Τελευταία Νέα

Πέμπτη, 30/06/2022, 17:11


Home / HEADER-NEWS / Στημένα στο «πόδι» τα πεντάμηνα προγράμματα εκμετάλλευσης ανέργων. Καθυστερήσεις στις πληρωμές

Στημένα στο «πόδι» τα πεντάμηνα προγράμματα εκμετάλλευσης ανέργων. Καθυστερήσεις στις πληρωμές

Δημοσιεύτηκε: 11:25 πμ Ιανουάριος 25th, 2014  


oaed

Στημένα στο «πόδι» τα πεντάμηνα προγράμματα εκμετάλλευσης  ανέργων για τους δήμους. Μπέρδεμα με το ποιος καθίσταται «εργοδότης» και  κατ’ επέκταση ποιος αναλαμβάνει την καταβολή μισθοδοσίας και  ασφαλιστικών εισφορών

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

Ενισχύονται οι αμφιβολίες για την ομαλή υλοποίηση των προγραμμάτων  κοινωφελούς εργασίας, τα οποία ούτως ή άλλως έχουν καταγγελθεί ως  προγράμματα εκμετάλλευσης ανέργων, καθώς και η αίσθηση πως η διαδικασία  είναι σχεδιασμένη «στο πόδι».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Παλλήνης, Θανάση Ζούτσο, τα εν λόγω πεντάμηνα  προγράμματα στην τοπική αυτοδιοίκηση κινδυνεύουν να βρεθούν στον «αέρα»  λόγω «κενών» ως προς το ποιος καθίσταται «εργοδότης των ωφελουμένων», ο  δήμος ή ο ΟΑΕΔ, και κατ’ επέκταση ποιος αναλαμβάνει την καταβολή της  μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών των συμβασιούχων.

Ποιος πληρώνει;

«Οσοι δήμοι μέχρι σήμερα έχουν προχωρήσει σε συμβάσεις με τους  εργαζόμενους δεν έχουν τρόπο να τους πληρώσουν. Σε λίγο θα έχετε στην  εφημερίδα σας παράπονα για δημάρχους που δεν πληρώνουν τους  εργαζόμενους. Θα έχουν απόλυτο δίκιο να συγκεντρωθούν με μαύρες σημαίες  κάτω από τα δημαρχεία και να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας»,  υποστηρίζει στην «Εφ.Συν.».

Σε επιστολή του προς τα συναρμόδια υπουργεία, η οποία κοινοποιήθηκε  στον ΟΑΕΔ, ο κ. Ζούτσος αναφέρει πως εκ των υστέρων πληροφορήθηκε ότι οι  «επιβλέποντες φορείς καθίστανται κατ’ ουσίαν εργοδότες», συμπληρώνοντας  πως «η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε χαρακτηρίζεται από παλινωδίες,  ασάφειες και πλήρη άγνοια και αδιαφορία για τις διαδικασίες που οφείλουν  οι δήμοι να ακολουθήσουν σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».

Σημειώνει πως οι ΟΤΑ ως εργοδότες, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία,  φέρουν ακέραια την ευθύνη απέναντι στους εργαζόμενους τόσο για τις  ασφαλιστικές τους εισφορές όσο και για τις αποδοχές τους και δεν μπορούν  να επικαλεστούν έναντι των αρμόδιων αρχών ότι δεν έχουν καταβάλει  εμπρόθεσμα τα παραπάνω, λόγω καθυστερήσεων στην εκταμίευση από τρίτο  φορέα.

Επομένως, λέει, οι δήμοι καθίστανται νομικά ευάλωτοι σε διεκδικήσεις  και ενέργειες όπως επισχέσεις εργασίας ή καταγγελίες στην Επιθεώρηση  Εργασίας και τονίζει ότι «ακόμη και στον οδηγό εργασίας ο ΟΑΕΔ  επιφυλάσσεται για την έκδοση των οδηγιών διαδικασίας έγκρισης πληρωμών  σε μεταγενέστερο χρόνο».

Κύκλοι της διοίκησης του ΟΑΕΔ σημείωναν στην «Εφ.Συν.» πως ειδικά ο  Δήμος Παλλήνης έχει αποτελέσει και στο παρελθόν μια «προβληματική  περίπτωση» ως προς τα συγκεκριμένα προγράμματα. Ανέφεραν πως, βάσει  πρόσφατης οδηγίας, κάθε δήμος που υποβάλλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά  θα λαμβάνει τα σχετικά ποσά το αργότερο εντός 5 ημερών και συμπλήρωναν  πως κανένας δήμος δεν εμπλέκεται ουσιαστικά με την πληρωμή των  «ωφελουμένων».

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Ψηφιακό Πληροφοριακό Σύστημα «eSchools» για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» αναφέρουν πως το θέμα βαίνει «προς  διευθέτηση». Επιπλέον, η εμπειρία δείχνει πως ουδέποτε, έως σήμερα  τουλάχιστον, υπήρξε ζήτημα μη καταβολής των δεδουλευμένων των  συμβασιούχων.

Ο κ. Ζούτσος επέλεξε να μη συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Ομοίως επέλεξαν  και άλλοι δήμαρχοι, με το σκεπτικό ότι δεν γίνεται να τους αφαιρείται  μόνιμο προσωπικό ελέω… διαθεσιμότητας και να προχωρούν σε προσλήψεις  συμβασιούχων για πέντε μήνες. Υπενθυμίζεται πως το συνδικαλιστικό κίνημα  έχει ταχθεί κατά των συγκεκριμένων προγραμμάτων, καθώς εφαρμόζουν τις  «πιο επαίσχυντες ελαστικές σχέσεις εργασίας».

Και στο βάθος εκλογές

Στη συγκεκριμένη περίοδο, οι προσλήψεις συμβασιούχων στους δήμους,  και μάλιστα με μισθούς πείνας για βαριές εργασίες που δεν προβλέπονται  από το πρόγραμμα, σύμφωνα με εκπροσώπους εργαζομένων, συνδέονται, κατά  πολλούς, με τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ αργότερα οι  «ωφελούμενοι» θα κληθούν να επιστρέψουν στην ανεργία.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ, «προκειμένου να αποτραπεί η εκμετάλλευση των εργαζομένων  αυτών και να υπάρξει άμεσα η καταβολή των αποδοχών τους», πραγματοποιεί  την Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου, στις 11.00, παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα  γραφεία του ΟΑΕΔ.

efsyn.gr

………………………………………………………………………………………….

Καθυστερημένα οι πληρωμές στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

Οι εργαζόμενοι στα προγράμματα του ΟΑΕΔ έχουν το δικαίωμα στην απεργία, λέει ο υφυπουργός Εργασίας

Πιθανόν να υπάρξει καθυστέρηση στην πληρωμή των εργαζομένων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας κατά τον πρώτο μήνα σύμφωνα με τα όσα είπε στη βουλή ο Υφυπουργός Εργασίας μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή ΚΚΕ κ. Κατσώτη.

Ο κ. Κεγκέρογλου αναγνώρισε ότι παρατηρούνται προβλήματα στην έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων και γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αν και είναι δύσκολο γιατί πρόκειται για πρόγραμμα, όμως «καταβάλλεται προσπάθεια αμέσως μόλις κλείσει ο μήνας να δίνονται τα στοιχεία από τον δικαιούχο, από τον κάθε δήμο ή την περιφέρεια, ούτως ώστε να βγαίνουν οι καταστάσεις πληρωμής και να κατατίθενται τα χρήματα».

Επίσης, ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στα προγράμματα του ΟΑΕΔ έχουν το δικαίωμα στην απεργία και επισήμανε ότι οι προσληφθέντες έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους εργαζομένους καθώς και πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη και ασφάλιση.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  113 ενστάσεις κατά των πινάκων Μη Δεκτών υποψηφίων για του Συμβούλους Εκπαίδευσης

Ο υφυπουργός τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να τηρούνται όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία σε σχέση με τον τεχνικό ασφάλειας, τον γιατρό εργασίας, με την αναγγελία στο πρόγραμμα «Εργάνη», στις συνθήκες υγείας και ασφάλειας. Επίσης ανέφερε ότι οι προσλήψεις δε γίνονται για την αντικατάσταση υπαλλήλων που συνταξιοδοτούνται ή μπαίνουν στη διαθεσιμότητα αλλά για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου, το οποίο έχει υποβληθεί μέσα από το σχέδιο του κάθε δήμου.

Σχετικά με το θέμα που τέθηκε για το ύψος των αμοιβών των εργαζομένων ο κ.Κεγκέρογλου επισήμανε ότι αυτές είναι καθορισμένες και ότι οι μέρες εργασίας πολλαπλασιάζονται με το 1.2 ώστε να εξαχθεί ο αριθμός των ημερών ασφάλισης. «Αν κάποιος εργάστηκε 15 μέρες θα λάβει 18 ένσημα. Το ανώτερο είναι οι 25 μέρες ασφάλισης».

Στις καταγγελίες για τη διάθεση των εργαζομένων σε άλλους φορείς ο Υφυπουργός είπε ότι «αν εργαζόμενοι έχουν παραχωρηθεί βάσει συγκεκριμένης σύμβασης για συγκεκριμένο έργο σε άλλο πρόσωπο δημοσίου δικαίου, η ευθύνη είναι του πρώτου προσώπου. Εμείς δεν αναγνωρίζουμε το δεύτερο πρόσωπο. Όμως, όπως ο δήμος έχει αρμοδιότητα, παραδείγματος χάρη, για το πράσινο γενικά στο χώρο του, μπορεί να περιποιηθεί και το πράσινο στο χώρο του νοσοκομείου.

Αυτό είναι μέσα στις αρμοδιότητες του δήμου, αλλά ο φορέας απασχόλησης είναι ο δήμος. Δεν μπορεί να είναι άλλος. Εφόσον υπάρχει και μια συμφωνία ανάμεσα σε δύο νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, αυτό μπορεί να υλοποιηθεί, όχι με το λόγο τιμής βεβαίως, διότι υπάρχει το θέμα της ασφάλειας των εργαζομένων, που έχει να κάνει με τη δουλειά η οποία ανατίθεται από το συγκεκριμένο πρόσωπο στο άλλο πρόσωπο».

Τέλος, όσον αφορά την κριτική που ασκείται στο πρόγραμμα, ο υφυπουργός ανέφερε: «Υπάρχουν σαφώς πολλές κριτικές για το πρόγραμμα, αλλά εγώ θα έλεγα ότι αυτό δεν έχει την έννοια της μονιμότητας, δεν μπορεί να είναι μόνιμο ένα τέτοιο πρόγραμμα και να παρέχει σταθερή εργασία με 490 ευρώ καθαρά. Ασφαλώς είναι μία ευκαιρία, είναι μία τόνωση στην οικογένεια που δεν έχει κανέναν εργαζόμενο, αλλά και σε άλλες οικογένειες».

Καλόγηρος Βασίλειος

news.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ψηφιακό Πληροφοριακό Σύστημα «eSchools» για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Το Ολοκληρωμένο Ψηφιακό Πληροφοριακό Σύστημα της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με ...