Home / Featured / Νέα σύσκεψη στο Υπ. Παιδείας για τη Λευκή Εβδομάδα. Σήμερα η τελική απόφαση;

Νέα σύσκεψη στο Υπ. Παιδείας για τη Λευκή Εβδομάδα. Σήμερα η τελική απόφαση;

Δημοσιεύτηκε: 11:58 πμ Ιανουάριος 17th, 2014  


coffee_break--2-thumb-large

Όλα τα ενδεχόμενα για την «λευκή εβδομάδα» χειμερινού τουρισμού, θα εξετασθούν σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή μεταξύ του υπουργού Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλου και της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος θα προτείνει μοντέλο με στοιχεία κοινωνικού τουρισμού, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μαθητές που επιθυμούν με τις οικογένειές τους να συμμετάσχουν σε αυτό ενώ σε περίπτωση πραγματοποίησής του προγράμματος δεν προκρίνεται το σενάριο ολόκληρης της εβδομάδας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναμένεται να εξετασθούν όλα τα σενάρια, ακόμα και αυτό της αναβολής για την ερχόμενη χρονιά αν δεν επιτευχθεί το πρόγραμμα με στοιχεία κοινωνικού τουρισμού.

Επίσης, θα συζητηθεί το σενάριο να μην γίνουν μαθήματα για δύο ημέρες μετά την Καθαρά Δευτέρα, με κύριο μέλημα του υπουργείου να μην εμποδιστεί ή περιορισθεί η εκπαιδευτική διαδικασία.

Για το λόγο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του έτους κάποιες μονοήμερες σχολικές εκδρομές ή επισκέψεις, οι οποίες δεν ξεπερνούν τις έξι σε όλη τη σχολική χρονιά.

Θυμίζουμε ότι υπάρχει πρόταση της Ενωσης Ελλήνων Ξενοδόχων, για «λευκή εβδομάδα» χειμερινού τουρισμού στη χώρα, στις αρχές Μαρτίου, καθώς η Καθαρή Δευτέρα θα γιορτασθεί στις 3 Μαρτίου. Στην πρόταση των ξενοδόχων, καταγράφεται Δημιουργία μιας περιόδου «σχολικής ανάπαυλας» διάρκειας μιας εβδομάδας, με επίκεντρο την Καθαρά Δευτέρα. Τούτο μπορεί να συμβεί εφόσον κλείσουν τα σχολεία τις 4 επόμενες της αργίας ημέρες. Πρόκειται για μια ενέργεια που λειτουργεί εδώ και χρόνια, με καλά αποτελέσματα, σε αρκετές χώρες του εξωτερικού (σκι για τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης προκειμένου να ενισχυθούν τα χειμερινά θέρετρα) και που εφόσον συνδυαστεί με ενημερωτική καμπάνια από το Υπουργείο Τουρισμού και με δελεαστική τιμολογιακή πολιτική από τα μέλη της Π.Ο.Ξ, (π.χ. δωρεάν διαμονή για τα παιδιά εντός του δωματίου των γονέων ή/και έκπτωση έως και 50% σε ξεχωριστό δωμάτιο), θα δρούσε άκρως θετικά στην κατεύθυνση της τόνωσης του χειμερινού τουρισμού της χώρας μας.

Σε περίπτωση που τίθεται ζήτημα απώλειας διδακτικών ωρών, τούτες κάλλιστα θα μπορούσαν να αναπληρωθούν είτε από την περικοπή των σχολικών περιπάτων που αριθμούνται σε πέντε στη διάρκεια του διδακτικού έτους, είτε με την επίσπευση της έναρξης της προσεχούς σχολικής χρονιάς κατά δύο μέρες, συνδυαστικά με την επιμήκυνση της κατά δύο μέρες, είτε με συνδυασμό των ανωτέρω. Παρότι η επιτυχία του εγχειρήματος έχει αποδειχθεί από τη διεθνή πρακτική, αποδεχόμαστε την πιλοτική εφαρμογή για την προσεχή σχολική χρονιά, με το βασικό επιχείρημα ότι ο χειμώνας που θα διανύσουμε θα είναι καθοριστικός για τη χώρα και την οικονομία της, σε όλα τα επίπεδα».

Την αντίθεσή τους εξέφρασαν Εοι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ  επισημαίνοντας ότι « με αφορμή δημοσιεύματα για τη «λευκή εβδομάδα» στην εκπαίδευση, προκειμένου να τονωθεί – κατά τους υποστηρικτές της – ο τουρισμός στην ελληνική περιφέρεια, εκείνο το οποίο λείπει από τον ελληνικό λαό, λόγω των ανάλγητων και άδικων μνημονιακών πολιτικών, δεν είναι ο ελεύθερος χρόνος αλλά τα χρήματα».

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

…………………………………………………..

Σήμερα η άπόφαση για τους όρους εφαρμογής της «λευκής εβδομάδας»

Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου θα ληφθεί τελικά η απόφαση για το θεσμό της σχολικής ανάπαυλας που έχει προτείνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, στη νέα σύσκεψη των παραγόντων των ξενοδόχων, με τους υπουργούς Τουρισμού και Παιδείας.

Η πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας για εφαρμογή του θεσμού από το φετινό έτος έχει ήδη συζητηθεί την Τρίτη,  αλλά αναζητούνται τρόποι εφαρμογής χωρίς τις ανάλογες επιβαρύνσεις, μετά από τις αντιδράσεις γονέων και εκπαιδευτικών.

Πληροφορίες φέρουν το υπουργείο Παιδείας να είναι θετικό στην υλοποίηση του θεσμού, μετά  και από το «ναι» του Αντώνη Σαμαρά, άλλα δε θα υιοθετήσει στο σύνολο την πρόταση των ξενοδόχων, καθώς προτεραιότητα είναι «να μη διαταραχθεί-και να μην επιμηκυνθεί- το διδακτικό έτος».

Με βάση τα παραπάνω, το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται στο να αφορά ο θεσμός της «λευκής εβδομάδας» μόνο τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων, αν και η πρόταση της Ομοσπονδίας των ξενοδόχων αφορούσε και στα δημοτικά σχολεία.

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι οι τέσσερις μέρες, που είχαν προταθεί αρχικά, όλα δείχνουν ότι περιορίζονται σε δύο, δηλαδή την Τρίτη 4 και την  Τετάρτη 5 Μαρτίου αντίστοιχα, αμέσως μετά δηλαδή από την Καθαρά Δευτέρα.

«Μελετάμε με τη δέουσα σοβαρότητα και προσοχή, και όχι αποσπασματικά, την πρόταση των ξενοδόχων για περισσότερες ημέρες χειμερινών διακοπών στα σχολεία, ώστε να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός», δήλωσε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, μετά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη 14 Ιανουαρίου με τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Η πρόταση των ξενοδόχων, πάντως, έχει προκαλέσει την αντίδραση γονέων και εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κύριο μέλημα του υπουργείου Παιδείας είναι μην εμποδιστεί ή περιοριστεί η εκπαιδευτική διαδικασία μέσω του προτεινόμενου θεσμού.

Για το λόγο αυτό, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του έτους κάποιες μονοήμερες σχολικές εκδρομές ή επισκέψεις.

«Πρόκειται για μια πραγματική μεταρρύθμιση όπου τα επιχειρηματικά συμφέροντα επικαθορίζουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα», ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσυφάκης.

NEWS.GR

…………………………………………………………………………………………….

ΣΥΜΦΩΝΑ ΠΑΝΤΩΣ ΜΕ ΧΘΕΣΙΝΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΙΠΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΕΥΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

……………………………………………………………………………………………..

13.00

ΤΕΛΙΚΟ ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΕΥΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Στις καλένδες η λευκή εβδομάδα του Μαρτίου “Απαιτείται η συνέργεια πολλών υπουργείων και φορέων”, δήλωσε η Όλγα Κεφαλογιάννη

Αναβάλλεται τελικά για την ώρα η εφαρμογή της “λευκής εβδομάδας” του Μαρτίου.

Παρότι η “ανάπαυλα” φαινόταν σχεδόν ειλημμένη απόφαση μέσα στην εβδομάδα, η σύσκεψη της υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη με τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και ξενοδόχους δεν έφερε το αποτέλεσμα που ήθελαν οι τελευταίοι.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσε ότι πριν ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, “απαιτείται η συνέργεια πολλών υπουργείων και φορέων και πρωτίστως η ενημέρωση και η συμμετοχή της ελληνικής κοινωνίας”. Η εβδομάδα προς τόνωση του χειμερινού τουρισμού είχε προκαλέσει ωστόσο τις αντιδράσεις κομμάτων και εκπαιδευτικών.

Την Τρίτη ετέθη στο τραπέζι σύσκεψης που είχε η υπουργός Τουρισμού με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Τότε, η κ. Κεφαλογιάννη είχε δηλώσει πως πολύ σύντομα θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις και με γραπτή της δήλωση εξηγεί ότι η πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) εξακολουθεί να εξετάζεται “με ιδιαίτερη προσοχή και σοβαρότητα”.

Σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού, “απαιτείται η ανάληψη πρωτοβουλίας από το υπουργείο Παιδείας για τη διευθέτηση όλων των κρίσιμων εκπαιδευτικών ζητημάτων, καθώς και η συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού για την πολιτιστική διάσταση του προγράμματος μέσω της ανάδειξης των πολιτισμικών στοιχείων κάθε περιοχής, του υπουργείου Μεταφορών για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων, των περιφερειών της χώρας και της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών”.

Πάντως, η κ. Κεφαλογιάννη υπεραμύνεται της πρότασης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, επισημαίνοντας ότι αν εφαρμοστεί ολοκληρωμένα, μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού προγράμματος, ενταγμένου στην ελληνική πραγματικότητα, προσαρμοσμένου στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της περιόδου, που θα εξυπηρετεί με σοβαρότητα μια πολιτική αναζωογόνησης του τουρισμού σε λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές”.

news.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...