Home / HEADER-NEWS / Η συζήτηση στη Βουλή για το πρόγραμμα teachers4europe

Η συζήτηση στη Βουλή για το πρόγραμμα teachers4europe

Δημοσιεύτηκε: 8:40 πμ Ιανουάριος 18th, 2014  


teachers4europe

Υφυπουργός Παιδείας Σ. Κεδίκογλου:

Α.Εισήχθη το 2009 για πέντε χρόνια. Συνεπώς, ολοκληρώθηκε το 2013 και δεν έχει υπάρξει απόφαση για συνέχισή του.

Β.Η φιλοσοφία του προγράμματος είναι η ενημέρωση των εκπαιδευτικών σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς παρατηρήθηκε έλλειμμα στην πληροφόρηση σ’ αυτά τα θέματα. Νομίζω ότι θα συμφωνήσετε ότι ο Ευρωπαίος πολίτης πρέπει να είναι και ενημερωμένος πολίτης και το λέμε αυτό και εν όψει των ευρωπαϊκών εκλογών, που σε λίγους μήνες θα γίνουν και στη χώρα μας.

Γ.Λόγω της φύσης του το Πρόγραμμα της Διαχειριστικής Σύμπραξης είναι προφανές ότι δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει άμεσες ανάγκες των σχολείων. Δηλαδή, δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε λεφτά από εκεί για να τα «ρίξουμε» στα σχολεία, έστω, ενδεχομένως, κι αν αυτό το επιθυμούσαμε. Άρα, δεν υπάρχει τέτοιου είδους πρακτική εφαρμογή.

Δ.Το ύψος του τρέχοντος έργου «teachers4europe» για το 2013 –επειδή ρωτήσατε για τα λεφτά- είναι της τάξης των 85 χιλιάδων ευρώ και στοχεύει στην επιμόρφωση περίπου διακοσίων εκπαιδευτικών απ’ όλη τη χώρα.

Ε.Τέλος, θα πρέπει να τονίσω ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το πρόγραμμα υλοποιείται σε εθελοντική βάση. Αφορά όποιους εκπαιδευτικούς επιθυμούν να παρακολουθήσουν αυτό το πρόγραμμα. Όσον αφορά, επίσης, τους εκπαιδευτικούς που δηλώνουν συμμετοχή να το παρακολουθήσουν στον ελεύθερο χρόνο τους, είναι φυσικά δωρεάν η συμμετοχή τους.

Ζ.Τι θέλετε, δηλαδή, να κάνουμε τώρα; Να επιβάλλουμε λογοκρισία και να πούμε στους εκπαιδευτικούς, που από μόνοι τους, εθελοντικά, θέλουν να παρακολουθήσουν αυτό το πρόγραμμα, ότι «απαγορεύεται να πάτε και να επιμορφωθείτε»;

Η.Τονίζω ξανά ότι τη διαχείριση του προγράμματος έχει η Αντιπροσωπεία της Επιτροπής και όχι το Υπουργείο Παιδείας. Αντίστοιχα προγράμματα υλοποιούνταν και σε άλλες χώρες, όπως στη Γαλλία και στη Σουηδία για παράδειγμα, οι οποίες και το ξεκίνησαν πριν από εμάς.

Θ.Μπορώ να καταλάβω την αντίθεση ως προς την Ένωση και την απόφαση ένταξης της χώρας μας. Μπορώ να καταλάβω ακόμα και τις διαφωνίες που μπορεί να έχετε με το Σύνταγμα ή το να επιθυμείτε ακόμα και την ανατροπή αυτής της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, όπως την ξέρουμε. Όμως, αυτά δεν έχουν καμμία δουλειά να υπεισέρχονται στην εκπαιδευτική διαδικασία, στο λειτούργημα των εκπαιδευτικών, δημιουργώντας πρόβλημα σε εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται ουσιαστικά να εμπλουτίσουν τις γνώσεις και να διαμορφώσουν ενεργούς πολίτες.

Ι.Θέλω όμως να πω λίγα λόγια γι’ αυτό το πρόγραμμα, το προπαγανδιστικό όπως είπατε. Η εκπαιδευτική αυτή δράση στην πρώτη πιλοτική της εφαρμογή κατά το έτος 2011-2012 επιμόρφωσε ενενήντα επτά εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και στη δεύτερη, για το έτος 2012-2013 άλλους εβδομήντα εννέα. Το σημαντικότερο ίσως στοιχείο είναι ότι περίπου δυόμισι χιλιάδες μαθητές τη μια χρονιά και δύο χιλιάδες την άλλη, συμμετείχαν ενεργά με βιωματικό τρόπο στις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στις τάξεις τους. Τα έργα που η σύμπραξη χρηματοδοτούσε έφταναν ετησίως τις 300.000 με 350.000 ευρώ, ενώ το ύψος του προϋπολογισμού του τρέχοντος έργου, όπως σας είπα ήταν της τάξης των 85.000 χιλιάδων ευρώ.

Κ.Η ενημέρωση είναι όπλο στα χέρια των μαθητών, θεωρούμε, και των εκπαιδευτικών για να δράσουν και –εάν θέλετε- να αντιδράσουν, ακόμα και να επηρεάσουν σε μια άλλη, διαφορετική κατεύθυνση για να πάμε την Ευρώπη εκεί που τη θέλουμε. Γιατί είναι γεγονός ότι σήμερα η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και πρέπει οι λαοί της να αγωνιστούν για μια καλύτερη Ευρώπη.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι η τοποθέτηση είναι πολιτική. Προφανώς, είναι πολιτική τοποθέτηση. Δεν κατάλαβα. Υπάρχει κάποια τοποθέτηση κάποιου Βουλευτή της Αντιπολίτευσης ή κάποιου μέλους της Κυβέρνησης, που αφορά και ζητήματα εκπαίδευσης και εκπαιδευτικής διαδικασίας, που δεν είναι πολιτική τοποθέτηση; Προφανώς, είναι πολιτική τοποθέτηση. Και η δική σας επιλογή να προπαγανδίζετε και να εξωραΐζετε ένα αντιδραστικό οικοδόμημα μέσα στα σχολεία και, μάλιστα –επαναλαμβάνω- από τις πιο μικρές ηλικίες της Δ΄, της Ε΄ και της ΣΤ΄ Δημοτικού για να προετοιμάσετε και το μέλλον, και αυτό πολιτική επιλογή είναι. Φυσικά είναι και πολιτική επιλογή και πολιτική τοποθέτηση συγκεκριμένη.

Επομένως, δεν έχει σχέση αυτό που λέτε ότι υπεισέρχονται πολιτικές αξιολογήσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος υπαγορεύεται από καμιά συγκεκριμένη εκπαιδευτική αναγκαιότητα; Από πού; Είναι μια συγκεκριμένη πολιτική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Λέτε ότι είναι εθελοντική. Δεν παίζει ρόλο στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, των δασκάλων και στην αξιολόγησή τους η συμμετοχή τους σε τέτοια προγράμματα;

Να, λοιπόν, πώς ο θεσμός της αξιολόγησης γίνεται μοχλός, γίνεται εργαλείο για την ιδεολογική και πολιτική χειραγώγηση εκπαιδευτικών δασκάλων και, στη συνέχεια, μαθητών και νεανικών συνειδήσεων και πώς αξιοποιείται ο συγκεκριμένος θεσμός της αξιολόγησης.

Το πιο σημαντικό, όμως, κύριε Υπουργέ, είναι άλλο. Το πιο σημαντικό, που προκύπτει και από αυτό το πρόγραμμα, αλλά και από άλλα τέτοια προγράμματα, είναι το εξής: Πλέον στα πλαίσια του νέου σχολείου, που εφαρμόζεται, που υλοποιείται -το νέο σχολείο της αγοράς, όπως λέμε εμείς- όλο και μεγαλύτερο μέρος της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, του εκπαιδευτικού έργου και της εκπαιδευτικής διαδικασίας προσαρμόζεται και αφιερώνεται και ποιοτικά και ποσοτικά στην προπαγάνδιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των αναγκών του κεφαλαίου, δηλαδή αξιών αντιδραστικών, που έχουν αποκαλυφθεί στην ίδια τη ζωή.

Μιλάει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ευκαιρίες που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα πείτε σ’ αυτά τα παιδιά ότι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν αυτή που επέβαλε την κατάργηση της μόνιμης σταθερής δουλειάς και του οκτάωρου ως κατάκτηση; Θα πείτε σ’ αυτά τα παιδιά τι σημαίνει κινητικότητα, ότι, δηλαδή, σήμερα θεωρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπερασμένο να έχεις μόνιμη σταθερή δουλειά, αλλά θεωρεί προοδευτικό να αλλάζεις δέκα και δώδεκα φορές επάγγελμα κατά τη διάρκεια του εργασιακού σου βίου και να μετακινείσαι από την εργασιακή περιπλάνηση σε μια δουλειά χωρίς δικαιώματα; Θα πείτε σ’ αυτά τα παιδιά ότι η ελευθερία κίνησης προσώπων σημαίνει σήμερα ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των νέων στην Ελλάδα, που δεν μπορούν  να βρουν δουλειά, μεταναστεύουν από εδώ και από εκεί για μια δουλειά 500 και 600 ευρώ; Όχι ότι σε άλλες χώρες είναι καλύτερα.

Αυτές είναι οι ευκαιρίες που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και βέβαια όλα αυτά δεν έχουν καμμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες και τα δικαιώματα που θα πρέπει να έχει η νεολαία.

Καταλήγω, λοιπόν, πάλι σε αυτό που είπα προηγούμενα, ότι όλο και περισσότερο το εκπαιδευτικό έργο προσαρμόζεται σε ένα ρόλο ιδεολογικής και πολιτικής χειραγώγησης. Και αυτό δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αφορά και άλλα προγράμματα που είναι μάλιστα και στην επικαιρότητα, όπως το πρόγραμμα για τη «λευκή εβδομάδα στα σχολεία» –που δεν ξέρω αν θα υλοποιηθεί τελικά και τι απόφαση θα πάρει το Υπουργείο. Αυτό γίνεται δήθεν για την τόνωση του τουρισμού, όταν σήμερα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν παιδιά στα σχολεία, που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε το αντίτιμο των σχολικών περιπάτων. Για να μην σας αναφέρω –είμαι σίγουρος ότι τα ξέρετε- τα ειρωνικά σχόλια που έχουν γραφτεί από δω και από κει στο διαδίκτυο σε σχέση με τη «λευκή εβδομάδα στα σχολεία».

edunea.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...