Home / HEADER-NEWS / Γιατί να μάθει ένα παιδί ΜΙΑ (μόνο) ξένη γλώσσα;!!

Γιατί να μάθει ένα παιδί ΜΙΑ (μόνο) ξένη γλώσσα;!!

Δημοσιεύτηκε: 3:11 μμ Φεβρουάριος 24th, 2014  


glosses

Γιατί να μάθει ένα παιδί ΜΙΑ (μόνο) ξένη γλώσσα;!!

Είμαι σίγουρη πως όλοι μας έχουμε βιώσει το φαινόμενο «μαθαίνω αγγλικά» όπου στην τρίτη πλέον δημοτικού έρχεται ξαφνικά η ώρα που το παιδί ΠΡΕΠΕΙ να μάθει αγγλικά γιατί είναι μια διεθνής γλώσσα που τη μιλάνε σε όλο τον κόσμο.
Όπως θα έλεγε ένας από τους καθηγητές μου στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ «this is bullshit». Και όχι δεν τάσσομαι κατά μιας επαγγελματικής διεξόδου του πτυχίου μου, που άλλωστε ακολουθώ αυτή τη στιγμή…απλά θέλω να τονίσω πως ένα παιδάκι δε μπορεί να μάθει μια γλώσσα επειδή πρέπει και φυσικά δε είναι ανάγκη η γλώσσα αυτή να είναι τα αγγλικά.
Είναι ευρέως διαδεδομένο πως τα αγγλικά είναι πολύ χρήσιμα και μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις κι όντως είναι αλήθεια. Όμως, όχι τόσο σε ταξιδιωτικούς προορισμούς όσο στη χρήση του Η/Υ. Για το λόγο αυτό θέλω να επισημάνω την προσοχή σας στην ανάγκη να μαθαίνει ο άνθρωπος πολλές γλώσσες. Η γλώσσα είναι δύναμη. Γνωρίζοντας μόνο μια είναι σαν να ξέρεις μόνο ένα κεφάλαιο της ιστορίας, έτσι ποτέ σου δε μπορείς να έχεις ολοκληρωμένη άποψη. Ένας τουρίστας στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Γερμανία ή στη Γαλλία δε θα μπορέσει να συνεννοηθεί εξ ολοκλήρου στα αγγλικά και αναφέρω τις χώρες αυτές γιατί είναι ενθουσιώδεις  θιασώτες της εθνικής τους γλώσσας.
Φυσικά δεν είναι δυνατόν ο καθένας μας να μάθει μια  πληθώρα ξένων γλωσσών. Αυτό όμως που μπορούμε  να κάνουμε έιναι να αποκτήσουμε βασική γνώση κάποιων γλωσσών έτσι ώστε να μπορούμε  να επικοινωνήσουμε σε αρκετές χώρες. Αυτό που προσωπικά θεωρώ ως καθηγήτρια ξένης γλώσσας είναι πως είναι προτιμότερη η γνώση επιπέδου Β2 σε τρεις γλώσσες παρά η γνώση Γ2 σε μια μόνο γλώσσα. Όσον αφορά το πότε πρέπει να ξεκινάει η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας όπως είναι γνωστό τα παιδιά είναι σφουγγάρια. Είθισται να ξεκινάνε τα αγγλικά στην τρίτη δημοτικού γιατί στην ηλικία αυτή έχουν πλέον ολοκληρώσει δυο χρόνια γράφοντας στην μητρική τους αλλά  όλοι ξέρουμε πως μια γλώσσα δεν έχει μόνο γραπτό λόγο. Τα παιδιά μπορούν να μυηθούν σε δραστηριότητες ακουστικές ή διάφορα μαθησιακά παιχνίδια από μικρότερα.
Έτσι όταν έρθει η στιγμή να γράψουν σε μια γλώσσα θα τους είναι ήδη οικεία ακουστικά κάποια πράγματα. Φυσικά αυτό όσον αφορά την πρώτη ξένη γλώσσα. Έπειτα ως μεγαλύτεροι μπορούμε να συνεχίσουμε μαθαίνοντας κι άλλες γλώσσες, Κλέινοντας λοιπόν θέλω να παροτρύνω όλους σας να σκεφτείτε πιο θερμά το ενδεχόμενο να μάθετε μια νέα γλώσσα..γιατί άλλωστε είναι ωραίο να μπορείς να λες ένα καλημέρα,Buenos dias, Guten Morgen, Bonjour, Buongiorno και να σε καταλαβαίνουν παντού!
Σεχλίδου Ζωή
Φιλόλογος Αγγλικής Γλώσσας
https://elifepress.blogspot.gr/

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...