Home / HEADER-NEWS / Κλείνουν τα … κλειστά σχολεία!

Κλείνουν τα … κλειστά σχολεία!

Δημοσιεύτηκε: 2:00 μμ Ιανουάριος 27th, 2014  


kriti

Γονείς στην Κρήτη κλείνουν τα… κλειστά σχολεία μαζί με τους μαθητές και τους δασκάλους

Δύο σχολεία στη Κρήτη, το Δημοτικό Σχολείο Ανωγείων και το σχολείο της Τυλίσου στο Ηράκλειο, ξεκινούν από σήμερα Δευτέρα κατάληψη με πρωτεργάτες τους ίδιους τους γονείς αλλά και με τη συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας.
Ο λόγος των κινητοποιήσεων δεν είναι άλλος από τις ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και εξοπλισμό, οι οποίες παρότι βρισκόμαστε στα τέλη Ιανουαρίου παραμένουν.

Επίσης τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους με στάση εργασίας την Τρίτη αποφάσισαν δάσκαλοι στη Σητεία ενώ μαθητές δημοτικών σχολείων προχωρούν σε αποχή.
Ανώγεια
Στο Δημοτικό Σχολείο Ανωγείων, ο Σύλλογος Γονέων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποια γνωστοποιεί ότι από τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου το σχολείο θα κλείσει έως ότου δοθούν λύσεις στα αιτήματά τους.
Στην ανακοίνωση οι γονείς, περιγράφουν με γλαφυρό τρόπο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους, τα οποία όπως σημειώνουν, μαζι΄με τις οικογένειές τους, δεν εγκαταλείπουν τον τόπο τους και παρά τις αντιξοότητες επιμένουν να ζουν στους πρόποδες του Ψηλορείτη, απαιτώντας τουλάχιστον από την πολιτεία να τους εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης.
Διαβάστε την ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων στα Ανώγεια:
«Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες και πιέσεις σε όλους τους αρμόδιους φορείς του νησιού μας (προϊστάμενο πρωτοβάθμιας εκπ/σης νομού Ρεθύμνης, περιφερικού διευθυντή πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπ/σης Κρήτης),δεν έχουμε καταφέρει να καλύψουμε τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, πράγμα που λειτουργεί εις βάρος των παιδιών μας.
Έχουμε γνώση ότι δε συμβαίνει μόνο σε μας αυτό και η κραυγή αγωνίας μας είναι κραυγή και για άλλα σχολεία της περιοχής μας και όχι μόνο. Στόχος μας είναι το σχολείο μας να είναι ανοιχτό και να λειτουργεί εύρυθμα και με πληρότητα παρόλα ταύτα είμαστε στην δυσάρεστη θέση να κλείσουμε το σχολείο μας από την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014 μέχρι να έχουμε μια επίσημη απάντηση στα αιτήματα μας.
«Γνωρίζετε ότι τα Ανώγεια είναι ένα κεφαλοχώρι στον ορεινό Μυλοπόταμο στους πρόποδες του Ψηλορείτη.
Σε αυτό το τόπο εδώ και αιώνες έχουν επιλέξει να ζουν και να δραστηριοποιούνται οι κάτοικοι του παρά τις αντιξοότητες που μπορεί να έχει ένας ορεινός και δυσπρόσιτος Δήμος.
Σήμερα κατοικούν 2400 άνθρωποι που ζουν και εργάζονται και κρατούν ζωντανή αυτή την κοινωνία.
Αγωνιζόμαστε για ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης.
Μια ορεινή και δυσπρόσιτη περιοχή σαν τη δική μας στερείται δυνατοτήτων και ευκαιριών που μπορούν να έχουν τα παιδιά στις πόλεις ή κοντά σε αυτές περιοχές. Η κύρια απασχόληση των παιδιών μας είναι το σχολείο μας, του οποίου οι παροχές μειώνονται διαρκώς.
Το 10θέσιο Δημοτικό Ανωγείων έχει ήδη υποβαθμιστεί σε 9θέσιο και τώρα λειτουργεί, ελπίζουμε προσωρινά, ως 6θέσιο.Θεωρούμε άδικη αυτή την μείωση των οργανικών θέσεων του σχολείου μας που αποτελεί συστατικό στοιχείο ύπαρξης της κοινωνίας μας.
Δεν μπορούμε ν’ ανεχτούμε επιπλέον έκπτωση στο επίπεδο της εκπαίδευσης των παιδιών μας».
Για το λόγο αυτό ζητάμε :
Την άμεση τοποθέτηση 3 δασκάλων για τον χωρισμό της Πρώτης, Τρίτης και Τετάρτης τάξης των 24,27 και 25 μαθητών αντίστοιχα. ‘Έχουμε να κάνουμε με ανομοιογενή τμήματα με αρκετούς μαθητές να παρουσιάζουν ιδιαίτερες συμπεριφορές ,όπως διάσπαση προσοχής και μαθησιακές δυσκολίες, πράγμα που καθιστά δύσκολη την εναρμόνιση των αντιθέσεων και κατ’επέκταση την εύρυθμη λειτουργία της τάξης. Μείζονος σημασίας είναι το τμήμα της Πρώτης Δημοτικού, καθοριστική τάξη για την είσοδο στηνπρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Την τοποθέτηση επίσης των ειδικοτήτων της αγγλικής και γαλλικής γλώσσας καθώς και των ειδικοτήτων εφαρμογών πληροφορικής και Μουσικής παιδείας, ώστε να μπορεί να λειτουργεί με πληρότητα και το Ολοήμερο.
Απαιτούμε το λύση του κωλύματος της γυμνάστριας και άμεση αντικαταστασης της.
Ακόμα ζητάμε την ενίσχυση του σχολείου μας με σύγχρονο εξοπλισμό και εποπτικά μέσα, όπως διαδραστικούς πίνακες σε κάθε τάξη ή οθόνες προβολής, ηλεκτρονικών υπολογιστών, κ.α.
Aιτούμαστε την επιπλέον μοριοδότηση της περιοχής μας ,ώστε να υπάρχει κίνητρο έλευσης εκπαιδευτικών και επιθυμία παραμονής καθ’ όλη την σχολική χρονιά, μειώνοντας έτσι τον αριθμό αιτήσεων για βελτίωση θέσης. »
Με εκτίμηση,
Το ΔΣ του Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου Ανωγείων Ρεθύμνης Κρήτη».
Κατάληψη και στην Τύλισο
Αντίστοιχα προβλήματα εκθέτει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Τυλίσου με την οποία γνωστοποιεί ότι την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου ξεκινάει κατάληψη του σχολείου έχοντας την στήριξη των γονιών και όλου του χωριού.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται:
«Από την αρχή της σχολικής χρονιάς, το σχολείο υπολειτουργεί λόγω του μεγάλου αριθμού παιδιών. Με την ανοχή του Συλλόγου Γονέων, του εκπαιδευτικού προσωπικού και των γονιών, το σχολείο λειτουργεί σαν 3θέσιο, παρ’όλο που τηρεί τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσει σαν 4θέσιο από την περσινή χρονιά. Επιπλέον, λόγω ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν με συγκεκριμένους μαθητές της Β΄Τάξης και που δυσχεραίνουν την διδασκαλία αλλά και επηρεάζουν την γενικότερη ασφάλεια των μαθητών, έχουν γίνει συντονισμένες προσπάθειες από τον Σύλλογο και τους γονείς για τον διαχωρισμό της Α΄και Β΄τάξης.
Μετά από δυο συναντήσεις που είχαμε με την Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου ΚαΤσικαλάκη και με πολύ κόπο και πίεση από την πλευρά μας, το μόνο που καταφέραμε ήταν να πάρουμε έναν δάσκαλο παράλληλης στήριξης για ένα εκ των δυο παιδιών που χρήζουν βοηθείας. Για το δεύτερο παιδί, ενώ είχαν δεσμευτεί για την εξασφάλιση νοσηλευτικού προσωπικού και την παράλληλη ψυχολογική υποστήριξη των υπόλοιπων παιδιών του τμήματος, που βιώνουν καθημερινά σκηνές που επηρεάζουν την ψυχολογία τους, ουδεμία κίνηση ή ενημέρωση έχει γίνει από την πλευρά της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Και έχοντας με βαριά καρδιά δεχτεί ότι λόγω οικονομικής κρίσης θα πρέπει να συμβιβαστούμε με όλα τα παραπάνω και να μην ελπίζουμε για την άμεση επίλυση των προβλημάτων μας, έρχεται και η σταγόνα που ξεχειλίζει πλέον το ποτήρι.
Όπως έγινε γνωστό στη αρχή της εβδομάδας, η μία εκ των τριών δασκάλων που διέθετε το σχολείο μας, αναγκάστηκε να αποχωρήσει με άδεια εγκυμοσύνης. Η Κα Τσικαλάκη δεσμεύτηκε-τηλεφωνικά- ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχουμε νέο δάσκαλο. Έως σήμερα, ο ένας από τους δυο δασκάλους που παρέμειναν , αναγκάστηκε να κάνει μάθημα σε 4 τάξεις(γύρω στα 40 παιδιά). Ωστόσο ενημερωθήκαμε ότι είχε κανονιστεί να φύγει μια δασκάλα από το σχολείο των Βοριζίων , υποβαθμίζοντας έτσι το δικό τους σχολείο σε 3θέσιο κάτι που όπως ήταν φυσικό δεν έγινε δεκτό από τους κατοίκους του χωριού κι έτσι μετά την επίσκεψη τους στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η απόφαση πάρθηκε πίσω, αφήνοντας το δικό μας σχολείο ξανά σε μειονεκτική θέση.
Ακόμα και μετά την επίσκεψη του Κυρίου Μαμουλάκη και άλλων φορέων του Δήμου και της Αυτοδιοίκησης, τα πνεύματα παραμένουν οξυμένα και οι γονείς είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα αυτονόητα .
Ο Σύλλογος μας, με την πλήρη υποστήριξη των γονιών και των μαθητών, που βλέπουν από την αρχή της χρονιάς να χάνονται ώρες που δύσκολα θα αναπληρωθούν, ξεκινούν κινητοποιήσεις, οι οποίες δεν θα σταματήσουν μέχρι την δικαίωση μας.
Τα αιτήματα μας είναι τα εξής:
Άμεση τοποθέτηση δασκάλου για την κάλυψη του κενού για την Γ’ και Δ’ τάξη του σχολείου μας,
Άμεση τοποθέτηση δασκάλου για τον διαχωρισμό της Α’ και Β’ τάξης και αναβάθμιση του σχολείου μας σε 4θέσιο,
Άμεση τοποθέτηση νοσηλευτικού προσωπικού, όπως είχε συμφωνηθεί και είχε δεσμευτεί η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
Τοποθέτηση δασκάλων με ειδικότητες Αγγλικών, Η/Υ και Γυμναστικής.
ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΗΔΗ ΜΕ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΑ ΤΜΗΜΑΤΑ.
ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.
Σητεία
Κινητοποιήσεις πραγματοποιούν μαθητές και δάσκαλοι στη Σητεία οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:
Κατόπιν Γενικής Συνελεύσεως του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, με τους γονείς του σχολείου μας, κι έπειτα από τη γνωστοποίηση για την κινητοποίηση του συλλόγου διδασκόντων «Ο ΜΥΣΩΝ» την Τρίτη 21/01/2014 αποφασίστηκαν τα εξής:
Συνέχιση των κινητοποιήσεων με αποχή των μαθητών του 2ου Δημοτικού σχολείου επ’ αόριστον.
Συμμετοχή μας στην τρίωρη στάση των δασκάλων της πόλης με παρουσία μας στη στάση διαμαρτυρίας την Τρίτη 21/01/2014 και ώρα 12:00 στην πλατεία της πόλης με τα παιδιά μας.
Εκ νέου Γενική Συνέλευση Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας την Τρίτη στο σχολείο και ώρα 18:30 για απολογισμό και συνέχιση των κινητοποιήσεών μας.flashnews


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...