Home / HEADER-NEWS / Όλη η πληροφόρηση για το πρόγραμμα Erasmus

Όλη η πληροφόρηση για το πρόγραμμα Erasmus

Δημοσιεύτηκε: 11:42 πμ Φεβρουάριος 20th, 2014  


erasmusplus_photo

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το πρόγραμμα Erasmus

Προϋποθέσεις και ύψος της υποτροφίας

Χιλιάδες είναι οι φοιτητές που αξιοποιούν τις δυνατότητες που τους παρέχει το πρόγραμμα Erasmus για να μετακινηθούν και να σπουδάσουν στο εξωτερικό για ένα χρονικό διάστημα ερχόμενοι σε επαφή με ανθρώπους με διαφορετική κουλτούρα αλλά και με ένα νέο ακαδημαϊκό περιβάλλον.  Παράλληλα πολλοί είναι οι φοιτητές που επιλέγουν το πρόγραμμα με στόχο να βελτιώσουν το επίπεδο γνώσης μιας ξένης γλώσσας.

Το πρόγραμμα Erasmus είναι αρκετά επιτυχημένο και ήδη μετρά 27 χρόνια καθώς πρωτοξεκίνησε το 1987.  Το νέο πρόγραμμα Erasmus για την περίοδο 2014-2020 έχει συνολικό προϋπολογισμό 19 δις ευρώ και στους​ στόχους του είναι ο αριθμός των φοιτητών που θα πραγματοποιήσουν μέρος της εκπαίδευσης και κατάρτισης στο εξωτερικό να ξεπεράσει τα 2.2 εκατομμύρια. Από την εποχή που ξεκίνησε το πρόγραμμα Erasmus έχουν επωφεληθεί περίπου 3.000.000 φοιτητές ενώ όλο και αυξάνεται το ποσοστό των φοιτητών που επιλέγουν να πραγματοποιήσουν για ένα εξάμηνο σπουδές στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το 2011-12 οι φοιτητές που σπούδασαν στο εξωτερικό ξεπέρασαν τους 200.000 ενώ οι δημοφιλέστεροι προορισμοί είναι η Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία.

Όσοι φοιτητές επιλέξουν να πραγματοποιήσουν ένα τμήμα των σπουδών τους μέσω του προγράμματος Erasmus σε πανεπιστήμιο άλλης χώρας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν καταβάλλουν κανενός είδους αμοιβή όπως δίδακτρα, δικαίωμα εγγραφής, εξέταστρα, δικαίωμα πρόσβασης στις εγκαταστάσεις εργαστηρίων, σε βιβλιοθήκες κ.λ.π.. Ωστόσο ενδέχεται να οι φοιτητές να επιβαρυνθούν με ορισμένες δαπάνες όπως ασφάλιση, συνδρομή σε φοιτητικούς συλλόγους, χρήση φωτοτυπικών μηχανημάτων, προϊόντα εργαστηρίου κ.λ.π., εξίσου με τους λοιπούς σπουδαστές.

Όσον αφορά τις προϋποθέσεις συμμετοχής αυτές ανακοινώνονται από κάθε Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην ιστοσελίδα του προγράμματος αναφέρονται τα ακόλουθα:

–  Προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές που σπουδάζουν σε Πανεπιστήμιο συμμετέχουσας χώρας στο LLP/Erasmus (

)

  • Οι προπτυχιακοί φοιτητές θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι τουλάχιστον στο 2ο έτος σπουδών

–  Πλήρωση κριτηρίων του εκάστοτε Τμήματος προέλευσης, π.χ.:

  • Καλή ακαδημαϊκή επίδοση βάσει αναλυτικής βαθμολογίας
  • Γνώση Ξένης Γλώσσας
  • Κίνητρα συμμετοχής

Πληροφορίες για κάποια από τα ερωτήματα που πιθανόν να απασχολούν τους φοιτητές αντλήθηκαν από το ΤΕΙ Ηπείρου και παρουσιάζονται ακολούθως:

Ποιοι φοιτητές συμμετέχουν στο Erasmus;

Στο πρόγραμμα Erasmus μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι φοιτητές οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι σε πρόγραμμα σπουδών προπτυχιακού επιπέδου. Απαραίτητη προϋπόθεση για τους φοιτητές των προπτυχιακών κύκλων σπουδών είναι να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το πρώτο έτος των ακαδημαϊκών τους σπουδών.
Οι φοιτητές θα πρέπει επίσης να είναι υπήκοοι κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των τριών χωρών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λιχτενστάιν & Νορβηγία) ή της Τουρκίας. Οι πολίτες όλων των άλλων κρατών συμμετέχουν στο πρόγραμμα μόνο υπό τον όρο να είναι αναγνωρισμένοι ως μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας και αυτό να πιστοποιείται επίσημα.

Ποιές είναι οι προϋποθέσεις συμμετοχής;

Οι φοιτητές που θέλουν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα πρέπει να έχουν περάσει τα μαθήματα του πρώτου έτους και να μπορούν να τεκμηριώσουν ικανοποιητική γνώση της γλώσσας του κράτους υποδοχής.

 

Για πόσο χρονικό διάστημα μπορώ να μείνω στο εξωτερικό;

Οι σπουδές στο συνεργαζόμενο Πανεπιστήμιο μπορούν να διαρκέσουν από 3 έως 12 μήνες κατά τη διάρκεια του ίδιου ακαδημαϊκού έτους. Τις ημερομηνίες άφιξης και αναχώρησης τις καθορίζει το Πανεπιστήμιο Υποδοχής. Σημαντικό είναι να θυμάστε ότι τα ακαδημαϊκά ημερολόγια διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα. Επομένως σχεδιάστε τη μετακίνησή σας με γνώμονα το ακαδημαϊκό ημερολόγιο του Πανεπιστημίου Υποδοχής.

Αναγνωρίζονται τα μαθήματα που θα περάσω στο εξωτερικό;

Εφόσον ο φοιτητής έχει ακολουθήσει σωστά όλα τα θέματα που αφορούν τη Συμφωνία Σπουδών, τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστεί επιτυχώς, θα αναγνωριστούν. Εξάλλου στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus η περίοδος σπουδών στο εξωτερικό θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του κανονικού προγράμματος σπουδών.

Πόσα μαθήματα πρέπει να παρακολουθήσω σε κάθε εξάμηνο;

Κάθε φοιτητής συμπληρώνει τη Συμφωνία Σπουδών (Learning Agreement) με γνώμονα τις Πιστωτικές μονάδες (ECTS). Το σύστημα αυτό προσφέρει μια κοινή κλίμακα αξιολόγησης, μεταξύ των Πανεπιστημίων της Ευρώπης, για το φόρτο εργασίας που απαιτείται για να ολοκληρωθεί ένα μάθημα. Έτσι για ένα ακαδημαϊκό έτος η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει μαθήματα 60 ECTS μονάδων. Για ένα εξάμηνο 30 ECTS . Οι μονάδες κάθε μαθήματος εντοπίζονται στον Οδηγό Σπουδών του Τμήματος Υποδοχής. Για την δήλωση μαθημάτων πρέπει να συμφωνούν και τα δύο Τμήματα καθώς και για οποιαδήποτε τροποποίησή της.

Η αλλαγή στη συμφωνία μαθημάτων επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις και μόνο εφόσον είναι απολύτως αιτιολογημένη από το φοιτητή. Οποιαδήποτε αναθεώρηση θα ολοκληρώνεται και θα επισημοποιείται εντός ενός μηνός από την εγγραφή του φοιτητή στο Πανεπιστήμιο Υποδοχής. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εφόσον λάβετε την έγκριση του επιβλέποντα που σας έχει οριστεί εκεί θα στείλετε τη φόρμα και στον Υπεύθυνο του Τμήματός σας στο ΤΕΙ Ηπείρου για να συνυπογράψει ή στο Γραφείο Erasmus . Το τελικό Learning Agreement το στέλνετε και στο Γραφείο Erasmus.

Σε ποια γλώσσα θα παρακολουθώ τα μαθήματα;

Η γλώσσα διδασκαλίας καθορίζεται από το Πανεπιστήμιο Υποδοχής. Σε χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία τα μαθήματα στα αγγλικά σπανίζουν. Συνεπώς και οι εξετάσεις πραγματοποιούνται στην επίσημη γλώσσα της χώρας Υποδοχής. Στις υπόλοιπες χώρες προσφέρονται προγράμματα σπουδών σε άλλη γλώσσα π.χ. αγγλική, γαλλική ή γερμανική. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να έχετε στοιχειώδεις γνώσεις της γλώσσας της χώρας Υποδοχής. Υπάρχουν επίσης και Πανεπιστήμια τα οποία ζητούν και πιστοποιητικά για την γνώση της γλώσσας.

Μαθήματα Εντατικής Γλωσσικής Προετοιμασίας (EILC’s)

Για τους φοιτητές που θα σπουδάσουν σε χώρες όπου η γλώσσα τους είναι από τις λιγότερο ομιλούμενες στην Ε.Ε. υπάρχει μια θαυμάσια ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν μαθήματα γλώσσας. Στο πρόγραμμα δεν συμμετέχουν οι Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Ηνωμένο Βασίλειο και Ισπανία. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται πριν την έναρξη της περιόδου Erasmus και διαρκούν από 3 έως 8 εβδομάδες. Κατά την διάρκεια των μαθημάτων γλώσσας οι φοιτητές λαμβάνουν κανονικά την υποτροφία Erasmus. Το Πρόγραμμα της γλωσσομάθειας συνήθως ξεκινάει ένα μήνα πριν την περίοδο του Erasmus.

Φοιτητές χωρίς υποτροφία / zero grant students

Στο πρόγραμμα Erasmus υπάρχει πρόβλεψη για τους  «φοιτητές Erasmus χωρίς υποτροφία », δηλαδή τους φοιτητές, οι οποίοι πληρούν όλα τα κριτήρια κινητικότητας φοιτητών Erasmus, αλλά στους οποίους δεν έχει χορηγηθεί υποτροφία. Οι κανόνες που αφορούν την χορήγηση υποτροφιών, ισχύουν και για τους φοιτητές Erasmus χωρίς υποτροφία.

Θα λάβω υποτροφία και πότε;

Όλοι οι φοιτητές που έχουν επιλεγεί να μετακινηθούν με το Erasmus λαμβάνουν υποτροφία κινητικότητας η οποία ποικίλει από χώρα σε χώρα και καθορίζεται στην αρχή κάθε ακαδημαϊκού έτους από το ΙΚΥ. Για μετακινήσεις μικρότερες των 3 μηνών και μεγαλύτερες των 12 μηνών δεν χορηγείται υποτροφία. Τα χρήματα δίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ΙΚΥ (Εθνική Μονάδα Συντονισμού) το οποίο με τη σειρά του τα διανέμει στα Ιδρύματα της χώρας. Οι υποτροφίες αποστέλλονται στους δικαιούχους σε δύο μήνες περίπου από την μέρα της εγγραφής τους στο Πανεπιστήμιο Υποδοχής. Προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να διαπιστώσουν τα κριτήρια για τη χορήγηση της υποτροφίας  θα πρέπει να επισκεφτούν τις ιστοσελίδες των ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ καλό είναι να επικοινωνήσουν και με το αρμόδιο τμήμα του ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όπου σπουδάζουν.

Ποιο είναι το ύψος της υποτροφίας

ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΗ
ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ
ΑΝΑ ΧΩΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ 2013-2014

ΧΩΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΦΟΙΤΗΤΗ
ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ

AT – ΑΥΣΤΡΙΑ

476 €

BE – ΒΕΛΓΙΟ

448 €

BG – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

300 €

CH – ΕΛΒΕΤΙΑ

657 €

CY – ΚΥΠΡΟΣ

375 €

CZ – ΤΣΕΧΙΑ

377 €

DE – ΓΕΡΜΑΝΙΑ

425 €

DK – ΔΑΝΙΑ

601 €

EE – ΕΣΘΟΝΙΑ

339 €

ES – ΙΣΠΑΝΙΑ

438 €

FI – ΦΙΛΑΝΔΙΑ

535 €

FR – ΓΑΛΛΙΑ

520 €

GB – ΑΓΓΛΙΑ

602 €

GR – ΕΛΛΑΔΑ

425 €

HR – ΚΡΟΑΤΙΑ

414 €

HU – ΟΥΓΓΑΡΙΑ

355 €

IE – ΙΡΛΑΝΔΙΑ

489 €

IS – ΙΣΛΑΝΔΙΑ

454 €

IT – ΙΤΑΛΙΑ

477 €

LI – ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΙΝ

657 €

LT – ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

325 €

LU – ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

448 €

LV – ΛΕΤΟΝΙΑ

333 €

MT – ΜΑΛΤΑ

368 €

NL – ΟΛΛΑΝΔΙΑ

466 €

NO – ΝΟΡΒΗΓΙΑ

657 €

PL – ΠΟΛΩΝΙΑ

345 €

PT – ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

381 €

RO – ΡΟΥΜΑΝΙΑ

312 €

SE – ΣΟΥΗΔΙΑ

531 €

SI – ΣΛΟΒΕΝΙΑ

401 €

SK – ΣΛΟΒΑΚΙΑ

358 €

TR – ΤΟΥΡΚΙΑ

368 €

Η υποτροφία δεν αποσκοπεί στην κάλυψη του συνόλου των δαπανών για σπουδές στο εξωτερικό, αλλά προορίζεται να καλύψει το «κόστος κινητικότητας», δηλαδή τις πρόσθετες δαπάνες που συνεπάγεται μία περίοδος σπουδών σε ένα άλλο κράτος. Επιπλέον υποτροφίες που πιθανώς λαμβάνουν φοιτητές από εθνικές πηγές για σπουδές στην Ελλάδα διατηρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους στο εξωτερικό, κατά την οποία λαμβάνουν και υποτροφία LLP/ERASMUS.

Στόχοι της κινητικότητας του προγράμματος Erasmus σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας είναι:

–  η παροχή ευκαιριών σε σπουδαστές ώστε να επωφεληθούν, από γλωσσικής, πολιτισμικής και εκπαιδευτικής πλευράς, από την εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών χωρών και από τα προσφερόμενα αντικείμενα σπουδών
–  ο εμπλουτισμός του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος του ιδρύματος υποδοχής
–  η προαγωγή της συνεργασίας μεταξύ των ιδρυμάτων τα οποία ανταλλάσσουν σπουδαστές
–  η συμβολή στην αναβάθμιση της κοινωνίας γενικότερα, εφοδιάζοντας τους νέους με υψηλή εξειδίκευση, ευρεία αντίληψη και διεθνή εμπειρία με στόχο να αποτελέσουν τους επαγγελματίες του μέλλοντος
–  η συμβολή στις δαπάνες κινητικότητας και η παροχή ευκαιριών για την πραγματοποίηση μιας περιόδου σπουδών στο εξωτερικό σε σπουδαστές, στους οποίους άλλως δεν θα ήταν εφικτό.

*Ο πίνακας έχει ως πηγή το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Καλόγηρος Βασίλειος

news.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...