Home / HEADER-NEWS / Αρμοδιότητες των υπευθύνων δράσεων πρόληψης σχολικής βίας και εκφοβισμού

Αρμοδιότητες των υπευθύνων δράσεων πρόληψης σχολικής βίας και εκφοβισμού

Δημοσιεύτηκε: 12:25 μμ Φεβρουάριος 10th, 2014  


bull

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ   

Αθήνα, 7-2-2014
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ 

Αρ. Πρωτ.: Φ.49/1841

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. & Δ.Ε. ΑΤΤΙΚΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ
Ταχ. Δ/νση: Αν. Τσόχα 15 – 17
Τ.Κ. – Πόλη: 11521 Αθήνα
Ιστοσελίδα: https://attik.pde.sch.gr/  

E – mail: mail@attik.pde.sch.gr/

Πληροφορίες: κ. Σκρέτας Δημήτριος
Σβάρνα Καλλιόπη
Τηλέφωνο: 210 – 6450617
Fax: 210-6450298

ΠΡΟΣ:
1) Υπευθύνους Δράσεων Πρόληψης της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού ανά Δ/νση Π.Ε. και Δ.Ε Αττικής.
2) Ομάδες Υποστήριξης Δράσεων της Πρόληψης Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού Π.Ε. και Δ.Ε. Αττικής (Υπευθύνους  Σ.Σ.Ν. και Αγωγής Υγείας) διά των Δ/νσεων Π.Ε. και Δ.Ε. Αττικής
ΚΟΙΝ:
1) Παρατηρητήριο για τη Σχολική Βία και τον Εκφοβισμό του Υ.ΠΑΙ.Θ.
2) Τμήματα Ε.Π.Κ. Π.Ε. και Δ.Ε. Αττικής.
3) Σχολικούς Συμβούλους Π.Ε. (Προσχολικής Αγωγής, Δημοτικής Εκπ/σης, Ε.Α.Ε.)  και Δ.Ε. Αττικής.
4) Δ/ντές Εκπ/σης Π.Ε. και Δ.Ε. Αττικής.
5)  Εκπ/κούς όλων των ειδικοτήτων Π.Ε. και Δ.Ε. Αττικής (Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων) διά των Δ/νσεων Π.Ε. και Δ.Ε. Αττικής.
ΘΕΜΑ: «Πλαίσιο Λειτουργίας των Υπευθύνων Δράσεων Πρόληψης της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού ανά Δ/νση Π.Ε. και Δ.Ε. Αττικής και των Ομάδων Υποστήριξης».

Σχετ.: Υπ΄αριθ. 195630/Γ1-19/12/2013 έγγραφο του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κεδίκογλου Συμεών.             

Λαμβάνοντας υπόψη το ανωτέρω έγγραφο του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κεδίκογλου Συμεών, την ανάγκη Πρόληψης της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού στις Σχολικές Μονάδες και την εισήγηση του Συντονιστή Δράσεων πρόληψης της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, κ. Σκρέτα Δημητρίου ορίζουμε τους ρόλους και τις αρμοδιότητες:

Α) Υπεύθυνοι Δράσεων Πρόληψης της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού ανά Δ/νση Π.Ε. και Δ.Ε. Αττικής:

  1. Σε κάθε έδρα Δ/νσης  Π.Ε. και Δ.Ε. θα ενημερώνονται οι  Υπεύθυνοι Αγωγής Υγείας  για τα  περιστατικά Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού αυξημένης βαρύτητας καθώς και για τις σχετικές με αυτά έγγραφες ή και προφορικές  καταγγελίες Γονέων και Κηδεμόνων. Στη συνέχεια  θα ενημερώνονται άμεσα το σχολείο, ο οικείος Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε./Δ.Ε. που έχει την παιδαγωγική ευθύνη, και οι Υπεύθυνοι Δράσεων Πρόληψης Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού και τέλος θα διαβιβάζονται από τους Υπεύθυνους Αγωγής Υγείας  για εγγραφή στο Εμπιστευτικό Πρωτόκολλο της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης Αττικής. Σημειώνεται δε πως οι Υπεύθυνοι των Δράσεων αξιοποιώντας την επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία των Ομάδων Υποστήριξης θα συντάσσουν με τις Ομάδες Υποστήριξης ένα Υπόμνημα για κάθε περιστατικό αυξημένης βαρύτητας ή σοβαρής καταγγελίας Γονέων και Κηδεμόνων όπου θα αναφέρονται οι Δράσεις και Ενέργειες για την πρόληψη ή την επίλυση κάθε βαρύτατου περιστατικού.
  1. Οι εν λόγω Υπεύθυνοι συνεργάζονται και συνεπικουρούνται στο έργο τους από τους Σχολικούς Συμβούλους, Δ/ντές Δ/νσεων, Δ/ντές των Σχολικών Μονάδων, την Ομάδα Υποστήριξης και από τους Υπεύθυνους ανά Σχολική Μονάδα για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού.
  1. Οι εν λόγω Υπεύθυνοι δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση τον ρόλο των Στελεχών Εκπ/σης. Στόχος τους θα πρέπει να είναι η συνεργασία όλων όσοι έχουν τη Διοικητική και Παιδαγωγική Ευθύνη για τη λειτουργία των Σχολικών Μονάδων. Ειδικότερα από τους Υπευθύνους Πρόληψης της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού θα ζητείται η συνδρομή τους για περιστατικά αυξημένης βαρύτητας, οι οποίοι στη συνέχεια θα ενημερώνουν τον Συντονιστή Δράσεων του Παρατηρητηρίου στην Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης Αττικής.
  1. Περιστατικά όχι αυξημένης βαρύτητας κρίνεται σκόπιμο να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο της Σχολικής Μονάδας με την παρέμβαση του Οικείου Σχολικού Συμβούλου Π.Ε. ή του Σχολικού Συμβούλου Παιδαγωγικής Ευθύνης ( Δ.Ε.) σε συνεργασία με τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς.
  2. Την εποπτεία της αξιοποίησης όλων των Δράσεων και Εργαλείων του Υ.ΠΑΙ.Θ. καθώς και των Τοπικών Υποστηρικτικών Δικτύων ανά Δ/νση Εκπ/σης για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού θα έχει ο Υπεύθυνος Δράσεων ανά Δ/νση αφού προηγουμένως ενημερωθεί και το «Παρατηρητήριο» της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού στην Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης Αττικής.
  3.   Οι Υπεύθυνοι Δράσεων Πρόληψης της  Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού καλούν σε Συναντήσεις Εργασίας τους Σχολικούς Συμβούλους, τους Δ/ντές Σχολικών Μονάδων, τους Υπεύθυνους ανά Σχολική Μονάδα για τη Σχολική Βία και τον Εκφοβισμό και τους Ψυχολόγους της οικείας Δ/νσης.

Β)  Ομάδες Υποστήριξης για τη Σχολική Βία και τον Εκφοβισμό ανά Δ/νση Π.Ε. και Δ.Ε. Αττικής.

           1)  Οι εν λόγω Υπεύθυνοι Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων και Αγωγής Υγείας σε συνεργασία και με την εποπτεία των Υπεύθυνων Δράσεων ανά Δ/νση υλοποιούν Δράσεις Πρόληψης και Αντιμετώπισης περιστατικών Βίας στις Σχολικές Μονάδες , καλές πρακτικές, βιωματικά-παιδαγωγικά εργαστήρια κλπ. σύμφωνα με τις ισχύουσες Διατάξεις, έχοντας εικόνα των Δραστηριοτήτων που εκπονούνται στις Σχολικές Μονάδες με θέματα Συμβουλευτικής και Αγωγής Υγείας.

      2) Οι Υπεύθυνοι των Ομάδων Υποστήριξης σε συνεργασία με τους Υπευθύνους Δράσεων ανά Δ/νση  μπορούν να ενισχύουν την Ομάδα Υποστήριξης με εκπ/κούς ανάλογων προσόντων ή και άλλους που θα προταθούν από τους προαναφερθέντες π.χ. Ψυχολόγους, Πτυχιούχους Συμβουλευτικής, Εκπ/κούς επιμορφωμένους σε Προγράμματα Ψυχικής Υγείας, τους Υπεύθυνους για τη Σχολική Βία σε κάθε Σχολική Μονάδα.

3) Για οποιαδήποτε δυσκολία ή απορία προκύπτει θα ενημερώνεται γραπτά  ή τηλεφωνικά  το «Παρατηρητήριο» για τη Σχολική Βία και τον Εκφοβισμό της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης Αττικής.

4) Οποιαδήποτε πρόταση, σκέψη ή ενέργεια για την καλύτερη υλοποίηση Δράσεων Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού θα διαβιβάζεται στο «Παρατηρητήριο» για τη Σχολική Βία και τον Εκφοβισμό της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης Αττικής.

5) Σε επίπεδο διαχείρισης και αντιμετώπισης περιστατικών βίας είναι σημαντική η έγκαιρη διαπίστωσή τους, ώστε να είναι δυνατή μια Παιδαγωγική Παρέμβαση και να αποτρέπεται η κλιμάκωσή  τους.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Π.Ε. & Δ.Ε. Αττικής

                                                     ΓΚΙΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...