Home / HEADER-NEWS / Δικαίωση του τυφλού φοιτητή. Μυλόπουλος: Ο κανονισμός του ΑΠΘ είναι απολίθωμα!

Δικαίωση του τυφλού φοιτητή. Μυλόπουλος: Ο κανονισμός του ΑΠΘ είναι απολίθωμα!

Δημοσιεύτηκε: 4:00 μμ Φεβρουάριος 11th, 2014  


arvanitopoulos

Με παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας επιλύεται το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον τυφλό μαθητή στην Θεσσαλονίκη!

Το όνειρό του να περάσει το κατώφλι του πανεπιστημίου για να σπουδάσει, θα γίνει πραγματικότητα…

Η δημοσιοποίηση της περίπτωσής του προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας, που θα αλλάξει τα κριτήρια για τους φοιτητές με ειδικές ανάγκες. Ο συγκεκριμένος αριστούχος μαθητής απορρίφθηκε από το τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, καθώς η αρμόδια επιτροπή επικαλέστηκε το επιχείρημα πως το 30% των μαθημάτων γίνεται σε εργαστήρια.

Ομως σε άλλα αντίστοιχα τμήματα στην Ελλάδα, επιτρέπεται η φοίτηση σε άτομα με προβλήματα όρασης. Το υπουργείο Παιδείας παρενέβη, καθώς αποφάσισε να επανεξετάσει το καθεστώς εισαγωγής των φοιτητών με ειδικές ανάγκες, σε σχολές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Εως τώρα δεν ισχύει ενιαίο σύστημα, με αποτέλεσμα να αποφασίζει κάθε σχολή ξεχωριστά. Ετσι, θα υιοθετηθούν ενιαία κριτήρια με τα οποία θα εξετάζεται η φοίτηση ενός υποψηφίου με ειδικές ανάγκες.

«Είναι καταφανέστατο το δίκιο του φοιτητή. Δεν μπορούν να γίνονται αυτά τα πράγματα στα Πανεπιστήμια» είπε ο υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Γκιουλέκας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το απόγευμα της Τρίτης, με την επιστροφή του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου από αποστολή στο εξωτερικό, θα γίνει η σχετική σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας. «Θα πάρουμε μέτρα για να τελειώσει η οδύσσεια του παιδιού» πρόσθεσε ο κ. Γκιουλέκας.

…………………………………………………………………………….

Δελτίο Τύπου

Δήλωση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου με αφορμή την περίπτωση του 18χρονου αριστούχου φοιτητή

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Αρβανιτόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Υποχρέωση της Πολιτείας είναι να διασφαλίζει σε όλους τους Έλληνες το δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Για αυτό το λόγο επανεξετάζουμε τις διατάξεις που συχνά προκαλούν αδικίες και καθιστούν δυσχερή την πρόσβαση στη γνώση σε άτομα ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, ενώ εργαζόμαστε για την παροχή των απαραίτητων υποστηρικτικών υποδομών και σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού, ώστε στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, όλοι να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες.

Υπενθυμίζουμε πως ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων που επέστρεψαν στο δημόσιο ταμείο από υποθέσεις διαφθοράς, αξιοποιούνται προκειμένου να παρέχουμε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ειδικής τεχνολογίας, για τους τυφλούς μαθητές, αλλά και να κρατήσουμε στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα φοιτητές που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, παρέχοντάς τους δωρεάν στέγαση.

Ο στόχος μας είναι κάθε νέος που επιθυμεί να σπουδάσει, να έχει την ευκαιρία του. Να μην υπάρχουν παιδιά και αποπαίδια στο εκπαιδευτικό μας σύστημα».

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε

…………………………………………………………………………….

Το γεγονός ότι το ΑΠΘ αρνήθηκε να δεχθεί στο Τμήμα Φυσικής τυφλό μαθητή, ο οποίος από την ηλικία των 10 ετών έχει κατακτήσει πολλές διακρίσεις σε σχολικούς διαγωνισμούς (διαβάστε κι ΕΔΩ) κλήθηκε να σχολιάσει ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, σε συνέντευξη τύπου που είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα, για το Συμπόσιο «Ποια Ελλάδα». Ο κ. Μυλόπουλος χαρακτήρισε απολίθωμα τον κανονισμό του ΑΠΘ, που αποκλείει τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης και σημείωσε: «Πρόκειται για ένα δυσάρεστο γεγονός. Στο τυπικό κομμάτι και σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό, δεν μπορεί ένας τυφλός μαθητής να παρακολουθήσει μαθήματα. Πρόκειται όμως για έναν κανονισμό απολίθωμα που πρέπει να εκσυγχρονιστεί! Δεν μπορεί ο μεγάλος φυσικό στιβεν Χόκινγκ να εξακολουθεί να ερευνά με τόσα κινητικά προβλήματα, μαθητές να εκπαιδεύονται και να πραγματοποιούν εξ αποστάσεως χειρουργικές επεμβάσεις! Θα φέρω το θέμα στην συγκλήτο προκειμένου να εκσυγχρονιστεί ο κανονισμός! Στην παιδεία δεν πρέπει να υπάρχουν αποκλεισμοί!».

Kατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου του πρύτανη του ΑΠΘ και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ενόψει του Συμποσίου, καθηγητές του ΑΠΘ τοποθετήθηκαν για προβλήματα που υπάρχουν στην πόλη. Η καθηγήτρια του πανεπιστημίου, Δέσποινα Βώκου, τόνισε ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης δεν είναι φιλική προς τα άτομα με αναπηρίες και προκαλέσε την απάντηση του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη: «Ο δήμος εχεις αποδειχθεί εντελώς ανίκανος να καλύψει τις ανάγκες των ΑΜΕΑ. Η κίνησή τους στην πόλη είναι δύσκολη, με τις κακοτεχνίες στις μπάρες. Θα κανουμε οτι μπορούμε για να το τακτοποιήσουμε. Επίσης, δε τους σέβονται ούτε οι συμπολίτες μας, οι καταστηματάρχες που παρκάρουν πάνω στις μπάρες. Μόνο με ελέγχους μπορεί να μπει τάξη αλλά κι αυτό μετα την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, ειναι δύσκολο».

https://www.thestival.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΟ ΑΠΘ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΔΕΚΤΟ ΑΡΙΣΤΟΥΧΟ ΤΥΦΛΟ ΜΑΘΗΤΗ

Αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής των ΑμεΑ φοιτητών σε ΑΕΙ/ΑΤΕΙ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...