Home / HEADER-NEWS / Αλ. Μητρόπουλος: Παράνομη η διαθεσιμότητα την προεκλογική περίοδο

Αλ. Μητρόπουλος: Παράνομη η διαθεσιμότητα την προεκλογική περίοδο

Δημοσιεύτηκε: 10:40 μμ Φεβρουάριος 25th, 2014  


diathesimotita

Να καταστήσει και πάλι ενεργή η υπαλληλική σχέση των σε διαθεσιμότητα εργαζομένων ζητά σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Μητρόπουλος, καθώς τον Μάρτιο του 2014, δύο μήνες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών και διάστημα κατά το οποίο εκπνέει το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας, απαγορεύεται δια νόμου η κάθε υπηρεσιακή μεταβολή, άρα και η μετάταξη ή θέση σε κινητικότητα ή απόλυση των διαθέσιμων υπαλλήλων.

Όπως σημειώνεται στην ερώτηση, σύμφωνα με το άρθρο 17 του ν. 3870/2010 (Ρύθμιση προσλήψεων και υπηρεσιακών μεταβολών) οι διατάξεις του άρθρου 28 του ν. 2190/1994 περί απαγόρευσης υπηρεσιακών μεταβολών ισχύουν για το δίμηνο χρονικό διάστημα που προηγείται της ημερομηνίας διεξαγωγής των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των αιρετών οργάνων. Η δε προβλεπόμενη απαγόρευση είναι απόλυτη και καλύπτει κάθε μεταβολή, με δεδομένο ότι εξαιρέσεις από αυτήν προβλέπονται στο νόμο περιοριστικά απαριθμούμενες.

Ωστόσο, με την υποπαράγραφο Ζ2 του ν. 4093/2012 προβλέφθηκε ότι το καθεστώς διαθεσιμότητας διαρκεί κατ’ ανώτατο 8 μήνες, προκαλώντας σε περίπτωση μη μετάταξης ή μεταφοράς του υπαλλήλου την λύση της υπαλληλικής σχέσης. Κατά συνέπεια, και με δεδομένο ότι οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν στις 18 Μαΐου, για υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τον Ιούλιο του 2013 με τη δημοσίευση του ν. 4172/2013 (σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνομικοί και καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας εκπνέει το Μάρτιο του 2014, δηλαδή εντός του διαστήματος κατά το οποίο απαγορεύεται κάθε υπηρεσιακή μεταβολή, άρα προδήλως και η μετάταξη ή θέση σε κινητικότητα ή απόλυση των διαθέσιμων υπαλλήλων.

Όπως τονίζει ο Αλ. Μητρόπουλος, με δεδομένο περαιτέρω ότι το καθεστώς διαθεσιμότητας έχει χρονικά όλως περιορισμένο χαρακτήρα που δεν δύναται να υπερβεί το οκτάμηνο, γίνεται φανερό ότι η υπαλληλική σχέση των ευρισκόμενων σε διαθεσιμότητα υπαλλήλων θα πρέπει να καταστεί και πάλι ενεργή, και οι ίδιοι να απασχοληθούν στις θέσεις που κατείχαν προ διαθεσιμότητας.

Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ερωτά τους υπουργούς ποια μέτρα πρροτίθεται να λάβουν προκειμένου να επανέλθουν σε ενεργό υπηρεσία οι τεθέντες σε διαθεσιμότητα υπάλληλοι για τους οποίους ο χρόνος διαθεσιμότητας λήγει στο διάστημα του διμήνου πριν την διενέργεια των εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων αρχών

ΑΥΓΗ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...