Home / HEADER-NEWS / Πανελλαδικές 2014 – Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φετινοί τελειόφοιτοι ΓΕΛ/ΕΠΑΛ

Πανελλαδικές 2014 – Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φετινοί τελειόφοιτοι ΓΕΛ/ΕΠΑΛ

Δημοσιεύτηκε: 2:30 μμ Ιανουάριος 18th, 2014  


PANELLADIKES

Τι αλλάζει για τους υποψήφιους στις Πανελλήνιες εξετάσεις

Μειώνονται οι ευκαιρίες που θα έχουν οι τελειόφοιτοι του Λυκείου για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς με τις νέες αλλαγές στο σύστημα των Πανελληνίων εξετάσεων, θα μπορούν να κατοχυρώσουν τη βαθμολογία τους  μόνο για ένα χρόνο.

Συγκεκριμένα, οι φετινοί τελειόφοιτοι θα έχουν μία ευκαιρία για να  χρησιμοποιήσουν τη βαθμολογία τους για την εισαγωγή τους σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου».

Μόνο για το 2015  θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους βαθμούς που θα πάρουν φέτος στις  εξετάσεις, προκειμένου να διεκδικήσουν το 10% των θέσεων στην ανώτατη  εκπαίδευση.

Από το 2016 και μετά, όσοι εκ των φετινών τελειόφοιτων θα θελήσουν να  είναι ξανά υποψήφιοι, θα πρέπει να περάσουν πάλι από το θρανίο και τη  διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων. Φέτος, με τη διαδικασία του 10% θα είναι υποψήφιοι μόνο όσοι εξετάστηκαν πέρυσι. Γιατί η ρύθμιση που  συμπεριλήφθηκε στο νόμο για το Λύκειο περιορίζει το δικαίωμα κατοχύρωσης της βαθμολογίας των πανελληνίων εξετάσεων μόνο για την επόμενη χρονιά  από την τελευταία εξέταση.

Αλλαγή όμως θα υπάρχει και στο μηχανογραφικό δελτίο. Συγκεκριμένα,  σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», εκτός αυτού βρίσκονται προς το παρόν οι  Αστυνομικές σχολές. Σε εγκύκλιο του υφυπουργού Παιδείας αναφέρεται ότι  δεν θα υπάρχει στο μηχανογραφικό επιλογή προτίμησης από πολίτες των  Σχολών Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Η τελευταία θα υπάρχει ως  επιλογή μόνο για όσους υπηρετούν ως αστυνομικοί και θα πάρουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Τουλάχιστον για τους μαθητές υπάρχει και ένα πλεονέκτημα φέτος. Θα έχουν δύο περισσότερες εβδομάδες στη διάθεσή τους, καθώς οι εξετάσεις θα  διεξαχθούν έπειτα από τις Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου. Στο μεταξύ, τις  επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης  Φεβρουαρίου την οποία πρέπει να συμπληρώσουν όλοι οι υποψήφιοι.

Σε αυτή  πρέπει να αναφέρουν: το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας στο οποίο θα  εξεταστούν (Μαθηματικά, Βιολογία, Φυσική ή Ιστορία), αν θα εξεταστούν  στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και σε ειδικά μαθήματα, όπως και αν  επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ή για τα ΤΕΦΑΑ.

zougla.gr

……………………………………………………………………………………………………

TO ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ 2014

…………………………………………………………………………………………………….

Πανελλαδικές εξετάσεις 2014: Τι θα αλλάξει για τους υποψήφιους

Μεγάλες αλλαγές ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας στον τρόπο εισαγωγής των υποψηφίων σπουδαστών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” οι εξεταζόμενοι θα μπορούν να κατοχυρώσουν την βαθμολογία τους για ένα χρόνο. Συγκεκριμένα οι φετινοί τελειόφοιτοι α έχουν μία ευκαιρία για να χρησιμοποιήσουν τη βαθμολογία τους για την εισαγωγή τους σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Μετά το 2016 όσοι από τους τελειόφοιτους θελήσουν να είναι ξανά υποψήφιοι θα πρέπει να μπουν στην οδυνηρή και επίπονη διαδικασία των Πανελλαδικών εξετάσεων. Φέτος, με τη διαδικασία του 10% θα είναι υποψήφιοι μόνο όσοι εξετάστηκαν πέρυσι. Γιατί η ρύθμιση που συμπεριλήφθηκε στο νόμο για το Λύκειο περιορίζει το δικαίωμα κατοχύρωσης της βαθμολογίας των Πανελληνίων εξετάσεων μόνο για την επόμενη χρονιά από την τελευταία εξέταση.

Οι αλλαγές όμως δεν τελειώνουν εδώ, εκτός μηχανογραφικού βρίσκονται προς το παρόν οι Αστυνομικές Σχολές σύμφωνα με εγκύκλιο του υφυπουργού Παιδείας στην οποία αναφέρεται ότι δεν θα υπάρχει στο μηχανογραφικό επιλογή προτίμησης από πολίτες των Σχολών Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.

Τέλος, η εφημερίδα τονίζει ότι για τους μαθητές έχουν ένα πλεονέκτημα φέτος και αυτό είναι ότι θα έχουν μια ή περισσότερες εβδομάδες στην διάθεση τους καθώς αυτές θα διεξαχθούν μετά τις Ευρωεκλογές.  Στο μεταξύ, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης Φεβρουαρίου την οποία πρέπει να συμπληρώσουν όλοι οι υποψήφιοι. Σε αυτή πρέπει να αναφέρουν: το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας στο οποίο θα εξεταστούν (Μαθηματικά, Βιολογία, Φυσική ή Ιστορία), αν θα εξεταστούν στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και σε ειδικά μαθήματα, όπως και αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ή για τα ΤΕΦΑΑ.

https://www.neolaia.gr/

………………………………………………………………………………………..

Λίγες αλλά ουσιαστικές αλλαγές περιλαμβάνουν οι ενημερωτικές εγκύκλιοι του υπουργείου Παιδείας για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο«, οι φετινοί τελειόφοιτοι θα έχουν μία και μοναδική ευκαιρία να ξαναχρησιμοποιήσουν τη βαθμολογία τους για να εισαχθούν στα ΑΕΙ. Δικαίωμα να διεκδικήσουν το 10% των θέσεων στην ανώτατη εκπαίδευση με τη βαθμολογία που θα συγκεντρώσουν στις εξετάσεις του ερχόμενου Μαΐου-Ιουνίου θα έχουν μόνο την επόμενη χρονιά, στις πανελλαδικές του 2015. Από το 2016 και μετά όσοι εκ των φετινών τελειόφοιτων θελήσουν να είναι ξανά υποψήφιοι θα πρέπει να περάσουν εκ νέου τη διαδικασία των πανελλαδικών.

Επίσης, μία από τις δημοφιλέστερες ομάδες σχολών, οι Αστυνομικές, δεν θα συμπεριλαμβάνεται στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο. Όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο, στο μηχανογραφικό του 2014 δεν θα υπάρχει επιλογή προτίμησης από πολίτες των Σχολών Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Η Σχολή Αξιωματικών θα θα υπάρχει ως επιλογή μόνο για υπηρετούντες αστυνομικούς που θα πάρουν μέρος στις πανελλαδικές. Ωστόσο, δεν αποκλείεται έπειτα από συνεννόηση με την τρόικα, να «ξεκλειδωθεί’ τελικά η επιλογή των Αστυνομικών Σχολών αλλά μόνο για όσους μπορούν να περιμένουν να εισαχθούν δύο χρόνια μετά, όπως έγινε με τους περσινούς επιτυχόντες, οι οποίοι θα εγγραφούν του χρόνου.

Μετά τις 25 Μαΐου οι εξετάσεις

Χάρη στις διπλές εκλογές του Μαΐου οι υποψήφιοι κερδίζουν περίπου ένα 15νθήμερο, καθώς έχει οριστικοποιηθεί ότι οι πανελλαδικές θα διεξαχθούν μετά τις ευρωεκλογές τις 25ης Μαΐου.

Οι μετεγγραφές αποτελούν πλέον μια οριστική δυνατότητα για τους νόμιμους δικαιούχους και όχι μια κατ’ εξαίρεση ρύθμιση ετήσιας διάρκειας.

Τι πρέπει να αναφέρεται στη δήλωση

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η ακριβής προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης του Φεβρουαρίου, την οποία πρέπει να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι.

Σ’ αυτή οι υποψήφιοι πρέπει να αναφέρουν:

Το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας όπου θα εξετασθούν πανελλαδικά

Αν θα εξεταστούν πανελλαδικά και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας

Αν θα εξεταστούν σε κάποιο από τα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες/ σχέδιο κλπ)

Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις Στρατιωτικές Σχολές

Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού

Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ)

news274.gr

……………………………………………………………………………………………………………………

Πανελλαδικές: 12 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι φετινοί υποψήφιοι

Σε ρυθμούς πανελλαδικών εξετάσεων μπαίνουν σιγά – σιγά οι μαθητές

Σε ρυθμούς πανελλαδικών εξετάσεων μπαίνουν σιγά – σιγά οι μαθητές και το news.gr παρουσιάζει συνοπτικά βασικές πληροφορίες:

-Το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση θα το διεκδικήσουν οι απόφοιτοι του 2013.

-Για πρώτη φορά φέτος δικαίωμα να διεκδικήσουν το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση το έχουν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ ομάδας Α που εξετάστηκαν σε 4 μαθήματα.

-Το Φεβρουάριο οι μαθητές θα κληθούν να δηλώσουν:

  • Το αν θα εξεταστούν στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
  • Το αν θα είναι υποψήφιοι για τις στρατιωτικές σχολές
  • Τα ειδικά μαθήματα που επιθυμούν να εξεταστούν
  • Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ
  • Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού

-Οι σχολές της Αστυνομίας μετά και από επικοινωνία που είχε το news παραμένουν ακόμα εκτός μηχανογραφικού εκτός αν υπάρξει αλλαγή λόγω των πιέσεων που δέχεται τόσο το Υπουργείο Δημόσιας Τάξεως όσο και το Υπουργείο Παιδείας.

-Όσοι δώσουν φέτος πανελλήνιες θα έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν το 10% των θέσεων για το  ακαδημαϊκό έτος 2015-16.

-Εκτός από τις σχολές της Αστυνομίας εκτός μηχανογραφικού είναι και η Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων καθώς και το τμήμα Ελεγκτών Αεράμυνας της Ικάρων

-Δεν ισχύει η βάση του 10

-Για να μπορεί κάποιος να διεκδικήσει μια θέση σε σχολή με ειδικό μάθημα (πχ Αγγλική Φιλολογία κ.α.) απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γράψει  τουλάχιστον 10. Αν απαιτείται εξέταση σε δύο ειδικά μαθήματα θα πρέπει και στα δυο να έχει βαθμό 10 και άνω.

-Αν υποψήφιος δεν πάρει μέρος στην εξέταση μαθήματος κατεύθυνσης, γενικής παιδείας ή επιλογής που επέλεξε να εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο, τότε θεωρείται ότι εξετάστηκε στο συγκεκριμένο μάθημα και πήρε γραπτό βαθμό μηδέν (0).

-Το τμήμα Ανθυποπυραγών έχουν δικαίωμα να το δηλώσουν μόνο οι Πυροσβέστες

-Οι στρατιωτικές σχολές έχουν προκαταρκτικές εξετάσεις που οφείλουν να περάσουν οι μαθητές. Αν δεν τις περάσουν ακόμα και αν έχουν τα απαιτούμενα μόρια δε μπορούν να διεκδικήσουν θέση σε αυτές.-Όσοι εξεταστούν ενδοσχολικά για να αποκτήσουν απολυτήριο λυκείου μπορούν την επόμενη χρονιά να πάρουν μέρος στις πανελλήνιες έχοντας ως προφορικούς βαθμούς τους γραπτούς βαθμούς των ενδοσχολικών εξετάσεων

Καλόγηρος Βασίλειος

news.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...