ,με την οποία θα επιλεγεί το 20% των προκηρυσσομένων θέσεων από μαθητές και μαθήτριες οι οποίοι είναι α) δίδυμοι ή τρίδυμοι αδελφοί ή υιοθετημένοι αδελφοί μαθητών που κληρώθηκαν, οι οποίοι έχουν γεννηθεί το ίδιο έτος, β) αδελφοί μαθητών που ήδη φοιτούν στο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο ή στο συνδεδεμένο νηπιαγωγείο και γ) παιδιά εκπαιδευτικών που υπηρετούν με πενταετή θητεία στο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο. Αρχικά κληρώνονται οι δίδυμοι ή τρίδυμοι αδελφοί ή υιοθετημένοι αδελφοί, εκείνων των μαθητών/τριών που έχουν επιλεγεί στην γενική κλήρωση. Οι τυχόν κενές θέσεις που δεν έχουν καλυφθεί με την προηγούμενη κατηγορία καλύπτονται από μαθητές και μαθήτριες της κατηγορίας β. Αν υπάρχουν ακόμη κενές θέσεις, αυτές καλύπτονται από μαθητές και μαθήτριες της κατηγορίας γ.

Τι γίνεται σε περίπτωση που υπάρξουν κενές θέσεις

Οι κενές θέσεις των λοιπών τάξεων για κάθε Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο (Νηπιαγωγείο- Δημοτικό Σχολείο) που δημιουργούνται με την έναρξη ή κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους καλύπτονται με κλήρωση ,εφόσον οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι από τον αριθμό των κενών θέσεων, και ύστερα από σχετική προκήρυξη που αναρτάται στον πίνακα ανακοινώσεων του Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου το αργότερο μέχρι τέλους Ιουνίου. Η κλήρωση διενεργείται στο διάστημα από 1 έως 10 Σεπτεμβρίου το αργότερο, με τη διαδικασία που καθορίζεται στις προηγούμενες παραγράφους.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  H πρώτη προκήρυξη πανεπιστημιακού τμήματος για εισαγωγή απόφοιτων ΙΕΚ

Γ. Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια

1ο βήμα

Οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών, που ενδιαφέρονται για τη συμμετοχή των παιδιών τους στη δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων για την εισαγωγή σε Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο, οφείλουν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Δ.Ε.Π.Π.Σ από 1 έως 31 Μαρτίου 2014. Οι καταστάσεις των υποψηφίων μαθητών/τριών θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο και στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου.

 

2ο βήμα

Κατά το διάστημα από 2 έως 12 Μαΐου 2014, οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών, που υπέβαλαν αίτηση για τη συμμετοχή των παιδιών τους στη δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων για την εισαγωγή σε Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο, υποχρεούνται να παραλάβουν από την επιτροπή εξετάσεων του Προτύπου Πειραματικού Γυμνασίου το δελτίο συμμετοχής του/της μαθητή/τριας στη δοκιμασία (τεστ) εισαγωγής. Κατά την επίσκεψή τους στο σχολείο, οι γονείς και οι κηδεμόνες πρέπει να φέρουν μαζί τους:

  • την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο
  • βεβαίωση ταυτοπροσωπίας του μαθητή/τριας από Δήμο ή Κ.Ε.Π. ή διαβατήριο
  • μία φωτογραφία ταυτότητας ή διαβατηρίου (έγχρωμη ή ασπρόμαυρη) του/της μαθητή/τριας

3ο βήμα

Την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014 στις 10 π.μ. θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις  σε όλα τα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια. Ο αριθμός των εισακτέων θα ανακοινωθεί έως και τις 28 Φεβρουαρίου του 2014.  Οι μαθητές εξετάζονται στην κατανόηση κειμένων ελληνικής γλώσσας ,στα μαθηματικά, στα φυσικά.

Δ. Πρότυπα Πειραματικά Λύκεια

1ο βήμα

Οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών, που ενδιαφέρονται για τη συμμετοχή των παιδιών τους στη δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων για την εισαγωγή σε Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο, οφείλουν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Δ.Ε.Π.Π.Σ από 1 έως 31 Μαρτίου 2014. Οι καταστάσεις των υποψηφίων μαθητών/τριών θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο και στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου.

 

2ο βήμα

Κατά το διάστημα από 2 έως 12 Μαΐου 2014, οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών, που υπέβαλαν αίτηση για τη συμμετοχή των παιδιών τους στη δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων για την εισαγωγή σε Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο, υποχρεούνται να παραλάβουν από την επιτροπή εξετάσεων του Προτύπου Πειραματικού Λυκείου το δελτίο συμμετοχής του/της μαθητή/τριας στη δοκιμασία (τεστ) εισαγωγής. Κατά την επίσκεψή τους στο σχολείο, οι γονείς και οι κηδεμόνες πρέπει να φέρουν μαζί τους:

  • την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο
  • βεβαίωση ταυτοπροσωπίας του μαθητή/τριας από Δήμο ή Κ.Ε.Π. ή διαβατήριο
  • μία φωτογραφία ταυτότητας ή διαβατηρίου (έγχρωμη ή ασπρόμαυρη) του/της μαθητή/τριας

3ο βήμα

Την Παρασκευή  20 Ιουνίου 2014 στις 10 π.μ. θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις  σε όλα τα Πρότυπα Πειραματικά Λύκεια. Ο αριθμός των εισακτέων θα ανακοινωθεί έως και τις 28 Φεβρουαρίου του 2014.  Οι μαθητές εξετάζονται στην κατανόηση κειμένων ελληνικής γλώσσας καθώς και στα μαθηματικά

Μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες

Όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, οι μαθητές/τριες με μαθησιακές δυσκολίες εξετάζονται προφορικά από επιτροπή εκπαιδευτικών του σχολείου. Οι γονείς και οι κηδεμόνες των εν λόγω μαθητών/τριών οφείλουν να υποβάλουν τα σχετικά δικαιολογητικά στο σχολείο της επιλογής τους, κατά το διάστημα από 2 έως 12 Μαΐου 2014.

Τι γίνεται σε περίπτωση κενών θέσεων

Οι τυχόν κενές θέσεις στη Β’ και τη Γ’ τάξη των Προτύπων Πειραματικών Γυμνασίων και Λυκείων καλύπτονται με την διαδικασία δοκιμασίας (τεστ) το μήνα Σεπτέμβριο, την ευθύνη της οποίας έχει το ΕΠ.Ε.Σ. της σχολικής μονάδας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι γονείς μπορούν να ανατρέξουν στη σχετική 

Καλόγηρος Βασίλειος

news.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

H πρώτη προκήρυξη πανεπιστημιακού τμήματος για εισαγωγή απόφοιτων ΙΕΚ

Εκδόθηκε η πρώτη προκήρυξη πανεπιστημιακού τμήματος, με την οποία καλούνται οι απόφοιτοι ...