Home / Featured / Με «Δημιουργική Λογιστική» μειώνουν από τον επόμενο μήνα τους μισθούς των Δ. Υπαλλήλων ως και 65 ευρώ

Με «Δημιουργική Λογιστική» μειώνουν από τον επόμενο μήνα τους μισθούς των Δ. Υπαλλήλων ως και 65 ευρώ

Δημοσιεύτηκε: 10:13 πμ Φεβρουάριος 7th, 2014  


meioseis_misthon

Μειώσεις από 4 ευρώ έως 65 ευρώ, αλλά και αυξήσεις από 9 έως 17 ευρώ τον μήνα θα δουν από τον ερχόμενο μήνα στους μισθούς τους οι δημόσιοι υπάλληλοι, που ασφαλίστηκαν μέχρι το 1992, εξ αιτίας των αλλαγών που θα έχουν στις κρατήσεις για επικουρική σύνταξη. Οι μεταβολές αυτές προκαλούνται όχι τόσο από τη θέσπιση της ενιαίας εισφοράς 3% για την επικουρική ασφάλιση που ισχύει από 1/12/13 σε όλα τα Ταμεία, αλλά από ένα τρικ που αποκαλύπτεται στην εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης για το πώς θα εφαρμοστούν οι νέες κρατήσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», με ένα λογιστικό τρικ έρχεται η μεγάλη κλοπή του μισθού που μπορεί να φτάσει και τα 65 ευρώ το μήνα, δηλαδή περισσότερα από 700 ευρώ το χρόνο. Το κόλπο δεν είναι άλλο από το ότι πλέον οι κρατήσεις θα γίνονται όχι επί των ασφαλιστέων – συντάξιμων αποδοχών των δημόσιων υπαλλήλων που βάσει του νέου μισθολογίου διατηρούνται στα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2011 (μόνο ως προς τις κρατήσεις), αλλά θα υπολογίζονται στο σύνολο των αποδοχών τους. Σύμφωνα με τον νόμο 4024/11, οι κρατήσεις για κύρια και επικουρική σύνταξη επιβάλλονται σε αποδοχές έως και 1.666 ευρώ.

Τώρα, το ΕΤΕΑ, με τη χθεσινή του εγκύκλιο καταργεί ο όριο των 1.666 και έτσι οι κρατήσεις του 3% γίνονται στο σύνολο των αποδοχών και έτσι οι υπάλληλοι που έχουν ασφαλιστεί μέχρι το 1992 έχουν απώλειες που ξεκινούν από τα 4 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 65 ευρώ το μήνα.

Έτσι, με αυτό το τρικ, ένας μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων θα δει να «κουρεύονται» οι μηνιαίες αποδοχές του, καθώς η νέα εισφορά θα υπολογιστεί επί μεγαλύτερου μισθού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο μισθός ενός καθηγητή μέσης εκπαίδευσης. Ένας εκπαιδευτικός λοιπόν, με βασικό μισθό 1625 ευρώ και συνολικές αποδοχές 2.134 ευρώ θα χάσει 4,08 ευρώ. Με τον ίδιο τρόπο ένας υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών με βασικό μισθό 1.308 ευρώ και σύνολο αποδοχών 2.201 ευρώ θα χάσει σχεδόν 9 ευρώ το μήνα, ενώ ένας γιατρός του ΕΣΥ με βασικό μισθό 2054 ευρώ και σύνολο αποδοχών 4.892 ευρώ θα χάσει ως και 65 ευρώ το μήνα.

zougla.gr

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΔΩ
https://seepea-stella.blogspot.gr/
……………………………………………………………………………………………………………………………..

Οι νέες κρατήσεις θα υπολογίζονται στο σύνολο των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων βάσει τους μισθούς του 2011

Αλλού αυξήσεις και αλλού μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων  φέρνουν οι αλλαγές στις εισφορές για την επικουρική σύνταξη καθώς η νέα  εγκύκλιος που εξέδωσε χθες το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης εξηγεί ότι οι νέες κρατήσεις που ισχύουν από την 1η Δεκεμβρίου 2013 θα  υπολογίζονται στο σύνολο των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων βάσει των  μισθών του 2011 κι όχι επί των ασφαλιστέων – συντάξιμων αποδοχών βάσει  του νέου μισθολογίου που εφαρμόστηκε μετά το 2011.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, η ενιαία εισφορά 3% για την  επικουρική ασφάλιση φέρνει μειώσεις στους μισθούς ορισμένων δημόσιων  υπαλλήλων καθώς πλέον οι κρατήσεις θα υπολογίζονται επί μεγαλύτερου  μισθού και θα αφορούν σε αποδοχές που υπερβαίνουν τα 1.666 ευρώ, στις  οποίες μέχρι πρότινος δεν επιβάλλονταν κρατήσεις για κύρια και  επικουρική σύνταξη ενώ οι οποιεσδήποτε υπέρτερες αποδοχές αυτού του  ποσού δεν υπολογίζονταν για τη σύνταξη.
Με τα νέα δεδομένα ο μισθός ενός καθηγητή μέσης εκπαίδευσης με βασικό μισθό 1625 ευρώ και συνολικές  αποδοχές 2.134 ευρώ θα χάσει 4,08 ευρώ ενώ ένας υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών με βασικό μισθό 1.308 ευρώ και σύνολο αποδοχών 2.201 ευρώ  θα χάσει σχεδόν 9 ευρώ το μήνα.
Στον αντίποδα οι δημόσιοι υπάλληλοι που πλήρωναν εισφορά πάνω από 3% θα  βγουν ωφελημένοι από τις αλλαγές αυτές εφόσον όμως έχουν οριακά  μεγαλύτερες αποδοχές από τα 1.666 ευρώ επί των οποίων επιβάλλονταν οι  υψηλότερες κρατήσεις. Ενδεικτικά, ένας υπάλληλος με ασφαλιστέες – συντάξιμες αποδοχές 1.600  ευρώ (και συνολικό μισθό μαζί με τα επιδόματα 1.900 ευρώ) που θα  πληρώνει πλέον εισφορά 3% αντί για 5%  θα έχει «αύξηση» στον μισθό του  περίπου 23 ευρώ το μήνα.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ μέσω ΔΟΕ

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...