Τελευταία Νέα

Δευτέρα, 01/06/2020, 04:50


Home / HEADER-NEWS / Πανελλαδικές Εξετάσεις 2014: Επιλογή μαθημάτων χωρίς απώλεια μορίων

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2014: Επιλογή μαθημάτων χωρίς απώλεια μορίων

Δημοσιεύτηκε: 9:46 πμ Φεβρουάριος 1st, 2014  


Η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει σήμερα όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πάνω από 100 χιλιάδες υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων του 2014, ώστε οι επιλογές τους να είναι και έγκαιρες και αποτελεσματικές

xristoskatsikas

Του Χρήστου Κάτσικα

Οπως είναι ανεπίσημα γνωστό, οι πανελλαδικές εξετάσεις φέτος θα αρχίσουν την Τρίτη 27 Μαΐου 2014, αμέσως μετά τις εκλογές. Ωστόσο τις επόμενες μέρες πάνω από 100 χιλιάδες υποψήφιοι όλων των κατηγοριών θα κληθούν από το υπουργείο Παιδείας να καταθέσουν Αίτηση-Δήλωση συμμετοχής για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις που θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο-Ιούνιο του 2014.

Καθώς ο χρόνος άρχισε πλέον να κυλάει αντίστροφα, το κυριότερο μέλημα των χιλιάδων υποψηφίων είναι η επιλογή Επιστημονικών Πεδίων και των σχολών που τα αποτελούν, χωρίς απώλειες μορίων. Η «Εφημερίδα των Συντακτών» παρουσιάζει σήμερα όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για αυτή τη διαδικασία έτσι ώστε οι επιλογές να είναι και έγκαιρες και αποτελεσματικές.

46

Οι μαθητές κάθε κατεύθυνσης έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μέχρι δύο επιστημονικά πεδία, ως εξής:

1) Οι μαθητές της Θεωρητικής Κατεύθυνσης που θέλουν να δηλώσουν εκτός από το 1ο επιστημονικό πεδίο και το:

– 2ο ή το 4ο επιστημονικό πεδίο θα πρέπει να έχουν επιλέξει τα Mαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής.

– 3ο επιστημονικό πεδίο θα πρέπει να έχουν επιλέξει τη Βιολογία.

– 5ο επιστημονικό πεδίο θα πρέπει να έχουν επιλέξει τα Mαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής και τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ως 7ο πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα).

Οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, αν επιλέξουν ως δεύτερο επιστημονικό πεδίο το 2ο πεδίο, των Θετικών Επιστημών, ή το 4ο πεδίο, των Τεχνολογικών Επιστημών, έχουν μαθήματα αυξημένης βαρύτητας (για τα πεδία αυτά) τα Μαθηματικά και τη Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας και οι συντελεστές τους μειώνονται σε 0,9 και 0,4 αντιστοίχως, ενώ το άριστα από 20.000 γίνεται 18.600 μόρια.

Αν επιλέξουν τμήματα του 3ου επιστημονικού πεδίου, έχουν μαθήματα αυξημένης βαρύτητας (για το πεδίο αυτό) τη Βιολογία και τη Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας και οι συντελεστές τους μειώνονται σε 0,9 και 0,4 αντιστοίχως, ενώ το άριστα από 20.000 γίνεται 18.600 μόρια. Αν επιλέξουν τμήματα του 5ου επιστημονικού πεδίου, έχουν μαθήματα αυξημένης βαρύτητας (για το πεδίο αυτό) το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, των οποίων οι συντελεστές είναι αντιστοίχως 1,3 και 0,7, δηλαδή δεν υφίστανται μείωση.

2) Οι μαθητές της Θετικής Κατεύθυνσης που θέλουν να δηλώσουν:

-Το 2ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο ή το 2ο και το 3ο επιστημονικό πεδίο ή το 3ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο μπορούν να έχουν επιλέξει οποιοδήποτε πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα Γενικής Παιδείας επιθυμούν.

– Ενα εκ των 2ου, 3ου ή 4ου επιστημονικού πεδίου και το 1ο επιστημονικό πεδίο θα πρέπει να έχουν επιλέξει την Ιστορία.

– Ενα εκ των 2ου, 3ου ή 4ου επιστημονικού πεδίου και το 5ο επιστημονικό πεδίο θα πρέπει να έχουν επιλέξει τα Mαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής και τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ως 7ο πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα).

Για τους υποψήφιους της Θετικής Κατεύθυνσης που ενδιαφέρονται μόνο για το 3ο επιστημονικό πεδίο τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας είναι η Βιολογία (1,3) και η Χημεία Κατεύθυνσης (0,7). Οσοι ενδιαφέρονται για το 2ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο ή για ένα από αυτά έχουν μαθήματα αυξημένης βαρύτητας (για τα πεδία αυτά) τα Μαθηματικά (1,3) και τη Φυσική Κατεύθυνσης (0,7). Για το 5ο επιστημονικό πεδίο έχουν μαθήματα αυξημένης βαρύτητας (για το πεδίο αυτό) το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (1,3) και τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας (0,7).

Μόνο η διεκδίκηση τμημάτων του 1ου επιστημονικού πεδίου (γεγονός σπάνιο) μειώνει και τους συντελεστές. Στην περίπτωση αυτή τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας είναι η Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας (0,9) και η Νεοελληνική Ιστορία Γενικής Παιδείας (0,4), ενώ η μέγιστη βαθμολογία που μπορεί να συγκεντρώσει ο υποψήφιος είναι τα 18.600 μόρια.

3) Οι μαθητές της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (και των δύο κύκλων) που θέλουν να δηλώσουν:

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  ΔΟΕ: Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, Τρίτη 26/5, και ώρα 19.00 στα Προπύλαια

– Το 2ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο μπορούν να επιλέξουν οποιοδήποτε πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα Γενικής Παιδείας επιθυμούν.

– Ενα εκ των 2ου ή 4ου επιστημονικού πεδίου και το 1ο επιστημονικό πεδίο θα πρέπει να έχουν επιλέξει την Ιστορία.

– Ενα εκ των 2ου ή 4ου επιστημονικού πεδίου και το 3ο επιστημονικό πεδίο θα πρέπει να έχουν επιλέξει τη Βιολογία.

– Ενα εκ των 2ου ή 4ου επιστημονικού πεδίου και το 5ο επιστημονικό πεδίο θα πρέπει να έχουν επιλέξει τα Mαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής και τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ως 7ο πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα).

Οι υποψήφιοι της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, αν ενδιαφέρονται για το 2ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο ή για ένα από αυτά, τότε έχουν μαθήματα αυξημένης βαρύτητας (για τα πεδία αυτά) τα Μαθηματικά (1,3) και τη Φυσική Κατεύθυνσης (0,7). Για το 5ο επιστημονικό πεδίο έχουν μαθήματα αυξημένης βαρύτητας (για το πεδίο αυτό) το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (1,3) και τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας (0,7).

Η διεκδίκηση τμημάτων του 1ου επιστημονικού πεδίου ή του 3ου επιστημονικού πεδίου αλλάζει τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας και μειώνει και τους συντελεστές. Στην περίπτωση αυτή τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας στην περίπτωση διεκδίκησης τμημάτων του 1ου επιστημονικού πεδίου είναι η Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας (0,9) και η Νεοελληνική Ιστορία Γενικής Παιδείας (0,4), ενώ στην περίπτωση επιλογής τμημάτων του 3ου επιστημονικού πεδίου η Βιολογία Γενικής Παιδείας (0,9) και η Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας (0,4). Οπως γίνεται κατανοητό, και στις δύο τελευταίες περιπτώσεις η μέγιστη βαθμολογία που μπορούν να συγκεντρώσουν οι υποψήφιοι της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης είναι τα 18.600 μόρια.

Αλλαγές

Για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2014, το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση το διεκδικούν μόνο όσοι πήραν μέρος στις πανελλήνιες 2013, ενώ για πρώτη φορά θα μπορούν να συμμετάσχουν και οι απόφοιτοι από ΕΠΑΛ ομάδα Α (εξέταση σε 4 μαθήματα).

Σύμφωνα με νέα ρύθμιση, όσοι συμμετείχαν ή θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ, έχουν το δικαίωμα να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση μόνο για μία φορά και μόνο για το έτος που έπεται του έτους της τελευταίας εξέτασής τους. Επομένως, το 2014 μπορούν να συμμετάσχουν στο 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση μόνο όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2013.

Οι πιο πάνω υποψήφιοι θα κληθούν να δηλώσουν:

– Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Στρατιωτικές Σχολές (δεν έχουν αυτό το δικαίωμα οι υποψήφιοι της Δ΄ εσπερινού ΕΠΑΛ).

– Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.

– Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ.

Η ακριβής ημερομηνία δηλώσεων θα δοθεί εντός Φεβρουαρίου από το υπουργείο Παιδείας.

efsyn.gr

…………………………………………………………………………………………………………

Πόσα μόρια προσφέρει το κάθε μάθημα στις πανελλαδικές

kalogiros

Του Βασίλειου Καλόγηρου

Πολλοί είναι οι μαθητές της Β αλλά και της Γ λυκείου που αναρωτιούνται γιατί κάποια μαθήματα χαρακτηρίζονται ως αυξημένης βαρύτητας και πόσα είναι τα μόρια που προσφέρει κάθε μάθημα σε περίπτωση που ένας μαθητής γράψει 20. Προκειμένου να δοθούν απαντήσεις το news.gr παρουσιάζει κάποια χρήσιμα στοιχεία.

Κάθε επιστημονικό πεδίο έχει τα δικά του μαθήματα βαρύτητας. Για παράδειγμα για τους μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης τα μαθήματα αυτά είναι τα αρχαία και η ιστορία κατεύθυνσης για τις σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου. Οι συντελεστές των δυο μαθημάτων είναι 1.3 και 0.7. Τα μαθήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά και έχουν μεγάλη βαρύτητα στην τελική διαμόρφωση των μορίων. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι τα δυο αυτά μαθήματα σε περίπτωση που ένας μαθητής είχε τους ίδιους βαθμούς σε όλα τα μαθήματα συνεισφέρουν με τα εξής ποσοστά:

 

Μάθημα Ποσοστό συμμετοχής με 6 μαθήματα Μόρια Ποσοστό με 7 μαθήματα Μόρια
1ο μάθημα αυξ.βαρύτητας (1.3) 26.3% 5.266,67 11,43% 2285,7
2ο μάθημα αυξ.βαρύτητας (0.7) 20.33% 4.066,67 24,43% 4885,7
Κάθε μάθημα από τα υπόλοιπα 13.33% 2666,67 18,43% 3685,7
ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Ορισμός των Εξεταστικών Κέντρων για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ 2020

 

Γενικά οι μαθητές πρέπει να ξέρουν ότι μια µια μονάδα στο πρώτο µάθηµα αυξημένης βαρύτητας δίνει  σχεδόν διπλάσια  µόρια από µια μονάδα στα υπόλοιπα μαθήματα που δεν έχουν συντελεστεί βαρύτητας.  Όσον αφορά το δεύτερο μάθημα βαρύτητας που έχει συντελεστεί 0.7 δίνει περίπου 50% περισσότερα μόρια από τα άλλα μαθήματα.

  Μόρια ανά μονάδα μαθήματος  με 6 μαθήματα Μόρια ανά μονάδα με 7 μαθήματα
Κάθε μάθημα από τα 6 133,33 114,3
1ο μάθημα αυξ.βαρύτητας 263,33 244,3
2ο μάθημα αυξ.βαρύτητας 203,33 184,3

 

Για να γίνουν πιο κατανοητά τα στοιχεία παρουσιάζομαι ένα παράδειγμα. Έστω μαθητής της θεωρητικής κατεύθυνσης γράφει 10 στα αρχαία αφού κάθε μονάδα προσφέρει 263,33 μόρια ο μαθητής θα συγκεντρώσει 2633,3 μόρια.  Αν πάλι γράψει 10 στην ιστορία που είναι το δεύτερο μάθημα βαρύτητας θα συγκεντρώσει 2033,3 μόρια ενώ για τα υπόλοιπα μαθήματα το 10 θα του προσφέρει 1333,3 μόρια.

Γιατί κάποιες επιλογές χαρακτηρίζονται εύστοχες ;

Θα έχουν ακούσει ή διαβάσει οι μαθητές για εύστοχες επιλογές πεδίων. Αυτό που κάνει μια επιλογή να χαρακτηρίζεται εύστοχη είναι το γεγονός ότι σε κάποια επιστημονικά πεδία μπορεί να συγκεντρώσει, σε περίπτωση που γράψει άριστα, έως και 20.000 μόρια ενώ υπάρχουν επιστημονικά πεδία όπου το απόλυτο είναι τα 18.600 μόρια. Άρα εύστοχη χαρακτηρίζεται η επιλογή όταν δεν υπάρχει απώλεια μορίων.

Που οφείλεται η απώλεια μορίων;

Η απώλεια μορίων οφείλεται στο γεγονός ότι αλλάζουν τα μαθήματα βαρύτητας και έχουν συντελεστές 0.9 και 0.4.  Για παράδειγμα ο μαθητής της θεωρητικής που θα επιλέξει ως 6 μάθημα γενικής παιδείας τη Βιολογία θα έχει ως μαθήματα βαρύτητας τη βιολογία (0.9) και την έκθεση (0.4). Οι μειωμένες συντελεστές συγκριτικά με τα αρχαία και την ιστορία κατά 0.7 αθροιστικά έχουν ως αποτέλεσμα το μέγιστο των μορίων να είναι τα 18.600

Θεωρητική

Εύστοχη 1ο  Πεδίο Ανθρωπιστικές, κοινωνικές, νομικές επιστήμες Αρχαία (1.3)   Ιστορία (0.7)
  2ο Πεδίο Θετικές Μαθηματικά (0.9) Έκθεση (0.4)
  3ο Πεδίο Υγείας Βιολογία (0.9) Έκθεση (0.4)
  4ο Πεδίο Τεχνολογικές Μαθηματικά (0.9) Έκθεση (0.4)
Εύστοχη 5ο Πεδίο Οικονομίας και διοίκησης Μαθηματικά (0.7) Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (1.3)

 

 

Τεχνολογική

  1ο  Πεδίο Ανθρωπιστικές, κοινωνικές, νομικές επιστήμες Ιστορία γεν (0.9)    Έκθεση (0.4)
Εύστοχη 2ο Πεδίο Θετικές Μαθηματικά κατ. (1.3) Φυσική  κατ.(0.7)
  3ο Πεδίο Υγείας Βιολογία (0.9)        Έκθεση (0.4)
Εύστοχη 4ο Πεδίο Τεχνολογικές Μαθηματικά κατ (1.3) Φυσική κατ. (0.7)
Εύστοχη 5ο Πεδίο Οικονομίας και διοίκησης Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (1.3)  Μαθηματικά (0.7)

 

Θετική

  1ο  Πεδίο Ανθρωπιστικές, κοινωνικές, νομικές επιστήμες Ιστορία γεν (0.9)    Έκθεση (0.4)
Εύστοχη 2ο Πεδίο Θετικές Μαθηματικά κατ. (1.3) Φυσική  κατ.(0.7)
Εύστοχη 3ο Πεδίο Υγείας Βιολογία κατ. (1.3)        Χημεία κατ (0.7)
Εύστοχη 4ο Πεδίο Τεχνολογικές Μαθηματικά κατ (1.3) Φυσική κατ. (0.7)
Εύστοχη 5ο Πεδίο Οικονομίας και διοίκησης Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (1.3)  Μαθηματικά (0.7)

 

Η συμβολή του προφορικού βαθμού

Οι μαθητές δεν πρέπει να υποτιμούν και τους προφορικούς βαθμούς των τετραμήνων γιατί και αυτοί έχουν τη δική τους συμβολή στη διαμόρφωση των μορίων που θα συγκεντρώσει ο υποψήφιος.  Αυτό συμβαίνει γιατί ο βαθμός πρόσβασης για κάθε πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα προκύπτει  κατά 70% από τη γραπτή επίδοση του μαθητή και κατά 30% από τον προφορικό βαθμό.

Για παράδειγμα μαθητής που έχει γράψει 14 στα μαθηματικά κατεύθυνσης και έχει 16 μέσο όρο προφορικών ο βαθμός πρόσβασης δεν θα είναι 14 άλλα 14.6 (14Χ0.7= 9.8 16Χ0.3= 4.8.. 9.8+4.8= 14.6)

Διόρθωση προφορικού

Αν η διαφορά του Μ.Ο. των προφορικών βαθμών των δύο τετραμήνων, από τον γραπτό, είναι μεγαλύτερη από δύο  μονάδες τότε ο προφορικός διορθώνεται ώστε να προσεγγίζει τον γραπτό στις δύο μονάδες.

Παράδειγμα

Α τετράμηνο 18

Β τετράμηνο 19

Μ.Ο= 18.5

Αν ο μαθητής στο μάθημα που έχει προφορικά 18.5 γράψει 12 τότε το 18.5 των προφορικών αναπροσαρμόζεται προς τα κάτω ώστε να απέχει δυο μονάδες. Άρα το 18.5 γίνεται 14.

news.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ενημέρωση για τα σχολικά βιβλία Γυμνασίου ΕΑΕ, Λυκείου ΕΑΕ και ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ.

Ενημέρωση για τα σχολικά βιβλία Γυμνασίου ΕΑΕ, Λυκείου ΕΑΕ και ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ. Η ...