Home / HEADER-NEWS / Αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής των ΑμεΑ φοιτητών σε ΑΕΙ/ΑΤΕΙ

Αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής των ΑμεΑ φοιτητών σε ΑΕΙ/ΑΤΕΙ

Δημοσιεύτηκε: 9:32 πμ Φεβρουάριος 11th, 2014  


amea

Απόφαση του υπουργού Παιδείας μετά το στοπ σε τυφλό υποψήφιο

Την επανεξέταση του καθεστώτος εισαγωγής φοιτητών με ειδικές ανάγκες σε ορισμένες σχολές των πανεπιστήμιων και ΤΕΙ της χώρας αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας. Σήμερα δεν ισχύει ενιαίο σύστημα, καθώς σε άλλα τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ δεν αποκλείουν φοιτητές με κάποια πάθηση (π.χ. πανεπιστήμια Πάντειο, Πειραιά, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου) ενώ άλλα κλείνουν την πόρτα σε άτομα κάποιες παθήσεις.
Μετά την επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλαν οι συγγενείς του νεαρού στο υπουργείο Παιδείας, ο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος αποφάσισε να επανεξετάσει το ζήτημα. Στόχος του υπουργείου είναι να θεσπιστούν ενιαία κριτήρια βάσει των οποίων θα αποφασίζεται αν ένας υποψήφιος με ειδικές ανάγκες μπορεί ή όχι να φοιτήσει σε μια συγκεκριμένη σχολή σύμφωνα με τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην εν λόγω επιλογή του, και όχι αυτό να αποφασίζεται από την κάθε σχολή ξεχωριστά όπως συμβαίνει σήμερα.
ΤΟ ΒΗΜΑ
………………………………………………………………..
ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWS.GR

Μεγάλες διαστάσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο έχει πάρει η απόφαση του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να μη δεχτεί τυφλό μαθητή αν και ο 18χρονος μαθητής του λυκείου Πεύκων Θεσσαλονίκης έχει κατακτήσει αργυρό μετάλλιο στη μαθητική ολυμπιάδα «Αρχιμήδης» και το 2012-13 ως μαθητής της Β’ Λυκείου  κατάφερε να διακριθεί στο διαγωνισμό της μαθηματικής εταιρείας «Θαλής».

Με αφορμή λοιπόν την απόφαση του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ παρουσιάζει το news.gr τι ισχύει για τους μαθητές με σοβαρές παθήσεις. Οι εν λόγω μαθητές σύμφωνα με το άρθρο 35 του Ν3794 εισάγονται χωρίς εξετάσεις στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (A.E.I.) Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης πλην του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας και των Τμημάτων Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Δυτικής Μακεδονίας καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε ποσοστό 5% εφόσον είναι κάτοχοι τίτλου απόλυσης από Λύκειο ή αντίστοιχο Σχολείο της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

Οι υποψήφιοι με σοβαρές παθήσεις δε δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις αλλά εξετάζονται ενδοσχολικά και συνήθως το Σεπτέμβριο καταθέτουν το μηχανογραφικό τους δελτίο για την εισαγωγή τους σε ένα τμήμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων για κάθε Τμήμα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των θέσεων που αντιστοιχούν στο ποσοστό 5%, η εισαγωγή γίνεται με κριτήριο το μέσο γενικό βαθμό απόλυσης από το Λύκειο κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας. Σε περίπτωση ισοβαθμίας προηγούνται οι υποψήφιοι που έχουν προγενέστερη σειρά προτίμησης και σε περίπτωση ίδιας προτίμησης για το συγκεκριμένο τμήμα προηγούνται οι μεγαλύτεροι σε ηλικία με βάση το έτος γέννησής τους. Αν ταυτίζεται και το έτος γέννησης εισάγονται ως υπεράριθμοι.

Το γεγονός ότι εισάγονται χωρίς εξετάσεις δε δίνει στους μαθητές την πλήρη ελευθερία να επιλέξουν ένα τμήμα στο οποίο επιθυμούν να φοιτήσουν καθώς στο μηχανογραφικό τους δελτίο στη στήλη δίπλα από το τμήμα αναφέρεται αν υπάρχουν παθήσεις που απαγορεύουν την εισαγωγή. Μάλιστα παρατηρείται το φαινόμενο, όπως στην περίπτωση του μαθητή από τη Θεσσαλονίκη, σε ένα τμήμα να επιτρέπεται η εισαγωγή τυφλών μαθητών και σε άλλο τμήμα με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο να απαγορεύεται.

Χαρακτηριστικός ο πίνακας που ακολουθεί:

Ιστορία Αρχαιολογία Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Αποκλείονται οι τυφλοί
Ιστορία Αρχαιολογία Πανεπιστήμιο Αθηνών Δεν αποκλείονται οι τυφλοί
Ιστορία Αρχαιολογία Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Δεν αποκλείονται οι τυφλοί
Ιστορία Αρχαιολογία Πανεπιστήμιο Κρήτης Δεν αποκλείονται οι τυφλοί
Ιστορία Αρχαιολογία Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Δεν αποκλείονται οι τυφλοί
Φυσικής Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Αποκλείονται τυφλοί (01) και Άτομα με κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία του άνω άκρου 67% (030)
Φυσικής Πανεπιστήμιο Αθηνών Δεν αποκλείονται οι πιο πάνω παθήσεις
Φυσικής Πανεπιστήμιο Πάτρας Δεν αποκλείονται οι πιο πάνω παθήσεις
Φυσικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Αποκλείονται τυφλοί (01) και Άτομα με κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία του άνω άκρου 67% (30) 

  • Επίσης αποκλείονται άτομα με μειωμένη οπτική οξύτητα
  • Πάσχοντες από μυϊκή δυστροφία Duchenne
  • Πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας
  • Πάσχοντες από βαριά μυασθένεια
  • Πάσχοντες από αρρυθμογόνο δυσπλασία δεξιάς κοιλίας
  • Πάσχοντες από σύνδρομο brugada
  • Πάσχοντες από ιδιοπαθή κοιλιακή ταχυκαρδία
  • Υποβληθέντες σε λαρυγγεκτομή ολική
Φυσικής Πανεπιστήμιο Κρήτης Αποκλείονται:

  • Τυφλοί
  • Μειωμένη οπτική οξύτητα
  • Κωφάλαλοι
  • Κωφοί

Από τον πιο πάνω πίνακα μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι οι τυφλοί δεν αποκλείονται από τα τμήματα Φυσικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πάτρας όμως αποκλείονται από τα τμήματα Φυσικής του Αριστοτελείου, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Διαφοροποιήσεις ως προς τις ασθένειες υπάρχουν και στο τμήμα Αρχαιολογίας. Γενικά αν μελετήσει κανείς προσεκτικά τους πίνακες με τις αποκλειόμενες παθήσεις και τα τμήματα εισαγωγής θα διαπιστώσει ότι σε άλλα τμήματα ένας τυφλός μαθητής  ή πάσχων από κάποια σοβαρή ασθένεια μπορεί να διεκδικήσει την εισαγωγή του και σε άλλα όχι.

Πολλοί θα αναρωτηθούν που οφείλονται αυτές οι διαφοροποιήσεις και γιατί δεν υπάρχει μια ενιαία απόφαση αποκλεισμού ή μη για τμήματα με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο. Δυστυχώς, οι διαφοροποιήσεις στηρίζονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 35.

Στην παράγραφο λοιπόν αναφέρεται ότι οι πάσχοντες από τις αναφερόμενες παθήσεις δεν εισάγονται σε Τμήματα στα οποία λόγω της φύσης της επιστήμης είναι δυσχερής γι’ αυτούς η παρακολούθηση σύμφωνα με αιτιολογημένη απόφαση του τμήματος, που εγκρίνεται από τη σύγκλητο και ανακοινώνεται πριν από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους για το οποίο γίνεται η επιλογή.

Σε αυτή λοιπόν την παράγραφο στηρίζονται τα τμήματα και παρατηρούνται οι διαφοροποιήσεις. Βέβαια οι σύλλογοι ατόμων με ειδικές ανάγκες έχουν στηλιτεύσει την παράγραφο αυτοί ενώ πολλοί εγείρουν τις επιφυλάξεις τους κατά πόσο είναι αιτιολογημένη η κρίση και αν φυσικά οι καθηγητές που λαμβάνουν την απόφαση αποκλεισμού μιας ασθένειας γνωρίζουν πραγματικά αν όντως η πάθηση καθιστά αδύνατη την παρακολούθηση των μαθημάτων.

Οι μαθητές με σοβαρές παθήσεις μπορούν να μελετήσουν 

.

Καλόγηρος Βασίλειος

…………………………………..

Με παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας επιλύεται το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον τυφλό μαθητή στην Θεσσαλονίκη!

Το όνειρό του να περάσει το κατώφλι του πανεπιστημίου για να σπουδάσει, θα γίνει πραγματικότητα…

Η δημοσιοποίηση της περίπτωσής του προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας, που θα αλλάξει τα κριτήρια για τους φοιτητές με ειδικές ανάγκες. Ο συγκεκριμένος αριστούχος μαθητής απορρίφθηκε από το τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, καθώς η αρμόδια επιτροπή επικαλέστηκε το επιχείρημα πως το 30% των μαθημάτων γίνεται σε εργαστήρια.

Ομως σε άλλα αντίστοιχα τμήματα στην Ελλάδα, επιτρέπεται η φοίτηση σε άτομα με προβλήματα όρασης.

Το υπουργείο Παιδείας παρενέβη, καθώς αποφάσισε να επανεξετάσει το καθεστώς εισαγωγής των φοιτητών με ειδικές ανάγκες, σε σχολές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Εως τώρα δεν ισχύει ενιαίο σύστημα, με αποτέλεσμα να αποφασίζει κάθε σχολή ξεχωριστά. Ετσι, θα υιοθετηθούν ενιαία κριτήρια με τα οποία θα εξετάζεται η φοίτηση ενός υποψηφίου με ειδικές ανάγκες.

«Είναι καταφανέστατο το δίκιο του φοιτητή. Δεν μπορούν να γίνονται αυτά τα πράγματα στα Πανεπιστήμια» είπε ο υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Γκιουλέκας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το απόγευμα της Τρίτης, με την επιστροφή του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου από αποστολή στο εξωτερικό, θα γίνει η σχετική σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας. «Θα πάρουμε μέτρα για να τελειώσει η οδύσσεια του παιδιού» πρόσθεσε ο κ. Γκιουλέκας.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...