Home / HEADER-NEWS / Οι οκτώ στους δέκα μαθητές Λυκείου συνεχίζουν να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα

Οι οκτώ στους δέκα μαθητές Λυκείου συνεχίζουν να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα

Δημοσιεύτηκε: 2:13 μμ Ιανουάριος 27th, 2014  


idiaitera

Το 80% των μαθητών Λυκείου συνεχίζουν να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα

Ακόμα και οικογένειες με εξαιρετικά χαμηλό εισόδημα που φτάνει τα 500 ευρώ μηνιαίως κατά 35% παρέχουν στα παιδιά τους εκπαιδευτική υποστήριξη εκτός σχολείου

Έρευνα για τον κοινωνικό αποκλεισμό, σύμφωνα με την οποία 4 στους 5 μαθητές (80%) έχουν εξωσχολική υποστήριξη κατά τη διάρκεια του Λυκείου, παρουσίασε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής κατά τη διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσής του,

Την έρευνα πραγματοποίησε η εταιρία PALMOS ANALYSIS και αφορούσε τον «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ» και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εκπαίδευση όλων των βαθμίδων οι ελληνικές οικογένειες εξαιτίας της κρίσης. Σύμφωνα με αυτή ο κύριος όγκος των μαθητών που δεν συμμετέχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις προέρχονται από χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας αποτέλεσε το στοιχείο, ότι ακόμα και οικογένειες με εξαιρετικά χαμηλό εισόδημα που φτάνει τα 500 ευρώ μηνιαίως κατά 35% παρέχουν στα παιδιά τους εκπαιδευτική υποστήριξη εκτός σχολείου, ενώ το ποσοστό αυτό γίνεται συντριπτικό και φτάνει το 94% για οικογένειες με μηνιαίο εισόδημα πάνω από 2.000 ευρώ.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής (ΣΕΦΑ) από τις 11 Δεκεμβρίου 2013 – 19 Ιανουαρίου 2014 σε όλη τη χώρα σε δείγμα 534 γονείς και κηδεμόνες αποφοίτων Ενιαίου Λυκείου της τελευταίας πενταετίας (από το 2009 και μετά), άνδρες και γυναίκες.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων το 84% των μαθητών στις αστικές και ημιαστικές περιοχές κάνει φροντιστήριο ενώ το πσοσοστό αυτό μειώνεται στο 70% στις αγροτικές περιοχές.

Τους μαθητές που αρίστευσαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις βράβευσαν μεταξύ άλλων ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, η ευρωβουλευτής και επί σειρά ετών Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα. Ρόδη Κράτσα, ο ευρωβουλευτής κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών καθηγητών και καθηγητής Ιατρικής Ευστάθιος Ευσταθόπουλος και ο βουλευτής της Κ.Ο των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών Μίμης Ανδρουλάκης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκε και το Δ.Σ των φροντιστών του νομού Δωδεκανήσου για την πραγματικά εξαιρετική πρωτοβουλία του να παρέχει εκπαιδευτικό υλικό, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και on line εκπαίδευση στους μαθητές της ακριτικής Τήλου.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

………………………………………………………………………..

ΟΕΦΕ

ΑΣΠΙΔΑ στον «Κοινωνικό Αποκλεισμό στην Εκπαίδευση» προσπαθούν και βάζουν οι ελληνικές οικογένειες, οι οποίες αντιστέκονται στην κρίση και σε ποσοστό 91% παρέχουν εξωσχολική υποστήριξη στα παιδιά τους, παρά το γεγονός πως το εισόδημά τους κυμαίνεται από 1.501 – 2.000 ευρώ.

Το ποσοστό αυτό φτάνει το 94% για εισοδήματα πάνω από 2.000 ευρώ, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως οικογένειες με μηναίο εισόδημα μόλις 500 ευρώ, που κινούνται στα όρια της φτώχειας, κάνουν τα «αδύνατα δυνατά» και σε ποσοστό 65% παρέχουν στα παιδιά τους μαθήματα εκτός σχολείου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής από την εταιρία PALMOS ANALYSIS και παρουσιάστηκαν στην ετήσια εκδήλωση του Σ.Ε.Φ.Α, είναι εντυπωσιακά.

  • 4 στους 5 μαθητές (80%) έχουν εξωσχολική υποστήριξη κατά τη διάρκεια του Λυκείου.
  • Βασικός λόγος για την έλλειψη εξωσχολικής υποστήριξης στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου αναφέρεται η οικονομική δυσχέρεια (47%).
  • 1 στους 3 μαθητές που δεν έχουν εξωσχολική υποστήριξη κατά τη διάρκεια του Λυκείου ΔΕΝ συμμετέχει στις πανελλήνιες εξετάσεις και προέρχεται από χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Για τους συγκεκριμένους μαθητές, άλλωστε τίθεται και μπαίνει το μεγάλο πρόβλημα του «Κοινωνικού Αποκλεισμού».

  • Το ποσοστό αποτυχίας στους μαθητές με εξωσχολική υποστήριξη είναι 12%, ενώ στους μαθητές χωρίς εξωσχολική υποστήριξη στο Λύκειο είναι τριπλάσιο (35%).

Στοιχεία για την Εξωσχολική Υποστήριξη

  • Σε όσους δηλώνουν ότι έχουν εξωσχολική υποστήριξη, σχεδόν όλοι παρέχουν υποστήριξη στα παιδιά τους στην Γ΄ Λυκείου, 4 στους 5 παρέχουν εξωσχολική υποστήριξη στη Β΄ Λυκείου και περίπου οι μισοί στην Α΄ Λυκείου.
  • Το Φροντιστήριο αποτελεί την κύρια οδό υποστήριξης των παιδιών στον Λύκειο, είτε αυτόνομα είτε – σε πολύ μικρότερο βαθμό – σε συνδυασμό με ιδιαίτερα μαθήματα.
  • Το 88% των παιδιών που παρακολουθούν μαθήματα σε Φροντιστήριο πετυχαίνουν την εισαγωγή τους σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
  • Η συνολική δαπάνη εξωσχολικής υποστήριξης ενός μαθητή για μαθήματα σε Φροντιστήριο – σε όλο το Λύκειο – ανέρχεται στα 7.937 ευρώ. Το κόστος των ιδιαίτερων μαθημάτων και για τις τρεις τάξεις φτάνει τα 10.190 ευρώ.
  • Το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης (42%) αφορά τη Γ΄ Λυκείου.

Αξιολόγηση της εξωσχολικής υποστήριξης

  • Περίπου 9 στους 10 γονείς που παρείχαν εξωσχολική υποστήριξη στα παιδιά τους θεωρούν ότι η συμβολή της ήταν πολύ ή αρκετά θετική στο αποτέλεσμα των πανελληνίων εξετάσεων.
  • Η επιδότηση του κόστους της εξωσχολικής υποστήριξης με την αξιοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ κρίνεται θετικά από το 83% των γονέων.

Για να δείτε αναλυτικά την έρευνα 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...