Home / HEADER-NEWS / Ένας 23χρονος Έλληνας βραβεύεται για τον σχεδιασμό ενός αυτοκινήτου για άτομα με αναπηρίες

Ένας 23χρονος Έλληνας βραβεύεται για τον σχεδιασμό ενός αυτοκινήτου για άτομα με αναπηρίες

Δημοσιεύτηκε: 11:09 μμ Φεβρουάριος 27th, 2014  


633654_t4s2_gif

Ένας 23χρονος Έλληνας βραβεύεται για τον σχεδιασμό ενός αυτοκινήτου για άτομα με αναπηρίες

Φέτος συμμετείχε στο διαγωνισμό της Fiat με θέμα «Σχεδιάστε το Μέλλον της Προσβασιμότητας» και κέρδισε μια ξεχωριστή διάκριση και ένα μοναδικό έπαθλο.

Ο 23χρονος Θάνος Παππάς από την Καλαμάτα αποφοίτησε το 2013 από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στη Σύρο και έκτοτε ασχολείται με το Σχεδιασμό Οχημάτων, το Σχεδιασμό Προϊόντων και το Σχεδιασμό Εταιρικής Ταυτότητας. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Exarsis (ExarsisDesign) και μαζί με το συνεργάτη και φίλο του του Κωνσταντίνο Μαλανδρίνο αναλαμβάνουν project σχεδιασμού οχημάτων. Το 2012 στα πλαίσια της πρακτικής του, σχεδίασε με την ομάδα Exarsis το Project D3 ένα όχημα πόλης για οδήγηση από ανθρώπους που κάνουν χρήση αναπηρικού αμαξίδιου για λογαριασμό της Korres Engineering. Φέτος συμμετείχε στο διαγωνισμό της Fiat με θέμα «Σχεδιάστε το Μέλλον της Προσβασιμότητας» και κέρδισε μια ξεχωριστή διάκριση και ένα μοναδικό έπαθλο. Ο Θάνος Παππάς, ο Γερμανός Sebastian Grenzhäuser και ο Ιταλός Antonio Paglia είναι οι νικητές του «διαγωνισμού κοινωνικών δικτύων» της ACEA σε συνεργασία με τη Fiat. Το βραβείο περιελάμβανε εκτός από τίτλο και ένα ταξίδι στο Τορίνο, για να δουν από κοντά το Σχεδιαστικό Κέντρο της Fiat, ένα από τα πιο διάσημα σχεδιαστικά κέντρα στον κόσμο. Τους νεαρούς νικητές καλωσόρισε ο Roberto Giolito, αντιπρόεδρος της Fiat Chrysler EMEA. Ο Θάνος μίλησε στο LIFO.gr σχετικά με την εμπειρία του αυτή και μας έδωσε όλες τις λεπτομέρειες που έκαναν το σχέδιο του ξεχωριστό: «Η συμμετοχή μου αφορούσε ένα ηλεκτροκίνητο όχημα πόλης, που στόχο έχει να εξισώσει τα άτομα με διαφόρων ειδών αναπηρίες, με όλους τους υπόλοιπους στο κομμάτι της οδήγησης και της αυτονομίας.

Magnify Image

Αυτό παρουσιάστηκε μέσω ενός ημιαυτόνομου συστήματος οδήγησης έτσι ώστε το όχημα να υποβοηθά τον χρήστη να οδηγεί με ασφάλεια ενώ διορθώνει πιθανά λάθη του.» Magnify Image Ο Θάνος Παππάς, ο Γερμανός Sebastian Grenzhäuser και ο Ιταλός Antonio Paglia μαζί με τον Roberto Giolito «Η εμπειρία αυτή θα μου μείνει αξέχαστη, αφού από μικρός ονειρευόμουν μια τέτοια επίσκεψη στο κέντρο σχεδιασμού της Fiat, ενώ οι γνωριμίες που έκανα εκεί με εντυπωσίασαν και μου έμαθαν πολλά για τον επαγγελματισμό και τον τρόπο σκέψης που πρέπει να έχω.» Magnify Image «Αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε τη συμμετοχή μας στο Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας, που αφορά ένα καινοτόμο Σύστημα Ανάπτυξης, Παραγωγής και Διαχείρισης Οχημάτων Ειδικού Τύπου, και ελπίζουμε να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τα σχέδια μας στο άμεσο μέλλον.» Magnify Image Λίγα λόγια για το project του Θάνου και οι λόγοι που το κάνουν σημαντικό: Το Aiuto, είναι ένα μικρό ηλεκτροκίνητο όχημα πόλης που στόχο έχει να εξισώσει τα άτομα με αναπηρία με όλους τους υπόλοιπους στο κομμάτι της αυτονομίας και της δυνατότητας οδήγησης. Μέσω ενός ημι-αυτόνομου συστήματος οδήγησης, το όχημα μπορεί να υποβοηθά στην οδήγηση τους ανθρώπους με αναπηρίες διαφόρων ειδών (μειωμένη όραση, ακοή, κινητικά προβλήματα κ.α.), δίνοντας τους πληροφορίες ανά πάσα στιγμή, αξιοποιώντας τις «δυνατές» αισθήσεις τους. Για παράδειγμα σε έναν άνθρωπο με προβλήματα ακοής το όχημα δίνει περισσότερο οπτικά ερεθίσματα για τη θέση άλλων οχημάτων γύρω του και για την κατάσταση του οχήματος του. Επίσης, μέσω ειδικών αισθητήρων,

το Aiuto μπορεί να διορθώσει πιθανές λανθασμένες επιλογές του οδηγού, αποφεύγοντας μικροατυχήματα. Εκτός από τα άτομα με αναπηρίες, μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο και σε ηλικιωμένους οδηγούς, με ασθενέστερες αισθήσεις και μειωμένα αντανακλαστικά. Magnify Image Magnify Image Οι άνθρωποι με κινητικές δυσκολίες (παραπληγικοί, τετραπληγικοί κτλ) εισέρχονται στο όχημα από το πλάι μαζί με το αναπηρικό αμαξίδιο τους, ενώ αν θέλουν, μπορούν να χειριστούν όλες τις λειτουργίες του οχήματος μέσω φωνητικών εντολών. Το Aiuto μπορεί επίσης να φιλοξενήσει 2 ακόμα επιβάτες στα πίσω καθίσματα, δίνοντας τους τη δυνατότητα να ψυχαγωγηθούν κατά τη διάρκεια της μετακίνησης τους, μέσω ενός εξελιγμένου συστήματος infotainment. Έτσι, ο οδηγός με αναπηρία, μπορεί εκμεταλλευόμενος την πρόοδο της τεχνολογίας, να μετακινηθεί με ασφάλεια με την οικογένεια ή τους φίλους του σε αστικό περιβάλλον, απολαμβάνοντας το ευρύχωρο εσωτερικό, την άνεση και την αυξημένη αυτονομία που του προσφέρει το όχημα.

Πηγή: www.lifo.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...