Home / HEADER-NEWS / Καρναβάλι Βενετίας: Ταξίδι στο χρόνο

Καρναβάλι Βενετίας: Ταξίδι στο χρόνο

Δημοσιεύτηκε: 10:53 πμ Φεβρουάριος 16th, 2014  


Οι Βενετοί «συναντούν» για πρώτη φορά το Καρναβάλι κάπου στις αρχές του 11ου αιώνα όταν ο Δόγης, επηρεασμένος από τις διονυσιακές αρχαιοελληνικές παραδόσεις και τα ρωμαϊκά Saturnalia,έδωσε την άδεια του για μια γιορτή προς τιμή και δόξα των ψυχών ενώ η πρώτη ιστορική αναφορά για το Καρναβάλι της Βενετίας την βρίσκουμε σε γραπτά του 1268. Μέχρι και τον 18ο αιώνα η γιορτή που τότε διαρκούσε το ελάχιστο δύο μήνες αποτελεί την αφορμή για την απόλαυση της ηδονής από τους Ενετούς με την μάσκα να προσφέρει την τέλεια κάλυψη, ενώ θεσμός πέφτει σε παρακμή μετά τον ερχομό του Ναπολέοντα το 1797 και η ιδέα του εγκαταλείπεται εντελώς 1,5 αιώνα σχεδόν αργότερα  όταν ο Μουσολίνι απαγορεύει την χρήση της μάσκας. Φυσικά, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η περίφημη βενετσιάνικη μάσκα βρέθηκε στο στόχαστρο καθώς και αιώνες αποτέλεσε το σύμβολο της συνεχούς ηθικής παρακμής, καθώς ήταν το κύριο μέσο απόκρυψης των παρανόμων της Γαληνότατης.

images

Στο σήμερα όμως που φαίνεται και είναι πιο λαμπρό από ποτέ. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινούν το απόγευμα της Παρασκευής με την La Festa delle Marie, μια πομπή δίπλα από τα κανάλια και το μαγευτικό σκηνικό που δημιουργεί η Βενετία. Η παρέλαση αυτή είναι ο «προάγγελος» των εκδηλώσεων για την επίσημη έναρξη του Καρναβαλιού που πραγματοποιείται το απόγευμα του Σαββάτου όταν και η εντυπωσιακή παρέλαση «μασκοφόρων» ξεχύνεται από την Πλατεία του San Marco σε ολόκληρη την πόλη. Τις επόμενες ημέρες ακολουθούν αναβιώσεις εθίμων όπως η μονομαχίες των ιπποτών μέχρι την κορυφαία στιγμή του Καρναβαλιού που δεν είναι άλλη από τον Χορό των Δόγηδων ή Gran Ballo delle Maschere για τους ντόπιους και πραγματοποιείται την δεύτερη Παρασκευή του Καρναβαλιού. Η επιλογή του μέρους που γίνεται ο μεγάλος Χορός διαφέρει από χρονιά σε χρονιά, αλλά πάντα είναι εντυπωσιάζει. Άλλωστε πιο σημείο στη Βενετία δεν εντυπωσιάζει… Σε αυτό τον χορό και το μοναδικό ταξίδι στο χρόνο καλεσμένοι είναι όσοι είναι κατάλληλα ενδεδυμένοι για την περίπτωση με την μάσκα πλέον να είναι απαραίτητη. Αν θέλετε να βρείτε την ιδανική για εσάς μάσκα τότε απευθυνθείτε σε δύο από τους πιο φημισμένους κατασκευαστές… τον Ca’ Macana και τον L’ Arlecchino.Το Σάββατο και η Κυριακή που ακολουθεί είναι ημέρες αφιερωμένες σε μουσικές και θεατρικές παραστάσεις που λαμβάνουν μέρος κυρίως στην Piazza San Marco αλλά και σε διάφορα μέρη της πόλης.
Ένα event που αξίζει να παρακολουθήσει κανείς είναι το Calcio storico γιατί όλοι μπορεί να ξέρουμε την σχέση των Ιταλών με τον ποδόσφαιρο αλλά μία μεσαιωνική εκδοχή του με ενδυμασία της εποχής είναι πάντοτε ένα άκρως ενδιαφέρον θέαμα. Την Κυριακή είναι η ημέρα της μεγάλης παρέλασης στα νερά του Grand Canal από τα στολισμένα πλοιάρια και φυσικά τις γόνδολες γεμάτες από μασκαρεμένους επιβάτες. Για το 2014 το Καρναβάλι της Βενετίας θα διαρκέσει από τις 22 Φεβρουαρίου έως τις 4 Μαρτίου με επίκεντρο την Piazza San Marco και το Gran Teatro. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στο site του Καρναβαλιού (www.carnevale-venezia.com)

.capital.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...