Home / HEADER-NEWS / Η Ε.Ε. μας προσφέρει μορφωτική και επαγγελματική περιπλάνηση

Η Ε.Ε. μας προσφέρει μορφωτική και επαγγελματική περιπλάνηση

Δημοσιεύτηκε: 10:13 πμ Ιανουάριος 17th, 2014  


europaikes

Μορφωτική και εργασιακή περιπλάνηση προσφέρει η ΕΕ

Η αναμόρφωση των εκπαιδευτικών συστημάτων με κύριο στόχο η εκπαίδευση επιτακτικά να συναντήσει τις ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς, αποτελεί τον κύριο στόχο και του προγράμματος «Erasmus+», η επίσημη παρουσίαση του οποίου έγινε χτες στην Ακαδημία Αθηνών, με τη συμμετοχή και της κοινοτικής Επιτρόπου για θέματα Παιδείας.

Πρόκειται για το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, το οποίο ενώνει όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα που «τρέχουν» σήμερα. Για την εφαρμογή, τη χρονική περίοδο 2014 – 2020, η ΕΕ θα διαθέσει 14,7 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα εστιάζει στην κινητικότητα με υποτροφίες για μεταπτυχιακά – εργασία – κατάρτιση – μαθητεία και εθελοντισμό σε άλλη χώρα της ΕΕ για νέους κυρίως, αλλά και για ενήλικες.

Πρόκειται για προσπάθεια της ΕΕ να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών, με τους νέους να ωθούνται σε μορφωτική και εργασιακή περιπλάνηση. Επίσης, το πρόγραμμα υποστηρίζει την ανάπτυξη και αναγνώριση δεξιοτήτων που έχει ανάγκη η αγορά και σε αυτό το πλαίσιο προωθούνται «συμμαχίες γνώσεων» και «συμμαχίες δεξιοτήτων» μεταξύ πανεπιστημίων, δομών κατάρτισης και επιχειρήσεων για να «αντιμετωπιστούν τα χάσματα δεξιοτήτων» και να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα. Παράλληλα, με τα μέτρα σύνδεσης της εκπαίδευσης με την παραγωγική διαδικασία, έμφαση δίνει και στη «διδασκαλία και έρευνα στον τομέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», την προώθηση των αξιών του μεγάλου κεφαλαίου που πρεσβεύει η ΕΕ.

«Η επένδυση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση είναι η καλύτερη επιλογή που μπορούμε να κάνουμε για το μέλλον της Ευρώπης και τη νεολαία της. Η διεθνής εμπειρία που θα αποκτάται μέσω του «Erasmus+» θα ενισχύσει τις δεξιότητες, την προσωπική εξέλιξη και την απασχολησιμότητα», είπε μεταξύ άλλων η αρμόδια για θέματα Παιδείας επίτροπος της ΕΕ Ανδρ. Βασιλείου. Παρέπεμψε δε, στο πόρισμα της εταιρείας συμβούλων μάνατζμεντ «McKinsey» που παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα και σύμφωνα με το οποίο μία σημαντική πηγή της ανεργίας των νέων είναι η αδυναμία της εκπαίδευσης να ανταποκριθεί γρήγορα και να αναδιαμορφώσει το εργατικό δυναμικό.

Σε ανάλογο πνεύμα, ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι «το νέο πρόγραμμα «Εrasmus+» πρόκειται να αποτελέσει βασικό μέσο για την ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης, με σκοπό την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ατόμου, την αντιμετώπιση των υψηλών ποσοστών ανεργίας των νέων σε πολλά κράτη – μέλη, την κάλυψη των αναγκών σε εργαζομένους υψηλής εξειδίκευσης, καθώς και τον περιορισμό των αναντιστοιχιών μεταξύ των προσφερόμενων και των ζητούμενων δεξιοτήτων».

Αναφορικά με τους προπτυχιακούς φοιτητές, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προωθήσει, όπως ειπώθηκε και χτες, τα φοιτητικά δάνεια τα οποία θεσπίστηκαν στο νόμο για το «νέο λύκειο» και η εφαρμογή τους παραπέμφθηκε σε Προεδρικό Διάταγμα. Η καθιέρωση δανείων κατά τα πρότυπα του εξωτερικού (όπου οι φοιτητές τα ξεπληρώνουν για δεκαετίες με πολλές δυσκολίες), τα οποία σημαίνουν εκπαίδευση επί πληρωμή και με δανεικά αντί για εξασφάλιση από το κράτος των προϋποθέσεων για ολοκλήρωση των σπουδών, είναι στο σχεδιασμό του ΙΚΥ και αποτελεί «στοίχημα» σύμφωνα με την πρόεδρο του Ιδρύματος. Το ΙΚΥ είναι επίσης ο φορέας υλοποίησης του «Erasmus+» στην Ελλάδα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...